Sari la conținut

Economatele, de la protecţie socială la chilipiruri


dcp100168

Postare recomandata

De la protecţie socială la chilipiruri

E vremea economatelor

Gândite, iniţial, ca magazine alimentare destinate doar pensionarilor cu venituri reduse, economatele au fost înfiinţate în legislatura 2000-2004. Acum, după aproape opt ani de la înfiinţare, economatele s-au transformat în magazine de stat, unde cumpărătorii – indiferent de vârstă – pot găsi alimente (în special cele de bază) la preţuri puţin mai mici decât în alte magazine. Iar dacă tinerii intră în economate din întâmplare, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu pensionarii, care-şi calculează bugetul de cumpărături până la ultimul bănuţ. Criza actuală face existenţa acestor magazine un subiect la ordinea zilei.

În Micro 14, doar pentru cunoscători

Economatul din Piaţa din Micro 14 există doar pentru cunoscători. Cine nu este din cartier şi nu este pus la punct cu chilipirurile, habar nu are că există aşa ceva în zonă. Rafturile gem de produse: zahăr „de Lieşti” – 3,1 lei/kg, „în timp ce la piaţă e şi cu 3,5 şi cu 3,6”, ne explică vânzătoarea din Economat. Ce se cumpără cel mai bine? Ulei (de la 4,4 lei la 5,3 lei), orez (Deroni – 6,2 lei, Ginavidor 6,8 lei), făină (2,3 lei- Titan, 2,5 lei - „ungurească, Liszt”, 2,2 lei - Arpis), mălai (1,8 lei – Aro, 2,4 – Moara lui Enache), paste făinoase (de la 1,4 lei la 1,8 şi, cele mai scumpe, Pambac, la 2,3 lei). Economatul mai are la vânzare şi alte produse: detergent (la 900 de grame – 4,2 lei –Dero Surf sau la 4,7 lei - Bonux), cafea (9,5 lei - Doncafe şi 10 lei - Jacobs). „Ne aprovizionăm de la Metro sau de la alţi agenţi. La supermarketuri e mai scump, pentru că noi avem adaos mic”, ne spune vânzătoarea. Clienţii nu sunt doar pensionari, ci şi locatari din zonă care ştiu că aici găsesc ce le trebuie, la preţuri „ceva mai mici”. „Preţurile sunt bune, noi toţi luăm de aici”, ne spune Costică Chiricuţă, locatar din zonă. Din vorbă în vorbă, mai primim un pont pentru sacoşă: alături de economat este un magazin, particular, care are telemea şi carne de pui „foarte ieftin, au dat puii cu 4,2 lei, a luat lumea în prostie”.

Clienţi cu pensia mică

În piaţa din Micro 40 nu există Economat. Nu a fost niciodată şi probabil nici nu va fi. În jurul celor trei tarabe goale şi ruginite sunt câteva magazine „cu de toate”. Administratorul nu este la muncă, ci „în concediu”, ne lămureşte un comerciant din zonă. Cine e din cartier ştie că îşi poate face cumpărături mai ieftine la economatul din Piaţa din Micro 39. Un cumpărător neavizat nu ar nimeri economatul decât din greşeală. Nu este „la stradă”, în schimb, lumea îi calcă pragul. Pe rafturi, cam aceleaşi produse: mălaiul la 1,8 lei/kg, orezul – 6,2 lei, zahărul de Lieşti – 3,1 lei… În plus, găsim borcane cu fasole păstăi Aro (2,3 lei borcanul), oţet de Tg. Bujor (2,2 lei) şi cafea Jacobs, la 9,9 lei (mai ieftin decât la economatul din Micro 14!). „Avem ce caută, în general, pensionarii. Avem şi îndulcitor, sucrazit, la 3,5 lei, iar la farmacie e mai scump”, ne spune vânzătoarea Vasilica Mocanu. Căutând în buzunar, printre hârtii mototolite, o pensionară uscăţivă scoate o bancnotă de un leu şi cumpără o ciocolată Aro… „Preţurile sunt mai mici decât în alte părţi. Iar pentru noi, pensionarii, contează dacă mai strângem câţiva bănuţi”, ne spune femeia.

