Jump to content

Elevii nu vin la şcoală nici plătiţi!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Elevii nu vin la şcoală nici plătiţi!

Legea 277/2010 prevede că statul le acordă un ajutor familiilor cu copii care au venituri până 200 şi, respectiv, până în 370 de lei de persoană. Statul a condiţionat însă acordarea acestui ajutor financiar de prezenţa elevilor la şcoală, încercând să-i motiveze şi pe părinţi să-i trimită la cursuri. În cazul în care copiii au acumulat un număr mai mic de 10 absenţe, cuantumul alocaţiei se reduce cu 20 la sută pe durata a 3 luni. Dacă au între 10 şi 20 de absenţe, cuantumul se reduce cu 50 la sută, tot pe 3 luni. În cazul în care se depăşesc 20 de absenţe, alocaţia de sprijin familial se suspendă. Însă nici aşa, familiile nevoiaşe nu au fost motivate să-şi trimită odraslele la şcoală.

Prin lege, ISJ are obligaţia să monitorizeze la fiecare sfârşit de semestru situaţia absenţelor elevilor care provin din familiile care beneficiază de acest ajutor financiar. Dintre cei 14.852 de elevi care provin din astfel de familii, 13.526 au acumulat absenţe. Ca urmare fie nu vor primi alocaţia, fie o vor primi diminuată.

11.999 sunt elevi care au până în zece absenţe şi conform legii vor primi alocaţia mai mică cu 20 la sută.

677 de elevi au ajuns la 20 de absenţe şi vor primi alocaţia diminuată cu 50 la sută.

858 de elevi au depăşit 20 de absenţe, motiv pentru care li s-a suspendat alocaţia. Cea mai mare parte a acestora – 499, sunt din mediul rural.

În concluzie, chiar şi când este vorba de bani (cuantumurile sunt de 25, 30, 45 sau 50 de lei pentru fiecare copil, în funcţie de venitul pe membru de familie şi de apartenenţa la familii biparentale sau monoparentale), elevii, alături de părinţii lor, dau dovadă de dezinteres pentru carte. Ce i-ar mai putea salva?

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

537 de chiulangii au rămas fără alocaţia pentru susţinerea familiei

În semestrul I al anului şcolar 2011-2012, dintre cele 11.517 de familii care primesc alocaţii pentru susţinerea familiei, 383 nu au mai primit-o din cauza absenţelor nemotivate înregistrate de copii. Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Suma diferă în funcţie de numărul de copii şi de părinţi. O condiţie importantă în acordarea acestui venit este frecventarea cursurilor de către elevi. Adică aceştia nu trebuie să aibă mai mult de 9 absenţe nemotivate.

862 de elevi au avut de suferit

În judeţul Galaţi, 11.517 familii beneficiază de acest ajutor, iar 14.909 este numărul copiilor care trăiesc în aceste familii. Conform evidenţei absenţelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, 2.372 de copii au avut mai puţin de 10 absenţe, 615 au avut între 10 şi 19 absenţe (li s-a diminuat alocaţia cu 20 la sută), 38 au avut 20 de absenţe (diminuare cu 50 la sută) şi 537 au avut mai mult de 20 de absenţe, cărora li s-a suspendat plata până la data de 31 iulie. Cei care au alocaţia diminuată cu un anumit procent, vor primi suma în această formă timp de trei luni (februarie, martie şi aprilie).

Anul trecut s-a chiulit mai mult

Comparativ cu semestrul II al anului trecut, în 2012 numărul de absenţe a mai scăzut. Alocaţia pentru susţinerea familiei a fost suspendată pentru 668 de familii, iar pentru 574 a fost diminuată pentru o perioadă de trei luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mai mult de 1.500 de elevi chiulangii au rămas fără bani

Peste 1.500 de copii, membri ai familiilor care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea acestora, au înregistrat absenţe în semestrul al II-lea al anului şcolar trecut, fapt care a dus la diminuarea sau chiar suspendarea sumei de bani pe care o primeau lunar. Conform spuselor Olimpiei Ralea, directorul executiv al Agenţiei Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi, numărul lor este mai mare decât în semestrul I.

