Jump to content

Povestea neromanţată a fostului Grand Hotel


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Povestea neromanţată a fostului Grand Hotel

În anii ’50, pe strada Domnească, la numărul 38, se afla "Grand Hotel", proprietate a familiei Macri, una din marile familii aristocrate ale Galaţiului interbelic. Construcţia a fost realizată la începutul secoluli XX în timpul unui reviriment economic al oraşului Galaţi, vestit port al Dunării. Clădirea a făcut parte din grupul de 18 hoteluri cu denumirea de "Grand Hotel".

Este o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce.Ca elemente de arhitectură se remarcă două bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice, florale şi puse în valoare la nivelul streaşinei prin frontoane decorative semicirculare.

Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului I şi II. Se remarcă, de asemenea, decoraţiile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornisei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţii realizate dupa modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură neutră între faţada principală şi cea secundară, orientată spre str.Logafat Tautu.

Dupa evenimentele din 23 august 1944, clădirea a fost folosită ca sediu al administratiei Particului Comunist, iar din 1990 a devenit sediul Primăriei municipiului Galaţi. Clădirea este înclusă în lista monumentelor istorice având codul GL-II-m-B-03012.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Sediul Primăriei, fost hotel de lux

Puţini gălăţeni ştiu că, în urmă cu mulţi ani, Primăria municipiului Galaţi a fost hotel, până la instaurarea regimului comunist. Imobilul, situat pe strada Domnească nr. 38, a fost înscris în Lista monumentelor istorice din 1991-1992 şi se numea, atunci, Grand Hotel. Conform consilierului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, Marius Mitrof, clădirea a fost retrocedată moştenitorului familiei Macri, dar încă mai este sediul Primăriei municipiului Galaţi.

Amplasare strategică

„Elie D. Climis, proprietar din Galaţi, cu imobile pe strada Domnească, strada Logofăt Tăutu etc, solicita Primăriei, la 8 iulie 1910, autorizaţia de a construi o împrejmuire a locului pe care îl deţinea pe strada Domnească intenţionând ca, în anul următor, să construiască o clădire nouă cu destinaţia de hotel. (…) Situată în apropiere de Corso-ul gălăţean (Corso-ul gălăţean, locul de promenadă al protipendadei gălăţene începea în Piaţa Regală, azi intersecţia străzii Brăilei cu Domnească, până la Biserica Greacă), hotelul ocupa o poziţie strategică, fiind situat chiar vizavi de Palatul de Justiţie, astăzi Rectoratul Universităţii „Dunărea de Jos”, construit şi el în aceeaşi perioadă cu hotelul. Aşadar, E. Climis era sigur că hotelul va fi ocupat în permanenţă”, ne-a explicat consilierul Marius Mitrof. La nivelurile superioare ale hotelului se aflau camerele pentru invitaţi, iar parterul era ocupat de spaţiile comerciale cu vitrine mari,  bine iluminate.

Clădire în stil compozit

Conform sursei citate, clădirea a fost denumită Hotel „Grand” până la sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale şi a fost construită într-un stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. „Ca elemente de arhitectură, se remarcă două bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale, fiind valorificate la nivelul streaşinei prin frontoane decorative semicirculare. Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului I şi II, încadrate cu coloane decorative identice cu cele care încadrează cele două bowindow-uri. Se remarcă, de asemenea, decoraţiile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornişei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţii realizate după modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură între faţada principală şi cea secundară, orientată spre strada Logofăt Tăutu”, ne-a explicat Marius Mitrof.
Clădirea a fost naţionalizată după cel de-al Doilea Război Mondial şi a reprezentat sediul administraţiei Partidului Comunist, iar după anul 1990, a devenit sediul Primăriei municipiului Galaţi.Valoarea clădirii este de 5,5 milioane de euro, sumă la care au ajuns experţii angajaţi de Pierre Macri, actualul proprietar al acesteia.

