Jump to content

Fântânile arteziene din Galați


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Arteziana de la Păpădie s-a umplut de spumă

Gălăţenii au avut parte de o surpriză neobişnuită în acestă după-amiază. Fântâna arteziană de la „Păpădie” s-a umplut de spumă în câteva minute. Autorităţile spun că spectacolul neobişnuit a fost provocat de o persoană care a vărsat detergent în apa din fântâni.

Imagini inedite în centrul Galaţiului. Fântânile arteziene s-au transformat în jacuzzi. Cei care treceau pur şi simplu prin zona Păpădiei sau erau la plimbare au fost încântaţi de cele văzute. Cei mai bucuroşi s-au arătat de departe copii care s-au jucat minute în şir în spuma revărsată din fântâni. „Îmi place mult. Mă joc în spumă. Parcă este iarnă”, spune Răducu, unul dintre copii prezenţi acolo.

Uimiţi de întâmplare au fost şi părinţii micuţilor care spun că dacă tot nu există locuri de joacă în oraş, măcar aşa se simtă bine şi cei mici. „Îmi place spuma asta. Este frumos. Cel mic este foarte bucuros că se poate juca. Parcuri nu avem, aşa că este foarte frumos. Se pot şi ei juca”, spune Mirela, mama lui Răducu.

Autorităţile spun că spectacolul neobişnuit a fost provocat de o persoană care a vărsat dero în apa din fântâni. „Nu e prima dată când se întâmplă asta. Am mai păţit şi anii trecuţi. E o persoană care se ţine de glume. Acum trebuie să schimbăm apa de vreo cinci ori până se face curată. Nu e nicio problermă. Primăria are bani. Trebuie să ne batem joc de ei!”, a spus cu ironie în glas Ion Ionescu, directorul Serviciului Public Ecosal.

adevarul.ro

post-2782-0-35092300-1307649861_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Fântâni arteziene doar trei zile pe săptămână

Cele mai iubite locuri în această perioadă sunt zona de la Romarta (fântânile arteziene din faţa societăţilor comerciale de acolo plus „Fata pe valuri”), fântâna de la Grădina Publică, dar şi cea de la Potcoava de Aur (din faţa blocurilor, unde mămicile din zonă preferă să îşi aducă micuţii, la joacă), sau celebra Păpădie. În oraş însă sunt multe alte fântâni arteziene unde gălăţenii s-ar putea relaxa în zilele toride.

Fiind luni însă, atenţie la care din fântânile arteziene mergeţi, căci nu unele dintre ele nu funcţionează. Nu este nicio glumă; există fântâni arteziene în oraş care nu funcţionează decât trei zile pe săptămână, respectiv, vinerea, sâmbăta şi duminica!

Săptămâna trecută am făcut cunoştinţă cu Laurenţiu Bâra, angajat la SC Ecosal, societate locală care se ocupă şi de întreţinerea fântânilor arteziene din oraş. Omul mătura cu meticulozitate în interiorul fântânii arteziene de la Biserica Greacă (micuţa piaţetă destul de neîngrijită, mărginită de biserică, la stânga, şi de noul sediu al Secţiei 1 Poliţie, la dreapta, cum priveşti dinspre Domnească). Cum de mătura angajatul Ecosal într-o fântână în care, în mod normal, nu ar fi putut decât să pescuiască, am aflat-o chiar de la dânsul. „Această fântână nu funcţionează decât vinerea, sâmbăta şi duminica. Este dispoziţia Primăriei, bănuiesc pentru a se face economie. Eu am grijă de patru fântâni: aceasta, cea de la Modern, cea din Parcul Eminescu şi cea de la V-uri, din Piaţa Mare”, ne-a explicat domnul Bâra, om serios, de 48 de ani, care lucrează de 9 ani la Ecosal. Bărbatul evită să se pronunţe când îl întrebăm ce costă mai mult: curăţarea, oprirea şi pornirea fântânilor cu program redus, în fiecare săptămână, sau funcţionarea fără întrerupere a lor? „Cert e că orice fântână trebuie oprită o zi pe săptămână, pentru a fi curăţată!”, spune muncitorul. Mai aflăm că „fântânile cele mai mari funcţionează zilnic, de la ora 10.00 la 22.00, iar cele mai mici, cum este aceasta, doar 3 zile pe săptămână”.

