Jump to content

Săptămânalul „Acţiunea” acuză Garda Financiară de hărţuire


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Săptămânalul „Acţiunea” acuză Garda Financiară de hărţuire

Scandal în mass-media gălăţeană. Cezar Amariei, fondatorul şi redactorul şef al săptămânalului „Acţiunea" a făcut astăzi o conferinţă de presă în care a acuzat Garda Financiară Galaţi de încercare de a intimida publicaţia. Contactat telefonic, şeful Gărzii Financiare, Toader Ţocu, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Timp de trei zile, în perioada 25-27 iulie, reprezentanţii Gărzii Financiare Galaţi au făcut un control la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului „Acţiunea", verificarea vizând perioada noiembrie 2010 (când a fost înfiinţată societatea) - iunie 2011. Cezar Amariei spune că în urma controlului nu a fost acordată nicio amendă, însă toate ziarele oferite gratuit după retragerea tirajelor de pe piaţă au fost considerate vândute "în pofida tuturor documentelor prezentate (facturi, Hotărâre AGA, procese verbale sau avize de expediţie)". "S-a considerat astfel că un număr de 95.228 de exemplare, din 32 de numere tipărite în perioada 16 octombrie 2010 - 30 iunie 2011, sunt lipsă în gestiune, deşi ele au fost distribuite gratuit, ca măsură de promovare şi popularizare a ziarului. Reprezentanţii Gărzii Financiare au considerat că ele au fost vândute, deşi nu exista nicio dovadă în acest sens, estimând că prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42.664,5 lei", a declarat Cezar Amariei.

Jurnalistul a precizat că procesul verbal încheiat de reprezentanţii Gărzii Financiare urmează să fie trimis către ANAF, pentru controlul de fond al activităţii economice. "SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea, este o societate înfiinţată în noiembrie 2010, care a încheiat anul fiscal precedent cu profit şi nu avea, la momentul controlului, NICIO datorie la bugetul statului. Considerăm că societatea nu a avut parte de un control echitabil din următoarele motive. Deşi reprezentanţii Gărzii Financiare susţin că a fost un „control operativ şi inopinat", el nu a fost deloc unul „inopinat". Am aflat de faptul că vom avea parte de control cu mai bine de o săptămână înainte de a fi contactaţi, fapt semnalat în editorialul „Nu mor câinii când vor căpuşele", publicat în săptămânalul Acţiunea din data de 28 iunie. De asemenea, deşi comisarii Cătălin Sevastre şi Nelu Coman, care s-au ocupat de control, au susţinut tot timpul caracterul inopinat al acţiunii, au fost contrazişi de şeful lor, Toader Ţocu. Acesta a recunoscut că a existat o sesizare, dar că nu-şi mai aduce aminte dacă era scrisă ori verbală şi că nu ne poate spune cine anume a făcut-o", a spus Cezar Amariei.

Jurnalistul crede că şeful Gărzii Financiare a dispus controlul la comandă şi că în spatele acestuia ar fi de fapt directive venite de pe plan politic. "Ni se pare extrem de ciudat gradul mare de interes pe care l-a arătat Toader Ţocu, şeful Gărzii Financiare Galaţi, vizavi de acest control. El a fost prezent în fiecare zi, timp de câteva minute, în biroul în care se făceau verificările. În condiţiile în care ţinta anchetelor publicate de ziarul nostru erau îndeosebi politicienii iar Toader Ţocu a fost membru de partid sau simpatizant al mai multor formaţiuni politice, nu putem să nu ne punem întrebarea dacă nu cumva curiozitatea lui Ţocu nu era stimulată politic. De asemenea, dorim să ştim dacă staţionarea lui în biroul în care se făcea controlul este legală şi nu poate fi considerată o presiune în plus pe umerii subordonaţilor şi o metodă de intimidare a celor controlaţi. În pofida faptului că reprezentanţii Media Pro Civica i-au întrebat în repetate rânduri pe cei doi comisari cum trebuia procedat în cazul ziarelor date gratuit, dacă nu este legal modul în care am făcut-o noi, de fiecare dată ni s-a răspuns „adresaţi-vă Biroului de Asistenţă Contribuabili", fapt care ne îndreptăţeşte să credem fie că nu ştiu să răspundă, fie că răspunsul le-ar fi demolat teoria evaziunii fiscale. Tot ca o măsură de intimidare, în timpul controlului, atât reprezentantul legal al societăţii cât şi contabilul au fost ameninţaţi că le vor fi făcute plângeri penale pentru evaziune fiscală, deşi verificările nu erau încheiate", a declarat Cezar Amariei.

