Jump to content

ce inseamna "scoala romaneasca" ?!?


Legumix
 Share

Recommended Posts

astazi imi povestea un coleg ce experienta nefericita a avut la prima lui "sedinta cu parintii" - o pregatire psiica a parintilor celor ce vor incepe clasa I in sept.

invatatoarea le aduce la cunostinta parintilor ca minorii lor vor invata intr-o clasa din care se vor scoatebancile - astfel ca parintii vor trebui sa plateasca pentru aducerea de banci noi. Evident, ca aduse banci noi, va trebui schimbata si catedra. dupa care vor trebui montate draperii (care, evident, trebuie sa se asorteze la banci si catedra).

apoi...le enumera o serie de alte ...pretentii - evident, tot cheltuieli in sarcina parintilor. m/

in acest context, imi dau fata la o scoala privata, unde stiu de la inceput ca platesc unui manager, iar invatatorul imi invata carte copilul. scoala de stat - gratuita - imi jumuleste mai tare buzunarul. 8-}

si ajungem si la topicul alaturat - de ce sa mai mearga copii la scoala????? sa plateasca parintii unei generatii, bunuri de folosinta indelungata, pentru ca la urmatoarea generatie, unei invatatoare ajunsa la menopauza sa nu-i mai placa (ca nu se asorteaza cu creierul ei) si sa schimbe (tot pe banii parintilor)????

o colega imi povestea ca la clasa II, deja erau avertizati copii ca vor ramane corijenti, daca nu fac pregatire (evident, tot cu intzepatoarea lor)....LA CLASA II??

ASTA E GRADUL DE MORALITATE AL CADAVRELOR DIDACTICE??? LA ASA FOAME S-A AJUNS IN INVATAMANT???

Cand o sa ajunga fiica-mea la momentul respectiv, ori se ocupa nevasta-mea de toata afacerea (poreclita educatie scolara) ori fac scandal de daram sistemul

Link to comment
Share on other sites

in orice sector de activitate exista aspecte de tip "asa nu".

ASTA E GRADUL DE MORALITATE AL CADAVRELOR DIDACTICE??? LA ASA FOAME S-A AJUNS IN INVATAMANT???

sa nu-mi spui ca moralitatea cadavrelor avocatesti e neprihanita... sau ca in justitie foamea e mai mica 24.gif

Link to comment
Share on other sites

Legumix - Bine-ai venit in club! Chiar ieri am avut o discutie cu o colega mai in varsta pe tema asta.

Ce pot sa spun... depinde de scoala, de "doamna", de director etc... e un intreg context de imprejurari.

In cazul meu (al fiicei mele ) - anul trecut vroiam s-o inscriu la o anumita scoala... la o anumita invatatoare "cu pretentii" recomandata de altcineva insa dupa o prima discutie impresia a fost puternic negativa. Avea "impresii" de ziceai ca-i regina Angliei. Deci am inscris-o la alta scoala, la o invatatoare tanara si de care deocamdata suntem multumiti.

Fac o paranteza ca sa-ti faci o parere despre cum stau lucrurile: ideea este ca si in acest domeniu exista un fel de "cerere-oferta". Si marketing. Cu cat o scoala/invatatoare e mai cautata cu atat pretentiile acesteia vor fi mai mari. Sunt scoli si invatatoare la care inscrierile sunt foarte timpurii. Selectia trebuie sa se faca in vreun fel. Nu merge pe principiul primului inscris. Desigur invatatoarea intreaba de profesia parintilor, unde anume lucreaza, vrea sa vada si copilul eventual ii da un test... isi face o idee de ansamblu. Daca familia acestuia nu e "potenta " sau copilul nu se ridica la asteptarile invatatoarei - nu se "califica" in "clasament" - invatatoarea va da eject fara discutie. E prima forma de discriminare, dar e acoperita - motive gaseste. Ea doreste ca clasa ce si-o formeaza sa fie cat mai omogena. In cazul in care apar "disfunctionalitati" are ea grija sa faca in asa fel incat parintii sa-si mute copilul la alta clasa. Asa se intampla. In felul asta apare polarizarea - "scoli bune" / "scoli rele".

Mai mult, cadrele didactice primesc calificative in functie de rezultatele elevilor la diverse concursuri, olimpiade etc. E mult mai usor cu elevi "selectati", care fac si pregatire la diverse obiecte decat cu elevi cu parinti fara posibilitati sau copii problema.

Ca o observatie: unde ar fi trebuit sa-mi inscriu copilul "doamna" ii tine din testare in testare si in teme peste teme. Invatatoarea, in timpul orelor doar le corecteaza. Temele fiind asa de multe parintii-s la putere. Copiii sunt obositi la jumatea lor. E foarte simplu si comod asa, dar cand mai preda? Cand sa se faca inteleasa de cei mici? Nu-i nimic - exista parintii, bunicii.

Sa revin... este f. important sa stim de la inceput bine unde vrem sa inscriem copilul, sa cerem referinte cat mai multe. Sa nu ne ducem la "pomul laudat" fara sa avem cat mai multe informatii. E o alegere grea tinand cont de importanta primilor ani de scoala.

PS

Mi-am adus aminte de "tovarasa" mea. 102.gif O vaca proasta perversa! 31.gif

Link to comment
Share on other sites

Depinde foarte mult si de parinti, pentru ca noi parintii vrem pentru copii ce e mai bun. Nu toate scolile de cartier au cadre didactice pregatite si atunci te trezesti ca fiul sau fiica are nevoie de meditatii ; in ceea ce priveste sistemul privat al educatiei daca nu ai posibilitatea sa il inscrii la Bucuresti, atunci in Galati slabe sanse sa invete copilul ceva la particular, iar banii ii pierzi. La stat insa , la capitolul invatatori , orasul GALATI sta chiar bine.

Link to comment
Share on other sites

Buuuuunnn, sa zicem ca vaca aia, DA, VACA AIA, imi spune ca al meu are nevoie de meditatii. Buuuunn, imi iau o saptamana concediu si vin zi de zi la ora ei sa vad ce rahat preda/nu preda copiilor, apoi, il iau pe-al meu la ascultat acasa, sa vad ce a inteles de la ora vacii. Daca al meu e destept si demonstreaza ca a fost atent la ora si stie despre ce a predat/nu a predat vaca, ma duc frumoooos la vaca si o intreb cine o tine in postul de latratoare la catedra. Meditatia este o forma abuziva de a scoate bani din buzunarul parintilor, motivatia fiind "micutul e cam incet la neuron, are aprinderea cam tarzie, probleme la delco sau bujii, are nevoie de pregatire". Nici un cadru/rama/chenar didactic nu iti va spune cinstit si pe fata ca, de fapt, tot ce scuipa la ora e o abrambureala totala si ala micu' nu intelege o iota din amestecul de retete de supa de pui cu Stefan cel Mare cand s-a luptat cu maghiarii la Waterloo unde numarul ranitilor a fost E=mc2...asta dupa ce a extras o radacina patrata din verbul Ana are mere...

Si noi ca fraierii ii trosnim pe aia mici ca nu sunt atenti la ore, in loc sa o dam pe vaca cu capul de catedra pana ii intra creta in urechi si buretele in nas...

Edited by AdiTZA
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.