Jump to content

Uzina de Apă Nr. 1 se închide, după 139 de ani de activitate


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Uzina de Apă Nr. 1 se închide după 139 de ani de activitate

Uzina de Apă Nr. 1 de la Galaţi, prima din România care a furnizat apă în sistem centralizat, se închide după 139 de ani de activitate! Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea lângă zona cunoscută acum ca Plaja Dunărea, uzina a fost oprită săptămâna trecută, pentru a permite efectuarea lucrărilor care au lăsat 70 la sută din oraş fără apă timp de 35 de ore. De atunci, însă, ea nu a fost repornită. Iar adevărul este că nu va mai fi repornită niciodată!

Luni după-amiază, la Uzina de Apă Nr. 1 plutea o linişte apăsătoare. Curtea vastă era pustie. Decantoarele erau goale. Camera motoarelor era tăcută. Angajaţii – puţinii care mai veniseră la serviciu – erau muţi. Cu privirile pierdute, încă rumegau vestea închiderii „uzinei lor”. La vreun kilometru şi jumătate depărtare, feriţi de mirosul de clor, şefii cei mari încercau să explice decizia. „Uzina de Apă nr. 1 a fost oprită săptămâna trecută, pentru reparaţii, dar, chiar înainte de a fi repornită, conducta care o alimenta cu apă de Dunăre s-a spart. În aceste condiţii, uzina nu a mai putut fi repornită, iar noi am fost nevoiţi să reconfigurăm reţeaua de alimentare cu apă potabilă a oraşului, comutând pe Uzina 2 toţi consumatorii care erau deserviţi de Uzina 1: populaţia de pe strada Saturn şi de pe Faleza Dunării, agenţii economici de la Plaja Dunărea şi Turnul de Apă”, a explicat, inginereşte, directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru.

Directorul general a tăiat în carne vie. „Acum, întregul oraş este alimentat de Uzina 2 şi de Staţia Fileşti, care, după lucrările de săptămâna trecută, le pot furniza consumatorilor din municipiul Galaţi atât apă de suprafaţă, trasă din Dunăre, cât şi apă de adâncime, adusă de la puţurile din Vrancea. Uzina 1 a devenit astfel inutilă”, a afirmat Gelu Stan.

Cineva a ştiut mereu că Uzina 1 va fi închisă

Pusă în funcţiune în anul 1872, Uzina 1 ar fi sucombat oricum în faţa mai tinerei Uzine 2, care este situată peste drum şi care a filtrat primul litru de apă în 1992. „Chiar dacă nu se producea avaria pe conducta de apă brută de la Plaja Dunărea, Uzina 1 tot se închidea, cel mai probabil în august-septembrie”, a spus Niţă Podaru.

Iar asta se ştia încă de la începutul anilor 2000. „De închiderea Uzinei 1 se ştia din 2004, de când Uniunea Europeană a aprobat finanţarea proiectului ISPA de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare din Galaţi. Lucrul acesta era scris în memorandum”, a dezvăluit, senin, Gelu Stan.

De atunci şi până acum, la conducerea Apă Canal s-au perindat vreo patru directori generali, iar la conducerea oraşului - un primar şi zeci de consilieri locali. Nimeni, însă, nu a făcut publică această măsură.

Însuşi actualul director admite că închiderea Uzinei 1 a fost ţinută sub tăcere, deşi prin punerea ei în practică nu se doreşte decât eficientizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, în condiţiile în care unitatea este depăşită moral.

Soarta a 45 de oameni este incertă

La Uzina de Apă nr. 1 sunt încadraţi 45 dintre angajaţii societăţii Apă Canal. Ce se va întâmpla cu ei nu se ştie sigur, deocamdată. Cert este că unii îşi vor pierde locul de muncă. „Dintre cei 45 de oameni de la Uzina 1, 10-12 îndeplinesc condiţiile de pensionare şi vor ieşi la pensie. Ceilalţi vor fi redirecţionaţi, probabil, către staţia de epurare a apelor uzate, care va fi pornită în această toamnă. Acolo am nevoie de 36 de oameni”, a spus directorul general de la Apă Canal. El nu îi concediază pe oamenii de la Uzina 1 mai ales din raţiuni economice, căci ar fi obligat să le plătească 24 de salarii compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă aplicabil în societate.

Apa de Dunăre trecea prin filtre de lână

Uzina de Apă Nr. 1 a fost pusă în funcţiune în anul 1872. Este prima uzină din ţară care a furnizat populaţiei apă în sistem centralizat. La vremea respectivă, ea avea un debit de furnizare de 100 de litri pe secundă, de circa 10 ori mai mic decât în zilele noastre. Tot atunci, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre cu lână. Astăzi, uzinele de apă din regiunea noastră folosesc filtre cu nisip cuarţos pentru a curăţa apa de impurităţi.

De-a lungul celor 139 de ani de viaţă, Uzina 1 a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Ea a fost o uzină-pilot, în care au fost testate cele mai noi tehnologii ale vremii. „La Uzina 1, eu am găsit toate tipurile de instalaţii de filtrare a apei create în ultimul secol şi jumătate”, a mărturisit directorul tehnic-producţie al societăţii, Niţă Podaru.

4,7 hectare de teren cu ieşire la Dunăre

Conducerea Apă Canal i-a trimis o scrisoare Primăriei, prin care o informează despre închiderea Uzinei de Apă nr. 1 şi despre intenţia societăţii de a valorifica fierul vechi de acolo.

Cât despre terenul în suprafaţă de 4,7 hectare de dedesubt, care îi aparţine municipalităţii, administraţia Apă Canal apreciază că el ar putea fi eliberat de construcţiile existente şi amenajat ca parc de distracţii de tip Aqualand.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Acuzaţii de sabotaj la Uzina de Apă. Cine vrea să pună mâna pe terenul de 4,5 hectare?

Afirmaţiile au fost făcute de senatorul Marius Necula, care este convins că uzina a fost închisă din interese imobiliare. Parlamentarul este contrazis de conducerea Apă- Canal care spune că Uzina trebuia oricum închisă în maxim o lună, potrivit memorandumului ISPA.

Senatorul Marius Necula acuză Societatea Apă-Canal Galaţi de un sabotaj fără precedent în chestiunea închiderii Uzinei de apă numărul 1. Necula atenţionează autorităţile (şi oamenii în acelaşi timp) că există pericolul ca apa de la robinete să nu fie chiar în limitele normale ale potabilităţii. „Am informaţii de la patru tehnicieni din interiorul Apă-Canal care-mi confirmă un fapt fără precedent, cu implicații penale. Patru oameni din interior spun același lucru, mi-au dat informația și mi-au spus și numele celui responsabil. Limitatorul a fost sabotat și apa s-a dus pe instalație. Acum, apă în valoare de două miliarde de lei a inundat Uzina. Apa între timp s-a împuțit și toți oamenii de acolo au fost trimiși acasă", a declarat senatorul PDL Marius Necula. Practic, după ultima oprire a apei din Galaţi, cineva din Apă-Canal ar fi inversat intenţionat ordinea de repornire a valvelor, producând astfel un efect de tip „cap de berbec".

Alfel spus, instalaţiile au fost distruse intenţionat, interesul imobiliar fiind extrem de mare pentru cele aproape cinci hectare de teren. Acum se vorbeşte despre o dezafectare rapidă şi ridicarea unui parc de distracţii.

Afirmaţia este total contrazisă de directorul tehnic al societăţii locale de apă şi canalizare, Niţă Podaru.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Uzina de Apă, transformată în Aqua Park

Cea mai mare dintre capacităţile de preparare a apei potabile, de 1.400 l/s, va fi închisă, pentru ca terenul de pe Faleza Dunării să devină zonă rezidenţială.

Luptele între grupurile de interese imobiliare se vor da şi pentru cele 6,5 ha pe care se află Uzina de Apă nr 1, care va fi închisă pentru ca terenul să devină zonă rezidenţială şi Aqua Park. Faptul a ieşit la iveală, după ce săptămâna trecută Uzina nr 1 a fost închisă pentru reparaţii, dar nu a mai fost repornită din cauză că s-a spart conducta care alimenta uzina cu apă din Dunăre. Timp de 28 de ore, peste 230.000 de gălăţeni au rămas fără apă la robinet pentru ca toţi consumatorii racordaţi la Uzina 1 să fie conectaţi la Uzina de Apă nr 2.

