Jump to content

Brokerii gălăţeni şi operaţiunile bursiere


dcp100168

Recommended Posts

Brokerii recomanda investitorilor rabdare si prudenta

Dupa un inceput de an prost, o luna martie in care piata a sfidat asteptarile de crestere ale investitorilor si a dus principalii indici de la Bursa si mai jos, luna aprilie a cunoscut o prima saptamana fulminanta, in care indicele BET s-a apreciat cu circa 6,1%, indicele BET-C cu 4,6%, iar indicele BET-FI cu 7,5%.

Ce strategie sa adopte investitorii? Brokerii sunt de aceeasi parere atunci cand vine vorba de posibilitatile de investire din momentul de fata. Se recomanda mentinerea portofoliilor in conditiile in care investitorii detin deja actiuni, cumparare in cazul in care acestia nu sunt prezenti in piata, precum si operatiuni de hedging sau utilizarea depozitelor de tipul overnight.

Adrian Mănăilă, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, considera ca preturile actuale de la Bursa sunt foarte atractive, recomandand investitorilor sa intre in piata. "Desi perspectivele internationale nu sunt foarte clare, recomand intrarea in piata pe preturile actuale. Sunt adeptul investitiilor pe termen lung si sunt de parere ca daca preturile sunt atractive la cumparare, atunci investitorii deja prezenti in piata nu ar trebui sa vanda. Bune pentru cumparare sunt in momentul de fata titlurile Transgaz (TGN) sau titlurile SIF-urilor, care in ultima perioada au scazut destul de mult si au ajuns la preturi foarte bune", spune Manaila. El este de parere ca in privinta pietei futures spread-urile fata de preturile spot nu sunt chiar atat de atractive, insa exista oricand posibilitatea de hedging. "In general pe futures intra speculatorii care stiu riscurile la care se expun si nu pot fi considerati investitori, si hedgerii, care stiu clar ceea ce doresc sa faca", spune Manaila. Hedgerii sunt persoane care iau pe piata futures pozitii opuse fata de pozitiile pe care le detin, incercand astfel sa anuleze pierderile din modificarile cursurilor si eventual sa inregistreze profit. "In privinta bancilor, acestea ar trebui sa fie ultima resursa la care sa apeleze un investitor", considera Manaila.

http://www.zf.ro/articol_169175/brokeri ... denta.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

"Este un moment de cotitura pentru SIF-uri"

Societatile de investitii financiare au inchis sedinta de ieri cu o scadere medie de 2,2%, atingand cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni. Titlurile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au incheiat ziua cu cele mai puternice scaderi, de 3,86%, respectiv 3,16%, in timp ce SIF Oltenia a inchis sedinta fara variatii. “Este un moment de cotitura pentru SIF-uri, pentru ca ele au fost cele mai lovite de criza. Acum trebuie sa-si regaseasca telul pe piata si vor trebui sa isi stabileasca o strategie foarte buna pentru a aduce randamente investitorilor existenti”, a declarat Adrian Manaila, principalul actionar al companiei de brokeraj Eldainvest din Galati. Acesta a mentionat ca actiunile SIF-urilor au fost afectate de faptul ca majorarile de capital la doua societati nu au fost aprobate de actionari. “Ma gandeam ca actionarii straini vor aduce si un plus managerial la SIF-uri si ca acestia vor decide sa-si maximizeze profiturile, dar acum se vede ca SIF-urile au fost afectate dupa ce majorarile de capital nu au fost aprobate”, a mai spus Manaila.

http://www.standard.ro/articol_43791/ma ... f_uri.html

Link to comment
Share on other sites

"Este mult prea devreme sa spunem ca am intrat pe un trend ascendent"

Bursa a continuat ieri evolutia pozitiva inceputa saptamana trecuta, principalii indici din piata inregistrand noi aprecieri. "Brokerii nu prea s-au asteptat la cresterile din ultima perioada, dar acestea sunt binevenite, fiind practic o gura de aer dupa pierderile inregistrate in prima parte a anului", spune Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati. "Este mult prea devreme sa ne pronuntam si sa spunem ca am intrat pe un trend ascendent. Este nevoie de mai mult de trei sedinte cu lichiditati si volume bune pentru a face o astfel de afirmatie", spune Manaila. Piata a inregistrat ieri o lichiditate totala in valoare de 20,8 milioane de euro (75,6 milioane de lei).

