Jump to content

"Mediul" gălăţean a blocat orăşelul lacustru de la Siutghiol


Recommended Posts

Posted

"Mediul" gălăţean a blocat orăşelul lacustru de la Siutghiol

Proiectul Primăriei Municipiului Constanţa de amenajare a unui orăşel lacustru pe lacul Siutghiol a fost blocat după ce Agenţia Regională de Mediu Galaţi nu a eliberat avizul de mediu, la intervenţia unei organizaţii neguvernamentale, iar procedurile care au durat un an vor trebui reluate. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că a primit de la Regionala de Mediu din Galaţi, aflată în subordinea Minsterului Mediului, o înştiinţare prin care este anunţat că avizul de mediu pentru orăşelul lacustru a fost respins. El a precizat că documentul a fost primit după ce, în cadrul proiectului demarat în iulie 2007, au fost parcurse o serie de etape, inclusiv cea de dezbatere publică a raportului de mediu făcut de specialişti şi aprobat de Ministerul Mediului. Astfel, proiectul pentru care s-au cheltuit pînă în prezent 50.000 de lei va trebui refăcut,deşi urma să primească doar acordul de mediu. La rândul său, Ani Merlă, reprezentantul Primăriei Constanţa, a precizat că înştiinţarea venită de la Agenţia Regională de Mediu Galaţi a venit în urma unei notificări trimise de ONG-Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, la câteva zile de la organizarea dezbaterii publice. Potrivit acesteia, organizaţia nonguvernamentală menţionată a solicitat evaluarea impactului navigaţiei asupra zonei. Primarul Radu Mazăre a mai spus că proiectul urma să fie realizat şi în urma unor discuţii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Tăriceanu mi-a spus că toate proiectele care se regăsesc în acest studiu şi pe care le-a văzut trebuie făcute. Ne luptăm însă cu morile de vânt, stăm să ne uităm la ciori. Să trăiască Guvernul liberal", a afirmat edilul. El a mai adăugat că va fi realizat un alt studiu şi vor fi cheltuiţi alţi bani, ceea ce va dura un alt an şi s-a arătat nemulţumit de respingerea avizului de mediu. "Mergeţi constănţeni să munciţi în fabrici şi uzine, că turism nu avem voie să facem. Sunt intrigat cum Boc la Cluj poate să mute Someşul ca să facă pistă de avion la aeroportul nou-finanţat din bani guvernamentali, iar noi nu putem face ceva privat", a mai declarat Radu Mazăre.

Posted

Domnului Mazare (fata de care eu am tot respectul) ar trebui sa-i spuna cineva ca pina nu pleaca "pensionarul" nostru si toata ceata lui de acoliti nu o sa se intample nimic bun de la/pentru/cu Galatiul.Si e pacat ca asta se rasfrange asupra noastra a tuturor galatenilor.vom fi oare priviti cu ochi buni cand vom merge la vara la mare?..... ;)

Posted

Aceeasi taxa o vom plati la intrarea sau pentru traversarea statiunii Mamaia. Si poate ca au dreptate cei de la Mediu...

Si un articol din Adevarul in care se vede cata grija au constantenii de Siutghiol:

