Sari la conținut

Cu cât se mai vând terenurile Primăriei Galaţi?


dcp100168

Postare recomandata

Ce vor vota aleşii noştri?

O vânzare şi prea multe întrebări

* Primăria şi Consiliul Local vor să vândă un teren cu doar 85 de euro metrul pătrat în condiţiile în care pe piaţă valoarea lui este de trei ori mai mare * De ce oare? Beneficiarul vânzării este SC RER Ecologic Service, societate administrată de consilierul local PD-L Dumitru Ion *

La recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, ar fi trebuit să fie aprobate de către aleşi nu mai puţin de 40 de vânzări de terenuri. Ele nu au mai trecut prin „moara” de vot pentru că s-a opus unul dintre consilieri. Este vorba despre conservatorul Eugen Găvan, care a atras atenţia aleşilor că, potrivit legii, nu pot intra pe ordinea de zi proiecte fără a avea avizul comisiei de specialitate. Primarul Dumitru Nicolae a decis să retragă cele 40 de vânzări de pe ordinea de zi şi să le reintroducă atunci când vor fi fost avizate de comisia de specialitate.

Cât e… terenul?

Printre proiectele în cauză se afla şi unul privind vânzarea în indiviziune a terenului cu suprafaţa de 783,01 metri pătraţi, intravilan, proprietate a municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în strada Regiment 11 Siret, Complexul Francezi, către SC RER Ecologic Service. Societatea, aşa cum am mai scris îl are ca administrator pe consilierul local PD-L, Dumitru Ion, finul de cununie al lui Cezar Preda. Proiectul în cauză nu ne-ar fi suscitat atenţia în mod deosebit dacă nu am fi primit de la un cititor semnale că suprafaţa în cauză urma să fie vândută cu un preţ de trei ori mai mic decât preţul pieţei. Am verificat şi noi în documentele aflate la Comisiile Consiliului Local – pentru că pe site-ul propriu Primăria păstrează secretul asupra proiectelor de hotărâre aflate în dezbaterea aleşilor - şi am descoperit că, într-adevăr, pe lista celor 40 de vânzări pe care le plănuieşte municipalitatea figurează şi tranzacţia amintită. Preţul este de numai 85 de euro metrul pătrat fără TVA, preţul final fără TVA pe care ar urma să-l plătească RER fiind de 66.555,85 de euro. Am mai primit informaţii pe surse cum că administratorul RER se străduieşte de mult să obţină terenul la un preţ atât de mic şi că ar fi interesat direct în achiziţionarea lui. De la specialiştii imobiliari am aflat că preţul de piaţă al unui metru pătrat de teren în zona respectivă este de minim 250 de euro. Preţul, în ciuda faptului că terenul este aflat pe „falia” care prin trece Ţiglina I şi ar necesita lucrări de consolidare, se poate ridica şi până la 500 de euro. Aşteptăm ca municipalitatea şi cei îndreptăţiţi să ne răspundă de ce un teren care costă pe piaţă 250 de euro este preţuit de municipalitate doar la 85 de euro metrul pătrat!

http://www.viata-libera.ro/articol-O_va ... ari_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Consiliul Local a votat 47 dintr-o lovitură!

* Terenurile vândute de primărie au fost votate la grămadă * Să nu se vadă bine cine ce face * Aleşii locali erau convinşi că votează 42 de vânzări, dar noi am numărat în documente 47 *

Croitoraşul cel Viteaz din poveste e mic şi nesemnificativ pe lângă forţa unui Consiliu Local care dintr-o lovitură – mai precis cu o singură ridicare de mână - a votat la grămadă 47 vânzări de terenuri. Printre ele figurează şi vânzarea unui teren cu suprafaţa de 783,01 metri pătraţi, intravilan, proprietate a municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în strada Regiment 11 Siret, Complexul Francezi, către SC RER Ecologic Service, la preţul de 85 de euro/mp, de trei ori mai mic decât preţul pieţei. Societatea, aşa cum am mai scris îl are ca administrator pe consilierul local PD-L, Dumitru Ion, finul de cununie al lui Cezar Preda.

Repede!

Aleşii locali s-au împotmolit acum o lună la vânzarea celor peste 40 de terenuri şi au decis să amâne proiectul. Acum, grăbiţi, l-au votat în bloc. Propunerea de a nu vota separat fiecare vânzare în parte a venit din partea preşedintelui de şedinţă, conservatorul Picu Apostol Roman. Aleşii au fost de acord. Trebuie să spunem că la acel moment, în sală mai erau doar consilierii PSD, PC şi PD-L, pentru că liberalii aveau alte treburi mai importante decât afacerile locale: o şedinţă de partid.

