dcp100168 Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Cartele antichiul în liceele din GalaţiSistemul cartelelor de acces pentru monitorizarea absenţelor va fi introdus, din luna septembrie, şi în şcolile din Galaţi. Pentru început, măsura va fi implementată în 20 din cele 37 de licee din tot judeţul.Iniţiativa aparţine Ministerului Educaţiei, care însă nu asigură şi finanţarea necesară aplicării acesteia, estimată la 1.500 de lei per unitate şcolară. „Susţinerea financiară pentru acest proiect va veni din partea unei companii mari de telefonie mobilă, cu care suntem în discuţii. Compania va primi în schimb spaţiu publicitar pe cartelă", a spus Doru Resmeriţă, inspector şcolar Galaţi.Fiecare elev va primi un card pe care-l va scana la intrarea şi la ieşirea din şcoală. Dacă şcolarul decide să tragă chiulul, părinţii săi vor fi înştiinţaţi printr-un SMS. De asemenea, informaţia va fi transmisă pe un tabel electronic în clasă, apoi la director şi diriginte. „Vom economisi circa 10% din lecţie, în care se făcea prezenţa. De asemenea, rata absenţelor se va diminua cu 10 la sută, iar nivelul de promovabilitate la BAC va creşte", susţine Resmeriţă, ferm convins de efectul benefic al măsurii după ce a vizitat câteva şcoli din Italia.adevarul.ro
dcp100168 Posted July 29, 2011 Author Posted July 29, 2011 Cartele magnetice antichiulMinistrul Funeriu a constatat cu stupoare că elevii au acumulat peste 30 de milioane de absenţe într-un singur an şi a găsit ca măsură împotriva chiulului introducerea cartelelor magnetice de acces pentru fiecare elev.Cum MECTS a venit cu ideea, dar nu şi cu finanţarea, conducerea ISJ Galaţi s-a şi grăbit să facă demersuri pentru achiziţionarea sistemelor respective fără să implice şcolile în această cheltuială: „Am discutat cu reprezentanţii unei firme de telefonie mobilă să sponsorizeze acest sistem în toate liceele, iar noi să le oferim reclamă prin inscripţionarea numelui firmei pe cartelele respective. Aici vorbim nu numai de cartele, ci şi de computere, cititoare de carduri şi soft. Săptămâna viitoare voi primi probabil şi un răspuns din partea firmei”, ne-a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.„Vor intra pe o uşă şi vor ieşi pe cealaltă”Profesorii şi directorii de şcoli din Galaţi s-au arătat încântaţi de ideea cartelelor doar pentru că prin introducerea lor va creşte gradul de securitate al unităţilor de învăţământ. În privinţa diminuării absenteismului, aceştia sunt însă sceptici.„Cine vrea să chiulească tot chiuleşte. Vor intra pe o uşă şi vor ieşi pe cealaltă. Mai ales că eu, ca director, nu am voie să ţin toate intrările în liceu închise. Vin cei de la Prevenirea Situaţiilor de Urgenţă şi mă amendează că am blocat căile de acces”, spune directoarea de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita.Managerul mai spune că regândirea unui regulament şcolar mai strict ar da mai multe roade decât asemenea mijloace tehnice. „Învăţământul obligatoriu de 10 clase îi încurajează la chiul. Ei ştiu că, oricâte absenţe fac, nu sunt exmatriculaţi. Am avut cazuri de elevi repetenţi care promovaseră la absolut toate materiile, dar n-au avut notă de trecere la purtare din cauza absenţelor. Chiar şi aşa, ei ştiu că-şi pot continua studiile. Şi, odată ce s-au învăţat să chiulească în clasele mici de liceu, asta vor face în continuare. Exmatricularea încă din clasa a IX-a ar fi o soluţie mai bună, cu obligativitatea ca ei să-şi continue studiile la seral sau fără frecvenţă”, mai spune Luminiţa Nichita.