Lacul Siutghiol din Mamaia a fost acoperit, de la primele ore ale zilei de ieri, de "covoare" de pesti morti. La fata locului au venit echipe ale Directiei Apele Romane - Dobrogea Litoral, Politiei, SC Pestom SA (administratorul lacului), Institutul de Cercetari Marine, Garzii de Mediu si reprezentanti ai ONG-urilor ecologiste. Lipsa de oxigen a omorat pesti din toate speciile care populeaza lacul. De la suprafata apei mirosind pestilential, muncitorii au adunat peste o tona de peste mort: de la somn, crap, salau, platica, pana la anghila, rosioara si gingirica. Cel mai mare specimen de peste mort a fost un somn de 15 kg, plans de toti pescarii amatori sau profesionisti aflati la lac. Litoralul se confrunta anual cu fenomenul de mortalitate piscicola. Daca in Marea Neagra a fost liniste, ieri, in Lacul Siutghiol s-a inregistrat cea mai mare cantitate de peste, de apa dulce, mort. Pentru efectuarea analizelor de laborator au fost recoltate probe de apa din zonele Club Scandinavia, Cherhana, Doina si Debarcader Neptun. Analizele au scos la iveala faptul ca pestii au murit din cauza concentratiei insuficiente de oxigen din apa: 1,6% fata de 5%, limita normala. Apele Romane pun mortalitatea piscicola pe seama incalzirii apei lacului. Alcalinitatea apei este, de asemenea, ridicata: valoarea pH-ului depaseste limita obisnuita, ceea ce duce la dezvoltarea masiva a fitoplanctonului. Specialistii spun, insa, ca moartea pestilor este cauzata si de starea lacului. Dupa Revolutie, draga - care curata lacul periodic - a fost data la fier vechi. Vegetatia a crescut nestingherita, algele "mancand" din oxigenul apei.

Posted

Agentia Regionala de Mediu Galati, acuzata de prejudicii aduse judetului Constanta

Recent infiintatul Grup de Actiune pentru Combaterea Ecofundamentalismului (GACEF) condamna blocarea procedurilor de mediu premergatoare realizarii proiectului "Oraselul Lacustru" si acuza Agentia Regionala de Protectia Mediului Galati de destabilizarea in forma continuata a dezvoltarii durabile a municipiului Constanta si de politica ecofundamentalista, motiv pentru care intentioneaza sa actioneze ARPM Galati in instanta, a declarat pentru "Replica" Omer Iuksel, reprezentantul unor organizatii ecologiste dobrogene si al GACEF. GACEF reprezinta o initiativa civica ce reuneste mai multe organizatii ecologiste dobrogene si specialisti de mediu si din alte domenii, infiintat ca reactie la agresiunea distructiva a unor grupuri interne si externe de orientare ecologista radicala, acuzate ca sunt patronate de unele interese economice mai putin ortodoxe.

In privinta blocarii procedurilor de mediu premergatoare realizarii proiectului "Oraselul Lacustru"- proiect al Primariei Constanta care vizeaza realizarea pe lacul Siutghiol a unei insule artificiale pe care vor fi grupate discotecile, cluburile, restaurantele si celelalte unitati de agrement si alimentatie publica din statiunea Mamaia, cu activitate nocturna si care sunt acuzate ca produc o intensa poluare fonica in actualele lor locatii - Omer Iuksel a declarat: "In baza demersurilor societatii civile reprezentate de organizatiile Eco-Watch, Eco-Dobrogea si Garda Civica in domeniul mediului, constructiilor si geologiei, GACEF a inceput in procedura de urgenta demersurile pentru actionarea in judecata a Agentiei Regionale de Mediu Galati din subordinea Ministerului Mediului. Principala acuzatie este destabilizarea in forma continuata (2007-2008) a dezvoltarii durabile a municipiului Constanta, situatii ce au determinat prejudicii economice directe ce vor fi cuantificate si recuperate pe cale judecatoreasca, ca daune aduse comunitatii locale din Constanta si initiatorilor de proiecte. O alta acuzatie catre ARPM Galati se refera la politica de destabilizare abordata de aceasta institutie, clasificata ca ecofundamentalism si abuz la dreptul mediului din Romania". De asemenea, specialistul de mediu a amintit si de hotararea de guvern, emisa in urma cu cativa ani, privitoare la refuzul Executivului de a acorda judetului Constanta dreptul de a gazdui sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, la care se adauga si amplasarea sediului ARPM la Galati. Aceasta din urma institutie a promovat in ultimii ani - in opinia lui Omer - proceduri birocratice antioperative care lungesc operatiunile de avizare a proiectelor, cu efecte cumulative de intarzieri pentru realizarea unor obiective importante pentru judetul nostru.