Ciudat, dar oprirea furnizării apei fusese anunţată cu mai multe zile înainte, ca şi cum s-ar fi ştiut de spargerea conductei de aducţiune. Mai nou, conducerea regiei Apă Canal SA anunţat că Uzina nr 1 nu va mai fi repornită, pentru că oricum urma să fie închisă definitiv în septembrie. Închiderea Uzinei de Apă este o „bombă", pentru că nici un oficial nu a vorbit de asta până acum. Închiderea Uzinei de Apă nr 1 e confirmată de absenţa acesteia din programul de investiţii din „Masterplanul" pentru gestionarea resurselor de apă în judeţul Galaţi, în care sunt prevăzute numai investiţii la Uzina nr 2. Prefectului Paul Florea i-au fost aduse la cunoştinţă mai multe informaţii despre interesele imobiliare ce vizează zona, iar prefectul a emis ordinul 872/09.08.2011, prin care se constituie comisia de anchetă condusă de subprefectul Daniel Tudorache.

Edilii Galaţiului vor să construiască în zonă Proiectul Marina, după ce a eşuat un proiect similar, al unor investitori din Israel. „Proiectul Marina va include portul de ambarcaţiuni, zona de agrement, zona comercială şi zona rezidenţială", spunea în 2008 preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac. Şi reprezentanţii primăriei confirmau în ianuarie 2010 că acolo vor fi terenuri de fotbal, volei, beach volei, zonă pentru streetball, un bazin, sală de conferinţe, bază de tratament, aqua parc.

A fost închisă cea mai mare capacitate de preparare a apei

Resursa de Dunăre şi Uzina de Apă nr. 1 sunt foarte importante pentru alimentarea cu apă potabilă a Galaţiului. În 2007, consumul a fost acoperit prin 38.216.000 mc apă extrasă din Dunăre (Uzinele nr 1 şi nr 2) şi 5.542.400 mc apă din sursa de adâncime de la Vadu Roşca -Salcia-Lieşti. Frontul de captare Vadu Roşca are capacitatea de 1000 l/s, iar cel de la Salcia Lieşti de 900 l/s.

Uzina de Apă nr 1 are capacitatea de 1400 l/s iar Uzina nr 2 de 900 l/s. Uzinele de Apă nr 1 şi 2 sunt importante şi în alt context. La inundaţiile din 2005, captările de adâncime au fost distruse parţial. Dacă situaţia s-ar repeta, Galaţiul ar fi alimentat doar de la Uzina 2. Adică la capacitatea de 900 l/s, faţă de totalul de 4.200 l/s de până acum.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Vechea Uzină de Apă, scoasă din funcţiune la începutul lunii august, nu va fi demolată

La ultima şedinţă în plen a Consiliului Local, reprezentanţii gălăţenilor în forul decizional au hotărât oprirea activităţii la Uzina 1 şi conservarea instalaţiilor tehnologice ale acesteia, încă funcţionale.

"Uzina veche" a fost construită în anul 1872, dar chiar şi după darea în folosinţă a Uzinei de Apă numărul 2, în 1995, o parte dintre vechile instalaţii tehnologice au fost păstrate în funcţiune pentru că puteau asigura parametrii calitativi de potabilitate ai apei de Dunăre prelucrate cu ajutorul acestora.

Zvonului cum că ar exista investitori intersaţi să pună mâna pe terenul şi bazinele vechii uzine pentru a construi un Aquaparc, i-au pus capăt aleşii locali, care, la ultima lor reunire în plen, au decis: Uzina de Apă numărul 1, scoasă din funcţiune la începutul lunii august, va fi conservată pe întreaga perioadă de garanţie a lucrărilor realizate în cadrul Proiectului ISPA.

Cosilierii au argumentat că, însumate, capacităţile tehnologice de prelucrare a apei Dunăre ale celor uzine depăşeau necesităţile de consum şi în plus graţie acestei măsuri se vor face ecpnomii importante cu costurile operaţionale.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Cum a eşuat un tun imobiliar de proporţii

* Uzina de Apă nr 1 de la Galaţi trebuie să fie redeschisă

Ultimul mare tun imobiliar al actualei „echipe" de consilieri muni­cipali din Galaţi a eşuat. Au scăzut serios şansele ca Uzina de Apă nr. 1 să fie închisă pentru ca pe terenul de 6 hec­tare din preajma Trecerii Bac să fie dezvoltat un nou cartier rezidenţial cu Aqua Park şi vedere la Dunăre.

Pe 29.09.2011, consilierii municipali au aprobat în unanimitate închiderea uzinei. Prefectura Galaţi a anunţat însă că va cere conducerii Apă Canal SA Galaţi redeschiderea Uzinei nr 1, care prepară din apa brută de suprafaţă extrasă din Dunăre 33% din consumul oraşului.

Uzina a fost închisă în vara trecută, iar modul în care a fost luată această măsură a dat naştere multor suspiciuni că la mijloc sunt interese ale mafiei imobiliare. În iulie 2011, Uzina de Apă nr. 1 a fost închisă ca urmare a unei avarii, dar în zilele care au urmat salariaţii au fost transferaţi la alte locuri de muncă iar conducerea Apă Canal SA a anunţat că uzina nu va mai fi redeschisă, singura capacitate de preparare a apei din Dunăre rămânând Uzina de Apă nr. 2. Pentru că închiderea definitivă a uzinei putea crea probleme în asigurarea cantităţii şi calităţii apei potabile necesare pentru consumul Galaţiului, prefectul Paul Florea le-a cerut explicaţii directorilor regiei şi conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Prin ordinul 872/09.08.2011, prefectul Galaţiului a numit o comisie de anchetă care să verifice cum stau lucrurile, după ce la primele explicaţii pe care le ceruse conducerii Apă-Canal i s-a confirmat că acolo va fi construit un Aqua Park. „Până acum, s-a funcţionat cu două uzine, da? Prima uzină am înţeles că era în programul de dezafectare. Mi s-a confirmat de către dl director că într-adevăr este un proiect de Aqua Land, pe cele 6 hectare. Dacă Uzina de Apă nr. 2 rămâne singura şi în cazul în care se produce o avarie sau intră în reparaţii, care e soluţia de alimentare cu apă la momentul acela? Dezafectăm şi facem Aqua Land, OK, dar pe viitor cum asigurăm apa?", declara prefectul pe 9.08.2011.

Aleşii locali au aprobat închiderea uzinei

Prin adresa 14.754/11.08.2011, directorul Apă-Canal SA, Gelu Stan, informa Prefectura Galaţi că închiderea uzinei era motivată de o avarie, după care s-a trecut la închiderea definitivă a acesteia, în baza unor măsuri prevăzute în proiec­tul ISPA, care prilejuise şi o dezbatere publică. Evident, fusese o dezbatere formală, menită să justifice închiderea uzinei. Ulterior, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, închiderea uzinei prin Hotărârea CLM nr. 42/29.09.2011, în care se spunea că „Uzina de Apă nr. 1 a intrat în conservare pe perioada garanţiei lucrărilor realizate în cadrul Proiectului ISPA - Măsura nr. 2004/RO/16/P/PA/005 Galaţi".

Potrivit subprefectului Daniel Tudorache, în Memorandumul de finanţare al Guvernului României şi ISPA, publicat în MO 722 bis/23.08.2006, partea I, e pre­văzută opţiunea de închidere ca măsură de îmbunătăţire a calităţii apei, dar această opţiune nu mai putea fi valabilă după realizarea investiţiilor din Programul ISPA, al căror scop era tocmai îmbunătăţirea calităţii apei. Prefectura notifică Apă-Canal privind repunerea în funcţiune a Uzinei de Apă nr. 1 în urma analizării situaţiei de către Colegiul Prefectural pe tema Protecţiei Consumatorului, susţinută de argumentele menţionate mai sus, la care se adaugă prevederile Codului Civil şi HG 857, capitolul 4, art. 8, lit. b, care prevăd că un operator regional care deserveşte o populaţie mai mare de 200.000 de locuitori are obligaţia să asigure furnizarea pentru populaţie minimum 12 ore în cazul căderii unui front de captare ca urmare a unei erori tehnice sau a altor cauze. Fapt care nu s-a întâmplat la Galaţi la începutul lunii februarie, când mai multe cartiere au rămas fără apă la robinet.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Aur sub Uzina de Apă 1! Primăria trebuie să decidă ce face cu terenul de 4,6 hectare

A trecut un an de la închiderea Uzinei de Apă nr. 1 din Galaţi, prima uzină din România care a furnizat apă în sistem centralizat, şi nimeni nu ştie - sau nu spune - ce se va întâmpla cu terenul de dedesubt. Sunt 4,6 hectare - o suprafaţă suficient de generoasă cât să-i permită municipalităţii să dezvolte aproape orice tip de proiect: imobiliar, comercial, industrial sau de agrement. Deocamdată, spaţiul este în conservare, dar nu pentru mult timp. Administraţia locală trebuie să decidă până în decembrie ce va face cu bucata de pământ.