Care sunt fântânile care funcţionează cu program? În afară de cea de la Biserica Greacă, cea de la V-urile din Piaţa Centrală, cea de la Casa Roşie şi cea din parcul construit cu fonduri guvernamentale, din Micro 13 B. Să nu uităm nici de fântâna din noul parc de lângă Selgros (Micro 21), care nu funcţionează deloc, pentru că investiţia, care trebuia să se finalizeze pe 20 iunie, nu s-a terminat nici acum!

„Este o decizie luată la nivelul conducerii, pe motiv de bani! Anul trecut nu a fost luată o astfel de decizie, pentru că erau bani mai mulţi la dispoziţia bugetului local”, ne-a confirmat Adrian Mirică, înlocuitorul temporar al directorului Direcţiei Tehnice a Primăriei, Radu Kovacs.

Cât este economie şi cât nu?

Toate fântânile care funcţionează cu program redus au fost construite cu bani publici. Cele de la V-uri, Biserica Greacă sau Casa Roşie au fost construite cu bani de la bugetul local. Fântâna din Micro 13 B face parte dintr-un program guvernamental în valoare de aproape 1,6 milioane lei (finanţare exclusivă de la Ministerul Mediului), în timp ce fântâna din Micro 21 (Selgros) face parte dintr-un program pentru care Ministerul Mediului a alocat un milion de lei, iar Primăria Galaţi, 60.000 de lei.

Câţi bani se economisesc prin funcţionarea cu program a fântânilor, raportat la cât a costat construcţia lor este greu de spus. Am putea spune asta dacă propunerea de închidere a fântânilor de luni până joi ar fi fost argumentată şi cu un calcul al economiilor făcute. În lipsa unui astfel de argument, nu rămâne decât realitatea din parcuri: fântâni uscate în plină vară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Fântâni arteziene cu program redus, pe secetă

* Până când Primăria nu va da comandă Ecosalului, gălăţenii vor continua să se topească prin parcuri, pe lângă fânânile uscate

Decizia luată vara trecută de primarul de atunci al municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, potrivit căreia o parte din fântânile arteziene din oraş să funcţioneze cu program redus, încă se păstrează, deşi primarul s-a schimbat. În continuare, aproape jumătate din totalul celor 13 fântâni arteziene aflate în administrarea Serviciului public Ecosal nu funcţionează decât trei zile pe săptămână - vinerea, sâmbătă şi duminica. Decizia a fost luată, anul trecut, de primarul de atunci, din cauze economice. Trebuiau reduse cheltuielile şi s-a decis să se "taie" din lucrările zilnice de închidere/deschidere şi întreţinere pentru patru fântâni arteziene: cea de la Biserica Greacă, cea de la V-urile din Piaţa Centrală, cea de la Casa Roşie şi cea din parcul construit cu fonduri guvernamentale în Micro 13 B. De anul trecut până acum s-au mai uscat două fântâni arteziene: cea din parcul de la Selgros şi cea din Grădina Publică. Lipsa de apă e motivată de lucrările de modernizare (la Grădina Publică), în timp ce la Selgros se pare că un "Dorel" a lucrat şi a tăiat cablul de alimentare cu energie electrică a mecanismului fântânii. În lipsa unor comenzi clare ale Primăriei către Ecosal (căci serviciul nu acţionează decât în baza deciziilor Primăriei), pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea, în program normal, a funcţionării fântânilor arteziene, gălăţenii se topesc la foc mic prin parcuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fântânile arteziene, program prelungit

Temperaturile extrem de mari care au pus stăpânire în ultimele zile pe oraşul Galaţi au determinat Primăria nu doar să amenajeze un anumit număr de puncte de acordare a primului ajutor, ci să prelungească şi programul de funcţionare al fântânilor arteziene.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Primăriei, fântânile arteziene nu vor mai funcţiona doar până la ora 20, ci până la ora 23, ceea ce permite gălăţenilor să se bucure de un strop de răcoare dacă doresc să îşi petreacă timpul liber în apropierea unei asemenea fântâni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Dupa ce a trecut varful de canicula (prognozat si anuntat prin toate mediile) Primaria hotaraste prelungirea programului.