Redactorul şef al publicaţiei "Acţiunea" spune că procesele verbale încheiate de comisarii Gărzii Financiare conţin date intenţionat eronate. "În Procesul - verbal, comisarii Gărzii Financiare susţin că "în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011 societatea verificată a editat şi tipărit 32 de ediţii din săptămânalul Acţiunea". Total greşit. Noi nu am tipărit nici măcar un singur număr, deoarece nu avem tipografie proprie, iar ziarul este scos la Tipografia SA Slobozia, fapt demonstrat cu facturi". "La solicitarea echipei de control de a prezenta sau justifica unde se găseşte diferenţa de exemplare rămase nevândute a rezultat că aceste exemplare au fost distribuite pe teritoriul municipiului Galaţi cu titlu gratuit, în scop de reclamă şi publicitate, fără a se prezenta documente justificative legale pentru aceste acţiuni". Faptul că se pronunţă încă din Procesul Verbal asupra legalităţii arată că din punct de vedere al Gărzii Financiare, în România nu există prezumţie de nevinovăţie, ci de vinovăţie. Cât priveşte documentele justificative, au fost prezentate facturi, Hotărârea AGA, procese verbale şi avize de expediţie, fapt consemnat în Procesul Verbal abia după îndelungi insistenţe. Deşi în procesul verbal comisarii au trecut că anexează nota explicativă dată de reprezentantul societăţii, au refuzat în mod repetat să ofere o copie. Nici măcar faptul că şeful lor, Toader Ţocu, le-a spus să ne înmâneze o copie nu i-a putut determina să-şi schimbe atitudinea", a declarat Cezar Amariei.

Sesizări către Comisia Europeană

"Acţiunea" va înainta memorii atât către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, dar şi Comisiei Europene.

"Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos solicit autorităţilor statului din judeţul Galaţi să îşi îndeplinească atribuţiile cu profesionalism şi să nu devină instrumente în exercitarea unor presiuni politice asupra instituţiilor de presă şi jurnaliştilor", a spus Ticu Ciobotaru, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" Galaţi.

Contactat telefonic, şeful Gărzii Financiare Galaţi, Toader Ţocu, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Fiscul a pus sechestru pe bunurile "Acţiunea"

Săptămânalul local "Acţiunea" a fost pus la zid de Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Inspectorii fiscali au pus sechestru pe un autoturism şi au blocat un cont al publicaţiei, în urma unui control efectuat de Garda Financiară Galaţi.

În consecinţă, săptămânalul "Acţiunea" este în situaţia de a-şi înceta apariţia din cauza lipsei resurselor financiare.

"Intenţia lor a fost clară de la bun început, aceea de a-mi bloca activitatea. Au reuşit asta în momentul în care mi-au blocat contul. Cel puţin câteva luni, eu nu am cum să îmi desfăşor activitatea. Am prezentat documente care dovedesc că nu am făcut evaziune fiscală. E un abuz", ne-a declarat Cezar Amariei, fondatorul şi redactorul şef al publicaţiei.

De cealaltă parte, conducerea Gărzii Financiare Galaţi susţine că măsura instituirii sechestrului asupra bunurilor publicaţiei este legală în condiţiile în care comisarii acuză săptămânalul "Acţiunea" de evaziune fiscală. "Domnul Amariei putea să le ţină în stoc. Dacă nu, să le distribuie conform legii, în baza unui contract scris şi ar fi fost incluse în categoria de reclamă şi publicitate. Stocul de 95.228 de exemplare nu se găseşte fizic în gestiunea societăţiiverificate şi nu poate fi justificat legal", ne-a declarat Cătălin Sevastre, comisar principal al Gărzii Financiare Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Jurnaliştii gălăţeni, nemulţumiţi de modul în care Fiscul controlează instituţiile de presă locale

Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” din Galaţi şi-a exprimat, public, dezacordul în legătură cu modul în care Garda Financiară Galaţi a făcut verificări la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea. Citiţi mai jos comunicatul de presă.

“Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” solicită autorităţilor statului din judeţul Galaţi să îşi îndeplinească atribuţiile cu profesionalism şi să nu devină instrumente în exercitarea unor presiuni politice asupra instituţiilor de presă şi jurnaliştilor. Ne referim în mod expres la controlul efectuat de Garda Financiară Galaţi la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea. Facem de la bun început precizarea că noi considerăm că societăţile comerciale din mass-media ar trebui să aibă, în relaţiile cu instituţiile statului, acelaşi tratament cu cel aplicat oricărei societăţi comerciale. În cazul la care ne referim, este vorba de modul în care a fost derulat controlul şi rezultatele acestuia.

Timp de trei zile, în perioada 25-27 iulie 2011, reprezentanţii Gărzii Financiare Galaţi au făcut un control la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea. A fost vizată perioada din noiembrie 2010 (când a fost înfiinţată societatea) până în iunie 2011. În urma controlului NU a fost acordată nicio amendă. În schimb, toate ziarele oferite gratuit după retragerea tirajelor de pe piaţă au fost considerate vândute, în pofida tuturor documentelor prezentate de administratorii societăţii, respectiv Hotărârea AGA prin care se instituia distribuirea gratuită a ziarelor nevândute ca măsură de promovare şi popularizare a ziarului, facturi, procese-verbale sau avize de expediţie, prin care erau evidenţiate contabil aceste operaţiuni. În mod surprinzător din punctul nostru de vedere, inspectorii au considerat că ziarele distribuite gratuit, un număr de 95.228 de exemplare, din 32 de numere tipărite, sunt lipsă în gestiune. Reprezentanţii Gărzii Financiare au considerat că ele au fost vândute, deşi nu exista nicio dovadă în acest sens, estimând că prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42.664,5 lei. Procesul-verbal încheiat de reprezentanţii Gărzii Financiare urmează să fie trimis către ANAF, pentru controlul de fond al activităţii economice. SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea, este o societate înfiinţată în noiembrie 2010, care a încheiat anul fiscal precedent cu profit şi nu avea, la momentul controlului, NICIO datorie la bugetul statului. Cu privire la controlul efectuat de Garda Financiară mai facem şi precizarea că, de-a lungul celor trei zile, a descins la sediul societăţii Toader Ţocu, comisarul-şef al Gărzii Financiare Galaţi, ceea ce dovedeşte că acestui control i-a fost acordată o foarte mare importanţă. Faptul că nu au fost luate în calcul mai multe documente de evidenţă contabilă, iar prin ignorarea acestora s-a ajuns la concluzia că avem de-a face cu un caz de evaziune fiscală, ne îndreptăţeşte să considerăm că prin aceasta se încearcă intimidarea demersului jurnalistic al colegilor noştri de la ziarul Acţiunea.

O retrospectivă a subiectelor abordate în articolele publicate demonstrează perfecta independenţă a ziarului, anchetele şi articolele critice vizând lideri politici din toate partidele importante la Galaţi, adică PSD, PDL, PNL şi PC, dar şi conducători ai unor importante instituţii publice, avocaţi, judecători. De-a lungul anilor, majoritatea jurnaliştilor şi instituţiilor media din Galaţi s-au confruntat cu reacţiile ostile ale unor persoane publice deranjate de faptul că au fost dezvăluite implicările lor în afaceri pe bani publici sau în spolierea patrimoniului imobiliar al oraşului. Nu sunt deranjante astfel de reacţii, care, în fond, dovedesc forţa unei instituţii media în apărarea intereselor publice. Cu siguranţă că lucrurile stau la fel şi în cazul săptămânalului Acţiunea, numai că în acest caz ne surprinde virulenţa atacului.