În conservare până la sfârşitul anului

Uzina de Apă nr. 1, ca şi restul instalaţiilor de distribuţie a apei potabile din municipiul Galaţi, se află în proprietatea Consiliului Local şi în exploatarea societăţii edilitare Apă Canal. Anul trecut, Uzina 1 a fost închisă, dar a rămas în custodia Apă Canal. Momentan, obiectivul este în conservare. "Noi deţinem în continuare şi autorizaţie de mediu, şi autorizaţie de gospodărire a apelor pentru Uzina 1, dar pe cele două documente este specificat faptul că ea este în conservare", a declarat directorul tehnic-producţie al societăţii, Niţă Podaru.

Conservarea, care presupune paza uzinei, ia sfârşit în patru luni. "Uzina este în conservare pe toată perioada de garanţie a proiectului ISPA, adică până la 31 decembrie 2012", a afirmat Niţă Podaru.

Pregătiri pentru predarea terenului

Teoretic, Uzina 1 va reveni oficial în portofoliul municipalităţii la 1 ianuarie 2013. Până atunci, Apă Canal trebuie să vadă dacă acolo există instalaţii la care nu va putea renunţa, iar administraţia locală trebuie să decidă ce va face cu restul. "Apă Canal lucrează la ridicarea topo. Măsurăm întreg terenul - 4,6 hectare - ca să ştim cu exactitate care sunt suprafeţele care trebuie să rămână la noi, din perspectiva importanţei lor în exploatare", a dezvăluit directorul tehnic-producţie de la Apă Canal. Primele constatări arată că este foarte probabil ca societatea să păstreze doar două fâşii de teren. "Acestea sunt traversate de instalaţiile electrice care alimentează Uzina 2 şi de conductele de apă care vin de la Priza Dunării şi merg la Uzina 2. Aceste două fâşii vor rămâne în proprietatea Consiliului Local, care ni le va da în continuare nouă, în vederea exploatării", a afirmat Niţă Podaru.

Ce se va întâmpla, însă, cu restul terenului? Acest lucru îl va hotărî municipalitatea, în funcţie de constatările Apă Canal. "Noi pregătim documentele şi, prin octombrie, le vom înainta Consiliului Local, pentru a-l înştiinţa că la 31 decembrie 2012 expiră perioada de garanţie şi, până atunci, trebuie să decidă ce face cu Uzina de Apă nr. 1", a precizat Niţă Podaru.

O mină de aur

Corpul neînsufleţit al Uzinei 1 odihneşte pe generoasa suprafaţă de 4,6 hectare. Scădem fâşiile de pământ care îi interesează pe cei de la Apă Canal şi tot rămâne o suprafaţă de teren suficient de mare cât să trezească interesul oricărui dezvoltator, fie el public sau privat.

Nu trebuie să uităm că lotul are şi o poziţionare excelentă: la malul Dunării, aproape de zona de promenadă de pe faleză şi de zona de tranzit de la Punctul Trecere Bac şi la o aruncătură de băţ de cartierele Dunărea şi Ţiglina.

Ca să ne facem o idee despre valoarea de piaţă a terenului de sub Uzina de Apă nr. 1, să ne amintim că, luna aceasta, dezvoltatorul străin GTC a scos la vânzare o suprafaţă mai mică pe care o deţine în Galaţi, de 3,2 hectare, la preţul de 4,2 milioane de euro! Iar acel teren nu are vedere la Dunăre, ci la furnalele din combinatul siderurgic.

Anul trecut, când Uzina 1 a fost închisă, se vehicula varianta amenajării unui parc de distracţii tip Aqualand în locul ei, dar ipoteza nu a fost confirmată de proprietarul terenului, Consiliul Local. Altele sunt variantele luate în calcul de municipalitate, cel puţin până acum. "Unii au zis că întreg complexul de la Uzina 1 trebui să rămână în conservare şi după 31 decembrie 2012. Alţii au zis că trebuie demolate clădirile, pentru a putea prelungi Faleza Dunării până la gura Siretului", a declarat Niţă Podaru, de la Apă Canal.

Primăria nu a furnizat un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Foştii angajaţi ai uzinei o vor muzeu

În august 2011, atunci când Uzina de Apă nr. 1 a fost oprită după 139 de ani de activitate, angajaţii care mai mişunau pe acolo în aşteptarea deciziilor de plecare spuneau că ar fi păcat ca uzina să nu fie amenajată ca muzeu, având în vedere istoria acesteia. Unitatea a fost pusă în funcţiune în anul 1872, fiind prima uzină din România care a furnizat populaţiei apă în sistem centralizat. La vremea aceea, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre cu lână, iar debitul de furnizare era de zece ori mai mic decât în zilele noastre. De-a lungul anilor, acolo au fost testate cele mai noi tehnologii ale vremurilor. "Uzina 1 a fost o uzină-pilot. Am găsit acolo toate tipurile de instalaţii de filtrare a apei create în ultimul secol şi jumătate", declara, la vremea închiderii unităţii, directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru.

Acum, oraşul primeşte apă de la Uzina 2 şi de la Staţia Fileşti

Bătrâna Uzină 1 de la Dunăre alimenta cu apă potabilă populaţia şi agenţii economici din sudul oraşului. Aceştia sunt deserviţi acum de mai tânăra Uzină 2, care a filtrat primul litru de apă de fluviu în 1992. Consumatorii din jumătatea nordică a oraşului primesc apă de la Staţia Fileşti, care procesează apă de adâncime, adusă din Vrancea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Mafia imobiliară din Galaţi pune mâna şi pe Uzina de Apă 1

Pe cele 4,6 hectare de teren, aparţinând domeniului public, situate pe malul Dunării, se intenţionează construirea unui parc acvatic şi a mai multor vile de lux. Primăria nu mai poate face investiţii acolo pentru că revendicatorii au pus sarcină la Oficiul de Cadastru.

Vara trecută, instalaţiile de la Uzina 1, care preparau apă potabilă pentru 33% din populaţia Galaţiului, au fost oprite sub pretextul unei avarii, dar şi al vechimii acestora. Cum însă Uzina1 putea fi păstrată în regim de conservare ca rezervă pentru situaţiile neprevăzute în care Uzina 2 n-ar mai putea asigura apă gălăţenilor, au apărut primele suspiciuni că, la mijloc, ar fi interese obscure.

În august 2011, Gelu Stan, directorul Apa-Canal SA, a informat Prefectura Galaţi că închiderea uzinei a fost motivată de o avarie, iar închiderea definitiva a acesteia face parte din planul de măsuri prevăzute în proiectul ISPA pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile.

Paul Florea, fostul prefect din legislatura trecută, a constituit o comisie de anchetă pentru a se lămuri cu privire la raţiunile închiderii Uzinei de Apă 1 şi aşa s-a aflat, ce-i drept neoficial, despre intenţia construirii unui parc acvatic în locul acesteia. Ulterior, Prefectura a notificat SC Apă-Canal să repună în funcţiune Uzina de Apă1 sau cel puţin să asigure conservarea instalaţiilor acesteia, dar demersul s-a dovedit inutil.

Locul este ideal pentru Aqua Parc. Există deja bazine şi alte elemente de infrastructură, amplasate într-un frumos cadru natural, pe malul Dunării, în spatele plajei Dunărea.

Băieţii deştepţi „şi-au făcut rezervare"

Acesta este contextul în care primarul Marius Stan a anunţat recent că Primăria s-a trezit în situaţia de a nu mai putea dispune de terenul fostei Uzine de Apă 1, actualmente dezafectată, pentru investiţii în folosul gălăţenilor.

„Apropo de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, avem sarcină pusă pe cele 4,6 hectare de teren ale Uzinei de Apă. Şi vorbim despre domeniul public al municipiului! Abuz este puţin spus, iar fărădelege este un termen elegant! A fost rezervat pentru şmecherii care, când câştigă un proces cu Primăria, îl pot cere drept compensaţie dacă municipalitatea trebuie să-i despăgubească în natură. Ca urmare, dacă Primăria vrea să construiască ceva pe acel teren, şi pentru asta trebuie trecut din domeniul public în cel privat, îl va pierde în favoarea celor care au pus sarcina. Apoi ei îl vor vinde pentru sume exorbitante dezvoltatorilor", a declarat Marius Stan.