Grăbit că începe meciul, preşedintele a şi uitat să mai supună la vot vânzarea, trecând la proiectul imediat următor, o listă de PUD-uri. Noroc că i-au amintit colegii de la PD-L că nu s-au votat vânzările. Şi cu o singură ridicare de mână au trecut toate vânzările. Explicaţia? Ori aleşii s-au temut să nu facă febră musculară dacă votează de 47 de ori, ori au preferat să fie discreţi în privinţa vânzărilor. Întrebat, un consilier local nici nu a ştiut dacă pe listă se află sau nu terenul dorit de RER. Nu e de mirare, din moment ce aleşii număraseră 42 de vânzări, dar din actele postate pe site-ul Primăriei reiese că sunt 47. O singură abţinere s-a înregistrat, cea a consilierului local PD-L Ion Dumitru, care având interes direct, nu a putut vota. Aşa ne-am dat seama că pe lista de vânzări se află şi terenul despre care am scris acum o lună întrebându-ne de ce aleşii vor să-l vândă cu acest preţ?

Proiectul în cauză nu ne-ar fi suscitat atenţia în mod deosebit dacă nu am fi primit de la un cititor semnale că suprafaţa în cauză urma să fie vândută cu un preţ de trei ori mai mic decât preţul pieţei. În raportul de specialitate al hotărârii votate se arată că încă din 2007 S.C. Rer Ecologic Service SRL a solicitat cumpărarea terenului aferent sediului din str. Regiment 11 Siret, Complex Francezi, cu suprafaţa de 783,01 mp deţinut cu contractul de închiriere nr.1287/2009 (!) Documentele arată că terenul vizat este ocupat de construcţiile proprietatea RER, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 839/05.04.2007 încheiat cu SC Construcţii şi Reparaţii SA, societate aflată la acel moment în subordinea Consiliului Local Galaţi, actualmente fiind în lichidare. Preţul de vânzare propus pentru terenul în cauză a fost de 85 de euro /mp, fără TVA. Preţul final fără TVA pe care urmează urma să-l plătească RER era de 66.555,85 de euro. De la specialiştii imobiliari am aflat că preţul de piaţă al unui metru pătrat de teren în zona respectivă este de minim 250 de euro. Preţul, în ciuda faptului că terenul este aflat pe „falia” care prin trece Ţiglina I şi ar necesita lucrări de consolidare, se poate ridica şi până la 500 de euro. Aşteptăm în continuare ca municipalitatea şi cei îndreptăţiţi să ne răspundă de ce un teren care costă pe piaţă 250 de euro este preţuit de municipalitate doar la 85 de euro metrul pătrat! Cert este că dezvăluirea noastră de acum o lună a băgat zâzanie între PSD şi PD-L.

Şi alţii

Pentru a avea o idee generală, iată cu cât s-au vândut alte terenuri. De exemplu, vânzarea în exclusivitate a terenului cu suprafaţa de 167,00 mp intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în situat în Cartier Ţiglina II, Complex Comercial aferent Bloc I1 către SC Termaexim s-a făcut la preţul de 267 de euro/mp, fără TVA.

Silvano va plăti 250 de euro pe metru pătrat pentru terenul cu suprafaţa de 150,00 mp intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în Galaţi, între străzile Brăilei şi Nămoloasa-actualmente strada Brăilei nr. 256A pe care firma îl deţine în concesiune. Terenul care face obiectul vânzării (150,00 mp) constituie diferenţa dintre suprafaţa construită înscrisă în autorizaţia de construire din 2009 şi respectiv suprafaţa construită înscrisă în Autorizaţia de construire din 2006.

Vâlceana va plăti 250 de euro/mp pentru terenul situat în strada Tecuci nr.46, cu suprafaţa de 237,00 mp deţinut cu contract de închiriere.

SC Mariano a cumpărat două terenuri mici, pe strada Domnească nr. 13, la preţul de 65 de euro/mp.

Cea mai scumpă din vânzările de teren votate de aleşi este o suprafaţă de 146,19 mp aferentă imobilului din str. Vasile Alecsandri, nr. 31, cumpărată de Cristina Lificiu pentru curte-grădină: 321 de euro / mp, fără TVA.

http://www.viata-libera.ro/articol-47_d ... ura_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 8 months later...