Potrivit metodologiei utilizate în măsurarea independenţei presei de către Active Watch – Agenţia de Monitorizare a presei, distingem în acest caz două genuri de presiuni: 1. “Presiuni ale autorităţilor: presiuni asupra jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă, venite din partea unor instituţii ale statului (anchete ale poliţiei, ale parchetului, ale gărzii financiare sau ale altor instituţii ale statului, având drept scop intimidarea presei”; 2. „Presiuni politice: presiuni asupra jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă, venite din partea unor oameni politici sau a unor partide (presiuni organizate, făcute cu scopul exclusiv de a proteja interesele politice sau de altă natură ale unor partide sau ale unor oameni politici; includ folosirea instituţiilor statului în acest scop, de către partide sau de oamenii politici). Nu putem aprecia la acest moment care partide şi care lideri politici sau care şefi de instituţii publice sunt spatele presiunilor exercitate asupra jurnaliştilor de la ziarul „Acţiunea”, pentru că articolele critice şi anchetele au vizat întreg spectrul politic şi pe majoritatea demnitarilor din Galaţi. Considerăm că, aşa cum se precizează şi în metodologia Active Watch, în acest caz Garda Financiară Galaţi este un instrument în exercitarea unor presiuni politice. În acest context, reamintim că, potrivit relatărilor din presa locală şi centrală, în noiembrie 2004, comisarul-şef al Gărzii Financiare Galaţi, Toader Ţocu, a participat la mitingul din campania prezidenţială a lui Adrian Năstase, la întoarcerea la sediul instituţiei purtând în piept insigna PSD şi exprimându-şi încrederea în victoria PSD la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Reamintim că în cadrul unei conferinţe de presă din vara anului 2005, deputatul PNL Emil Strungă declara că „postul de comisar-şef la Garda Financiară Galaţi a revenit PNL-ului, iar în acest post va fi numit comisarul Toader Ţocu”. Din moment ce nu a fost schimbat de la conducerea instituţiei în perioada 2009-2011, aşa cum s-a întâmplat cu alţi şefi de instituţii publice, tragem concluzia că dl. Ţocu are acum sprijinul politic al PDL pentru ocuparea acestei funcţii. Pentru că discutăm totuşi de modul de funcţionare a unor instituţii publice, mai facem câteva precizări. În primul rând, faptul că la Galaţi există mari cazuri de evaziune fiscală, dar acestea nu preocupă instituţiile abilitate din judeţul Galaţi. În luna martie 2011, un caz de evaziune fiscală în valoare de 20 de milioane de euro în judeţul Galaţi le-a fost semnalat autorităţilor fiscale din Galaţi de către Direcţia Generală Coordonare şi Inspecţie Fiscală de la Bucureşti. Nici după 4 luni, în acest caz nu s-a întâmplat mare lucru. Principala firmă implicată în acest caz, Mobimod SA Tecuci, este acum în lichidare, iar administratorul acesteia a fost numit, cu voturile consilierilor judeţeni, director la regia SC Drumuri şi Poduri SA Galaţi, instituţie bugetară aflată sub autoritatea CJ Galaţi. În toamna anului trecut, după celebra arestare din parcarea MAI, au ieşit la iveală evaziunea de alte zeci sau sute de milioane de euro şi ilegalităţile comise prin intermediul caracatiţei de sute de SA-uri şi SRL-uri din imperiul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. Acel caz este anchetat, dar tot la Bucureşti, mai precis de DIICOT Bucureşti. Mai reamintim şi faptul că un control al Curţii de Conturi a constatat la Primăria Galaţi o evaziune de 48 de milioane de euro, aceasta fiind valoarea totală a sumelor neîncasate de primărie din concesionări şi închirieri de terenuri. Evaziune se mai face la Galaţi, la vedere, de dimineaţă până seara şi 365 de zile pe an, prin modul în care este organizat transportul maxi-taxi, în care se tipăresc, dar nu se eliberează bilete, banii fiind încasaţi “la negru”. Această evaziune a fost recunoscută de primar şi de consilieri, dar Garda Financiară Galaţi nu face nimic pentru a o stopa. În schimb, a fost organizat controlul de la ziarul Acţiunea.