Consilierul Marius Mitrof a menţionat faptul că, în perioada comunistă, clădirea a suferit mai multe modificări, notabile fiind cele care prevedeau eliminarea golurilor vitrinele şi construirea unor ferestre pentru birourile sediului administraţiei P.C.R. Un imobil aparent identic se află în Iaşi, pe strada 1 Decembrie 1918.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

„Clubul plăcerii”, povestea neştiută a Grand Hotel, unde aveau loc cele mai mari dezmăţuri cu dame de companie

În perioada interbelică, damele de companie foloseau hotelul pentru a practica cea mai veche meserie din lume, iar printre clienţi se numărau căpitani de nave care acostau în port sau oameni de afaceri locali.

Imobilul din strada Domnească, nr. 38, din Galaţi este o construcţie de la începutul secolului al XX-lea, fiind ridicată la iniţiativa marelui proprietar Elie (Ilie) Climi (Climis). ”Grand Hotel” era o combinaţie de restaurant şi hotel, ce a fost folosită din plin de prostituatele de lux în perioada interbelică, care îşi aduceau acolo clienţii. Căpitanii de nave şi afaceriştii se ospătau şi beau şampanie în compania damelor de companie, după care se ”retrăgeau” la etaj. Era un stil de viaţă specific oraşului de la malul Dunării pentru acea perioadă. Practic, întreaga stradă din spatele hotelului era presărată cu stabilimente, unde se practica cea mai veche meserie din lume. De altfel, zona era cunoscută la acea vreme drept ”strada felinarelor roşii”.

În 1948, după venirea comuniştilor la putere, clădirea a fost naţionalizată, iar în 1950 a fost transformată în primul sediu al Securităţii din Galaţi. 18 ani mai târziu imobilul a devenit sediul Consiliului Popular al municipiului Galaţi.

”Grand Hotel”, retrocedat moştenitorului foştilor proprietari

În acelaşi an, Primăria Galaţi şi-a mutat sediul în clădirea ”Grand Hotel”, în urma unor decizii aiuristice ale conducerii comuniste din Galaţi de la acea vreme. Astfel, Regionala CFR Galaţi a fost mutată în casa Lambrinidi, unde funcţionase până atunci municipalitatea, iar PCR Galaţi s-a instalat în Palatul de Justiţie, care a devenit astăzi sediul Universităţii ”Dunărea de Jos”. Instanţele judecătoreşti au fost mutate într-un imobil, ce fusese anterior cămin preoţesc, de pe strada Basarabiei din Galaţi.

În 2002, Pierre Macri, moştenitor al foştilor proprietari ai ”Grand Hotel”, a cerut retrocedarea clădirii, însă Primăria i-a respins cererea pe motiv că nu făcuse dovada radierii unei ipoteci asupra imobilului înscrise la Creditul Funciar Urban Iaşi. Justiţia a anulat ulterior decizia fostului primar Dumitru Nicolae, iar în 2010 a hotărât să-i restituie în natură imobilul lui Pierre Macri.

Cele două părţi nu s-au înţeles nici asupra chiriei, astfel că judecătorii au fost chemaţi, din nou, să se pronunţe. S-a ajuns ca municipalitatea să plătească din banii gălăţenilor o chirie de 10.000 de euro pe lună pentru a putea folosi în continuare imobilul ”Grand Hotel”. Chiria a fost majorată în 2013 la 16.000 de euro pe lună, iar Pierre Macri a cerut acum dublarea acesteia, astfel că municipalitatea a început să îşi caute un alt sediu.

Monument istoric cu uşă de termopan

Din punct de vedere arhitectonic, ”Grand Hotel” este o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. Ca elemente de arhitectură se remarcă două bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale şi puse în valoare la nivelul streaşinei prin frontoane decorative semicirculare. Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului I şi II, încadrate cu coloane decorative identice cu cele ce încadrează cele două bowindow-uri. Se remarcă, de asemenea, decoraţiile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornişei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţii realizate după modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură între faţada principală şi cea secundară. Clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice din anul 2004, dar reprezentanţii Primăriei Galaţi au reuşit să strice aspectul imobilului, ”plantând” o uşă de termopan la una dintre intrări.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.