Edilul a evitat să dezvăluie numele celui sau celor care au pus sarcină pe terenul Uzinei de Apă: „Nu mai dau nume că mă mai aleg cu încă un proces pentru calomnie".

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Primul proiect de regenerare urbană. Uzina de Apă s-ar putea transforma în zonă de agrement

În locul unei epave industriale, Galaţiul ar putea avea prin „Regenerare urbană Uzina de Apă nr. 1” un „spaţiu de recreere, sport şi educaţie activă”.

Bazinele de decantare transformate în fântâni arteziene sau oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat, convertite în amfiteatru, parc de skate sau, de ce nu, în teren de sport! Spaţii expoziţionale, ateliere de creaţie, trasee pentru role şi biciclete, mici piaţete, zone de odihnă, lectură şi puncte de belvedere, toate acestea ar fi posibile prin regenerarea urbană a Uzinei de Apă nr. 1, aflată, din 2011, în conservare. Cel puţin aşa scrie în caietul de sarcini al licitaţiei lansate de Primăria municipiului Galaţi pentru servicii de proiectare - faza studiu de prefezabilitate. Valoarea estimată a contractului este de 67.226 de lei, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Şase ani de conservare

Pe 3 august, se împlinesc şase ani de când Uzina de Apă nr. 1, prima din ţară care a furnizat populaţiei apă potabilă în sistem centralizat, a fost închisă definitiv. Pusă în funcţiune în anul 1872, uzina era dotată cu filtre de lână, în condiţiile în care azi se folosesc filtre cu nisip cuarţos.
Potrivit Apă Canal, Uzina de Apă nr. 1 şi-a încetat activitatea în contextul finalizării Proiectului ISPA - modernizarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare şi construirea unei noi staţii de epurare a apelor uzate. „Atât prin studiul de fezabilitate care a stat la baza proiectului cât şi prin Memoradul de finanţare încheiat între Comisia Europeană şi Guvernul României privind asistenţa financiară nerambursabilă, s-a prevăzut ca la finalizarea investiţiei, ca rezultat al reducerii costurilor efective de operare, a costurilor cu energia electrică şi materialele de tratare, Uzina de Apă nr. 1 să fie închisă definitiv”, spune operatorul regional.
Uzina a intrat în conservare pe perioada de garanţie a lucrărilor realizate prin Proiectul ISPA, garanţie care a expirat în decembrie 2012.

Pol de agrement cu destinaţii multiple

Autorităţile par convinse că Uzina de apă nr. 1 are un potenţial real pentru amenajarea unei zone de agrement cu destinaţii multiple. Terenul, cu o suprafaţă totală de 47.160 de metri pătraţi, din care 21.652 mp suprafaţă construită, este în pantă, cu amplă deschidere spre Dunăre şi Grădina Botanică.
"Dată fiind poziţionarea foarte avantajoasă a acesteia, pe malul Dunării, în corelare cu Plaja "Dunărea" şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, bazele sportive "Siderurgistul" şi "Atlas", municipiul Galaţi doreşte crearea unui pol care să satisfacă nevoia de agrement şi recreere a populaţiei, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, fonduri de la bugetul local sau alte surse conexe de finanţare. Se propune crearea unui ansamblu dinamic, divers, dar unitar şi coerent. Se vor crea circuite de promenadă, vizitare şi desfăşurarea de activităţi diverse", se arată în caietul de sarcini.

Ce doreşte Primăria

În primul rând asanarea şi sistematizarea zonei, adică eliminarea vegetaţiei parazitare, a deşeurilor, consolidarea, modernizarea şi igienizarea construcţiilor existente, asigurarea acceselor carosabile şi pietonale, dar şi a unei parcări pentru vehicule de orice tip, de la biciclete la autocare şi transport de echipamente.
Pe lângă "bazinele de decantare radiale amenajate ca fântâni arteziene sau oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat", Primăria propune "amfiteatru în aer liber sau semiacoperit pentru spectacole, concerte, serbări şi festivităţi, în locul bazinelor de decantare din partea de nord".
"Se va analiza posibilitatea amenajării unui parc pentru skate în interiorul bazinului de decantare prevăzut cu parament înclinat", prevede caietul de sarcini, care impune trasee pentru role, biciclete etc., distincte de cele pietonale şi carosabile.
Conform documentaţiei licitate, bazinul de decantare cu azbest poate deveni teren de sport, păstrându-se pasarela transversală, dar cu reconfigurarea scărilor.
De asemenea, ar urma să fie create spaţii exterioare destinate copiilor de vârstă mică, echipate cu mobilier urban, gropi de nisip, arteziene, panouri de expunere, echipamente versatile şi multifuncţionale.
Municipalitatea îşi mai doreşte spaţii expoziţionale pentru activităţi permanente şi temporare, dar şi ateliere de creaţie cu spaţii de expunere/vânzare: "Se vor amenaja spaţii de diferite dimensiuni destinate artelor plastice (inclusiv graffiti), tinerilor muzicieni, artelor culinare, ateliere pentru produse handmade, ateliere de sezon (mărţişoare, decoraţii pentru Crăciun)".
Lista lungă a Primăriei mai cuprinde: spaţii pentru alimentaţie publică închise şi în aer liber, spaţii media, spaţii de lectură, amenajări peisagere destinate plimbării şi odihnei, alei şi mici piaţete dalate, dar şi puncte de belvedere, utilizându-se construcţiile existente, amplasate în zone înalte, iluminat ambiental al tuturor spaţiilor, WI-FI şi supraveghere video. Până şi incinta ar trebui împrejmuită cu elemente transparente, de calitate, estetice.
Câştigătorul licitaţiei va trebui să prezinte soluţiile de transformare a zonei industriale în 90 de zile de la semnarea contractului.

Ce declara primarul Ionuţ Pucheanu

Mai trebuie spus că licitaţia a fost lansată la şapte luni după ce primarul Ionuţ Pucheanu nominaliza, în decembrie 2016, pe lista sa de priorităţi, transformarea Uzinei de Apă nr. 1 în spaţiu neconvenţional pentru promenadă şi evenimente artistice, printr-o axă de finanţare europeană care face posibilă reintroducerea zonelor industriale în circuitul urban: „Avem extrem de mulţi tineri talentaţi şi trupe de teatru care nu au unde să-şi desfăşoare activitatea, şi toată lumea caută neconvenţionalul ba pe la subsoluri de clădiri, ba prin locuri mai mult sau mai puţin insalubre şi nesigure, şi atunci ne-am gândit să facem şi o zonă de aşa ceva.
La Uzina de Apă, avem prima pompă de apă care a funcţionat în România şi putem transforma hala în care se află într-un mic muzeu al industriei gălăţene. Am avut deja discuţii cu companiile mari - Damen, Arcelor, Intfor - care încă mai deţin vechi maşini industriale, ce pot fi cedate viitorului muzeu.
Sper ca acest ansamblu să prindă contur, pentru că este un proiect care-mi este foarte drag”, declara Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un singur om va face studiul de transformare a Uzinei de Apă

O firmă din Bucureşti, înfiinţată în martie 2016 și având un singur salariat, va realiza studiul de prefezabilitate pentru transformarea Uzinei de Apă nr. 1 - o epavă industrială închisă definitiv de şase ani - într-un spaţiu tematic, multifuncţional, de recreere, sport şi educaţie activă.

SC Urban Scope SRL a câştigat licitaţia organizată de Primăria Galaţi pentru “Regenerare urbană Uzina de Apă nr.1” oferind cel mai mic preţ – 44.000 de lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului fusese de 67.226 de lei. Conform datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor, la finele anului trecut, firma, care are ca obiect de activitate activităţi de arhitectură, înregistra o cifră de afaceri de 267.500 de lei şi un profit net de 89.764 de lei la un număr mediu de un salariat.

Documentaţia pe care o va realiza Urban Scope este foarte importantă. Municipalitatea îşi doreşte o finanţare europeană pentru a transforma Uzina de Apă într-un pol de agrement cu spaţii expoziţionale, ateliere de creaţie, trasee pentru role şi biciclete, mici piaţete, zone de odihnă, lectură şi puncte de belvedere, iar bazinele de decantare, transformate în fântâni arteziene, oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat, ori amfiteatru, parc de skate sau, de ce nu, teren de sport!

