Jump to content

Iulian Aramă şi-a pus cumnata avocat la CET


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Iulian Aramă şi-a pus cumnata avocat la CET

Nu e ilegal, dar e imoral. Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale Galaţi, democrat-liberalul Iulian Aramă, şi-a angajat cumnata ca avocat al companiei. Ionela Cerasela Zeca apără interesele termocentralei în megaprocesul cu Apaterm. Curtea de Conturi atrage atenţia că acest fenomen de sifonare a banului public este larg răspândit printre entităţile bugetare. „Staţi pe cadavru ca nişte hiene”, ne-a reproşat Aramă.

Avocatul Ionela Cerasela Zeca este sora actualei soţii a lui Iulian Aramă. Ca atare, ea este rudă prin alianţă cu acesta din urmă. În termeni juridici, ei sunt afini. Pe cei doi nu îi leagă, însă, doar gradul de rudenie, ci şi un contract.

Ionela Cerasela Zeca este avocatul companiei Electrocentrale Galaţi, unde preşedinte al Consiliului de Administraţie este Iulian Aramă. Zeca apără interesele producătorului de agent termic primar într-un singur dosar, cel cu societatea edilitară Apaterm, a cărui miză este însăşi activitatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii către populaţia municipiului Galaţi.

Cumnata nu vede un conflict de interese

Contactată telefonic, avocatul Ionela Cerasela Zeca a recunoscut fără ezitări faptul că reprezintă Electrocentrale în acest dosar. Atitudinea sa s-a schimbat radical atunci când am întrebat-o dacă, fiind cumnata preşedintelui CA al companiei-cliente, nu se află în conflict de interese. „Nu există niciun conflict de interese. Nu există grad de rudenie, ştiţi şi dumneavoastră ce înseamnă grad de rudenie”, a răspuns, sec, Zeca, făcând referire la lipsa unei legături de sânge.

Totuşi, avocatul s-a arătat dispus să ne ofere informaţii pe marginea dosarului, în baza unei solicitări. „Dacă doriţi informaţii în legătură cu dosarul, puteţi să-mi solicitaţi şi vom discuta într-un altfel de cadru, nu aşa, la telefon”, a încheiat Ionela Cerasela Zeca.

„Staţi pe cadavru ca nişte hiene”

Cumnatul său, Iulian Aramă, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat existenţa legăturii de rudenie cu avocatul termocentralei, dar a fost mult mai iritat de întrebările noastre. „Staţi pe cadavru ca nişte hiene. Puteţi să scrieţi ce vreţi, dar, dacă vreţi să faceţi un bine, priviţi problema în esenţă”, a declarat, ieri, preşedintele CA, referindu-se la războiul pe care CET îl duce cu Apaterm.

L-am întrebat cum de a ales-o pe Ionela Cerasela Zeca, în condiţiile în care Baroul Galaţi are 471 de avocaţi! „Nu e o procedură care trebuie supusă licitaţiei. Am vrut un avocat pe care să îl domin, să îl pot coordona”, a spus Iulian Aramă.

Preşedintele CA al CET s-a temut de cârtiţe

Preşedintele CA de la CET a precizat că procesul cu Apaterm este singurul la care Zeca lucrează ca apărător al termocentralei. Întrebat de ce a apelat la serviciile acesteia, şi nu la Biroul Juridic al companiei, Aramă a răspuns că avea suspiciuni că acolo existau scurgeri de informaţii către Apaterm şi orice strategie de apărare era compromisă din start. „Ştiţi de ce s-a apelat? Nu vroiam să vă spun, dar vă spun. Pentru că şefa Biroului Juridic de la CET este fiica domnului Buţurcă, iar acesta a fost, o vreme, membru în Consiliul de Administraţie de la Apaterm. În aceste condiţii, tot ce hotăram noi aici se ştia la Apaterm în secunda doi”, a afirmat Iulian Aramă.

În schimb, directorul general al termocentralei, Eduard Urbanschi, nu a suflat o vorbă despre temerile de spionaj industrial, spunând doar că juriştii săi sunt supraaglomeraţi. „Juriştii au de gestionat foarte multe procese cu asociaţiile de proprietari, care au fost montate împotriva noastră de către Apaterm. Şi nu am decât doi jurişti, dintre care unul intră luna asta în concediu de maternitate”, a afirmat, ieri, şeful de la Electrocentrale.

Trebuie să spunem, însă, că dosarul Electrocentrale-Apaterm se judecă în plină vacanţă judecătorească. În această perioadă nu sunt judecate decât urgenţele (falimente, arestări), toate celelalte procese fiind amânate pentru la toamnă.