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Catalin Chelu a reluat cumpararile la SIF2

Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a cumparat marti un pachet de 132.600 de actiuni SIF Moldova (SIF2). Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 84.000 de euro (0,3 milioane de lei), pretul mediu de tranzactionare fiind de 2,3106 lei/actiune. Chelu este unul dintre cei mai importanti investitori pe SIF-uri, detinand pachete cuprinse intre 0,8% si 1% la toate cele cinci societati de investitii financiare. Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri 1,74%, pe fondul unui rulaj de circa 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei), ultimul pret de tranzactionare fiind de 2,26 lei/actiune.

http://www.zf.ro/articol_174890/catalin ... _sif2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Pretul record al petrolului doboara Bursa

Unii brokeri sunt de parere ca rezultatele cotatiei ridicate a petrolului se vor vedea mai mult in rezultatele companiilor din a doua parte a anului. "Daca pretul petrolului se ve mentine in continuare ridicat, pretul energiei va creste de asemenea. Probabil rezultatele la sase luni ar trebui sa reflecte costurile mai ridicate, cu exceptia companiilor petroliere sau care au rezerve de petrol. Cred ca acest lucru se va vedea mai mult incepand din a doua parte a anului", considera Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati. El a mai precizat ca un pret ridicat al petrolului va conduce la o crestere a preturilor de productie si mai departe la reducerea consumului, care a inceput deja sa se vada in scaderea consumului de carburanti, industria auto fiind una dintre cele mai afectate.

http://www.zf.ro/articol_176934/dupa_cr ... bursa.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

"Există puţini bani în piaţă"

Bursa a inregistrat ieri o corectie in tonul celei de vineri, in conditiile in care lichiditatea din piata ramane inca scazuta, iar volumele de tranzactionare mici. "Exista putini bani in piata, in ultimele trei saptamani nereusind de exemplu sa facem mai mult de 6-7 mil. euro pe toata piata. Fundamentalul nu mai conteaza in momentul de fata, desi majoritatea companiilor au avut rezultate foarte bune, iar estimarile pentru primul semestru nu sunt nici ele de neglijat. Din pacate, stirile din America sunt amplificate si piata are de suferit din aceasta cauza", a explicat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.

http://www.zf.ro/articol_181331/brendea ... enire.html

Link to comment
Share on other sites

SIF-urile au pierdut aproape 60%

SIF-urile au mai pierdut 25% din valoare de la inceputul lunii, dupa ce au scazut cu 41% in primul semestru al anului. Ce factori alimenteaza aceste scaderi si unde se vor opri? Problemele SIF-urilor s-au accentuat in ultimele saptamani, timp in care au reusit sa sparga nivelul de 40.000 de puncte pentru BET-FI si sa scada mult mai puternic decat piata.

Brokerii nu gasesc o explicatie logica pentru aceste pierderi, fiind de parere ca ne aflam intr-un moment prielnic cumpararii si nu vanzarii. Evolutia negativa a SIF-urilor este pusa de catre brokeri si pe fondul lipsei de incredere din piata, precum si a lipsei de bani resimtita puternic de catre Bursa printr-o lichiditate foarte scazuta. "Este posibil ca cineva care nu are incredere sau nu mai are resurse sa vanda in momentul de fata, pentru a-si acoperi pierderile din alta parte. In plus, lichiditatea este in general redusa in piata, nefiind destui bani", spune Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.

Brokerii mai spun ca dezechilibrul dintre cererea si oferta din piata este mult prea mare in momentul de fata, neexistand suficienti cumparatori pentru a acoperi ofertele. "Vanzatorii plus lipsa de cumparatori au dus la aceste nivele, exemplu fiind SIF Oltenia pe care s-a vandut enorm de mult in ultima perioada", spune Manaila.

Cu toate acestea, brokerii sunt optimisti cu privire la evolutiile viitoare ale SIF-urilor, fiind de parere ca situatia se va remedia odata cu o revenire clara a Bursei. Manaila este de parere ca exista riscul ca titlurile societatilor de investitii financiare sa atinga noi minime, iar in momentul in care acestea vor deveni atractive din punctul de vedere al dividendelor, atunci investitorii vor intra la cumparare. "Cumparatorii inca mai asteapta, nu s-au decis sa cumpere", spune Manaila.

http://www.zf.ro/articol_181332/sif_uri ... dere_.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Motivele de ingrijorare sunt din ce in ce mai putine

Bursa a debutat saptamana aceasta cu o crestere usoara, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, consemnand ieri un avans de 0,5%, pana la nivelul de 658,52 puncte. "In sfarsit previziunile de crestere economica pentru ultima perioada incep sa aiba sustinere si prin rezultatele pe care companiile le raporteaza", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.

BRD Groupe Societe Generale (BRD) a raportat ieri un profit net pentru primele sase luni ale acestui an de 515 milioane lei (140,3 milioane euro), in crestere cu 23% fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea titlurile BRD au inregistrat in cursul sedintei de luni o scadere de 1,51%, atingand un ultim pret de tranzactionare de 19,6 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a depasit cu putin nivelul de 1,8 mil. lei.

"Rezultatele raportate de companii in ultima perioada sunt incurajatoare pentru investitori si nu justifica o scadere a preturilor. Si cum si bursa americana a inceput sa-si revina si sa inregistreze cresteri, motivele de ingrijorare pentru investitorii romani sunt din ce in ce mai putine", a adaugat Manaila.

Majoritatea companiilor energetice au inregistrat ieri cresteri, indicele BET-NG, care reda evolutia preturilor companiilor din domeniu, consemnand un avans de 1,38%, atingand nivelul de 862,94 puncte.