Unul desfiinţat, altul - în miniatură

În Piaţa din Micro 17 a fost un economat, dar s-a desfiinţat în urmă cu un an şi jumătate, ne informează administratoarea, doamna Cici Susan. „Nu mergea, nu se făcea vânzare, iar acum, de când există Penny aici, nici vorbă…”. Ne arată spaţiul în care a funcţionat economatul; a fost vândut, prin licitaţie şi acum funcţionează un bar „pentru fumători” aşa cum regulamentar şi de mână stă scris pe o hârtie lipită în geamul termopan. Aflăm repede că cel mai bine merge comerţul cu tărie… Cu lupa să îl cauţi şi abia atunci găseşti economatul din Piaţa din Micro 19! Este atât de mic, încât dacă nu ar scrie pe geam şi ar fi uşa închisă, ai spune că e o cămăruţă de depozitare, abia intră doi clienţi o dată. Doamna Anica Petruţ nu mai pridideşte să împartă marfa clienţilor. După ce ies cei doi pensionari şi reuşim să intrăm şi noi, un tânăr dă năvală. „Primiţi bonuri de masă?”, întreabă repede şi la răspunsul afirmativ începe să comande „Două borcane de bulion la 53 [5,3 lei], un pateu de ficat şi de restul…”. Îl întrerupem. A venit special la economat? Se uită în jur şi spune „viu a doua oară aici, nu ştiam că e economat”… Vânzarea zilnică a economatului variază între 50 şi 300 de lei.

Mercurial sub acoperire

În Ţiglina I economatul e „domnesc”. Este, poate, cel mai mare – ca suprafaţă – dar şi cel mai bine aprovizionat. În afară de produsele întâlnite până acum, aici există şi vitrină frigorifică în care sunt expuse la vânzare mezeluri, lactate. Oamenii cumpără şi nu par câtuşi de puţin pensionari necăjiţi. „Acum e vânzarea mai slabă, că suntem după sărbători”, ne spune una din cele două vânzătoare.

„Am păstrat economatele, însă nu mai sunt destinate doar pensionarilor”, recunoaşte şi directorul SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia. Însă, pentru el, prezenţa economatelor în pieţe mai are un rol: mercurial sub acoperire. „Dacă la economat are un produs un preţ, nici cei din jur nu pot merge cu preţuri foarte mari, că vine lumea doar la noi”, spune directorul. Eugen Zaharia explică că pentru a vinde produse din carne şi lactate şi în alte economate din oraş, „trebuie amenajat corespunzător, cu vitrine frigorifice, trebuie să fie spaţiu”…

Declaraţiile politicienilor umplu „vitrinele tv” cu termeni precum „criză, inflaţie, deficit”. Ce-ar fi dacă în locul lor ne-ar servi, în vitrinele economatelor, materializarea promisiunilor făcute în campaniile electorale trecute? Îşi mai aduce aminte cineva de economatele-farmacii sau de alte înlesniri promise?…

http://www.viata-libera.ro/articol-E_vr ... telor.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Guvernul Boc a descoperit economatele lui Năstase

Proiectul iniţiat de UNPR şi adoptat în şedinţa de Guvern de ieri, privind „coşul de solidaritate” demonstrează încă o dată că nimic nou nu este sub soare, cel puţin nu pe meleagurile politice. Asta, deoarece „coşul de solidaritate” se referă la vânzarea către pensionari a produselor alimentare de bază – ulei, zahăr, făină etc. – la preţuri de producător, prin intermediul unor economate.

Unul din iniţiatorii proiectului de acum, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, probabil că a uitat cum în timpul mandatului Năstase – pe când Sârbu era nici mai mult, nici mai puţin decât ministru al Muncii – s-au înfiinţat aceste magazine de tip economat, cu aceeaşi misiune ca acelea „descoperite” acum de Guvernul Boc: ajutorarea pensionarilor sărmani, prin vânzarea, la preţuri mici, a produselor alimentare de bază.

Ca şi în 2002, când s-au înfiinţat pentru prima oară, şi acum economatele vor fi în grija primăriilor, iar singura modificare pare a fi modalitatea de procurare a acestor alimente. Căci, dacă prin economatele de „tip Năstase”, alimentele erau aduse prin grija exclusivă a primarilor (negocieri cu producătorii etc.), acum se pare că în joc va intra statul, prin Agenţia Naţională a Rezervelor care va stabili şi preţurile alimentelor.

Dacă economatele „de tip Boc” vor fi similare cu cele de „tip Năstase” sau se vor dovedi o afacere mai bănoasă pentru stat şi adevărate locuri de pelerinaj pentru pensionari rămâne de văzut.

Afacerea economat

La Galaţi, afacerea economat a mers bine. Dovadă că, faţă de cele 6 economate înfiinţate în 2002, acum sunt în total 8: în pieţele Centrală, Ţiglina I, Micro 14, Micro 19, Micro 39, Piaţa Veche (de la P-uri), în I.C.Frimu (lângă biserica Sf. Mina) şi în cartierul Dimitrie Cantemir.

O altă dovadă că sunt clienţi: economatele funcţionează în două ture, de la 7.00 la 13.00 şi de la 13.00 la 19.00. Este drept, în unele pieţe economatele arată exact ca nişte magazine, cum este cazul celui din Piaţa Veche (de la P-uri, la demisol) sau al celui din cartierul Dimitrie Cantemir.

În toate economatele se comercializează nu doar produsele alimentare de bază (zahăr, ulei, orez, făină şi mălai), la preţuri de producător plus 1-2 la sută (faţă de 30-50 la sută la magazinele „normale”), ci şi alte produse care s-au cerut: paste făinoase, conserve de legume, chiar şi carne.