Avand in vedere inertia sistemului, de Craciun ne vom bucura de briza la "Nespalata"!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gata cu artezienele din Galaţi! Fântânile au trecut pe „ora de iarnă”

De la începutul acestei luni, toate fântânile arteziene din Galaţi au primit comanda „STOP JOC”. Până mai ieri, afară erau peste 20 de grade Celsius, iar copiii, părinţii şi bunicii încă mai căutau răcoarea dată de apă, în special la orele prânzului. Degeaba însă: Păpădia, „Nespălata” şi toate celelalte arteziene din oraş parcă au secat instantaneu.

De la Primărie am aflat că nu este vorba de nicio avarie produsă de vreun Dorel prea sârguincios, ci că fântânile arteziene au fost trecute pe programul de iarnă. Adică nu vor mai avea apă până la primăvară! „De la 1 octombrie, nicio fântână arteziană din Galaţi nu mai funcţionează, ele fiind trecute pe programul de iarnă. Se vor demonta pompele şi se vor scoate, pentru ca nu cumva să îngheţe şi să pocnească peste iarnă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Explicaţia este ok, vine sezonul rece şi e normal ca instalaţiile să fie protejate de îngheţ. Ne întrebăm doar cum, Doamne iartă-mă!, iarna vine pentru fiecare în alt fel. Pentru cei cu fântânile, e iarnă de la 1 octombrie. Pentru Apaterm, e iarnă oficial abia după ce degerăm în apartamente, adică mult după ce a început decembrie, după nu ştiu câte zile şi nopţi cu temperaturi mai mici de X grade. Iar pentru cei însărcinaţi cu deszăpezirea, iarna poate veni oricând, dar întotdeauna îi ia prin surprindere.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Artezienele din Galaţi vor fi repornite

De astăzi, fântânile arteziene şi cişmelele Galaţiului îşi intră, în mod oficial, din nou în rol. Dacă până acum, rând pe rând, fântânile au fost polizate, curăţate, iar unele au şi fost pornite de probă, începând de astăzi toate fântânile din cele 12 puncte din oraş în care sunt amplasate vor oferi răcoare trecătorilor.

De exemplu, ieri, „Fata pe valuri” era deja... pe valuri, iar fântânile de lângă Modern funcţionau încă de săptămâna trecută. Excepţie va face fântâna din Grădina Publică, unde lucrările de modernizare sunt nefinalizate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, în octombrie şi noiembrie au fost scoase toate motoarele şi pompele de la fântâni, pentru a nu crăpa din cauza gerului de peste iarnă, iar acum, că a venit căldura, instalaţiile au fost remontate. „Nu s-au putut pune pompele la loc simultan. Fântânile au fost curăţate, polizate, vopsite. S-a dat drumul unei fântâni sau alteia, pe măsură ce a fost totul gata. Dar de mâine (astăzi, n.r.), 1 mai, se va da drumul la toate fântânile din cele 12 locuri unde sunt amplasate”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt. Tot de astăzi se dă drumul şi la cişmele.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

"Fata pe valuri" nu va fi "polizată" anul acesta. Fântânile arteziene sunt pregătite de funcţionare

"Puful" fântânii arteziene "Păpădia" este instalat, iar ansamblul sculptural "Fata pe valuri" prinde vopsea nouă, de această dată fără ca piesa centrală, care îi dă şi numele, să fie atinsă. Mai mulţi angajaţi ai Serviciului Public Ecosal sunt angrenaţi, de câteva zile, în activităţi de reparaţii şi cosmetizări ale fântânilor arteziene din oraş. Activitatea era în toi, săptămâna trecută, atât la "Nespălata", aşa cum este cunoscută în oraş "Fata pe valuri", cât şi la fântâna arteziană de lângă Winmarkt Modern şi la cea de la Păpădie.

