Jump to content

Strada Libertăţii n-a fost asfaltată timp de 50 de ani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Strada Libertăţii n-a fost asfaltată timp de 50 de ani

De ani de zile, pe amintita stradă din mijlocul Galaţiului se fac tot felul de lucrări. De oricare, nu şi de asfaltare. Locuitorii din zonă sunt revoltaţi de faptul că autorităţile i-au uitat. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco promite că va analiza problema şi va lua măsuri.

O plimbare cu maşina pe strada Libertăţii din Galaţi poate rămâne adânc întipărită memoria oricărui şofer, şi asta nu pentru că ar avea de ocolit gropi. Carosabilul lat de trei metri arată ca un câmp minat în care rişti oricând să rămâi fără roată la autoturism. În urma numeroaselor lucrări de schimbare a ţevilor de canalizare sau de gaz, din caldarâmul de cândva au rămas doar pietrele, amplasate haotic pe mijlocul drumului. Nici urmă de beton, ca să nu mai vorbim de asfalt.

„De când mă ştiu eu, strada aceasta nu a fost vreodată asfaltată. Stăm la oraş exact ca la ţară. Numai anul trecut au găurit strada de trei ori. Mai întâi au schimbat canalizarea. A trecut ceva timp şi apoi au schimbat ţevile de gaz. Nu pricep de ce nu se pot înţelege să facă toate lucrările odată? “ se indignează Emil Lăcătuş, unul din locatarii de pe strada uitată de autorităţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

"Uliţa" Libertăţii, din centrul Galaţiului, pavată cu promisiuni

Zgâlţa-zgâlţa, zdronca-zdroca, hârtop-hârtop, aşa se „zbuciumă” un autoturism care intră pe strada Libertăţii, de pe artera Basarabiei. Ocolirea denivelărilor este imposibilă pentru că strada rivalizează cu o uliţă bolovănoasă de ţară. Nu e prima dată când scriem despre strada Libertăţii, dar revenim în urma unui apel din partea locatarilor primit, recent, la redacţie.

O modestă cosmetizare

În aprilie 2014, scriam în ziarul „Viaţa liberă” că „strada Libertăţii ar putea fi denumită cu uşurinţă strada Haosului, într-atât este de plină de gropi, cel puţin între strada Theodor Neculuţă şi intersecţia cu Anul Revoluţiei 1848. Porţiunea arată jalnic, dar nu ar fi rău ca toată strada, care este pavată cu piatră, să fie reparată”. O lună mai târziu, în mai 2014, anunţam că a început să fie reparată porţiunea cuprinsă între Theodor Neculuţă şi Anul Revoluţiei 1848. A fost vorba, însă, doar de o cosmetizare, iar autorităţile, care recunoşteau că strada are nevoie de reabilitare, promiteau că „este prinsă în planul de investiţii şi reparaţii de anul viitor”. Promisiuni.

Doi ani de apeluri disperate

Dovadă scrisoarea locatarilor străzii, pe care am primit-o recent la redacţie, însoţită de fotografii care nu lasă loc de comentarii. „Strada se află aproximativ în centrul geografic al oraşului, lângă parcul Libertăţii (porţiunea dintre străzile Movilei şi Basarabiei). Priviţi în fotografii cum arată când plouă! Şi sigur plătim impozite precum gălăţenii de pe străzi asfaltate, din centru. Cetăţenii de pe această stradă au încercat, în timp, să sensibilizeze Primăria pentru înlocuirea conductei de apă rece şi apoi reabilitarea străzii, dar degeaba!”, se arată în scrisoarea la care este ataşată în copie solicitarea adresată în septembrie 2013 Primăriei.

„Strada pe care locuim se află într-un stadiu avansat de degradare. Pavajul realizat cu piatră de râu în secolul trecut nefiind reparat niciodată, strada prezintă nenumărate gropi şi denivelări, unele dintre ele cu o adâncime de 25-30 de centimetri, ceea ce face ca traficul auto să se desfăşoare cu mare greutate şi cu daune considerabile pentru maşini. Trotuarele sunt în aceeaşi stare, unele locuri fiind blocate de rădăcinile copacilor”, reclamau în 2013 locatarii străzii.

Adresa primită o lună mai tâziu, de la SC Apă Canal, confirma că reţeaua de apă existentă necesită reabilitare în totalitate, deoarece are durata normată de serviciu expirată şi prezintă un grad avansat de uzură.

„Nici revenirea cu aceeaşi solicitare în 2014, la Primărie, nu a avut ecou, lucrările fiind amânate… cine ştie în ce an. Solicităm ca prin ziarul dumneavoastră să sensibilizaţi, să scoateţi din amorţeală Primăria noastră pentru realizarea lucrărilor necesare pe acest tronson de stradă. Şi cât mai repede! Suntem, totuşi, în mileniul trei!”, se arată în scrisoarea trimisă la redacţie.

La solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat că „pentru strada Libertăţii au fost începute procedurile. Trebuie realizat studiul de fezabilitate şi apoi aprobată investiţia în Consiliul Tehnico-Economic şi în Consiliul Local. Cel mai probabil la anul va fi bugetată lucrarea, în funcţie de disponibilităţi”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.