„Iniţial, cumpărau doar pensionarii, apoi au putut cumpăra şi beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele cu handicap. La început se cereau taloanele de pensie, adeverinţe, dar era o procedură greoaie şi am renunţat la ea. Să ştiţi că avem mulţi clienţi, dar din cei foarte săraci. Nu ştiu care vor fi reglementările pe viitor, vom vedea, dar până acum, la Galaţi a mers bine, spre deosebire de alte oraşe din ţară, unde în 2002 s-au înfiinţat cu zecile şi apoi s-au închis”, ne-a declarat directorul SC Pieţe Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia, spunând că în economate se vând produse ale producătorilor gălăţeni: ulei Prutul sau făină Galmopan.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Economate doar cu numele

Din cauza pensiilor mici, vârstnicii gălăţeni îşi drămuiesc fiecare bănuţ. Aşa că ei sunt nevoiţi să caute ce e mai ieftin pentru a-şi pregăti masa de Crăciun. O soluţie ar fi magazinele de tip economat deschise pe timpul guvernării Năstase. Doar că părerile oamenilor despre aceste economate sunt împărţite. O parte dintre ei afirmă că produsele care se găsesc în aceste magazine sunt la un preţ mai mic, în timp ce altă categorie spune că produsele comercializate sunt mai scumpe decât cele din supermarketuri unde există oferte.

În Galaţi funcţionează 9 economate unde se găsesc produsele alimentare de bază precum zahăr, ulei, orez, făină şi mălai dar şi alte produse alimentare. Ele au fost deschise pentru a veni în sprijinul unor categorii defavorizate, cu venituri mici.

Produsele care sunt vândute în aceste magazine sunt cumpărate direct de la producător, la care Administraţia Pieţelor Agroalimentare pune propriul adaos comercial. Eugen Zaharia, director Administraţia Pieţelor Agroalimentare: "Noi la preţul de achiziţie adăugăm 2, 3 maxim la sută pentru că interesul nostru nu este de a scoate un profit şi de a ne echilibra cheltuielile." Constanţa Lungescu, vânzătoare: "Orezul e 6 lei 20, făina e 2,40, 1,50 , 3,50. Mălaiul 1,80. E mălai grisat, foarte bun, fasolea 6,50."

"Mi mi se pare convenabil, mai curând aici. Eu mereu vin si cumpăr de aici. In piaţă aici sunt cam ridicate" a spus o gălăţeancă. "Cumpăraţi zilnic de la economat? Şi undelemn şi zahăr, ulei, mălai. Şi sunt mai mici preţurile decât la alimentară? Da"  a spus o femeie.

Sunt însă şi pensionari care spun că preţurile sunt asemănătoare cu cele practicate în unele supermarketuri. Ba chiar, uneori mai mari. Oamenii spun că economatul afişează reduceri de doar câţiva bani la unele produse, de cele mai multe ori reducerea fiind nesemnificativă. "Nu au niciun folos pensionarii la economat, nu au produse mai ieftine pentru că şi acolo trebuie adăugat un TVA , o vânzătoare pe care trebuie să o plătească. Fac preţurile cum vor ei"  a spus un gălăţean. "Cum vi se par preţurile. Şi aşa şi aşa. Cam scumpe. În general scumpe, în general de sărbători" a mai spus un pensionar.

Ca o comparaţie, preţurile practicate la magazinele de tip economat nu sunt mai mici faţă de cele din supermarket. Ba chiar, în unele supermarketuri produsele de bază pot fi găsit la ofertă, iar diversitatea este mult mai mare.

digi24.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 years later...

Economatele din piețele gălățene

Administrația Piețelor Agroalimentare a lansat o campanie prin intermediul căreia îi informează pe gălățeni cu privire la magazinele de tip ECONOMAT care există în piețe. Magazine alimentare în care produsele sunt mai ieftine, dar în care nu se face rabat de la calitate, în ciuda prețurilor avantajoase! 

ECONOMAT + MAGAZIN ALIMENTAR ÎN PIAȚA ȚIGLINA 1

În Piața Țigina I, înainte de intrarea în Hala de legume-fructe, dinspre strada Saturn, pe partea dreaptă după barieră, se află unul dintre magazinele de tip economat.

Program: luni, marți: 08.00 – 19.00, miercuri, joi, vineri: 07.00 – 19.00, sâmbătă: 07.00 – 15.00, duminică: 07.00 – 14.00

Din acest magazin puteți cumpăra o gamă largă de produse alimentare: preparate din carne, lactate, brânzeturi, măsline, produse de bază (zahăr, ulei, făină, mălai, orez), conserve, paste făinoase, condimente, băuturi răcoritoare/alcoolice, cafea, dulciuri, dar și produse pentru persoane care suferă de diabet.

gazetagalatiului.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.