In plus, Omer Iuksel sustine ca in acelasi context pot fi calsificate si actiunile Ministerului Mediului si ale ARPM Galati ce au destabilizat premeditat, prin asa numite intentii organizatorice, in cursul anului 2008, activitatea Agentiei de Protectia Mediului Constanta si a Garzii de Mediu Constanta. "In anii 2007 si 2008 actiunile ecofundamentaliste patronate de Ministerul Mediului si ARPM Galati au culminat prin blocarea legislativa a proiectului soselei de coasta de la Constanta de aproape doi ani", este de parere reprezentantul GACEF. Cat despre proiectul european "Reteaua Natura 2000", prin care se instituie o protectie speciala unor stituri faunistice cum este si lacul Siutghiol, Omer sustine ca OUG nr.1284/2007 care instituie aceste arii protejate permite realizarea proiectelor, mai ales a celor de intres turistic si de agrement, asa cum este cel al Oraselului Lacustru sau cel al teleschiului de pe lacul Siutghiol. De altfel, aceasta apreciere apartine chiar lui Romulus Stiuca, directorul general al Institutului de Cercetare "Delta Dunarii" din Tulcea, elaboratorul principal al OUG nr.1284/2007, a mai spus Omer Iuksel, care a lansat cu aceasta ocazie si un apel catre toti specialistii de mediu si reprezentantii institutiilor publice interesate sa se alature GACEF in aceasta intiativa juridica.

http://www.astazi.ro/gotostire.php?url= ... nta%2F0%2F

Posted

eu nu spun ca cei de la mdiu galati nu au procedat corect.dar cu sidexul care ne otraveste sub ochii lor de ce nu procedeaza in consecinta?am aflat cu stupoare ca sidexul indeplineste normele de mediu si in consecinta a primit autorizatia de mediu.....alooooo ptr impotentii aia din birouri de la agentia de mediu: daca nu vreti sa vedeti cum emana sidexul va pun eu la dispozitie o multime de foto cu combinatul in "zilele bune". adica cu cateva zile in urma.fratilor: tiganul ala de indian face un profit urias pe spatele muncitorilor romani si pe plamanii nostri si al copiilor nostri.cand dracu o sa se trezeasca cei de la mediu? ca altfel se incordeaza la agentii economici ptr orice rahat.

  • 2 weeks later...
Posted

Siutghiol face valuri la Galaţi

Ecofundamentalism şi destabilizare?

* Primarul Constanţei, Radu Mazăre, acuză Agenţia Regională de Protecţia Mediului Galaţi că pune beţe în roate "orăşelului lacustru" de pe lacul Siutghiol * Presa constănţeană pune la zid instituţia gălăţeană, iar un grup chipurile ecologist acuză Galaţiul de "abuz la dreptul mediului" * Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi - parte în poveste

Unul dintre grandioasele proiecte iniţiate de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre - construirea unei miniinsule pe Lacul Siutghiol, unde să se reunească zgomotoasele discoteci şi cluburi din Mamaia ‑ a stârnit reacţii virulente la adresa Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, care trebuia să avizeze acest proiect (privat). Dezbaterea publică a avut loc pe 31 martie 2008 şi s‑a desfăşurat fără comentarii de natură a schimba cursul proiectului, numai că, la câteva zile, Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi a făcut o serie de obiecţii la raportul de mediu, de care ARPM a ţinut cont. Aşa se face că instituţia gălăţeană a cerut completări la raport şi refacerea unei părţi a documentaţiei, astfel încât să se respecte legislaţia de mediu. Cu atât mai mult cu cât Lacul Siutghiol este sit Natura 2000, arie naturală protejată! "Orăşelul lacustru", cum se numeşte acest proiect, ar trebui să se întindă pe cinci hectare, pe Lacul Siutghiol, la circa 600 de metri de mal, cuprinzând spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, mini port de agrement pentru 52 de iahturi, zonă reparaţii iahturi, zonă instalaţii teleschi nautic, "spaţii de loisir şi divertisment" etc.

"Să ne uităm la ciori şi lişiţe!"