Alt contract de 90.000 de lei

În luna iunie, Urban Scope a mai câştigat un contract de 90.000 de lei fără TVA, tot la Primăria Galaţi, pentru realizarea studiilor de trafic necesare unei serii de proiecte: „Modernizare linii de tramvai şi carosabil pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie”, „Modernizare linii tramvai şi carosabil pe străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc (tronson cuprins între Coandă şi Alexandru Măcelaru)”, „Achiziţionare mijloace de transport nepoluante (tramvaie, troleibuze)”, „Centrul intermodal de transport al Municipiului Galaţi”, „Galaţi VELOCity” şi „Modernizare depou mijloace de transport din bulevardul George Coşbuc”. De data asta nu a fost licitaţie pe SEAP, ci o achiziţie directă prin procedură proprie simplificată, derulată, pe propriul portal, de Primăria Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Unul dintre cele mai mari Parcuri de Aventură din ţară se va putea realiza la Galaţi cu fonduri europene

Primăria municipiului Galaţi a întocmit un proiect pentru ca lucrările de Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I) să fie finanţate cu fonduri europene şi să se construiască un Parc de Aventură de mari dimenisuni în zona unde în prezent este amplasată Uzina de Apă 1, scoasă din funcţiune în 2011.

În acest sens, consilierii locali ar trebui să aprobe, în cadrul şedinţei ordinare din decembrie 2019, realizarea proiectului Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I), în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Valoarea totală a proiectului se ridică la 19.330.158,88 lei (cu TVA), din care 19.267.850,48 lei (cu TVA) reprezintă cheltuieli eligibile, iar 62.308,40 lei (cu TVA) reprezintă cheltuieli neeligibile. În cadrul acestui proiect, contribuţia proprie a UAT Municipiul Galaţi, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 385.357,06 lei (cu TVA), reprezentând cofinanţarea proiectului Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I).

„Pentru această zonă am pregătit un proiect de mare anvergură prin care dorim să transformăm zona într-unul dintre cele mai mari Parcuri de Aventură de la noi din ţară. Putem atrage aproximativ 4 milioane de euro pentru a finanţa o astfel de investiţie“, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Reamintim că, aşa cum a relatat cotidianul nostru, în luna martie 2019, consilierii au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Licitaţie pentru regenerarea urbană a Uzinei de Apă. Parc de aventură şi fitness

Nu mai puţin de 14.205.101 lei fără TVA reprezintă valoarea estimată a contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Regenerare urbană a zonei Uzina de apă nr. 1 - Etapa I", pentru care Primăria Galaţi aşteaptă ofertele până pe 27 aprilie.

"În locul unei epave industriale, Galaţiul ar putea avea un spaţiu de recreere, sport şi educaţie activă", scriam, în iulie 2017, despre "Primul proiect de regenerare urbană - Uzina de Apă s-ar putea transforma în zonă de agrement".
Oprită după 139 de ani de activitate, Uzina de Apă nr. 1, dezafectată din 2011, se află în conservare. Autorităţile erau convinse că zona are un potenţial real pentru amenajarea unei zone de agrement cu destinaţii multiple: bazine de decantare transformate în fântâni arteziene sau oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat, convertite în amfiteatru, parc de skate sau, de ce nu, teren de sport! Mai puneau pe listă: spaţii expoziţionale, ateliere de creaţie, trasee pentru role şi biciclete, mici piaţete, zone de odihnă, lectură şi puncte de belvedere... La acel moment, abia se contracta studiul de prefezabilitate.

Suntem în martie 2020 şi municipalitatea îşi doreşte amenajarea unei suprafețe de 15.400 mp, prin investiții din fonduri nerambursabile și de la bugetul local.

Conform datelor de pe portalul achiziţiilor publice, Primăria a depus spre finanțare proiectul "Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 - Etapa I" în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, iar în această fază de evaluare a cererii de finanțare este necesară obținerea documentației pentru elaborarea proiectului tehnic și contractarea lucrărilor de execuție.

În devizul general al primei etape de realizare a obiectivului de investiţii, aprobat de consilierii locali în ianuarie anul acesta, cheltuielile pentru investiţia de bază vizează în principal: amenajare parc de aventură şi fitness, spaţii verzi, alei pietonale şi piste pentru biciclete şi staţii biciclete, iluminat, sistem de irigaţii, de supraveghere, WiFi, mobilier urban etc.

Termenul prevăzut pentru această primă etapă este de patru luni pentru proiectare şi 14 luni pentru execuție.

Procedura de achiziţie este iniţiată sub incidenţa clauzei suspensive. Concret, autoritatea contractantă va încheia contractul cu ofertantul declarat câştigător numai după semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Dezvoltării.

Ofertele sunt aşteptate până pe 27 aprilie, iar criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preţ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-a semnat contractul de finanțare europeană pentru parcul de aventură modern de la fosta Uzină de apă nr. 1

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat astăzi contractul de finanțare europeană, de peste 4 milioane de euro, pentru realizarea unui parc de aventură modern, la fosta Uzină de apă nr. 1.

Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground (tip „crochet”) cu plase colorate, suspendate și tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecție la intemperii, iar pardoseala va avea covor antitraumă. De asemenea, se vor instala o tiroliană și un tobogan cu mai multe canale și se va amenaja un amfiteatru în aer liber. Parcul va avea spații verzi organizate între aleile carosabile, parcări, precum și piste pentru bicicliști, mobilier urban, sisteme de supraveghere video și wi-fi și rețele pentru utilități.

Fosta Uzină de Apă se află pe strada Saturn nr. 42 și a fost oprită după 139 de ani de activitate în anul 2011. Suprafață totală este de peste 47.000 mp, iar Consiliul Local a hotărât în 2019 dezmembrarea acesteia în trei loturi. Lotul folosit pentru proiectul de regenerare urbană este lotul 1, în suprafață totală de 15.600 mp, din care peste 14.000 mp va fi spațiu verde.

Valoarea totală a proiectului este de 19.330.158,88 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 19.267.850,48 lei cu TVA, contribuția de la bugetul local fiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 385.357 lei cu TVA. Perioada de implementare a proiectului este de 2 ani.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Finanţare semnată, licitaţie în derulare. Parc de aventură, la fosta Uzină de Apă Nr. 1

Pentru realizarea unui parc de aventură modern, prin regenerarea urbană a fostei Uzine de Apă Nr. 1 - investiţie aflată acum în licitaţie deschisă, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat un contract de finanțare europeană de peste 4 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este de 19.330.158,88 de lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 19.267.850,48 de lei cu TVA, contribuția de la bugetul local fiind de 2 la sută din valoarea eligibilă, respectiv 385.357 de lei cu TVA.

"Licitaţie pentru regenerarea urbană a Uzinei de Apă/ Parc de aventură şi fitness", scriam, în ediţia din 31 martie a ziarului "Viaţa liberă", despre contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Regenerare urbană a zonei Uzina de Apă Nr. 1 - Etapa I", pentru care Primăria Galaţi aşteaptă ofertele până pe 27 aprilie. Precizam, atunci, că procedura de achiziţie este iniţiată sub incidenţa clauzei suspensive. Concret, autoritatea contractantă va încheia contractul cu ofertantul declarat câştigător numai după semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Dezvoltării.

Iată că finanţarea a fost semnată, după cum a anunţat, într-un comunicat de presă, Primăria Galaţi. Perioada de implementare a proiectului este de doi ani.

"Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground (tip "crochet"), cu plase colorate, suspendate și tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecție la intemperii, iar pardoseala va avea covor antitraumă. De asemenea, se vor instala o tiroliană și un tobogan cu mai multe canale și se va amenaja un amfiteatru în aer liber. Parcul va avea spații verzi organizate între aleile carosabile, parcări, precum și piste pentru bicicliști, mobilier urban, sisteme de supraveghere video și wi-fi și rețele pentru utilități", precizează municipalitatea.

Toate acestea sunt posibile datorită fondurilor europene pentru reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ.

