Jump to content

Preţurile terenurilor ultracentrale din Galaţi au explodat în ultimul an


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Preţurile terenurilor ultracentrale din Galaţi au explodat în ultimul an

Apartamentele din Galaţi au continuat să se ieftinească, chiriile la spaţiile de birouri scad şi ele, dar preţul terenurilor a reînceput să crească. Aşa arată piaţa imobiliară în prima jumătate a celui de-al treilea an de criză. 1008 euro/mp, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi în Bucureşti

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Galaţi a ajuns în primul semestru al acestui an la o medie de circa 731 de euro pe metrul pătrat, în scădere cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN.

Preţul de vânzare al apartamentelor noi a fost, în medie, cu 74 de euro pe metrul pătrat mai mare decât al celor vechi, ceea ce înseamnă că persoanele care au preferat să achiziţioneze o locuinţă nouă au plătit cu circa 11% mai mult faţă de cele care au cumpărat un apartament vechi. În zona Piaţa Centrală, de exemplu, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 32.000 şi 45.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Micro 38-39-40, preţurile au fost cuprinse între 19.000 şi 28.000 de euro.

Comparativ, în semestrul I din 2011, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost de aproximativ 739 euro/mp, în scădere cu aproximativ 7% faţă de semestrul I din 2010. Cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul I din 2011 de 1008 euro/mp.

Pe ansamblu, preţurile terenurilor din Galaţi au înregistrat scăderi (-3%) faţă de primul semestru al anului trecut, dar au crescut faţă de a doua parte a anului din 2010 cu 8%. Cel mai mult au crescut - faţă de semestrul doi din 2010 - preţurile în zonele ultracentrale ale oraşului (+17%), iar cele mai mari scăderi s-au înregistrat în zonele semicentrale (-9%). În zonele ultracentrale, preţul metrului pătrat de teren cu regim mediu de înălţime a fost cuprins între 300 şi 400 de euro, în timp ce în zonele mărginaşe terenurile din acelaşi regim s-au vândut cu preţuri cuprinse între 20 şi 40 euro pe metrul pătrat.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania Darian mai relevă faptul că chiriile pentru spaţiile de birouri se află pe un trend descrescător şi, în funcţie de finisaje şi dotări, se situează pe intervalul mediu de 7-10 euro/mp/lună. "Chiriile pentru spaţiile de birouri vor stagna sau chiar vor scădea pe fondul diminuării cererii şi creşterii ofertei" - crede Mihaela Dobrin, expert evaluator Darian.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.