"Pe piata petrolului situatia este neclara, atat pentru noi, cat si pentru restul burselor internationale, iar cresterile inregistrate de companiile din domeniul energetic nu cred sa se generalizeze, si sa se creeze un trend ascendent", a continuat Manaila. Pretul titeiului a inregistrat ieri dimineata o crestere de aproximativ 1,5%, barilul de petrol fiind tranzactionat la un pret de 116,90 dolari.

Principalele companii energetice de pe Bursa au inregistrat si ele cresteri, cea mai mare urcare fiind consemnata de catre Rompetrol Rafinarie (RRC). Rompetrol a inregistrat o crestere de 5,65%, titlurile companiei energetice fiind tranzactionate la un pret mediu de 0,056 lei/actiune. Actiunile Rompetrol au inchis sedinta la nivelul de 0,058 lei/actiune. Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, au inregistrat o crestere de 0,85% pe cel mai ridicat rulaj din piata, ultimul pret al acestor titluri la inchiderea sedintei de ieri fiind de 0,474 lei/ actiune. Titlurile Transgaz Medias (TGN) au urcat cu 1%.

"Piata nu este suficient de conectata la situatia internationala, astfel incat sa reactioneze la conflictul din Georgia. Cu toate acestea, daca conflictul miliar va influenta in vreun fel pretul petrolului la nivel international, valul creat pe bursele internationale se va face simtit si la noi", a apreciat Manaila.

De asemenea, cresteri s-au inregistrat si in sectorul financiar, titlurile bancii Erste Bank (EBS) consemnand un avans de 5,9%. Ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Erste Bank a fost de 157,9 lei/actiune. Banca Transilvania (TLV) a inregistrat o crestere de 0,88%, pana la nivelul de 0,344 lei/actiune, nivel la care a si inchis sedinta.

Societatile de investitii au crescut si ele, indicele BET-FI care reda evolutia SIF-urilor pe piata, inregistrand ieri o crestere de 0,72%, pana la nivelul de 36.110,09 puncte. SIF Banat Crisana (SIF1) a consemnat cea mai mare crestere din randul SIF-urilor, de 1,23%, titlurile inchizand sedinta la nivelul de 1,650 lei/actiune.

http://www.zf.ro/articol_183055/adrian_ ... utine.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Şoc pe piaţa bursieră

Bursa de Valori a fost închisă

Ziua de 8 octombrie 2008 va rămâne în istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a cunoscut ieri cel mai mare şoc din ultimii 13 ani. De la reînfiinţarea bursei bucureştene, în 1995, ieri a fost pentru prima dată când tranzacţiile s‑au suspendat nu din motive tehnice, ci din cauză că scăderea indicilor a atins pragul de alertă. Un adevărat cod roşu pe piaţa bursieră românească.

În numai o oră, bursa s‑a prăbuşit, înregistrând scăderi ale cotaţiilor de peste 10%, chiar aproape 15% în cazul societăţilor de investiţii financiare (SIF). La momentul suspendării (ora 11.08), titlurile SIF înregistrau cea mai mare pierdere, de 14,64% pe medie, iar cele mai lichide zece companii, sintetizate de indicele BET, aveau o scădere de 9,25%. Indicele general al pieţei arăta o cădere medie a preţurilor cu 10,68%. "Nu mai e raţiune. Toată lumea încerca să vândă, pentru că nimeni nu mai ştia dacă ce ai azi mai valorează mâine ceva", a explicat un broker, citat de NewsIn.

Gălăţeanul Adrian Mănăilă, membru în Consiliul de Administraţie al BVB, remarca faptul că o mare parte din ceea ce se întâmplă la bursa bucureşteană se datorează unor evenimente care nu au legătură directă cu noi. "Au fost trei zile de scăderi pe bursele externe, statul islandez a preluat controlul asupra unora dintre cele mai mari bănci din ţară, iar pe piaţa japoneză, indicele Nikkei a scăzut marţi noapte cu 9%. În acest context, fenomenul de la BVB e mai mult psihologic, decât fundamentat: instinctul de conservare, exacerbat de ameninţările externe, de băncile care pică sau care intră în derivă, a dus la măsuri care par a fi disperate. Cele mai lichide societăţi de la bursă au scăzut cu până la 15 procente şi fără să aibă cumpărători. Asta în condiţiile în care, într‑o şedinţă normală, astfel de preţuri ar fi considerate adevărate daruri de către cei care cumpără".

Tranzacţiile au fost oprite pe toată durata şedinţei de ieri şi vor fi reluate astăzi, în programul obişnuit. "Cred că o perioadă de... răcorire e binevenită. Joi se vor relua tranzacţiile, iar dacă acţiunile vor scădea în acelaşi ritm, e posibil ca situaţia să se repete. Sper însă ca lucrurile să nu escaladeze", a încheiat Adrian Mănăilă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27357

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Brokerii: Evolutia Bursei depinde de cat se va prelungi criza politica