Reamintim că fosta Uzină de Apă se află pe strada Saturn nr. 42 și a fost oprită, după 139 de ani de activitate, în anul 2011. Suprafață totală este de peste 47.000 mp, iar Consiliul Local a hotărât în 2019 dezmembrarea acesteia în trei loturi. Lotul folosit pentru proiectul de regenerare urbană este lotul 1, în suprafață totală de 15.600 mp, din care peste 14.000 mp va fi spațiu verde.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Trei ofertanţi pentru un parc de aventură

Trei asocieri îşi dispută contractul de peste 14,2 milioane de lei fără TVA pentru proiectarea şi execuţia unui parc de aventură modern, prin regenerarea urbană a fostei Uzine de Apă Nr. 1. Este vorba despre asocierea SC Ischia SRL - Garden Center Grup SRL - Obercons Comp -Submit - SC Moviland Met SRL - Consumcoop Galaţi, asocierea Tancrad - SC Rovis Lider SRL - Atu Consulting - Citadina ’98 şi asocierea Proplast Medi - AMG Lorem Consult.

Pentru acest obiectiv, Primăria a semnat un contract de finanțare europeană. "Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground, cu plase colorate, suspendate și tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecție la intemperii, iar pardoseala va avea covor antitraumă.

De asemenea, se vor instala o tiroliană și un tobogan cu mai multe canale și se va amenaja un amfiteatru în aer liber", precizează municipalitatea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Parc de aventură la fosta Uzină de apă nr. 1

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor în vederea realizării unui parc de aventură modern, la fosta Uzină de apă nr. 1, pentru care municipalitatea a obținut fonduri europene de 4 milioane de euro.

Astfel, în urma licitației publice oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de asocierea SC ISCHIA SRL, SC GARDEN CENTER GRUP SRL, OBERCONS COMP SRL, SC SUBMIT SRL, SC MOVILAND MET SRL și CONSUMCOOP GALATI SOCIETATE COOPERATIVĂ. Valoarea contractului este de 14.770.122,63 de lei cu TVA, iar durata este de 18  luni, din care 4 luni sunt prevăzute pentru proiectare și 14 luni pentru execuția lucrărilor.

Primăria municipiului Galați a obținut fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv. Astfel, amenajarea parcului presupune realizarea unui playground (tip „crochet”) cu plase colorate, suspendate și tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecție la intemperii, iar pardoseala va avea covor antitraumă. De asemenea, se vor instala o tiroliană și un tobogan cu mai multe canale și se va amenaja un amfiteatru în aer liber. Parcul va avea spații verzi organizate între aleile carosabile, parcări, precum și piste pentru bicicliști, mobilier urban, sisteme de supraveghere video și wi-fi și rețele pentru utilități.

Fosta Uzină de Apă se află pe strada Saturn nr. 42 și a fost oprită după 139 de ani de activitate în anul 2011. Suprafața totală este de peste 47.000 mp, iar Consiliul Local a hotărât în 2019 dezmembrarea acesteia în trei loturi. Lotul folosit pentru proiectul de regenerare urbană este lotul 1, în suprafață totală de 15.600 mp, din care peste 14.000 mp va fi spațiu verde.

Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene este de 19.330.158,88 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 19.267.850,48 lei cu TVA, contribuția de la bugetul local fiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 385.357 lei cu TVA.

Proiectul „Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapă I) cod SMIS 129530” se derulează prin POR/2017/4/4.2/1, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Obiectivul specific este reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile reşedinţă de judeţ.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Prima Uzină de Apă din România avea filtre cu păr de cămilă. A fost construită în timpul Regelui Carol I

Cea mai veche Uzină de Apă din ţară, care a furnizat apă potabilă în sistem centralizat, se află la Galaţi. La început, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre din păr de cămilă. Uzina a fost construită de o companie din Londra pentru suma de 450 de mii de lei.

Construită în anul 1873, în timpul Regelui Carol 1, Uzina de Apă se afla în apropiere de malul Dunării şi se întindea pe o suprafaţă de patru hectare. Istoricii spun că, la data construirii Uzinei, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre din păr de cămilă. Chiar şi acum, după aproape 150 de ani, se mai păstrează o parte din instalaţiile şi echipamentele originale precum vanele aduse din Londra.

Problema alimentării cu apă filtrată a locuitorilor din Galaţi a fost ridicată pentru prima dată la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind prinsă în programele edilitare ale administratorilor Comisiei de Înfrumuseţare a oraşului.

Compania avea sediul principal la Londra

„În anul 1872, când România a intrat în procesul de modernizare, la Galaţi, pe timpul mandatului de primar al lui Alexandru D. Moruzi, în luna martie, Primăria comunei conceda lui Dimitrie Monnier, din Marsilia, construirea şi exploatarea uzinei pentru alimentarea oraşului cu apă filtrată. Ceva mai târziu, în noiembrie 1873, concesiunea a fost transmisă lui George B. Crawley, din Londra, încheindu-se, în acest sens, o convenţie între Primăria Galaţi şi Crawley şi Fred Power. A luat, astfel, naştere Compania apelor din Galaţi (The Galatz Water Works Co.Ltd), cu sediul principal la Londra şi cel secundar, la Galaţi”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Uzina hidraulică era aşezată pe cele patru  hectare de pământ de pe malul Dunării, pe valea Ţiglinei, la doi kilometri depărtare (pe atunci) de oraş, cedate de comuna Galaţi pentru 45 de ani. Uzina era compusă dintr-o clădire cu două maşini cu câte 120 CP fiecare, cu cazane, pompe, accesorii şi o gură de alimentare în Dunăre, cu trei bazine decantoare, trei filtre şi un bazin de apă filtrată. De asemenea, pentru acest teren mai erau construite o magazie de cărbuni şi materiale, un atelier de reparaţii pus în mişcare de un motor cu abur, o forjă, un birou şi odăi pentru mecanici, paznici, supraveghetori şi impiegaţi.

De la Marius Mitrof aflăm că pentru aducerea şi distribuirea apei în oraş comuna mai ceda o linie de teren pentru canalizare de aproape doi kilometri lungime, prin care apa filtrată era împinsă în două rezervoare aflate între barierele spre Brăila şi Tecuci, construite pe o suprafaţă de 2 hectare. Concesionarii erau obligaţi să înfiinţeze pe cheltuiala lor 25 de fântâni-cişmele în punctele din oraş desemnate de către Primărie şi chiar în interiorul stabilimentelor publice subordonate municipalităţii.

„Tot concesionarii erau obligaţi să predea gratis comunei până la 300 de metri cubi de apă pe zi din luna aprilie şi până în octombrie şi câte 100 metri cubi din octombrie şi până în aprilie pentru trebuinţele exclusive ale comunei şi ale autorităţilor, precum şi pentru udarea străzilor. Oriunde erau conducte de apă, compania se obliga de a asigura apă fiecărui particular care dorea să contracteze pe cel puţin şase luni acest tip de serviciu. Cantitatea minimă a unui abonament era de 200 de litri de apă pe zi. La expirarea termenului de concesiune (1926), uzina şi toate instalaţiile întreprinderii rămâneau în proprietatea comunei, în stare de funcţionare şi fără nicio despăgubire. Uzina şi instalaţiile au fost evaluate la suma de 450.000 lei. Consiliul de igienă al oraşului a stabilit că gura ţevii care trage apă din Dunăre pentru alimentarea bazinelor să fie la o depărtare minimă de 20-25 de metri faţă de mal, iar ţeava prin care se scurg apele uzinei, să fie aşezată în josul ţevii de tragere a apei. Malul în dreptul uzinei trebuie să fie liber pe o distanţă de 100 de metri, nicio acostare sau construcţie nefiind permisă pentru a nu se introduce o „infiltraţiune„ vătămătoare”, povesteşte Marius Mitrof.

În prezent, din vechea uzină au rămas doar terenul şi cele câteva construcţii. Dezvoltarea oraşului şi creşterea numărului de locuitori au impus construirea unei a doua uzine, mai performante, iar după anul 2000, cerinţele UE au impus şi construirea unei staţii de decantare. Deoarece instalaţiile şi utilajele nu mai ţineau pasul cu tehnologia modernă, autorităţile au decis, în 2011, să abandoneze Uzina de apă şi să construiască una nouă. De atunci, obiectivul a intrat în conservare.

Parc de aventură pe terenul Uzinei de Apă

Pentru că zona are un potenţial uriaş, fiind pe malul Dunării, istoricii spun că ar fi potrivit ca municipalitatea să amenajeze un muzeu al tehnicii şi industriei gălăţene, pentru a pune în valoare  elementele tehnice de valoare.

