Jump to content

Otrăvurile din legume şi fructe nu pot fi depistate


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Otrăvurile din legume şi fructe nu pot fi depistate

Vara creşte riscul intoxicaţiilor cu tomate sau pepeni verzi „dopaţi" cu nitraţi, avertizează medicii. Nicio instituţie medico-sanitară publică din Galaţi nu e obligată să verifice prezenţa şi concentraţia chimicalelor în produsele de origine vegetală.

Tarabele din pieţe se rup în două de greutatea legumelor cu dimensiuni neobişnuit de mari, crescute în solarii, într-un sol de-a dreptul saturat cu îngrăşăminte chimice pe bază de azot. Consumarea acestor legume, de import sau atohtone, ne poate pune viaţa în pericol din cauza conţinutului mare de nitraţi, compuşi chimici nocivi.

Deşi acest lucru e bineştiut de medici, nicio instituţie nu-i protejează pe consumatori. În Galaţi, nu există nicio instituţie specializată în verificarea produselor cu un conţinut exagerat de nitriţi şi nitraţi, iar consecinţele acestei situaţii anormale sunt dovedite de numărul mare al pacienţilor care ajung în spitale, intoxicaţi. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici şi vârsnicii.

„Anul trecut mi-a fost foarte rău după ce am consumat un pepene verde. Acum mi-e teamă. Vreau să ştiu ce mănânc înainte să fie prea târziu. Din păcate, nu mai am încredere în fructele cu un aspect aproape de perfecţiune", a declarat Virginia Ionaş, o cumpărătoare pe care am întâlnit-o în piaţa din Ţiglina I.

O realitate inacceptabilă

„În Galaţi nu există niciun laborator care să preleveze mostre din fructe şi legume pentru determinarea prezenţei şi concentraţiei acestor chimicale. Ar trebui să dispunem de truse de testare rapidă. Din păcate, în România nu există obligativitatea testării şi efectuării acestui tip de analize", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP).

Unicul laborator care poate testa concentraţia nitraţilor se află la Bucureşti iar costurile acestor analize sunt foarte mari. La laboratorul Larex, un test de determinare a cantităţii de nitraţi într-un pepene verde costă 185 de lei. Filiala Larex din Galaţi nu mai efectuează de câţiva ani asemenea teste, deoarece nu dispune de echipamentul performant necesar. În urma reclamaţiilor de la consumatorii din Galaţi, la nivel de Prefectură au existat discuţii privind deschiderea unui laborator similar, însă nu există fondurile necesare.

O altă neregulă semnalată de DJSP este dozarea necorespunzătoare a îngrăşămintelor. Pentru că au mână liberă, mulţi agricultori folosesc în exces chimicalele destinate creşterii producţiei. „Au fost sesizări că producătorii din judeţul Galaţi forţează coacerea fructelor cu diverse substanţe pentru a obţine produse într-un timp foarte scurt. Am auzit că unii producători pun cu sacul substanţe. Dozarea se face fiecare după măsura proprie, cum i se pare lui că e bine, cum a auzit de la vecini. Am avut o serie de reclamaţii pe tema asta, cărora nu le-am putut da curs, pentru că nu dispunem de metode de prelevare şi analiză a probelor", a declarat Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.