„De două ori pe an primim de la Inspectoratul Şcolar o situaţie cu absenţele nemotivate înregistrate de elevii care provin din familiile beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei. Această alocaţie este un beneficiu social care se acordă familiilor iar obligaţia este ca acei copii care au vârsta şcolară să urmeze cursurile fără să înregistreze absenţe nemotivate şi fără să repete anul. Din numărul total de familii, care este de aproximativ 10.000, sunt înregistraţi 14.481 de copii, deoarece pot fi mai mulţi minori într-o familie. Din aceşti 14.481, 3.455 au înregistrat absenţe, adică aproape 24% din numărul total. Astfel, 1.878 de elevi din cei 3.455 au înregistrat mai puţin de 10 absenţe, deci nu sunt penalizaţi, la ei totul e în regulă. Mai departe, însă, situaţia nu stă atât de bine. 758 de copii au avut între 10 şi 19 absenţe, iar asta înseamnă, conform actului normativ în vigoare, că familiile lor vor primi alocaţia diminuată cu 20% timp de trei luni, adică în august, septembrie şi octombrie. De asemenea, 41 de elevi au înregistrat 20 de absenţe, iar o diminuare se aplică şi la ei, dar cu 50% din cuantumul pe care-l primeau. Cei 778 de copii care au avut mai mult de 20 de absenţe nu mai primesc deloc alocaţie anul acesta, până în 2013, când vom avea următoarea transmitere de la Inspectorat”, a explicat Olimpia Ralea. Tot aceasta a mai explicat faptul că numărul familiilor care au avut alocaţia diminuată este cu 15% mai mare decât în primul semestru şi numărul celor care nu au mai primit deloc bani este mai mare cu 22%. „Asta înseamnă că în semestrul II copiii au chiulit mai mult. E neşansa lor. Banii aceia, mulţi sau puţini, erau tot pentru ei, deci era în interesul lor să meargă la şcoală”, mai adaugă directorul executiv AJPIS.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Statul încearcă să dezbare elevii de obiceiul de a lipsi de la ore: ai chiulit, nu mai primeşti alocaţie!

Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPS) Galaţi, în curând, peste 1.000 de familii din judeţul Galaţi se vor trezi acasă cu o înştiinţare prin care vor afla fie că nu mai primesc alocaţia pentru susţinerea familie, fie că o vor primi înjumătăţită, din cauza absenţelor nemotivate adunate în catalog de copilul sau copiii din familie. Decizia este perfect legală şi se bazează pe situaţia absenţelor transmise AJPS Galaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

Potrivit monitorizării în semestrul al doilea al anului şcolar trecut, numai un sfert din cei 14.481 de copii beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, adică numai 3.455 de elevi nu au nicio absenţă la şcoală. În rest, 1.878 de elevi au sub 10 absenţe, iar 758 au între 10 şi 19 absenţe la scoală. Alţi 778 de elevi au peste 20 de absenţe nemotivate la şcoală şi alţi 41 de elevi au 20 de absenţe. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care elevul are peste 20 de absenţe nemotivate, i se suspendă alocaţia pentru susţinerea familiei, sancţiune ce se aplică pe 6 luni. Potrivit declaraţiilor directoarei AJPS Galaţi, Olimpia Ralea, 492 de familii nu vor mai primi alocaţii până la 31 ianuarie 2013, când se va face o nouă reevaluare a absenţelor copiilor. Pentru alte 563 de familii, alocaţiile se diminuează cu 20 până la 50% pentru o perioada de trei luni, întrucât copiii lor au până în 20 de absenţe nemotivate, a adăugat Olimpia Ralea.

Conform legislaţiei în vigoare, valoarea alocaţiei de susţinere a familiei este cuprinsă între 30 şi 90 de lei – în funcţie de numărul de copii ai familiei, în cazul în care familia are un venit net lunar pe membru de familie de până la 200 de lei şi între 25 şi 100 de lei, pentru un venit cuprins între 201 şi 370 de lei. Alocaţia alocată familiilor monoparentale variază între 50 şi 200 de lei – în funcţie de numărul de copii – pentru un venit net pe membru de familie de până la 200 de lei şi între 45 şi 180 de lei, pentru un venit cuprins între 201 şi 370 de lei.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.