"Ne ocupăm atât de reparaţiile de la suprafaţă, cât şi de partea tehnică. Unele dintre fântâni mai au nevoie de revizii la pompe. Polizăm, vopsim, dar înlocuim şi plăcile din marmură în zonele conexe fântânilor. Nu vom interveni deloc la sculptura "Fata pe valuri", întrucât tratamentul care a fost aplicat anul trecut este făcut să dureze mai mult timp", ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, care preconizează că la începutul lunii aprilie fântânile arteziene vor fi pornite. "Încă nu pot spune data exactă, însă cred că la începutul lunii viitoare totul va fi gata", a conchis şeful Ecosal.

Anul 2013 a rămas unul de pomină pentru "Fata pe valuri", când aceasta a fost "curăţată" cu smirghelul şi cu peria din sârmă, ceea ce a stârnit indignarea artiştilor plastici şi a cetăţenilor. Anul trecut, greşeala nu a mai fost repetată, o echipă de specialişti din cadrul Muzeului de Artă Vizuală analizând fântâna arteziană şi stabilind ce soluţii trebuie folosite pentru curăţarea şi recondiţionarea sculpturii centrale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

"Fata pe valuri", curăţată iar cu flexul!

Chiar dacă directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne promitea la sfârşitul săptămânii trecute că „Fata pe valuri” nu va mai fi „polizată” şi că nu i se va face niciun fel de tratament anul acesta, luni dimineaţă, 16 martie, angajaţii Ecosal au fost surprinşi chiar de către artistul plastic Gheorghe Andreescu curăţând-o cu „flexul”. Când am ajuns în jurul orei 10,30 la faţa locului, „Fata pe valuri” deja strălucea din nou prin anumite porţiuni. Angajaţii au recunoscut că au intervenit cu detartrant şi cu o mică ustensilă din fier, un fel de daltă, arătându-ne-o, în pofida contractului dintre Ecosal şi Direcţia pentru Cultură, care prevedea că Serviciul trebuie să anunţe de fiecare dată când vrea să intervină asupra sculpturii. Unul dintre şefii din cadrul Ecosal, domnul Ţocu, ne-a spus că a fost folosit detartrant, pentru că nu mergea curăţată cu acid citric, aşa cum indicaseră specialiştii.

Potrivit artistului Gheorghe Andreescu, prin polizare este deteriorată plasticitatea lucrării, elementele proprii acesteia, cât şi patina verzui-albastră specifică lucrărilor din bronz. „Lucrarea şi-a pierdut deja din calitate, polizând-o nu devine decât o lucrare oarecare. Eu văd două soluţii aici, pentru preveni depunerile calcaroase şi pentru ca sculptura să îşi păstreze patina timpului în condiţii climaterice naturale. Una dintre soluţii este să se monteze un filtru, care să neutralizeze apa, ori să stabilească jetul apei la baza statuii. Altfel aciditatea apei, cât şi intervenţiile acestea de curăţare transformă sculptura într-un kitsch”, a explicat artistul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Artezienele din Galați, aproape puse în funcţiune

Mai mulţi gălăţeni au făcut sesizări către redacţia ziarului nostru, nemulţumiţi că unele fântâni arteziene din oraş sunt pornite, intermitent, de câteva săptămâni, indiferent de vremea de afară. Astfel de sesizări au ajuns şi pe adresa de e-mail a celor de la Ecosal, care au ţinut să lămurească situaţia.

"De o lună şi jumătate, facem probe şi lucrări de mentenanţă la fântânile arteziene din oraş. Pentru că încă sunt sub administrarea noastră, depinde de noi să ne asigurăm că vor funcţiona cum trebuie atunci când le vom porni pe toate. S-au făcut lucrări de întreţinere la pompe, la ţevi, la panourile electrice, etc", ne-a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal.