"Luptăm cu morile de vânt, stăm şi ne uităm la ciori şi la lişiţe! Mergeţi, constănţeni, şi munciţi în fabrici şi uzine!", a tunat primarul Mazăre, la mijlocul lunii aprilie, într‑o conferinţă de presă organizată special pe acest proiect, iar declaraţiile sale acide şi colorate au fost preluate de toată presa constănţeană, edilul considerând că toată lumea este împotriva dezvoltării municipiului Constanţa, începând cu Guvernul, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi terminând cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Mai mult, "Grupul de acţiune pentru combaterea ecofundamentalismului", recent înfiinţat, a ţinut să ia atitudine vizavi de această stare de lucruri, într‑o stridentă contradicţie de interese. Din grupul amintit fac parte organizaţiile ecologiste Eco‑Watch, Eco Dobrogea şi Garda Civică, dar acţiunile lor par a avea o ţintă mai degrabă de protejare a mediului economic. Reprezentantul grupului a declarat într‑un ziar constănţean că a început demersurile pentru acţionarea în judecată a ARPM Galaţi, pentru "destabilizarea în formă continuată a dezvoltării durabile a municipiului Constanţa, situaţii ce au determinat prejudicii economice directe, ce vor fi recuperate pe cale judecătorească". O altă acuzaţie este aceea că ARPM Galaţi ar duce o politică de destabilizare "clasificată ca ecofundamentalism şi abuz la dreptul mediului din România."

Zgomot, nu muzică

Carmen Sandu, directoarea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, a precizat că "proiectul nu a fost respins, doar am cerut completarea documentaţiei, în concordanţă cu legislaţia de mediu, nimic mai mult". La rândul său, preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, prof. Petruţa Moisi, ne‑a declarat: "Lacul Siutghiol este arie naturală protejată şi orice construcţie care exercită presiuni asupra mediului este interzisă. În această formă, proiectul încalcă, printre altele, Directiva Habitate, Directiva Păsări. Cea mai importantă este poluarea fonică, iar poluarea de la ambarcaţiuni nici nu este luată în calcul de raportul de mediu. Studiul de impact s‑a făcut strict din perspectivă economică, proiectul în sine justificând dorinţa de putere politică a actualei conduceri a municipiului. Furia este cu atât mai mare cu cât, prin completarea documentaţiei, se ratează această campanie electorală. Ca să nu mai vorbim de faptul că acest proiect a zgândărit o rană mai veche, aceea că agenţia regională de mediu este la Galaţi şi nu la Constanţa." Cât despre grupul pentru combaterea ecofundamentalismului, prof. Petruţa Moisi a precizat: "Organizaţiile componente nu au niciun fel de vizibilitate în domeniul protecţiei mediului, iar termenul de ecofundamentalism este vehiculat la nivel internaţional, promovând ideea unui soi de terorism ecofundamentalist, dar apărând în fapt interese economice."

Din lac în conflict

Lacul Siutghiol este un lac aflat în judeţul Constanţa. Are o lungime de 7,5 km şi o lăţime de 2,5 km. Pe cele 1.900 hectare ale sale se practică sporturi de apă precum schi nautic sau iachting. Lacul Siutghiol are o insulă calcaroasă, Ovidiu, cu o suprafaţă de 2 ha, pe care este amplasat un restaurant.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23868

  • 1 month later...
Posted

Lacul Siutghiol, protejat doar pe hârtie

Proiectele de realizare a orăşelului lacustru şi a teleskiului pe lacul Siutghiol din Mamaia nu au primit avizul de la administratorul lacului - Apele Române Dobrogea - Litoral, aşa cum ne-a spus Vasilica Ciobotaru, şeful Serviciului Autorizare şi Controlul Conformării din cadrul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Galaţi. Totodată, documentaţiile depuse la sediul instituţiei pentru a obţine aprobarea proiectelor pe lacul Siutghiol sunt incomplete. În privinţa teleskiului nautic, s-a schimbat amplasamentul cu aproximativ 40 de metri. Noul teren are destinaţia de parcare, conform planului urbanistic de detaliu al staţiunii. Mai întâi trebuie reglementată categoria de folosinţă a terenului şi apoi cerut un nou aviz.