Ticu Ciobotaru, preşedinte

reportervirtual.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Averea ascunsă a inspectorilor de la Garda Financiară

* Terenuri, case şi descoperiri de cont au fost omise din declaraţiile de avere

Mai mulţi comisari ai Gărzii Financiare (GF) Galaţi au „uitat" să îşi declare în declaraţiile de avere unele din bunuri, de la terenuri şi case la venituri sau credite. în toate aceste cazuri, comisarii se fac vinovaţi de fals în declaraţii, pedepsit de Codul Penal cu până la 2 ani de închisoare. Dezvăluirile au fost făcute de jurnalistul Cezar Amariei, redactorul şef al săptămânalului „Acţiunea".

Primul pe listă e şeful GF Galaţi, Toader Ţocu, care în perioada 2008-2011 nu a trecut în declaraţiile de avere un apartament de 48 de mp situat pe str. Brăilei nr. 25, bl. P2, ap. 14, dobândit în decembrie 1999 şi vândut în martie 2011. Apartamentul este situat exact în acelaşi bloc şi pe aceeaşi scară cu alt apartament, al cărui proprietar e comisarul şi care apare în declaraţiile sale, apartamentul nr. 10, de 96 mp, dobândit în 1990. Ţocu nu a trecut niciodată în declaraţiile de avere un garaj de 21 mp, aferent bl. BR5, pe care îl are din 1993. Pe piaţa imobiliară, un garaj în cartierul Mazepa valorează 10.000 de euro. Deşi are garaj, şeful GF nu mai are pe numele său maşină din noiembrie 2007, când şi-a vândut autoturismul Audi TDI. Probabil că şeful Gărzii nu mai avea nevoie de Audi, din moment ce se poate deplasa oriunde cu maşina de serviciu.

Conform declaraţiei de avere, soţul n-aduce acasă toţi banii

O altă situaţie pe care jurnalistul o etichetează ca fiind „cel puţin hilară" e cea a familiei ­Sevastre, pentru că din declaraţiile de avere rezultă că soţul nu aduce toţi banii acasă, iar soţia şi-a cumpărat un teren într-o zonă rezidenţială, fără ştirea soţului. Soţul, Cătălin Sevastre, e comisar superior în cadrul GF Galaţi iar soţia, Olimpia, e şef serviciu în cadrul DGFP. Logic, declaraţiile celor doi ar trebui să fie identice, dar acest lucru nu se întâmplă.

în declaraţia de avere din 2011 a lui Cătălin Sevastre, nu apare un teren de 9.100 mp, în comuna Vânători, teren ce apare în declaraţia de avere din 2011 a Olimpiei Sevastre. în declaraţiile de avere ale celor doi soţi, sunt opinii diferite şi în privinţa banilor pe care bărbatul îi aduce acasă. în declaraţia de avere din 2010, bărbatul susţine că a încasat din salarii 47.864 de lei, în timp ce nevasta susţine în declaraţia ei din 2010 că el ar fi adus în casă doar 40.112 lei, cu 7.752 de lei mai puţin. în declaraţiile de avere ale Olimpiei ­Sevastre nu apar descoperirile de cont, de 10.000 de lei în 2009 şi 2010 şi de 20.000 de lei, în 2011. împreună, cei doi nu declară faptul că au un garaj de 30 de mp, cumpărat în 2001, o investiţie imobiliară, pentru că pe numele lor nu a figurat vreodată un autoturism.

Sesizare la Parchet şi la ANI

Jurnalistul Cezar Amariei a precizat că a formulat o sesizare penală în calitate de cetăţean şi jurnalist: „Date fiind toate omisiunile menţionate mai sus, am formulat o sesizare penală pe numele lui Toader Ţocu, Cătălin şi Olimpia Sevastre. De asemenea, voi sesiza şi Agenţia Naţională de Integritate referitor la cei trei". Am încercat ieri să îl contactăm pe şeful GF Galaţi pentru a obţine punctul său de vedere, dar secretara ne-a comunicat că este plecat din instituţie şi nu va reveni până la sfârşitul programului. Pe fondul restructurărilor, GF Galaţi nu mai are de mult purtător de cuvânt. Reamintim că în august GF a blocat conturile şi a pus sub sechestru autoturismul redacţiei, sub motivaţia că distribuirea promoţională a unor ziare gratuite ar constitui evaziune fiscală. Deşi Inspecţia Fiscală a stabilit că nu a fost evaziune, GF nu a ridicat restricţiile.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.