Jump to content

Maşini după mărimea... buzunarului


Recommended Posts

Posted

Piaţa auto

Maşini după mărimea... buzunarului

* Autoturismul şi dilemele cumpărătorului de cursă lungă * Pe alese, maşini noi sau second‑hand * Cu bugetul familiei, de la ambiţii la realitate * Variante cu risc asumat

Piaţa de automobile este extrem de generoasă în mărci, modele, performanţe. Din păcate, nu întotdeauna buzunarul nostru se ridică la înălţimea ofertei. Dar dacă hotărârea de a achiziţiona o maşină este luată, din jocul creditelor, dobânzilor, al banilor strânşi la puşculiţă se pot identifica soluţii, mai ales că pe lângă automobilele noi în calcul se poate lua şi achiziţionarea unei maşini la mâna a doua.

Şoferul plăteşte!

Din start trebuie fixată suma pe care suntem dispuşi să o investim într‑o maşină. Dacă dispunem de sume cuprinse undeva între 10.000 şi 15.000 euro putem să ne gândim la o maşină nouă. Un Ford Focus porneşte la preţ cam de la 12.700 euro, în gama mai accesibilă încadrându‑se şi Skoda Fabia - 10.300 euro. Dacă sunteţi dispus să plusaţi, gama VW Golf are oferte de la 14.100 euro până la 23.000 euro. Ce facem însă când suma este mai mică? Majoritatea dilemelor apar atunci când banii de care dispunem sau am putea dispune printr‑un credit se învârt undeva între 5000 şi 10.000 euro. Două variante ar fi posibile: ori achiziţionarea unui autoturism SH ori cumpărarea unei Dacii Logan. În ce priveşte Loganul, versiunea cea mai la îndemână - Ambiance - este de doar 6.400 euro, dotările sunt însă minime. Dacă ne dorim şi un ABS, o direcţie asistată, aer condiţionat etc. trebuie deja să urcăm spre Loganul Laureat Plus, care ajunge la 8.470 euro.

Cu rate la volan

Cum am sta cu ratele, dacă ne‑am înhăma la un credit auto? La un împrumut de 6.400 euro, pe zece ani, rata lunară de plată ar ajunge în medie, la bănci, undeva la 115 euro, dacă sărim la 10.000 euro, rata ajunge cam la 177 euro, o sumă care se simte în bugetul unei familii cu venituri medii. Recomandat este să avem o sumă deja strânsă pentru un avans, altfel, dacă toate resursele familiei se duc pe rate, riscăm să stăm cu maşina în faţa blocului� În plus, nu trebuie uitat că o maşină nu este un bibelou pe care îl cumperi şi în care nu mai bagi bani. Asigurările, reviziile tehnice sau reparaţiile, rovinieta, toate costă, maşina "papă" şi bani, şi benzină� Revenind la credite, merită subliniat că unele persoane consideră că mai avantajos ar fi un credit pentru nevoi personale, chiar dacă este în general mai scump decât un credit auto. Motivul? La un credit auto, maşina este gajată în favoarea băncii, deci nu poate fi vândută până la achitarea creditului decât printr‑un mecanism financiar mai greoi. Dacă maşina este liberă de obligaţii, ea poate fi eventual vândută după câţiva ani, iar prin completarea sumei obţinute se poate lua o nouă maşină.

Variabile la mâna a doua

Ceva mai complicată este situaţia în cazul în care se optează pentru o maşină SH. Variabilele într‑o asemenea ecuaţie sunt extrem de multe şi trebuie atent cântărite. O maşină nouă este mai uşor de întreţinut, însă una veche poate fi dintr‑o clasă superioară. La o maşină nouă ai garanţie, dar una la mâna a doua este mai ieftină. De exemplu, cu 6400 euro cât este un Logan Ambiance poţi cumpăra destul de uşor un Logan Laureat Plus sau chiar Ambition de acum doi ani şi care nu a fost rulat mai mult de 40.000 km. Din zona SH, căutate sunt şi autoturismele Opel Astra, Skoda Fabia sau VW Pasat, preţurile variind în general de la 6.500 la peste 14.000 euro. În cursă intră şi Daewoo Matiz, ce poate fi achiziţionat cu puţin noroc chiar şi cu 3.500 euro, iar preţurile sunt în continuare în scădere pentru că modelul, se pare, într‑o lună, două, va fi scos din fabricaţie.

Cu ochii în patru... roţi

Plaja preţurilor este atât de largă la maşinile sh tocmai pentru că sunt foarte mulţi parametri care trebuie luaţi în calcul. Unii dintre ei trebuie urmăriţi cu precădere: anul de fabricaţie a maşinii, numărul de kilometri parcurşi, istoricul automobilului şi carnetul de inspecţii şi servicii. Desigur, o inspecţie tehnică din partea unei persoane avizate este importantă pentru depistarea unor defecţiuni, cel puţin a celor mai vizibile. O maşină poate să aibă mulţi kilometri la bord, dar să fie ceas, în timp ce alta, rulată mai puţin, să fie praf din cauza unui şofer neglijent sau neîndemânatic. În general, o maşină decentă la mâna a doua nu prea poate fi achiziţionată cu mai puţin de 10.000 de euro. Contează şi de unde este luată maşina. Una este să luăm maşina de la o persoană pe care o vedem prima dată, alta e să o luăm de la o persoană de încredere din anturajul nostru sau de la una din firmele specializate, ce oferă eventual şi o serie de garanţii. Nu în ultimul rând, mai ales pentru novicii în materie de maşini, internetul se poate dovedi un aliat preţios în alegerea unei maşini. Există o mulţime de site‑uri dedicate maşinilor, forumuri de discuţii, din care se poate obţine o imagine cât de cât corectă asupra preţurilor practicate pe piaţă, configuraţia tehnică, sfaturi practice. Indiferent însă de instrumentele folosite, trebuie avut mereu în vedere că o maşină reprezintă o investiţie importantă. Lucrurile trebuie cântărite de zece ori pentru a fi siguri că ceea ce plătim o singură dată nu ne va înşela aşteptările.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23565

Posted

Un coleg şi-a vândut Dacia, a mai pus până pe la 5000 euro şi cu toţi banii ăştia s-a dus în Germania şi a adus de acolo o frumuseţe de Opel Astra, cu 150 000 km la bord, cu toate facilităţile, care merge mai bine decât orice altă maşină autohtonă ... "lucru nemţesc, dom'le"

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.