Noi reguli de vânzare a terenurilor Primăriei

Gălăţenii sau firmele care şi-au ridicat, legal, construcţii definitive pe domeniul public şi le folosesc în baza unui contract de dare în folosinţă semnat cu Primăria pot cumpăra terenul de sub construcţie, de la municipalitate. Până acum, achiziţia acestui tip de teren era interzisă, însă Consiliul Local a modificat, marţi seară, în plen, Regulamentul privind vânzarea unor categorii de terenuri aflate în proprietatea privată a municipiului Galaţi.

Persoanele fizice sau juridice care se regăsesc în situaţia de mai sus şi vor să-şi cumpere terenul de sub construcţie trebuie să ştie că, în momentul în care formulează cererea de achiziţie, sunt obligate să îi prezinte Primăriei o expertiză tehnică avizată de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru cerinţa de calitate A – rezistenţă şi stabilitate privind structuri de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia. Această obligaţie este inclusă în raportul de specialitate care a stat la baza adoptării hotărârii adoptate marţi.

Documentul nu a ridicat, însă, interdicţia de a tranzacţiona terenuri pe care s-au făcut extinderi la parterul blocurilor sau în imediata apropiere a acestora. „Primăria nu va vinde nici de acum încolo terenurile pe care s-au făcut extinderi la parter de bloc sau limitrof acestora către persoanele fizice sau juridice care deţin acele construcţii. Pentru suprafaţa pe care s-a făcut extinderea, deţinătorii vor plăti în continuare o chirie modică către Primărie”, a declarat, ieri, şeful Biroului Concesionări şi Vânzări Terenuri din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, Ionel Burtea.

Conform Regulamentului privind vânzarea unor categorii de terenuri aflate în proprietatea privată a municipiului Galaţi, nu se vând nici terenurile ocupate de construcţii provizorii sau de construcţii ridicate fără respectarea autorizaţiei de construire, precum garaje, chioşcuri, tonete, magazii etc., indiferent de modul de deţinere a terenului (concesionare, închiriere sau dare în folosinţă). Sunt exceptate de la vânzare şi terenurile pe care se află construcţii sau lucrări în curs de construire – fără forme legale – la data depunerii cererii de cumpărare. Nu se vând nici terenurile revendicate sau care figurează pe lista bunurilor imobile disponibile în scopul atribuirii în compensare foştilor proprietari, terenurile aflate în litigiu pe rolul unei instanţe judecătoreşti, terenurile aflate în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi terenurile afectate de reţelele edilitare aflate în proprietatea publică sau privată a municipiului sau a statului.

În schimb, se pot vinde prin licitaţie publică terenurile libere de construcţii, în vederea construirii, şi prin atribuire directă terenurile concesionate pe care sunt ridicate construcţii conform autorizaţiei de construire sau concesionarul face dovada proprietăţii asupra construcţiilor, terenurile scoase la vânzare printr-o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă, terenurile situate în incinta imobilelor unde cetăţenii deţin în proprietate apartamente cumpărate în baza Legii 112 din 1995 (Legea caselor naţionalizate) şi terenurile aferente acestora, terenurile cotă indiviză (persoanelor fizice sau juridice ce deţin spaţii comerciale ori sedii de firmă într-un bloc de locuinţe), terenurile pe care sunt ridicate construcţii definitive, autorizate, pentru care sunt încheiate contracte de închiriere şi care provin de la foste societăţi cu capital majoritar de stat, de la societăţi comerciale aflate în subordinea Consiliului Local sau de la cooperaţii de consum, de credit sau meşteşugăreşti şi, nu în ultimul rând, se pot vinde terenurile cu suprafeţe improprii realizării de construcţii noi, luate în chirie de la Primărie şi situate în continuarea unor imobile aflate în proprietatea solicitanţilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Noutati_in_Regulamentul_de_vanzare_a_terenurilor_Primariei_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Cu cât se mai vând terenurile Primăriei Galaţi?