„Elevii noştri sunt inventivi”Directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, Ion Grecu, ne-a declarat că depinde de modul în care se va face implementarea cartelelor, astfel încât acestea să fie eficiente. În plus, costurile estimate de minister la 15.000 de lei i se pare că nu acoperă întreaga sumă necesară. „Cum se va proceda? Vom avea bariere, uşile se vor închide automat? Elevii nu vor mai putea ieşi din curtea şcolii? Nu pot să-mi imaginez deocamdată cum va fi. Dar chiar şi aşa, eu sunt convins că elevii vor fi inventivi. Noi am mai ţinut uşile închise, iar cei care voiau să chiulească tot reuşeau. Stăteau la toaletă, la vestiare, prin curte sau, chiar mai rău, săreau gardul la vecini”, spune directorul Grecu. Deşi se feresc să spună deschis, profesorii gălăţeni se tem că şi acest sistem va fi unul prin care se vor cheltui nişte bani pe serviciile unor firme bine alese.viata-libera.ro
dcp100168 Posted August 11, 2011 Author Posted August 11, 2011 Cardurile de acces în şcoli - un proiect imposibil de aplicatProiectul cartelelor magnetice pentru accesul elevilor în şcoli, propus de Ministerul Educaţiei, este unul imposibil de aplicat la scara naţională, cred specialiştii. Dispozitivul care ar monitoriza accesul în şcoli al elevilor ar costa aproximativ 1.500-1.800 lei pe unitate şcolară, după cum a declarat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Sistemul constă în fotografierea elevilor la începutul fiecărui an şcolar şi tipărirea pe card PVC a unei legitimaţii care are inscripţionat pe ea un cod de bare. În România sunt 922.683 de liceeni şi 1.910 licee, ceea ce înseamnă că fiecărui liceu îi revin în medie 483 de elevi. Presupunând că la fiecare liceu din România cursurile se predau în două schimburi, înseamnă o medie de 240 de elevi pe schimb. Pentru ca toţi elevii să apuce să se ponteze, ar trebui să vină la şcoală cu 30 de minute înainte de ore şi să plece de la şcoală cu 30 de minute după terminarea cursurilor. În timpul pauzelor, dacă vor să părăsească incinta liceului, înseamnă că într-un interval de 10 minute aceştia trebuie să treacă prin filtru de două ori, o dată la ieşire şi o dată la revenirea în liceu, ceea ce înseamnă că timpul de scanare a fiecărui elev este 1,25 secunde. Acest lucru este imposibil, ţinând cond ca intrarea copilului în şcoala trebuie "validata" de profesorul de serviciu.monitoruldegalati.ro
dcp100168 Posted September 16, 2011 Author Posted September 16, 2011 Acces în liceu doar cu cardul. Măsura a fost introdusă deocamdată doar la liceele-problemăÎn maxim două săptămâni vor fi montate scanere de acces în licee slabe şi cu absenteism ridicat. Copiii spun că dacă paznicii nu vor fi vigilenţi vor fi mulţi care vor introduce mai multe carduri.Cinci licee din Galaţi vor avea de la 1 octombrie sisteme de monitorizare electronică a prezenţei elevilor la cursuri. Este vorba despre acele mult-mediatizate scanere în care elevii vor fi obligaţi de regulament să introducă cartelele atât la sosirea la şcoală cât şi la plecarea acasă.Cum vor fi alese cele cinci licee? "Luăm promovabilitatea la Bacalaureat şi o luăm de jos în sus, de la cele mai slabe spre cele mai bune. Toate liceele vor avea astfel de sisteme, dar începem cu cinci", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.Am fost şi noi la unul dintre liceele cu promovabilitate mică la Bacalaureat şi am aflat că părerile sunt împărţite. "Este o prostie, poate unul dintre elevi are o problemă, nu poate să vină într-o zi. Aşa o să apară sigur unii care vor băga mai multe carduri în aparate", spune unul dintre elevii de clasa a XII-a de la Liceul Metalurgic.