Jump to content

Roşiile mătcaşilor se usucă din cauze necunoscute


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Roşiile mătcaşilor se usucă din cauze necunoscute

Ghinion sau sabotaj? Este întrebarea pe care şi-o pun miile de producători de tomate din localitatea gălăţeană Matca. Întreaga cultură de roşii este compromisă în acest an din cauză că răsadurile se usucă la două săptămâni după ce sunt plantate. După mai multe analize, producătorii au ajuns la concluzia că de vină ar fi compania israeliană care le-a vândut seminţele.

Detalii în materialul video

tvr.ro

Comentariu de pe site-ul TVR

Problema este ca seminte romanesti nu se gasesc deoarece autoritatile le-au interzis fiind considerate modificate genetic, desi ele erau scoase de institutele de cercetari agricole din Romania, special pentru conditiile, bolile si daunatori din tara noastra. Acum importam seminte care contin noi boli si daunatori mult mai periculosi si greu de combatut.Dupa salata si castraveti acum sunt probleme si cu rosiile. Din pacate guvernul nu face nimic.

Matcasul

Link to comment
Share on other sites

Mătcaşii îşi distrug propriile culturi

Atât subprefectul Ovidiu Tudorache, cât şi prefectul Paul Florea au cerut, ieri, Direcţiei Fitosanitare şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi să verifice situaţia cu care se confruntă legumicultorii din Matca: „Există o nemulţumire a legumicultorilor din Matca cu privire la calitatea slabă a seminţelor pe care le-au cumpărat. Se pare că mare parte din culturile lor sunt afectate, au pierderi şi vrem să aflăm ce se întâmplă acolo”.

Pe scurt, povestea este cam aşa: răsadurile de roşii, crescute cu seminţe cumpărate de la o societate care le importă din Israel, se usucă de la vârf către rădăcină, semn al unui virus. Cultivatorii nu mai au ce face decât să smulgă din pământ răsadurile şi să le arunce.

În timp ce persoanele afectate susţin că această situaţie se întâlneşte la majoritatea cultivatorilor din Matca, reprezentantul firmei care a comercializat seminţele spune că este vorba despre câteva cazuri izolate.

Munca şi banii legumicultorilor, la groapa de gunoi

Domniţa Vasilache, una din persoanele din Matca păgubite de virusul care mănâncă răsadurile de roşii, spune că a pierdut până acum în jur de 15.000 de lei. „Numai pe seminţe am dat 6.000 de lei, pentru 20.000 de fire, dar pe tratamente, pe muncă! Acum le rup şi le duc la groapa de gunoi, munca mea pe două luni, că stau numai în solarii toată ziua. Paguba este mare şi nu pot să obţin nicio despăgubire. Cei care vând seminţele spun că nu de la ei este problema. Eu vă spun, cam 70 la sută din mătcaşi au problema asta. Răsadurile mor mâncate de un virus. Acesta se răspândeşte, este transportat de insecte şi se ia şi la alte soiuri. Suntem mai mulţi afectaţi, am dat buletinele la domnul Croitoru, pentru a ne reprezenta interesele. Vrem ca instituţiile de stat să se implice, să stabilească cine este vinovat!”, spune femeia.

Nu şi-a asigurat culturile „ca majoritatea celor din Matca, deoarece nu sunt bani pentru aşa ceva”. Cât priveşte pretenţiile către firma care i-a vândut seminţele, femeia spune că factura i s-a eliberat cu întârziere, nu în ziua în care a efectuat achiziţionarea…

Numai belele pe capul mătcaşilor!

Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe din Matca, spune că „situaţia am adus-o la cunoştinţa Prefecturii, dar şi domnului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, pe care îl aşteptăm la Matca, săptămâna viitoare. Vrem să se analizeze şi calitatea seminţelor şi cei de la Fito Sanitar care au avizat seminţele, tot”.