Bursa de la Bucuresti a reactionat mai degraba pozitiv la stirea privind caderea Guvernului minoritar Boc II, care era asteptata de aproape doua saptamani, cand s-a produs ruperea coalitiei de guvernare PD-L - PSD. Ce se va intampla in continuare? Analistii considera insa ca amplificarea crizei politice ar putea fi taxata de investitorii straini si ar putea decupla piata locala de evolutia pozitiva a burselor internationale. Brokerii sustin ca adoptarea motiunii de cenzura impotriva guvernului Boc nu schimba foarte mult situatia pentru bursa de la Bucuresti, dar ca prelungirea situatiei de incertitudine la nivel politic ar putea indeparta investitorii straini, care au dat semne in ultimele luni ca ar fi interesati sa revina in piata. "Caderea Guvernului era de asteptat. Cred ca lucrurile acestea erau luate deja in calcul pentru ca piata s-a decuplat de evolutia la nivel mondial. Asteptam miscarea presedintelui sa vedem ce solutie va propune pentru ca daca criza va duce la alegeri anticipate, aceasta criza va fi una majora si va bloca activitatea Guvernului 3-4 luni de aici incoace", sustine Adrian Manaila, seful firmei de brokeraj Eldainvest din Galati. El mai considera ca acest eveniment provoaca o instabilitate mai mare. "Deja am vazut cum dupa ruperea aliantei au inceput sa schimbe oameni in companii. Va fi o lipsa de decizie in companiile de stat. Ce poate face un director in 3-4 saptamani cat este pus acolo ?"

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... a-4986229/

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Bilantul SIF-urilor pe Bursa la zece ani de la listare

In zece ani, SIF-urile au castigat statutul de cele mai importante companii de pe Bursa de la Bucuresti, reusind sa-si imbogateasca investitorii cum putine alte companii au facut-o si contribuind la cresterea pietei de capital locale, care ar fi fost mult mai saraca fara ele. Tranzactionate pentru prima data la Bursa la 1 noiembrie 1999, SIF-urile au inregistrat in ultimii zece ani cresteri cuprinse intre 1.400% si 3.700%, iar tranzactiile realizate cu actiuni SIF s-au ridicat la 21,5 mld. lei (circa 5,5 mld. euro), reprezentand peste 45% din tranzactiile totale cu actiuni derulate in aceasta perioada pe Bursa de la Bucuresti.

Metamorfoza SIF-urilor

La listare, SIF-urile au fost privite de investitori cu reticenta si neincredere, ceea ce a mentinut preturile la niveluri foarte joase. Create in 1997, ca urmase ale Fondurilor Proprietii Private (FPP), SIF-urile au mostenit active importante din economie, cum ar fi 30% din BCR, 25% din BRD, dar si participatii semnificative la peste 1.500 de companii din toate domeniile de activitate. Pentru investitorii care au intuit atunci potentialul SIF-urilor, dat de portofoliile extrem de valoroase, oportunitatile de castig au fost imense. "Cand au intrat la tranzactionare SIF-urile, am facut o analiza foarte empirica a portofoliilor acestora, in conditiile in care multe companii importante, erau listate, cum ar fi BRD. Chiar si aplicand disconturi semnificative, evaluasem SIF-urile atunci la circa 100 mil. dolari fiecare. Asta in conditiile in care capitalizarea lor in 2000, in perioada scandalului FNI, era de circa 9-10 milioane de dolari", isi aminteste Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati. "Sigur ca erau multe scandaluri legate de SIF-uri, lipsa de informatie privind portofoliile, iar investitorii mari le priveau cu neincredere, avand in vedere ca societati de investitii similare din alte tari, rezultate in urma procesului de privatizare, fusesera inchise. Pe parcurs insa modul de raportare a activelor si a portofoliilor a devenit mai transparent, iar perceptia fata de SIF-uri s-a schimbat. Cine a avut curaj sa investeasca la inceput a putut obtine castiguri importante", mai spune Manaila.

Principalul sau client este omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care a cumparat pachete semnificative de actiuni la SIF-uri inca de la listarea lor pe Bursa, ajungand sa detina un portofoliu de cateva zeci de milioane de euro.

SIF-urile au ajuns la mijlocul lui 2007 la valori record, de circa 100 de ori mai mari decat la listare. Prabusirea Bursei, odata cu criza financiara internationala, a afectat insa puternic actiunile SIF, care se tranzactioneaza in prezent la valori de cinci ori mai mici fata de maxime. Chiar si asa, SIF-urile raman cele mai tranzactionate companii de pe Bursa si printre cele mai atractive din punctul de vedere al investitorilor si analistilor, capitalizarea lor actuala fiind de circa doua ori mai redusa decat valoarea activelor raportate la sfarsitul fiecarei luni. Capitalizarea celor cinci SIF-uri este in prezent de 680 mil. euro, in timp ce activele nete raportate la finele lunii septembrie insumau 1,6 mld. euro."Cred ca SIF-urile pot repeta performantele din ultimii zece ani. In 2-3 ani vom avea schimbari importante la SIF-uri, la nivel legislativ, in privinta pragului de detinere, dar si la nivelul conducerilor", a precizat Adrian Manaila.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... o-5065627/

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Bursa s-a oprit din cadere. Brokerii nu vad motive de ingrijorare dinspre scena politica

Indicele BET al Bursei de la Bucuresti a inchis sedinta de marti pe plus, in ciuda initiativei PSD privind contestarea alegerilor la Curtea Constitutionala, dupa ce luni a scazut cu 5% pe fondul anuntarii rezultatelor finale ale alegerilor prezidentiale care l-au dat castigator pe Traian Basescu. Avansul indicelui BET a scazut la inchiderea sedintei la 0,25% fata de 1,6% in deschidere. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 1,24%, dupa o crestere de 2% la mijlocul sedintei.