* Între 95 şi 200 de euro pe metrul pătrat cere Primăria Galaţi pentru vânzarea unor terenuri deţinute în închiriere sau concesiune de diverse firme private sau persoane fizice *

La şedinţa trecută a Consiliului Local, aleşii şi-au dat votul pentru vânzarea unor terenuri aflate în concesiunea sau închirierea unor societăţi comerciale sau persoane fizice. Municipalitatea precizează că imobilele care vor fi înstrăinate nu fac obiectul niciunei cereri de revendicare, nu sunt grevate de sarcini şi nici nu sunt cuprinse în realizarea unor programe cu finanţare externă sau alte programe urbanistice de interes municipal. Preţurile de vânzare propuse în euro vor fi achitate la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare şi au fost stabilite pe baza unui raport de evaluare întocmit de Serviciul Public Geotopocad Expert. Cumpărătorii vor suporta şi cheltuielile ocazionate de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare.

200 de euro

Cel mai mare preţ, 200 de euro pe metrul pătrat fără TVA, a fost cerut pentru vânzarea în exclusivitate a terenului cu suprafaţa de 209,50 de metri pătraţi, intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, situat în strada G-ral Dragalina nr.1, către SC Lidl România SCS, care îl deţine în închiriere.

114 euro

Un preţ mult mai mic, 114,05 euro pe metrul pătrat fără TVA, va trebui să plătească gălăţeanul Neculae Păduraru pentru terenul de 127,13 de metri pătraţi, intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat pe strada Traian Vuia nr. 9A. Cetăţeanul a solicitat cumpărarea terenului concesionat aferent construcţiei cu destinaţia de spaţiu comercial şi locuinţă din str.Traian Vuia nr. 9A, Galaţi. Terenul ce se va vinde este ocupat de construcţia proprietatea lui Păduraru, actualmente fiindu-i concesionat. Restul de teren, până la 178,4 metri pătraţi, va rămâne în continuare în concesiune.

95 de euro

Cea mai mare suprafaţă de teren vândută are stabilit şi preţul cel mai mic. Este vorba despre vânzarea terenului cu suprafaţa de 240 mp, intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în Micro 40, Complex Comercial, societăţii comerciale Exxe Investment SRL, care, în prezent, plăteşte chirie pentru el. Preţul de vânzare este de 95 de euro pe metrul pătrat, fără TVA. Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea aleşilor locali, terenul aferent construcţiei ce a constituit obiectul contractului de închiriere este de 200,62 mp, restul de teren până la 240 mp reprezentând trotuarul de protecţie al construcţiei, pe care, după câte se vede, Primăria îl vinde.

Mai trebuie spus că municipalitatea a modificat Regulamentul privind vânzarea unor categorii de terenuri proprietatea privată a municipiului Galaţi, astfel încât să facă funcţionale incintele în care se află construcţiile proprietarilor ce solicită cumpărarea de teren. Asupra acestor elemente de noutate vom reveni.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Primăria îi vinde teren ginerelui senatorului Eugen Durbacă

Nu mai puţin de 108.800 de euro va încasa Primăria municipiului Galaţi din vânzarea a opt terenuri proprietatea privată a oraşului, care până acum au fost închiriate sau concesionate. Printre chiriaşii care au solicitat cumpărarea acestor terenuri se află şi Mircea Marosy, ginerele senatorului PC Eugen Durbacă. Vânzările, cerute încă din anii trecuţi, au primit undă verde din partea aleşilor locali. Iată cine, ce cumpără, şi la ce preţ.

De la 50 la 153 de euro pe metru pătrat

Cel mai mic preţ de vânzare este de 48,51 euro/mp, fără TVA, şi va fi plătit de către Ancuţa Athena Cornelia, pentru suprafaţa de 28,86 mp din strada Macedonă nr. 5, aferentă construcţiei cu destinaţia de spaţiu comercial. Este vorba de o vânzare în indiviziune.
Următorul în top este preţul de 50,56 euro/mp, fără TVA, pentru vânzarea în exclusivitate a terenului de 180 mp, intravilan, situat pe strada 9 Mai nr. 2B, către SC Hedmark SRL.
O sută de metri pătraţi pe strada Ionel Fernic nr. 18A vor fi vânduţi în exclusivitate SC Sun For Live SRL cu 54 de euro/mp, fără TVA.
Ionica Codiţă va plăti pentru cei 97 mp de pe strada Săliştei nr. 8B, 61,86 euro/mp, fără TVA.
Aleşii şi-au dat votul şi pentru vânzarea în indiviziune a terenului de 310,80 mp de pe Ana Ipătescu nr. 18 către SC Combi Multimodal SRL, la preţul de 68,21 euro/mp, fără TVA.