Eduard Urbanschi nu a dezvăluit onorariul pe care cumnata lui Iulian Aramă îl primeşte pentru serviciile sale, invocând unele clauze de confidenţialitate din contractul de prestări servicii. Însă, având în vedere magnitudinea acestui proces, care i-ar putea face pe cei de la CET stăpâni pe de distribuţia de apă caldă şi căldură a oraşului, putem bănui doar că Ionela Cerasela Zeca nu pledează pentru mărunţiş.

CET, acuzată că sifonează bani pe avocaţi

Procesul cu Apaterm nu este singurul la care Electrocentrale preferă să angajeze avocaţi decât să-şi pună juriştii la treabă. Se pare că această practică este înrădăcinată la CET, deoarece compania se numără printre entităţile de stat care, în perioada 2008-2010, au cheltuit sume uriaşe cu serviciile avocaţiale aduse din afară. Informaţia este inclusă într-un raport al Curţii de Conturi.

Nominalizând şi Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica, CFR şi Ministerul Transporturilor, Curtea de Conturi arată că fenomenul este larg răspândit în rândul entităţilor bugetare şi poate fi privit ca o modalitate de sifonare a banului public. „Concluziile rezultate din informaţiile culese de Curtea de Conturi a României ne determină să susţinem că avem de-a face cu un aspect cunoscut, însă nereglementat până în prezent, care a evoluat în timp şi s-a transformat într-un veritabil fenomen a cărui consecinţă este aceea a cheltuirii ineficiente a banului public”, se arată în raportul instituţiei.

Baroul spune că, aparent, nu e conflict de interese

Decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă, spune că situaţia de la CET nu este ilegală, dar este controversată. „Aparent, nu există un conflict de interese. Spun aparent, deoarece acolo unde este vorba de banul public apar întrebările: care a fost modalitatea de selectare a unui avocat din exterior şi dacă nu cumva acolo a fost subiectivism. Cât priveşte gradul de rudenie existent, într-adevăr naşte suspiciuni, însă eu, ca decan, nu am de ce să analizez un contract perfect legal între părţi. Singura instituţie care se poate sesiza aici este Curtea de Conturi”, a afirmat, ieri, Mircea Breahnă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Onorariul cumnatei lui Aramă: 1,5 miliarde!

Un miliard şi jumătate de lei vechi. Atât i-a promis Iulian Aramă cumnatei sale, avocata Ionela Cerasela Zeca, pentru a apăra interesele Electrocentrale în megaprocesul cu Apaterm. Prin comparaţie, juristul de la CET ia aceşti bani în şase ani! Tupeu: producătorul de agent termic primar are pretenţia ca onorariul avocatului său să fie plătit de către distribuitorul municipal de apă caldă şi căldură. Apărătorii din Baroul Galaţi spun că n-au mai auzit de aşa ceva.

Vara asta, avocata Ionela Cerasela Zeca a fost angajată de soţul surorii sale, Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale Galaţi, să reprezinte compania în procesul cu societatea edilitară Apaterm.

Aceasta din urmă îi datorează termocentralei peste 3.000 de miliarde de lei vechi pentru agentul termic primar pe care l-a consumat pentru a prepara apa caldă pentru gălăţeni şi a-i alimenta cu căldură. Pentru Electrocentrale, miza acestui proces nu este atât recuperarea fabuloasei creanţe de la Apaterm, cât mai ales preluarea activităţii de distribuţie a apei calde şi a căldurii către populaţie.

Pentru munca la acest dosar, Aramă i-a promis cumnatei sale un miliard şi jumătate de lei vechi. Onorariul este specificat într-un act pe care termocentrala l-a depus la dosar. „(…) cheltuieli în sumă de 150.000 de lei (noi, n.r.), reprezentând onorariu avocat în dosarul 4783/121/2011 înregistrat la Tribunalul Galaţi”, se arată în documentul citat.

Aşadar, Electrocentrale a angajat-o ca apărător pe cumnata preşedintelui Consiliului de Administraţie pentru suma de un miliard şi jumătate de lei vechi, pentru un singur proces! Prin comparaţie, juristul termocentralei, adică salariatul care trebuie să reprezinte compania în toate celelalte procese, este remunerat cu salariul mediu pe economie.

Doar cu acest venit, juristul poate atinge onorariul cumnatei lui Iulian Aramă în şase ani!

Aramă spune că a renunţat la serviciile cumnatei. Faptele îl contrazic

După ce „Viaţa liberă” a dezvăluit, pe 18 august, faptul că Iulian Aramă şi-a pus cumnata avocat la CET, oficialul a declarat pe 7 septembrie, într-o conferinţă de presă, că a renunţat la serviciile acesteia. El a precizat că a luat această decizie la sugestia şefilor săi din PDL.