În schimb, Ioana Radu, preşedinta consiliului elevilor din acest liceu spune că măsura este cât se poate de bine-venită. "Dacă paznicii vor fi vigilenţi şi nu-i vor lăsa pe elevi să bage mai multe carduri în scanere, atunci sunt convinsă va absenteismul va scădea drastic", spune eleva.Mai mult, directorul adjunct al Liceului, Claudia Guguilă, vrea un astfel de sistem şi pentru profesori, care să-i "sperie" puţin pe cei obişnuiţi cu întârziatul la serviciu. "Sunt convinsă că vor fi profesori care nu vor primi cu bucurie această propunere, dar sunt convinsă că această măsură ar face bine, atât lor, cât şi elevilor", ne-a precizat Claudia Guguilă.Odată introdus acest sistem, autorităţile şcolare ştiu în orice clipă câţi elevi sunt prezenţi la şcoală şi pot alerta părinţii copiilor care absentează des şi nejustificat. În schimb, nu dispare - cel puţin deocamdată - prezenţa pe baza catalogului. "În alte ţări, monitorizarea electronică a prezenţei a eliminat această «prezenţă» care ia foarte mult din timpul alocat procesului didactic", mai spune Resmeriţă.Toate cheltuielile privind achiziţia sistemelor de monitorizare - scanere şi cartele - vor fi efectuate din veniturile extrabugetare ale şcolilor.adevarul.ro
dcp100168 Posted September 16, 2011 Author Posted September 16, 2011 Sistemul de pontaj al elevilor şi profesorilor trebuie introdus până în semestrul al doileaSecretarul de stat în MECTS Oana Badea a declarat, joi, la Alba Iulia, că liceele şi colegiile tehnice au la dispoziţie primul semestru al anului şcolar pentru a introduce sistemul prin care elevii şi profesorii vor ponta intrarea şi ieşirea din şcoală.Potrivit secretarului de stat, sistemul de pontaj pentru reducerea absenteismului şcolar a fost aplicat "cu succes" la Colegiul "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc.Badea a afirmat că sistemul costă aproximativ 1.500 de lei, sumă care ar putea fi considerată "derizorie" în condiţiile obiectivului major, respectiv reducerea absenţelor."Foaia de parcurs stabileşte ca obiectiv liceele şi şcolile profesionale. Să ne înţelegem foarte clar, nu spun unei şcoli generale dacă vrea să facă un astfel de sistem să nu-l facă, dar am stabilit ca obiectiv pentru anul şcolar 2011 - 2012 locul în care se întâmplă să fie cele mai multe absenţe, locul care poate să producă un rezultat prost la examenul de bacalaureat pentru că se absentează mult. Deci prioritate sunt liceele şi şcolile profesionale, respectiv colegiile tehnice şi învăţământul profesional şi, atenţie, semestrul întâi este perioada pe care le-o dăm la dispoziţie să găsească resursa şi să poată realiza implementarea sistemului. Nu le-am spus peste noapte: trebuie să aveţi acest sistem", a spus Oana Badea.Întrebată care unităţi de învăţământ vor fi obligate să monteze sisteme de pontaj, Badea a răspuns că sistemul "este obligatoriu pentru licee şi pentru colegiile tehnice".Secretarul de stat în MECTS a adăugat că sistemul vizează şi siguranţa elevului, deoarece părintele nu află decât foarte târziu că i-a lipsit copilul de la şcoală, însă prin introducerea sistemului de pontaj informaţia îi ajunge în timp real."30 de milioane de absenţe la nivel naţional făcute în semestrul întâi, anul trecut? Am încercat să şochez opinia publică calculând în ani. 3.547 de ani de absenţe. Pentru Dumnezeu, în timpul acela s-a făcut materie la şcoală, copiii aceia nu au parcurs materia. Ce aşteptare să ai de la ei la examen?", a conchis Oana Badea.realitatea.net
Recommended Posts