Mătcaşii sunt terminaţi, numai probleme au avut în acest an; virusul acesta este cireaşa de pe tort. Şi aşa eram necăjiţi, pentru că am aflat că UE nu dă despăgubire mătcaşilor pentru recolta compromisă de castraveţi de acea isterie cu „Ecoli”, ci se dau despăgubiri doar pentru castraveţii de tip „Fabio”, o prostie!, că se ştie că omul nu a mai cumpărat castraveţi în perioada aia indiferent de tip!

Şi nu erau de-ajuns culturile compromise, băieţii noştri legumicultori au fost obligaţi să se constituie în PFA-uri sau întreprinderi individuale, pentru a accesa fonduri, şi li s-a spus că trebuie să plătească doar impozitul, acum s-au trezit că au de dat la Casa de Pensii milioane de lei!”.

Pot fi şi alte cauze, nu doar seminţele

Marius Petrache, patronul firmei care vinde seminţe de legume în Matca, respinge însă acuzaţiile care i se aduc şi argumentează cu rezultate de laborator: „Suntem deschişi oricăror verificări, nu avem nimic de ascuns. Avem toate hârtiile în regulă. În plus, avem certificate de calitate rezultate din analizele de laborator pe seminţele testate pentru mai multe boli şi două tipuri de viruşi. Următorul pas pe care îl facem este să luăm probe de la roşii şi să le testăm. Părerea mea este că există două tipuri de viroze, aşa numitul «virus al petelor de bronz» şi «virusul încreţirii galbene». Noi trimitem probele la analizat şi vom aştepta rezultatele. Dacă se va dovedi, în final, că seminţele din Israel sunt problema, ne vom alia cu păgubiţii din Matca şi vom cere despăgubiri în instanţă firmei producătoare. Dar vă spun că un astfel de virus s-a constatat şi pe culturile cu seminţe din Olanda şi nu cred că este vreo conspiraţie a celorlalte ţări împotriva României”.

Pe de altă parte, patronul firmei spune că „sunt câteva cazuri izolate în comună – avem sesizările a trei persoane” şi nu că toţi mătcaşii ar avea această problemă. Petrache mai spune că insectele, vectorii care răspândesc acest virus, sunt principalii vinovaţi iar de aici discuţia deviază către cât de bine fac legumicultorii dezinfecţia pământului, cum, din cauza acoperirii cu folie a culturilor, îngheţul la sol nu se mai produce de zeci de ani de zile ş.a.m.d.

Termenul de finalizare a anchetei cerute de Prefectură este de două săptămâni şi probabil că vom afla cine este vinovat de situaţia de la Matca. Ce ştim până acum clar este că există un virus care distruge munca şi banii cultivatorilor de acolo. Şi că, prin pieţele Galaţiului, roşiile nu mai sunt cum erau odată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectura caută virusul pătlăgelelor roşii

Subprefectul Galaţiului, Ovidiu Tudorache, a anunţat ieri demararea unei acţiuni de verificare şi control a legalităţii comercializării şi utilizării seminţelor considerate vinovate de faptul că în comuna Matca răsadurile de roşii se usucă de la vârf către rădăcină. Tudorache a declarat că „aproximativ 80 la sută din a doua cultură de tomate a fost astfel afectată”.

Comisia, spune subprefectul, va încerca să afle adevărul, având în vedere că există nenumărate semnale că seminţele au fost comercializate fără documente de provenienţă şi fără eliberarea certificatelor de calitate, şi va prezenta concluziile pe 21 august.

Prefectura nu doreşte să se mai repete situaţia culturilor afectate de E-coli, când producătorii de la Matca nu au putut beneficia de despăgubiri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dezastru financiar pentru producătorii agricoli din Matca. 100.000 de euro pagubă cu roşii virusate

Agricultorii de la Matca nu vor primi deocamdată despăgubiri pentru pierderile suferite, după ce 160 de hectare de tomate au fost infectate cu un virus. Oamenii au procurat „la negru" seminţele virusate, de aceea, la cererea autorităţilor, nu au putut prezenta documente de provenienţă.

„Despăgubirile pe care le-au solicitat agricultorii nu se pot acorda încă, pentru că aceşti oameni nu deţin facturi şi certificate de calitate care să confirme de unde au achiziţionat seminţele, despre care susţin că sunt de proastă calitate", a declarat subprefectul Daniel Ovidiu Tudorache. O comisie investighează situaţia la faţa locului şi va prezenta o concluzie până la 21 august.