Pentru 8,26 mp, situaţi pe strada Brăilei nr. 155, S.1, SC Cornelius SRL va plăti 121,10 euro/mp, fără TVA.
Pentru SC Delconi SRL (SC Delta-Rom SRL), reprezentată de Mircea Marosy, ginerele senatorului PC Eugen Durbacă, preţul pentru vânzarea în exclusivitate a terenului cu suprafaţa de 105 mp, situat în strada Brăilei nr. 163 bis, este de 128,57 de euro/mp, fără TVA. Mircea Marosy a solicitat în 2006 cumpărarea terenului închiriat de sub construcţia cu destinaţia de spaţiu comercial pe care este proprietar. Ginerele lui Durbacă vrea să cumpere şi suprafaţa de 107 mp de pe strada Brăilei nr. 206 S1, teren ocupat de construcţie definitivă cu destinaţia de spaţiu comercial, deţinut în baza unui contract de dare în folosinţă pe 20 de ani, suprafaţă pe care aleşii locali au transferat-o deja din domeniul public în cel privat.
Cel mai scump se vinde, în indiviziune, terenul cu suprafaţa de 335,90 mp, situat în strada Brăilei nr. 167, către SC Brudersaft SRL - 153,10 euro/mp, fără TVA.
Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractelor de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Afaceri imobiliare la Primăria Galaţi

Nu mai puţin de 233.640 de euro vor fi încasaţi la bugetul local prin vânzarea a cinci terenuri aflate în proprietatea municipiului Galaţi. Afacerile imobiliare au fost perfectate, e drept cu unele rezerve şi condiţii, prin votul Consiliului Local.
Cel mai scump se vinde suprafaţa de 44,07 mp, intravilan, situată pe strada Brăilei nr. 159F (aferent blocurilor A5-A6), către SC CBS Group SRL, la preţul de 120,26 euro/mp, fără TVA.

Următoarea tranzacţie vizează vânzarea cu 103,91 euro/mp, fără TVA, a terenului de 216,54 mp, de pe strada Rândunelelor nr. 2A, către SC Jobassist Global SRL.

Doamna Marie-Magdalene Afanase va plăti 63,25 euro/mp, fără TVA, pentru 34,78 mp pe strada Sindicatelor nr. 32.

Aleşii locali au revenit la sentimente mai bune

Dacă în urmă cu câteva luni vânzarea dorită de SC Agatur SRL a picat la votul aleşilor, acum a reuşit să întrunească numărul de voturi necesare. Firma va putea să cumpere terenul în suprafaţă de 2.044,42 mp situat pe strada Morilor nr. 54 la preţul de 50,89 euro/mp, fără TVA. Contractul de vânzare-cumpărare va fi perfectat numai după îndeplinirea de către firmă a obligaţiilor dispuse prin Sentinţa civilă nr. 7770 din data de 23 august 2013, pronunţată de Judecătoria Galaţi. Conform documentului judecătoresc, Agatur va trebui să plătească Primăriei suma de 215.553,2 de lei reprezentând „contravaloarea lipsei de folosinţă aferentă anilor 2009, 2010 şi 2011”, dar şi cheltuielile de judecată de 7.294 de lei. Motivul? Pe cei 2.044 mp se află construcţiile Agatur, care a avut contract şi a plătit chirie pentru această suprafaţă doar în anii 2005 şi 2006.
Aleşii au revenit la sentimente mai bune şi faţă de SC Cozamin SRL, în căreia, în  urmă cu câteva luni, i-au aprobat vânzarea terenului dorit, apoi au dat înapoi şi au revocat-o. Ca şi prima dată, Cozamin va trebui să achite pentru cei 8.300 mp din Cartier Dunărea, 12 euro/mp, fără TVA. Aleşii au decis că documentul de vânzare-cumpărare va fi perfectat după ce Cozamin achită redevenţa datorată faţă de bugetul local, fără a uita de realizarea investiţiilor promise - grădiniţă, magazie şi magazin.
Sumele vor fi plătite la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărător.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Primăria Galaţi îi vinde teren fiicei lui Eugen Durbacă