Brokerii spera insa intr-o rezolvare a tensiunilor de pe scena politica pana la finalul saptamanii si nu se arata prea ingrijorati de evolutiile din ultimele zile. "Parerea mea este ca exista premisele rezolvarii crizei si singurul impediment este aceasta contestatie. Cred insa ca lucrurile se vor clarifica pana la sfarsitul saptamanii si nu cred ca ar trebui sa existe prea multe motive de ingrijorare pentru investitori", a declarat Adrian Manaila, seful firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.

http://www.zf.ro/zf-24/update-bursa-s-a ... a-5164180/

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Brokerii considera ca scaderile la Bursa ar putea fi pe sfarsite

Bursa a inchis sedinta de ieri cu cresteri usoare, cele mai lichide 10 actiuni din piata urcand in medie cu 1%, in timp ce indicele BET-FI a avansat cu 1,5%. Cresterile vin dupa ce in prima parte a sedintei indicii erau pe rosu, insa pe fondul tendintei pozitive de pe pietele externe cumparatorii au revenit in piata. Unii brokeri considera ca recentele corectii, care dureaza de circa o saptamana si jumatate, ar putea fi pe sfarsite.

Mai apar corectii, oamenii stau in expectativa, se mai retrag, insa eu cred ca nu e nimic de intrat in panica. In general sunt optimist. Corectiile sunt punctuale, nu vad o scadere mai mare de 10%. Nu cred ca sunt temeri asa de mari sa avem un regres care sa se intinda pe o luna sa spunem", considera Adrian Manaila, directorul general al societatii de brokeraj EldaInvest din Galati.

"La finele anului trecut, cand americanii erau vioi pe Bursa, la noi baltea piata. Cresterile din acest an sunt mai mult o recuperare, iar stirile externe cu privire la rezultatele americanilor justifica niveluri de pret mai inalte. La noi, usor usor se va vedea revigorarea activitatii la nivel national. Toate scaderile din ultima perioada au fost puse pe seama declaratiilor lui Obama, insa cred ca si acestea vor deveni istorie in cateva saptamani", considera Manaila. Directorul EldaInvest spune ca exportatorii au fost cei care au contribuit la cresterea PIB a Romaniei din ultima perioada, iar strainii care si-au mutat capacitatile de productie in aceasta zona intaresc legatura pe care o avem cu activitatea economica a statelor dezvoltate.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/unii-brokeri-considera-ca-scaderile-la-bursa-ar-putea-fi-pe-sfarsite-5451185/

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Manaila: Bursa trebuie sa se deschida catre pietele externe

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) trebuie sa se deschida mai mult catre pietele externe daca vrea sa continue sa se dezvolte pe termen lung, insa principalul obiectiv al conducerii Bursei ar trebui sa fie cresterea valorii tranzactiilor zilnice, care sa determine, implicit, maximizarea profiturilor actionarilor, sustine Adrian Manaila, actionarul majoritar al firmei de brokeraj Eldainvest din Galati si unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata.

Manaila, care controleaza prin intermediul Eldainvest circa 1,57% din actiunile BVB, este in prezent membru in Consiliul de Administratie al Bursei si candideaza pentru un nou mandat, avand ca obiectiv cresterea valorii actiunilor BVB, care ar urma sa fie listate la Bursa in acest an. "Deoarece in cel mai scurt timp BVB va deveni societate listata, actionarii vor fi mult mai atenti la rezultatele financiare, in special la profit. Cresterea profiturilor prin scumpirea tranzactiilor nu este in niciun caz o optiune, de aceea acest lucru trebuie realizat prin cresterea valorii tranzactiilor zilnice. In opinia mea, acesta trebuie sa fie obiectivul cel mai important al Consiliului Bursei, dupa finalizarea procesului de listare", spune Manaila. El crede ca pentru realizarea acestui obiectiv este necesar sa se actioneze simultan pe mai multe directii: cresterea numarului de emitenti, cresterea free-float-ului emitentilor existenti, atragerea unor categorii de investitori noi in piata cum sunt fondurile de pensii private, cresterea vizibilitatii si atractivitatii Bursei si, nu in ultimul rand, lobbyul politic.