Astfel, gălăţenii se vor putea bucura, oficial, de toate artezienele din oraş începând cu data de 14 aprilie. De pe 15 mai, fântânile arteziene vor trece în administrarea societăţii Gospodărire Urbană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

În loc de cosmetizare, modernizare. Fântâna arteziană de la Potcoava de Aur ar putea fi refăcută

În ultimele săptămâni, adică de când au fost repuse în funcţiune artezienele din oraş, mai multe sesizări telefonice au venit pe adresa redacţiei, privind fântâna din zona Potcoava de Aur. Cetăţenii ni s-au plâns că apa sare în toate direcţiile, dar şi că pavajul pietonal este extrem de ud şi alunecos.

"Eu ies, aproape zilnic, cu nepoţelul în parc, pentru că trebuie să aibă parte de mişcare. Merge cu bicicleta, de cele mai multe ori. În zona fântânii arteziene, care este de fapt o ţâşnitoare mai mare, este extrem de multă apă, atunci când este pornită, astfel că pavajul devine alunecos şi pentru un adult, darămite pentru un copil de patru anişori. Se pot întâmpla accidente!", ne-a explicat Maria Stratulat, o doamnă în vârstă de 64 de ani.

Apa se simte de la cinci metri

Din cauza jeturilor puternice de apă, dar şi a suprafeţei pe care cade aceasta, trecătorii aflaţi la câţiva metri au şansa să fie stropiţi, motiv pentru care această fântână naşte mai multe nemulţumiri, decât satisfacţii. "Metalul acesta de care se loveşte apa este extrem de nepotrivit. Atunci când apa cade pe el, stropeşte totul în jur. Sigur, vara poate fi considerat mană cerească pentru unii, dar eu nu vreau să fiu udat atunci când trec pe lângă o astfel de fântână. Consider că Primăria ar trebui să intervină", ne-a explicat şi Daniel Gheorghe, un bărbat de 47 de ani.

Modernizarea zonei, soluţia Primăriei

Curioşi să aflăm ce se va întâmpla atât cu pavajul din zona fântânii arteziene, crăpat din cauza infiltraţiilor, dar şi cu fântâna în sine, i-am contactat pe reprezentanţii municipalităţii. "Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să prindă în planul de investiţii o lucrare de modernizare pentru întreaga zonă cuprinsă între Potcoava de Aur şi Spicu, lucrare care cuprinde şi fântâna arteziană menţionată. Momentan, însă, nu ştim cât va costa sau cât va dura lucrarea, pentru asta trebuind efectuat un studiu de fezabilitate, dar şi realizat un proiect", ne-a explicat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ce program de funcționare au artezienele din Galați

De la ora 10,00 la ora 22,00, acesta este, potrivit Primăriei municipiului Galați, programul de funcționare al fântânilor arteziene de pe domeniul public. Firește, dacă artezienele nu au cumva probleme de funcționare, așa cum s-a întâmplat, de pildă, miercuri, 20 iulie 2022, când "Fata pe valuri" se usca fără un strop de apă, privind cu jind la celelalte arteziene de la Romarta și Spicu, care mai reușeau să răcorească atmosfera. Situația "Fetei pe valuri" era în curs de remediere, după cum ne-au asigurat autoritățile.

Mai trebuie spus că, tot miercuri, deși ceasul depășise ora 10,00, nu funcționau nici fântâna de la intrarea în Parcul "Eminescu" nici cea de lângă fostul magazin "Modern". Tot în arșiță zăcea şi arteziana degradată din piațeta de la Biserica Greacă.

Am primit asigurări că seceta prelungită nu va afecta funcționarea fântânilor arteziene, singurele care mai pot răcori un Galați cu puțină umbră și multe betoane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Artezienele din Galați intră în conservare

Demontați și înșirați pe marginea bazinului fântânii arteziene, peștii celebrei „Fata pe valuri” așteptau să fie ridicați și duși în depozit de către angajații SC Gospodărire Urbană SRL. Gălățenii își vor lua la revedere, până la reînceperea sezonului cald, de la spectacolul artezienelor. Potrivit Primăriei Galați, fântânile nu vor funcționa pe durata sezonului rece, iar anumite piese ori elemente ale acestora vor fi depozitate și vor beneficia de lucrări de întreținere și conservare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.