Cu o săptămână în urmă, peste cultivatorii de roşii din Matca a dat un mare necaz. 40% din suprafaţa sădită cu roşii de cultura a doua a fost atacată de virusul petelor de bronz. Au fost afectaţi cel puţin 60 de fermieri, care au plantat, în total, 160 de hectare de roşii în solarii. Pierderile per hectar se ridică la cel puţin 8.000 de euro, suma incluzând numai costurile pentru seminţe. „Au pus oamenii sămânţă bună şi au smuls roşiile cu buchetele. De la noi se alimentează toată Moldova cu tomate, până în zona Braşovului",a declarat Ionel Pohrib, agricultor şi fost primar din Matca.

Directorul executiv al Societăţii agricole „Legume-Fructe" din Matca, Mircea Croitoru, crede că vinovată de dezastru este firma care a vândut seminţele către mătcaşi. „Această firmă, care se laudă că este unicul importator, a avut anul trecut o tombolă. Celor care procurau pachetele cu inputuri, le cereau să aducă ambalajele goale înapoi, ca să nu mai poată dovedi că au cumpărat seminţele de la ei. A fost foarte bine lucrat", susţine Croitoru.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pesticide toxice s-au descoperit, dar legumele sunt bune!

Legumele din comunele gălăţene sunt comestibile, fără nici un dubiu!, au ţinut să transmită, ieri, prefectul şi subprefectul judeţului, către toţi consumatori, în contextul în care în urmă cu o lună, printre grădinarii din Matca (dar şi din alte comune apropiate) apăruse suspiciunea că vegetalele sunt de slabă calitate, fie din cauza seminţelor proaste, fie din cauza pesticidelor şi/sau îngrăşămintelor toxice folosite.

Pentru a fi cât mai convingători, ambii colegi de la Prefectură au mâncat, în mod demonstrativ, castravete, ardei gras şi roşii, toate din serele legumicultorilor gălăţeni.

„Avem aici buletinele analizelor legumelor de la Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Cosmeşti şi Tecuci şi vă anunţ cu multă bucurie că la legumele din acest bazin legumicol - castraveţii, ardeii, roşiile şi vinetele - nu au fost identificate reziduuri de pesticide sub nicio formă. Recomandăm şi încurajăm consumul lor”, a declarat Daniel Ovidiu Tudorache, muşcând, cu poftă dintr-un castravete. Acesta a adăugat că, în comunele deja enumerate s-au efectuate şi mai multe controale în urma cărora s-au descoperit mai mulţi comercianţi care vindeau pesticide toxice, interzise pe piaţa internă (Mesorol 50 WPT), mai exact 11 pachete a câte un kg, substanţă confiscată deja.

Cum de sunt legumele perfect comestibile, în situaţia în care prin judeţ se vând pesticide toxice, este o întrebare la care subprefectul nu a dat un răspuns clar: „a fost comercializată o cantitate infimă, care nu ridică riscuri” .

Păgubiţii, cu paguba, autorităţile, cu analizele

Pe de altă parte, demonstraţia gastronomică de la Prefectură vine la o lună de când, în cadrul unei şedinţe, subprefectul Tudorache a atras atenţia că mai mulţi legumicultori din Matca au reclamat că şi-au compromis culturile de roşii, după ce au cumpărat seminţe care, spuneau ei, nu au fost de calitate şi care au condus la o slabă rezistenţă a plantelor la un anumit tip de virus.

La acea vreme, s-a constituit o comisie de anchetă, formată din reprezentanţi ai Prefecturii, dar şi ai Direcţiei Fitosanitare şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi. Acum, la o lună de la semnalarea situaţiei, subprefectul Tudorache spune că „situaţia semnalată de cetăţenii din Matca este reală, se confirmă şi impune luarea unor măsuri urgente”.