Pe de alta parte, Manaila sustine ca dezvoltarea Bursei de la Bucuresti prin forte proprii isi va atinge limitele in urmatorii ani, din acest motiv fiind necesara o deschidere mai mare catre pietele externe, pentru care ar fi necesara si modificarea legislatiei privind pragul de detinere de 5%. In prezent, niciun investitor nu poate detine mai mult de 5% din actiunile unui operator de piata. "Problema integrarii noastre in contextul global poate fi rezolvata printr-o alianta strategica cu un operator strain sau prin intarirea echipei de conducere a Bursei cu persoane care sa ofere aceasta deschidere", spune Manaila. Atragerea unor manageri care au experienta si conexiuni pe Bursa din Londra sau in alte centre financiare importante ar putea facilita si atragerea investitorilor straini. "Cred ca in relatia cu investitorii straini institutionali cel mai mare deficit este cel de comunicare. De exemplu, Morgan Stanley - au venit, au stat un an, au plecat. Nu stiu de ce au venit, nu stiu de ce au plecat, nu ne-am intalnit cu ei niciodata, desi aveau un pachet substantial de actiuni ale Bursei. Pe de alta parte, costurile nu sunt dintre cele mai mici, dar nu cred ca reprezinta un impediment major intr-o piata emergenta", explica Manaila. El spune ca transformarea Depozitarului Central in banca si introducerea unei contraparti centrale in tranzactiile efectuate pe Bursa ar putea elimina o serie de riscuri si ar fi un semnal pozitiv pentru brokerii si investitorii straini.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/manaila-bursa-trebuie-sa-se-deschida-catre-pietele-externe-5526193/

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Listarea Bursei l-ar putea face milionar în euro pe Adrian Mănăilă

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va lista actiunile pe propria piata in maximum doua luni, dupa ce Consiliul Bursei a selectat firma de brokeraj Intercapital Invest pentru intermedierea operatiunii. Evaluata in prezent la circa 50-60 milioane euro, BVB ar intra direct in topul celor mai mari 20 de companii listate si i-ar face milionari in euro pe cei circa 50 de actionari, firme de brokeraj sau persoane fizice, care detin participatii insumand peste 80% din capital. Ultimele oferte de cumparare de pe site-ul Bursei evalueaza operatorul de piata intre 48 si 56 de milioane de euro. Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati, detine circa 1,57% din actiunile BVB. Manaila estimeaza o valoare in jurul a 80 milioane euro a BVB in urma listarii.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cea-mai-mare-listare-din-ultimii-doi-ani-listarea-bursei-i-ar-putea-face-milionari-in-euro-pe-principalii-actionari-5896871/

Link to comment
Share on other sites

De ce suma ai nevoie ca sa traiesti din investitii pe Bursa

In ultimii 12 ani de zile, indicele BET a adus investitorilor un randament mediu anual de 16,4%, astfel ca o persoana care vroia sa incaseze 1000 de euro lunar din astfel de investitii ar fi avut nevoie de un capital de lucru de circa 75.000 de euro (310.000 de lei) la cursul din prezent, potrivit calculelor ZF. Suma nu include eventuale castiguri din dividende pe care companiile le pot acorda actionarilor.

Brokerii nu recomanda insa celor care doresc sa-si asigure un anumit venit lunar sa investeasca toti banii pe Bursa din cauza volatilitatii pietei. "Sunt persoane care traiesc din tranzactii pe Bursa. Sumele pe care le invart sunt de peste 100.000 de euro. Cred ca o suma de acest gen poate fi confortabila ca sa poti sa-ti asumi niste pierderi cand Bursa merge prost. Daca un investitor vine la mine ii pot spune ca poate sa inregistreze un castig de 20-30% pe an cu anumite conditii. Adica economia sa n-o zbarceasca sau sa se intample vreun eveniment extraordinar care sa duca la scaderea burselor. Sunt anumite riscuri si trebuie sa te astepti ca in unii ani sa inregistrezi si pierderi", spune Adrian Manaila, directorul firmei de brokeraj EldaInvest din Galati.

De la infiintarea Bursei, in 1997, au fost doi ani, 1998 si 2008, cand piata a inregistrat scaderi abrupte, de 50% si respectiv 70%, iar in rest principalul indice al Bursei, BET, a inregistrat cresteri anuale, care s-a situat intre 18% si 120%.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/exclusiv-online-de-ce-suma-ai-nevoie-ca-sa-traiesti-din-investitii-pe-bursa-5979092/

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Retragerea investitorilor straini a topit peste un miliard de euro de pe Bursa

Bursa de la Bucuresti a suferit in ultimele zile cele mai puternice corectii din ultimul an, pe fondul crizei din Grecia, dar si al incertitudinilor fiscale de pe piata locala. Principalul indice al pietei BET a pierdut doar in ultimele doua zile 9,1%, iar de la maximele din aprilie, scaderea este de 16%. SIF-urile, care sunt cele mai tranzactionate titluri de pe piata, au pierdut in ultima luna peste 20% din valoare. Corectiile vin dupa ce din februarie 2009 si pana in aprilie 2010 Bursa de la Bucuresti a castigat peste 200%. "Atmosfera in Europa este cam incarcata, cu situatia din Grecia, cu deprecierea euro si vrand nevrand noi depindem de zona euro si previziunile se rasfrang si asupra noastra. S-a suprapus si aceasta problema cu majorarea taxelor. Cred ca mai mult fondurile sunt la vanzare din cauza conjucturii externe", spune Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.

http://www.infoportal.ro/presa~info-1699418.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Avansul SIF-urilor i-a luat prin surprindere pe brokeri

Bursa a continuat să crească şi ieri, aprecierile fiind de această dată ceva mai consistente. SIF-urile au închis cu un avans de 5,9%, după ce cu o zi înainte câştigaseră 3,5%.