Documentaţia depusă pentru orăşelul lacustru nu este completă. Iniţial, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului a solicitat completarea raportului de mediu. Nu a fost vorba de un refuz de a elibera acord de mediu, aşa cum ne-a mărturisit Vasilica Ciobotaru, ci doar de o cerere de a se specifica impactul pe care construcţia şi funcţionarea orăşelului lacustru îl vor avea asupra mediului. Numai că nici al doilea dosar depus în urmă cu aproximativ două săptămâni nu era complet. „La observaţiile noastre nu au răspuns punctual”, ne-a mărturisit şeful serviciului autorizări.

Cum vor arăta proiectele?

Conform proiectului, instalaţia de teleschi va avea cinci piloni amplasaţi în apă, lungimea totală a traseului de cablu fiind de 751 metri. Pilonii vor fi fixaţi pe fundul lacului cu ajutorul unor plăci de metal. Suprafaţa de apă necesară pentru realizarea investiţiei este de 5,8 hectare. În zona de start se va realiza un ponton cu o suprafaţă de 80,00 mp. Accesul auto şi pietonal în zona unde va fi amplasat teleschiul se va face din bulevardul Mamaia prin realizarea unei alei pietonale. În ceea ce priveşte afectarea biodiversităţii lacului Siutghiol, care a devenit sit Natura 2000, realizatorii studiului spun că au descoperit două specii de păsări, respectiv pescăruşul mic şi chira de apă în număr nesemnificativ. Orăşelul lacustru va avea o suprafaţă totală de aproximativ 43.000 mp. În mijlocul orăşelului va funcţiona un centru comercial şi de alimentaţie publică, proiectat pe două nivele. Pe insuliţă vor funcţiona trei discoteci, iar pe partea vestică a investiţiei a fost proiectat un miniport de agrement.

Păsările au ales doar 18%

În ciuda faptului că apa lacului se bucură de o protecţie specială, Primăria Constanţa nu renunţă la proiectele de realizare a teleschiului şi a orăşelului lacustru. Au lăsat-o mai moale şi autorităţile locale de mediu. La sfârşitul lunii mai, la sediul administratorului lacului – Direcţia Dobrogea Litoral Apele Române a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Constanţa, ai institutului Grigore Antipa şi Delta Dunării, Agenţiei de Protecţia mediului Galaţi şi Constanţa pentru „a discuta problemele întâmpinate în acordarea avizului de gospodărire a apelor pentru investiţiile de pe lacul Siughiol”, se precizează într-un comunicat de presă. Romulus Ştiucă, directorul Institutului „Delta Dunării” a precizat că Lacul Siutghiol este singurul lac cu apă dulce din zonă, fiind declarat arie protejată avifaunistică, mai multe specii de păsări folosindu-l ca zonă de popas în perioada iernii. „Acest lucru nu afectează în mod semnificativ activităţile de agrement care se pot desfăşura în perioada sezonului estival”, se arată în comunicatul de presă. Ce înseamnă „semnificativ”? Adică nu dispar cu totul?

Gheorghe Babu, directorul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că doar 18% din suprafaţa lacului este sit de protecţie avifaunistică. Atât Primăria Constanţa, cât şi Administraţia Canalelor Navigabile au cerut puncte de vedere de la administratorul lacului privind impactul pe care proiectele propuse îl pot avea asupra calităţii apei, respectiv orăşelul lacustru şi ecluza. „Trebuie să vedem impactul asupra calităţii lacului. Lacul are un nivel mai ridicat decât Marea Neagră şi, prin realizarea orăşelului lacustru şi a unei ecluze, apa sărată ar putea pătrunde în lac”, a precizat Gheorghe Babu.

Nimeni nu se poate pronunţa atâta timp cât nu sunt făcute studii aprofundate de către specialişti care să determine impactul proiec-telor asupra vieţuitoarelor lacului. Primăria Constanţa, în calitate de titular al proiectului, nu are nici un interes să demonstreze impactul negativ pe care îl pot avea tele-schiul nautic şi orăşelul lacustru. Dar instituţiile de mediu? Pe care le plătim ca să protejeze mediul?

http://www.cugetliber.ro/1214773200/art ... pe-hartie/

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.