„Am renunţat la contractul cu avocata după discuţia avută la nivelul conducerii Organizaţiei Judeţene a PDL şi după articolele din presă”, a spus atunci Aramă.

În schimb, în dosarul cu Apaterm nu apare, deocamdată, numele niciunui alt avocat în afară de Ionela Cerasela Zeca. Toate actele din dosar poartă semnătura acesteia.

În plus, directorul general de la Electrocentrale, Eduard Urbanschi, recunoaşte indirect faptul că termocentrala nu a renunţat încă la serviciile juridice ale cumnatei preşedintelui Consiliului de Administraţie. „Dacă domnul Aramă a declarat că va renunţa la serviciile dumneaei, probabil că îi va propune acest lucru Consiliului de Administraţie. Să vedem cum se aprobă”, a declarat Eduard Urbanschi.

L-am întrebat când va avea loc următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie. „Consiliul se va întruni până la sfârşitul acestei luni”, a răspuns directorul general al termocentralei.

Eduard Urbanschi a adăugat că, în cazul în care Consiliul de Administraţie prezidat de Iulian Aramă va decide să renunţe la serviciile juridice ale cumnatei acestuia, tot acest for va hotărî cine o va înlocui în dosar: un alt avocat sau juristul companiei.

Juristul va hotărî cât ia cumnata şefului

Avocatul Ionela Cerasela Zeca urma să primească un miliard şi jumătate de lei vechi pentru munca depusă până la sfârşitul procesului. Dar, cum dosarul este departe de final, rezultă că nici Zeca nu poate primi întreg onorariul în cazul în care Consiliul de Administraţie al termocentralei alege să o înlocuiască.

Confirmă şi directorul general. „Dacă se renunţă la serviciile dumneaei, se va face o evaluare a muncii pe care a depus-o până acum în dosar şi, în baza raportului final, se va stabili cât încasează din onorariu”, a explicat Eduard Urbanschi. Şi se pare că procentul va fi destul de mare, în condiţiile în care mare parte din documentaţia care trebuia depusă la dosar a fost deja întocmită de Ionela Cerasela Zeca, fapt recunoscut şi de directorul general.

L-am întrebat cine va evalua munca lui Zeca în acest proces. „Juristul nostru”, a răspuns Eduard Urbanschi. Adică omul care încasează în şase ani suma pe care compania i-a avansat-o cumnatei lui Iulian Aramă pentru un singur dosar.

Aramă vrea ca Apaterm să-i plătească ruda

Documentul din care reiese onorariul avocatei Ionela Cerasela Zeca este chiar cererea cu care Electrocentrale Galaţi se înscrie la masa credală de la Apaterm.

Potrivit cererii, termocentrala are de recuperat de la distribuitorul de apă caldă şi căldură aproape 3.400 de miliarde de lei vechi! Suma reprezintă contravaloarea agentului termic primar pe care i l-a livrat societăţii edilitare Apaterm, penalităţile de întârziere pe care i le-a aplicat şi - surpriză! - onorariul propriului avocat din acest dosar.

Mai precis, Ionela Cerasela Zeca să fie plătită nu de compania pe care o reprezintă în instanţă, ci de cea împotriva căreia pledează. Şi mai precis, cumnata lui Iulian Aramă să fie remunerată de la bugetul local, unde contribuie toţi gălăţenii. Decizia îi aparţine, însă, instanţei.

Avocaţii pe care i-am consultat spun că nu au mai auzit de aşa ceva. „Este pentru prima dată în carieră când aud de o asemenea acţiune. Nu este o practică să introduci onorariul avocatului care te reprezintă în bagajul de creanţe pe care trebuie să îl recuperezi”, ne-a declarat un avocat cu vechime din Baroul Galaţi.

Cumnata a tulburat apele în PDL

Dezvăluirile făcute de „Viaţa liberă” pe 18 august, vizavi de faptul că Iulian Aramă i-a încredinţat cumnatei sale contractul de un miliard şi jumătate de lei vechi, au provocat mare deranj în PDL. Conducerea filialei portocalii i-a sugerat public preşedintelui Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale să renunţe la serviciile avocaţiale ale cumnatei sale, pentru că scandalul îi aduce deservicii în plan politic.

Asta în condiţiile în care Iulian Aramă, care este şi director al Sucursalei Electrica Galaţi, tocmai a fost desemnat de partid drept candidat PDL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului, la scrutinul din 2012.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.