Brokerii spun însă că nu există prea multe motive de bucurie şi nu cunosc motivele care au condus la amplificarea creşterilor. "Eu nu cunosc motive de optimism în afară de faptul că SIF-urile au scăzut anterior foarte mult, dar acest lucru ţine mai mult de conjunctura în care ne aflăm, în special la nivel global. Valorile din ultima perioadă au fost foarte reduse şi acest lucru indică faptul că străinii ne-au uitat. Poate se bănuieşte că lucrurile vor fi mai bune din punct de vedere politic şi fondurile străine vor intra la cumpărare", spune Adrian Mănăilă, directorul general al societăţii de brokeraj Eldainvest din Galaţi. "Dacă te uiţi la PER-uri, vezi că sunt destul de jos. Toate casele de brokeraj recomandă cumpărarea pe SIF-uri, însă cumperi dacă eşti investitor pe termen lung. Pe termen mediu şi scurt, adică în următoarele 3-6 luni, eu personal sunt destul de pesimist. Că va fi consumul în scădere sau majorarea taxelor, şocul tot se va resimţi, iar băncile vor avea probleme cel puţin pe termen scurt. Este încă o situaţie destul de tulbure. Nici pe plan extern situaţia nu e tocmai roz cu Grecia care a fost downgradată", explică Adrian Mănăilă.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/avansul-de-10-al-sif-urilor-in-doua-zile-a-luat-prin-surprindere-brokerii-6423164

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Preşedintele "Eldainvest" a vândut acţiuni BVB de 2.700 de euro

Carmen Olteanu, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Eldainvest" din Galaţi, a vândut, vineri, 438 de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti, la preţul de 26 de lei/titlu. Au fost tranzacţionate în total, 45.283 de acţiuni BVB, la preţuri cuprinse între 25,7 lei şi 26,1 leu/titlu. Valoarea tranzacţiilor cu titluri BVB a fost de 1,18 milioane de lei. Cotaţia BVB a pierdut 1,12%, ajungând la 26,6 lei/titlu. Bursa de Valori Bucureşti s-a listat la cota proprie la începutul acestei luni, intenţionând să ofere un exemplu pentru alte companii interesate să atragă finanţare de pe piaţa de capital.

http://www.bursa.ro/on-line/presedintele-eldainvest-a-vandut-actiuni-bvb-de-2700-de-euro-88423&s=piata_de_capital&articol=88423.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Brokerii lui Chelu au urcat pe primul loc în octombrie

Firma de brokeraj Eldainvest din Galaţi, controlată de Adrian Mănăilă, a urcat pe primul loc în topul brokerilor după tranzacţiile cu acţiuni intermediate pe Bursă în luna octombrie, cu un rulaj total de 62,4 mil. lei (14,6 mil. euro), cât tranzacţiile cumulate intermediate de firmă în precedentele opt luni ale anului. Principalul client al firmei de brokeraj este omul de afaceri Cătălin Chelu, unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursă, care şi-a realizat în ultimii ani majoritatea tranzacţiilor pe Bursă prin intermediul Eldainvest.

Chelu şi-a reluat în ultima perioadă investiţiile pe Bursă, realizând mai multe tranzacţii importante. El a cumpărat în octombrie, prin intermediul a trei firme pe care le controlează, aproape 50% din acţiunile Lactate Natura Târgovişte (INBO) de la SIF Oltenia şi Broker Cluj pentru circa 16,5 mil. lei (3,86 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare tranzacţie din ultima lună de pe piaţa RASDAQ.

De altfel, Eldainvest a fost prima în topul brokerilor de pe RASDAQ, cu un rulaj total de 33 mil. lei, de unde rezultă că pe lângă tranzacţiile cu INBO a mai intermediat tranzacţii de circa 16 mil. lei cu alte acţiuni (SIF Oltenia a vândut acţiunile INBO prin Voltinvest, iar Broker şi-a intermediat singură tranzacţiile, deci Eldainvest a fost doar de partea cumpărătorului).

Singura companie pe care s-au mai derulat tranzacţii mari pe RASDAQ a fost producătorul de echipamente electrice Electroargeş (ELGS), unde s-au transferat circa 36% din acţiuni în ultima săptămână pentru 13,7 mil. lei. Datele din topul brokerilor arată că Eldainvest a fost implicată şi în aceste tranzacţii, astfel că este posibil ca în spatele lor să se afle tot Cătălin Chelu. Doi dintre acţionarii minoritari ai Electroargeş au vândut circa 2,8% din acţiuni prin intermediul Eldainvest. Până vineri nu fusese raportat niciun acţionar nou semnificativ la Electroargeş.

Eldainvest a fost activă şi pe piaţa principală a BVB luna trecută, unde a ocupat locul al cincilea în top, cu tranzacţii de 29,4 mil. lei. O explicaţie ar fi vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute de Cătălin Chelu la companii de pe Bursă, printre care se numără SIF-urile, pentru finanţarea achiziţiilor de pe RASDAQ.