„Pe amplasamentul vechii uzine de apă, municipalitatea doreşte să ofere locuitorilor oraşului un spaţiu de agrement, de distracţii, păstrând, totuşi clădirile originale care fac parte din patrimoniul tehnic şi industrial al oraşului, chiar dacă acestea încă nu au regim de monument istoric. Bazinele vechi de filtrare şi sistemul de aducţiune şi golire „Made in England”, mai pot fi văzute într-una dintre clădiri, iar de acestea ar trebui să se bucure întreaga comunitate dacă, după amenajarea parcului, clădirile ar fi clasate ca monumente istorice şi deschise publicului”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, în urmă cu câteva luni, că a fost semnat contractul în vederea realizării unui parc de aventură, pe locul  fostei Uzine de apă. Investiţia este din fonduri europene de 4 milioane de euro.

Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground (tip „crochet”) cu plase colorate, suspendate şi tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecţie la intemperii, iar pardoseala va avea covor anti-traumă. De asemenea, se vor instala o tiroliană şi un tobogan cu mai multe canale şi se va amenaja un  amfiteatru în aer liber.

„Parcul va avea spaţii verzi organizate între aleile carosabile, parcări, precum şi piste pentru biciclişti, mobilier urban, sisteme de supraveghere video şi wi-fi şi reţele pentru utilităţi. Valoarea totală a proiectului este de 19.330.158,88 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 19.267.850,48 lei cu TVA, contribuţia de la bugetul local fiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 385.357 lei cu TVA. Perioada de implementare a proiectului este de 2 ani. Obiectivul specific este reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ”, a anunţat, la acea dată, Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Lucrări pentru amenajarea Parcului de aventură la fosta Uzină de apă nr. 1

Primăria municipiului Galați informează că în prezent se derulează lucrări pentru pregătirea terenului și se demolează clădiri dezafectate pentru amenajarea parcului de aventură modern, la fosta Uzină de apă nr. 1, în cadrul unui proiect cu fonduri europene de aproximativ 4 milioane de euro.

La fosta Uzina de apă nr. 1 se vor face o serie de amenajări între care: pumptrack pentru sporturi cu role, traseu downhill pentru bicicliști, labirint din gard viu, traseu motric pentru exerciții fizice, tobogan, un amfiteatru etc. Parcul va avea spații verzi, alei, parcări, rețele pentru utilități, precum și piste pentru bicicliști, mobilier urban, sisteme de supraveghere video și wi-fi.

Fosta Uzină de Apă se află pe strada Saturn nr. 42 și a fost oprită după 139 de ani de activitate în anul 2011. Suprafața totală este de peste 47.000 mp, iar Consiliul Local a hotărât în 2019 dezmembrarea acesteia în trei loturi. Lotul folosit pentru proiectul de regenerare urbană este lotul 1, în suprafață totală de 15.600 mp.

În urma licitației publice, oferta declarată câștigătoare pentru contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost cea depusă de asocierea SC ISCHIA SRL, SC GARDEN CENTER GRUP SRL, OBERCONS COMP SRL, SC SUBMIT SRL, SC MOVILAND MET SRL și CONSUMCOOP GALATI SOCIETATE COOPERATIVĂ. Valoarea contractului este de 14.770.122,63 de lei cu TVA, iar durata de execuție a lucrărilor care au demarat în luna martie este de 14 luni.

Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene este de 19.330.158,88 lei, din care contribuția de la bugetul local este de 447.665,46 lei.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cu bani europeni, o epavă industrială din Galaţi va deveni parc de aventură

Cu o istorie care începe în 1872, Uzina de Apă nr. 1 din Galaţi - prima din România care a furnizat populaţiei apă filtrată în sistem centralizat - se va transforma, cu bani europeni, în parc de aventură. Principalele atracţii vor fi, conform Primăriei Galaţi, traseul motric cu diferite elemente - podeț, balansoar, bârnă, platformă cu bare, sfoară, plasă, obstacole -, toboganul de aproximativ 90 de metri, care va fi amenajat tip pistă de alunecare, şi un pumptrack - traseu dedicat sporturilor cu role. Parcul de aventură este doar primă etapă a unui amplu proiect de regenerare urbană a acestei epave industriale. Administraţia locală plănuieşte să amenajeze în continuare acolo spații pentru petrecerea timpului liber.

Municipiul Galaţi pune în operă primul proiect de regenerare urbană a unei zone industriale dezafectate - Uzina de Apă nr. 1. Oprită în 2011, după 136 de ani de funcţionare, Uzina ocupă o suprafaţă generoasă de teren - 47.160 de metri pătraţi, din care 21.652 mp suprafaţă construită -, cu amplă deschidere spre Dunăre şi Grădina Botanică, aproape de zona de promenadă a Falezei. Proiectul de regenerare urbană cu fonduri europene vizează un prim lot, în suprafaţă de 15.600 de metri pătraţi, care va deveni parc de aventură.

O poveste plină de aventură este şi istoria Uzinei de Apă nr. 1 din Galaţi, despre care autorităţile spun că a fost prima din ţară care a furnizat populaţiei apă potabilă în sistem centralizat.

Începută de francezi, terminată de englezi, cumpărată de autorităţi

"Istoria Uzinei de Apă începe în data de 3/15 martie 1872, când Primăria Galaţi a încheiat un contract de concesiune pentru 45 de ani cu Demetre Monnier din Marsilia. Concesiunea era acordată pentru alimentarea oraşului cu apă filtrată de băut", aflăm din "Leagănul de ape al Galaţilor", o monografie a SC Apă Canal SA Galaţi, realizată de Victor Cilincă şi Dan Oancea. Lucrările au început în mai 1873, iar la finele aceluiaşi an Monnier i-a transferat contractul de concesiune lui George Crawley din Londra, sub titulatura "Compania Apelor din Galaţi". "Lucrările de construcţie, montaj şi punere în funcţiune au continuat nestânjenite şi s-au încheiat în luna iunie a anului 1875, când uzina asigura un debit de apă potabilă de 150 mc pe zi. Uzina de Apă a intrat în funcţiune în data de 7 iunie 1875", se arată în monografia Apă Canal.

După Primul Război Mondial, pe fondul neînţelegerilor iscate de tarifele impuse locuitorilor, societatea a cedat Primăriei exploatarea alimentării cu apă a oraşului şi i-a intentat un proces. O comisie de arbitraj a stabilit, în noiembrie 1925, despăgubirea societăţii engleze atât de către statul român, cât şi de Primăria Galaţi. Sumele plătite au fost atât de mari încât primarul Galaţiului la acea vreme, Ştefan H. Ştefan, susţinea că a fost o cursă întinsă de autorităţilor române.

În anul 1929, uzina ajunsese la o producţie de 2.885.665 mc de apă, ceea ce însemna că media zilnică varia între 4.500 şi 9.450 mc pe zi de apă efectiv distribuită în oraş.

De-a lungul existenţei, Uzina a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. "Uzina 1 a fost o uzină-pilot. Am găsit acolo toate tipurile de instalaţii de filtrare a apei create în ultimul secol şi jumătate", declara Niţă Podaru, fost director tehnic-producţie la Apă Canal.

Închiderea uzinei de apă şi acuzaţii de sabotaj

În documentele oficiale ulterioare, se scrie că Uzina de Apă nr. 1 şi-a încetat activitatea în data de 3 august 2011, în contextul finalizării proiectului ISPA "Modernizarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare şi construirea unei staţii noi de epurare a apelor uzate".

"Atât prin studiul de fezabilitate care a stat la baza proiectului, cât şi prin Memorandumul de finanţare încheiat între Comisia Europeană şi Guvernul României privind asistenţa financiară nerambursabilă, s-a prevăzut ca, la finalizarea investiţiei, ca rezultat al reducerii costurilor efective de operare, a costurilor cu energia electrică şi materiale de tratare, Uzina de Apă nr. 1 să fie închisă definitiv", explică Apă Canal.

În realitate, închiderea Uzinei de Apă nr. 1 a provocat un şoc în august 2011, fapt relatat de ziarul nostru la acea vreme.

Totul a început cu un anunţ al Apă Canal privind întreruperea alimentării cu apă rece pentru 26 de ore (2 august, ora 3,00 - 3 august, ora 5,00) pentru executarea unor lucrări, printre care şi reparaţii în Uzina de Apă nr. 1. În realitate, gălăţenii n-au avut strop de apă mai bine de 35 de ore! Motivul? "Cu câteva ore înainte de a se încheia reparaţiile, s-a spart conducta care alimentează cu apă brută Uzina de Apă Nr. 1. Pentru că alimentarea cu apă a Uzinei 1 era compromisă, am fost nevoiţi să schimbăm configuraţia de alimentare cu apă a oraşului. Când instalaţia era, în sfârşit, încărcată, totul pregătit, am avut o cădere de tensiune la Uzina de Apă 2, cea care a preluat furnizarea de apă şi către consumatorii deserviţi de Uzina de Apă 1", explicau autorităţile.