Printre măsuri: distrugerea, prin ardere, a plantelor virusate, realizarea de tratamente fitosanitare, verificarea, în continuare, a fitofarmaciilor şi chiar oferirea de consultanţă de specialitate producătorilor. Întrebat dacă firma importatoare de seminţe suspectate că ar fi fost de slabă calitate a primit vreo sancţiune şi dacă mătcaşii cu roşiile distruse au fost despăgubiţi, subprefectul a răspuns: „operatorul economic care nu a respectat legislaţia în vigoare şi care comercializa seminţe a fost sancţionat contravenţional cu 2.000 de lei.

Din păcate, conform OG 14/2010 şi regulamentului CE nr. 1535 art. 87 şi 88, nu se pot acorda despăgubiri, în lipsa facturilor, certificatelor de conformitate şi a avizelor de expediţie, iar cei care au sesizat nu au putut întocmi acest dosar. O situaţie similară se întâlneşte şi la cei cu castraveţii Fabio”.

Mătcaşii care se plângeau că producţia de roşii le-a fost afectată de virus, din cauza seminţelor proaste cumpărate spuneau că au pierdut, fiecare, în jur de 15.000 de lei. Iată că acum Prefectura le dă dreptate, dar paguba nu le-o acoperă nimeni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Tomatele de Matca infectate vor fi arse

Recolta de tomate care a fost afectată la Matca de virusul petelor de bronz va fi arsă. Agricultorii nu vor fi despăgubiţi. Operatorul economic care a distribuit mătcaşilor seminţe fără rezistenţă la virusuri a luat o amendă de 2.000 de lei.

Subprefectul judeţului Galaţi, Daniel Tudorache, a confirmat existenţa virusului petelor de bronz la tomatele din Matca. Cu această ocazie subprefectul a anunţat măsurile ce vor fi luate de luni în privinţa recoltei afectate. "Începând de luni unitatea fitosanitară din Galaţi va efectua la cererea Instituţiei Prefectului un plan de măsuri care să cuprindă prezenţa tuturor inspectorilor de specialitate în teren pentru a asigura consilierea tehnică de specialitate a producătorilor agricoli din zona respectivă. Situaţia impune luarea unor măsuri urgente: toate plantele de tomate atacate urmează a fi smulse şi distruse prin ardere, se vor efectua tratamentele fitosanitare, iar trecerea de la un ciclu la altul de vegetaţie se va face numai cu luarea măsurilor de dezinfecţie termică", a declarat subprefectul Daniel Tudorache. Distribuitorii seminţelor nu au eliberat facturi şi certificate conforme şi din acest motiv mătcaşii nu vor putea fi despăgubiţi. Pentru despăgubire, statul cere în asemenea situaţii prezentarea unui dosar care să conţină documentele respective, care în acest caz nu există. Întrebat dacă firma importatoare de seminţe de slabă calitate a primit vreo sancţiune, subprefectul a răspuns afirmativ, iar suma la care se ridică sancţiunea este de 2.000 lei.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Reprezentanţii MarcoSer: „Noi doar importăm seminţele de roşii”

Acuzele producătorilor de roşii din Matca şi a asociaţiilor de producători la adresa firmei importatoare sunt infirmate de conducerea acesteia: „Virusul nu se transmite prin seminţe”.

Scandalul de la Matca în ceea ce priveşte culturile de roşii distruse de un virus puternic nu este nici pe departe la final. Producătorii şi asociaţiile de producări acuză firma importatoare, cum că seminţele ar fi virusate, iar aceasta din urmă îi acuză pe primii.

„S-au făcut analize şi s-a demonstrat că virusul nu se transmite prin seminţe. Rezultatul analizelor a arătat că este vorba despre virusul petelor de bronz. În Matca există o altă problemă. Noi doar importăm aceste seminţe. Nu le punem noi în pungă. Acest virus nu se transmite prin seminţe în mod clar”, spune Marius Petrache, directorul general al MarcoSer, firma importatoare de seminţe.

„Cei care au fost afectaţi într-adevăr reprezintă un procent de 3 – 5% din totalul lor. Doar aceştia au scos culturile de roşii”, mai spune directorul MarcoSer.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.