Chelu este unul dintre cei mai mari acţionari de la SIF-uri, deţinând împreună cu mai mulţi investitori cu care ar acţiona în mod concertat pachete de peste 6% la SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5), potrivit raportărilor din aprilie ale celor două societăţi. Omul de afaceri neagă însă orice asociere cu firmele care apar ca acţionând în mod concertat cu el la SIF-uri.

Chelu are propria sa firmă de brokeraj, City Invest din Galaţi, care a primit în urmă cu câteva luni autorizaţia de a realiza tranzacţii pe Bursă. City Invest a intermediat însă luna trecută tranzacţii de doar 290.000 de lei.

Reprezentanţii Eldainvest nu au dorit să comenteze clasarea în topul brokerilor.

Eldainvest este urmată în top de BT Securities, EFG Eurobank Securities, Raiffeisen Capital & Investment şi ING Bank, toate cu tranzacţii în jur de 10 mil. euro. KBC Securities, liderul topului cumulat pe primele nouă luni ale anului, s-a clasat în octombrie abia pe locul şase.

Luna octombrie a fost cea mai slabă din acest an pe Bursă, cu tranzacţii de doar 313 mil. lei (73 mil. euro).

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/brokerii-lui-chelu-au-urcat-pe-primul-loc-in-octombrie-7642995

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Adrian Mănăilă vinde acţiuni BVB

Firmele de brokeraj Eldainvest din Galaţi, controlată de Adrian Mănăilă, Romcapital din Timişoara, deţinută de Mircea Botta, şi IFB Finwest din Arad au vândut în ultimele şedinţe ale anului trecut pachete însumând peste 20.000 de acţiuni BVB, în valoare de peste 800.000 de lei.

Pe parcursul anului trecut, şi alte case de brokeraj şi-au vândut din acţiunile deţinute la Bursă, cum ar fi Broker Cluj sau Tradeville.

Cele mai mari tranzacţii l-au avut însă în prim-plan pe Daniel Ţepeş, proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, care era la listarea Bursei (în luna iunie) cel mai mare acţionar, cu circa 4,5%. El a vândut la finele lunii decembrie 87.500 de acţiuni BVB, adică 1,14% din capital, încasând 3,56 mil. lei (peste 830.000 de euro). El mai vânduse în septembrie circa 2,14% din titlurile BVB, după care a răscumpărat 0,72% din acţiuni din piaţă în noiembrie, la un preţ mai mic. În ciuda vânzărilor semnificative ale firmelor de brokeraj, titlurile BVB au atins noi maxime în ultima lună, închizând ieri la preţul de 41,58 de lei, în creştere cu 2%.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/brokerii-vand-zi-de-zi-mii-de-actiuni-bvb-7860361/

Eldainvest a vândut în jur de 2.750 de acţiuni, în valoare de circa 110.000 de lei.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Adrian Mănăilă: Nu avem cu ce să comparăm o criză de genul acesta

"Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o criză de genul acesta, aşa că nu avem cu ce să comparăm şi problema este că suntem afectaţi de lucruri care nu se întâmplă la noi. O bună parte din corecţii sunt generate de percepţia investitorilor faţă de acest context de piaţă şi de faptul că este incertitudine. Sunt şi multe preţuri pe bursă dirijate de speculatori care profită de pe urma volatilităţii acţiunilor", consideră Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

El crede că preţurile au fost şi sunt în continuare foarte bune, din punctul de vedere fundamental, însă contextul pare nepotrivit pentru cumpărare mai ales dacă urmăreşti bursa zi de zi. "Pentru investitorii pe termen lung, care nu trebuie să iasă din piaţă, este o perioadă bună de achiziţionat. Aţi văzut că şi Buffett s-a apucat de cumpărături."

Pe de altă parte, el spune că deşi corecţiile din ultimele săptămâni nu sunt justificate, nu se justifică nici o revenire, deoarece nu există date clare care să indice o evoluţie pozitivă a economiilor şi persistă neîncrederea în guverne şi datele macro nu sunt convingătoare.

"Eu cred că piaţa o să stagneze o perioadă cam în jurul acestor niveluri, cu un plus de 2-3%. Dacă în Europa se iau decizii care să convingă investitorii sau datele macro se îmbunătăţesc, va creşte şi bursa, altfel se poate şi mai rău de atât."

"Crizele nu sunt un risc calculat şi mulţi investitori preferă să stea pe tuşă o perioadă pentru că nu vor să rişte. Atmosfera este şi de aşa natură că în ultima perioadă au apărut mai mult ştiri proaste decât bune. Petrolul urcase la 110 dolari/baril şi lumea era convinsă că economiile vor decola, iar acum se învârte în jurul a 80 de dolari/baril şi împreună cu DAX-ul arată că relansarea la care ne aşteptam nu prea are loc. Economiştii spun că cu cât se prelungeşte perioada aceasta în care datele macro nu arată semne de îmbunătăţire, cu atât creşte riscul ca economiile să reintre în recesiune. Bursa americană stă încă foarte bine faţă de minime, iar investitorii de acolo ies la preţuri bune, au ce salva", explică Mănăilă.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.