O săptămână mai târziu avea să se afle că, de fapt, Uzina de Apă nr. 1 nu va mai fi repornită niciodată! Că oricum, şi cu, şi fără avarie, Uzina s-ar fi predat în faţa mult mai tinere Uzine de Apă nr. 2, care a filtrat primul litru de apă în 1992.

La vremea aceea s-au lansat şi speculaţii că Uzina nr. 1 ar fi fost sabotată, că ar exista interese imobiliare pentru suprafaţa de 47.160 de metri pătraţi pe care o ocupă.

Teren generos, dar al municipiului

În septembrie 2011, Consiliului Local Galaţi a aprobat închiderea activităţii Uzinei de Apă nr. 1 şi trecerea acesteia în conservare, pe perioada garanţiei lucrărilor realizate prin proiectul ISPA, adică până în decembrie 2012.

Apă Canal a informat Primăria despre intenţia de a valorifica fierul vechi de acolo.

Cât despre terenul generos ocupat de fosta Uzină, Apă Canal aprecia că ar putea fi eliberat de construcţiile existente şi amenajat ca parc de distracţii de tip Aqualand. Poziţionarea e una excelentă: la malul Dunării, cu amplă deschidere spre fluviu şi Grădina Botanică, aproape de zona de promenadă a falezei şi de zona de tranzit de la Punctul Trecere Bac, la o distanță mică de cartierele Dunărea şi Țiglina.

Spaţiu neconvenţional pentru evenimente

În decembrie 2016, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, anunţa, între priorităţile sale, transformarea fostei Uzine de Apă nr. 1 în "spaţiu neconvenţional pentru evenimente artistice".

"Cu fonduri europene, vrem să reintroducem în circuitul urban Uzina de Apă nr. 1. Acolo vor fi amenajate zone de promenadă şi vor fi transformate vechile construcţii în zone de happening ceva mai neconvenţionale, pentru că avem extrem de mulţi tineri talentaţi şi trupe de teatru care nu au unde să-şi desfăşoare activitatea. Şi toată lumea caută neconvenţionalul, ba pe la subsoluri de clădiri, ba prin locuri mai mult sau mai puţin insalubre şi nesigure, şi atunci ne-am gândit să facem şi o zonă pentru aşa ceva.

La Uzina de Apă, avem prima pompă de apă care a funcţionat în România şi putem transforma hala în care se află într-un mic muzeu al industriei gălăţene. Am avut deja discuţii cu companiile mari - Damen, Arcelor, Intfor - care încă mai deţin vechi maşini industriale, ce pot fi cedate viitorului muzeu.

Sper ca acest ansamblu să prindă contur, pentru că este un proiect care-mi este foarte drag", declara Ionuţ Pucheanu.

Studiul de prefezabilitate

În iulie 2017, Primăria căuta proiectant pentru studiul de prefezabilitate "Regenerare urbană Uzina de Apă nr. 1". Municipalitatea îşi dorea un "spaţiu multifuncţional de recreere, sport şi educaţie activă" şi era convinsă că terenul - cu o suprafaţă totală de 47.160 de metri pătraţi, din care 21.652 mp suprafaţă construită - are potenţial real pentru amenajarea unei zone de agrement cu destinaţii multiple.

În caietul de sarcini, Primăria îşi imagina "bazinele de decantare radiale amenajate ca fântâni arteziene sau oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat", "amfiteatru în aer liber sau semiacoperit pentru spectacole, concerte, serbări şi festivităţi, în locul bazinelor de decantare din partea de nord" şi chiar "parc pentru skate în interiorul bazinului de decantare prevăzut cu parament înclinat". Iar bazinul de decantare cu azbest putea deveni teren de sport, păstrându-se pasarela transversală. Pe lista de cerinţe mai figurau: spaţii exterioare dotate cu echipamente versatile şi funcţionale destinate copiilor de vârstă mică, spaţii expoziţionale, ateliere de creaţie, spaţii pentru alimentaţie publică, trasee pentru role şi biciclete, alei şi mici piaţete, zone de odihnă, lectură şi puncte de belvedere, utilizându-se construcţiile existente.

Contractul a fost atribuit firmei bucureştene SC Urban Scope SRL cu cel mai mic preţ, 44.000 de lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată fusese de 67.226 de lei.

Proiect şi bani europeni pentru prima etapă

În martie 2019, consilierii locali au aprobat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru o primă etapă de regenerare urbană a Uzinei dezafectate. Devizul general cuprindea în principal: parc de aventură şi fitness, spaţii verzi cu sistem de irigaţii, alei pietonale şi piste pentru biciclete, iluminat, sistem de supraveghere, Wi-Fi, mobilier urban.

În aprilie 2020, primarul Ionuţ Pucheanu a semnat contractul de finanțare europeană pentru proiectul "Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I)", derulat prin Programul Operaţional Regional, axa dedicată regenerării terenurilor industriale dezafectate.

Conform datelor oficiale, valoarea totală a proiectului este de 19.330.158 de lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 19.267.850 de lei cu TVA, contribuția de la bugetul local fiind 385.357 de lei cu TVA. Implementarea proiectului ar trebui să se încheie pe 31 ianuarie 2022.

"Fosta Uzină de Apă a fost oprită în anul 2011. Suprafața totală este de peste 47.000 de metri pătraţi, iar Consiliul Local a hotărât în 2019 dezmembrarea acesteia în trei loturi. Lotul folosit pentru proiectul de regenerare urbană este lotul 1, în suprafață totală de 15.600 de metri pătraţi, din care peste 14.000 de metri pătraţi va fi spațiu verde.

Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground (tip "crochet"), cu plase colorate, suspendate și tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecție la intemperii, iar pardoseala va avea covor antitraumă. De asemenea, se vor instala o tiroliană și un tobogan cu mai multe canale și se va amenaja un amfiteatru în aer liber. Parcul va avea spații verzi organizate între aleile carosabile, parcări, precum și piste pentru bicicliști, mobilier urban, sisteme de supraveghere video și Wi-Fi și rețele pentru utilități", transmitea Primăria printr-un comunicat de presă.

În august 2020, Primăria a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, în valoare de 14.770.122 de lei cu TVA, cu asocierea formată din SC Ischia SRL, SC Garden Center Grup SRL, Obercons Comp SRL, SC Submit SRL, SC Moviland Met SRL și Consumcoop Galați Societate Cooperativă. Criteriul de atribuire a contractului fusese "cel mai bun raport calitate - preţ". Durata de realizare a investiţiei - 18 luni, din care patru pentru proiectare și 14 pentru execuția lucrărilor.

Ce se va realiza

Conform Primăriei, lucrările au demarat în martie 2021. În aprilie se pregătea terenul şi se demolau clădiri dezafectate.

Numai că, între timp, amenajările s-au mai schimbat, după cum precizează Primăria: "La fosta Uzină de Apă nr. 1 se vor face o serie de amenajări între care: pumptrack (pante și rampe) pentru sporturi cu role, traseu downhill pentru bicicliști, labirint din gard viu, traseu motric pentru exerciții fizice, tobogan, un amfiteatru etc. Parcul va avea spații verzi, alei, parcări, rețele pentru utilități, precum și piste pentru bicicliști, mobilier urban, sisteme de supraveghere video și Wi-Fi".

La solicitarea noastră, Primăria ne-a indicat care vor fi cele mai importante atracţii ale viitorului parc de aventură: "traseul motric (cu diferite elemente - podeț, balansoar, bârnă, platformă cu bare, sfoară, plasă, obstacole), toboganul (de aproximativ 90 de metri ce va fi amenajat tip pistă de alunecare), pumptrack (traseu dedicat sporturilor cu role)". Din motive de siguranţă pentru gălăţeni, la tiroliană s-a renunţat.

"În completare, ne dorim în continuare să realizăm proiectul "Regenerare urbana Uzina de Apă nr. 1 - etapele II și III", ce are ca scop îmbunătățirea mediului urban și regenerarea terenurilor dezafectate. Practic, ne dorim să amenajăm în continuare spații pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut pentru gălățeni", ne-a transmis Primăria Galaţi.

Până la decontarea europeană a proiectului, Primăria va contracta un credit bancar din care sunt alocate şase milioane de lei pentru regenerarea urbană a fostei Uzine de Apă nr. 1.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.