Nu mai puţin de 13 vânzări va perfecta Primăria municipiului Galaţi în viitorul apropiat, după ce, joi seara, aleşii locali şi-au dat acceptul şi au stabilit preţul cu care municipalitatea va înstrăina o serie de terenuri.
Cel mai rezonant dintre numele cumpărătorilor este cel al firmei SC Derec 1 SRL, care, conform hotărârii aleşilor locali, va plăti 114,02 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, pentru terenul cu suprafaţa de 99,87 mp, în indiviziune, proprietatea privată a municipiului Galaţi, situat în strada Brăilei nr. 206 S1. Conform datelor din Registrul Comerţului, principalul asociat al firmei Derec 1 SRL este Roxana Elena Marosy (95 la sută cotă de participare), fiica senatorului PC Eugen Durbacă. Trebuie spus că în luna septembrie a acestui an, a fost aprobată vânzarea în exclusivitate a terenului cu suprafaţa de 105 mp, situat în strada Brăilei nr. 163 bis, este de 128,57 de euro/mp, fără TVA firmei Delconi SRL (SC Delta-Rom SRL), reprezentată de Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă. Şi tot atunci s-a votat şi transferul terenului de pe strada Brăilei nr. 206 S1din domeniul public în cel privat.
La fel de sonor este şi numele Camerei Notarilor Publici Galaţi, care va trebui să achite 124,39 euro/mp, fără TVA, pentru terenul cu suprafaţa de 41,00 mp, situat pe strada George Coşbuc, nr. 1C.
Cel mai mic preţ de vânzare stabilit de aleşi este 30,63 de euro/mp, fără TVA, pentru terenul cu suprafaţa de 2.259 mp, situat în strada Calea Prutului nr. 17, către SC Racricom SRL. Cele mai scumpe dintre vânzările aprobate de aleşi vizează terenul cu suprafaţa de 368 mp, situat pe strada Saturn nr. 9, pentru care Constantin Ghezea va plăti 135,87 de euro/mp, fără TVA şi, respectiv, terenul de 175,63 mp de pe strada Brăilei nr. 161 S1, pentru care SC President SRL va da 135,20 euro/mp, fără TVA. Într-un singur caz, aleşii au crescut preţul de vânzare de la 67,72 de euro/mp, fără TVA, la 100 de euro/mp. Este vorba de un teren de 66,45 mp, situat pe strada Tecuci, zona aferentă bloc Albatros - bloc V5.
viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Ce n-a vândut primarul Nicolae, vinde primarul Stan

* Aproape 300.000 de euro va încasa Primăria din vânzarea a 12 terenuri plasate pe marile artere ale oraşului * Suprafeţele au fost pe vremuri trotuare, parcări, terenuri sau spaţiu verde între blocuri, dar acum se află sub ditamai construcţiile, în marea majoritate cu un etaj, care au fost edificate pe terenuri închiriate

De 12 ori au ridicat mâna aleşii locali, la şedinţa trecută, pentru a aproba tot atâtea vânzări de terenuri situate pe străzile principale ale oraşului: Brăilei, Coşbuc, Regiment 11 Siret, Bălcescu, 1 Decembrie, Română şi Traian. Viceprimarul PSD Florin Popa a precizat că „sunt suprafeţele de teren de sub construcţiile existente, realizate cu documente legale - autorizaţii de construire de-a lungul timpului - pentru cei care şi-au exprimat dorinţa să le cumpere începând cu 2005, 2006, şi pentru care s-a făcut trecerea din domeniul public al oraşului în cel privat, pentru a fi vândute".

Primarul Marius Stan a adăugat că, pentru aceste terenuri s-au emis ordine de prefect: „Primăria nu a vândut nici un teren din 2010 până în 2014. Abia astăzi s-a reuşit să se facă evaluarea acestor terenuri. Acesta este motivul pentru care au apărut abia acum, dar pe ele sunt cereri de dinainte de 2010 şi oamenii care doresc să cumpere, să investească, zic eu că ar trebui respectaţi”, a spus edilul.
Potrivit documentelor votate de aleşi, niciunul dintre terenuri nu este revendicat şi nu se află în litigiu pe rolul nici unei instanţe judecătoreşti, iar preţul de vânzare a fost stabilit în baza unui raport de evaluare întocmit de Serviciul Public al Primăriei Geotopocad-Expert. Pe baza adreselor şi a planurilor de amplasament şi delimitare din hotărârile aprobate, am încercat să identificăm ce anume vând aleşii locali în tandem cu Primăria.

Trei în Micro 19

Trei dintre cele 12 terenuri se află în Micro 19, la stradă. Strada Brăilei! Primul este un teren vândut cu 114 euro/mp, fără TVA, are 200 mp şi se află sub restaurantul şi spaţiul comercial al firmei Neacşu SRL, clădire cu etaj care "a crescut" între blocurile K1-A. Patronul restaurantului a cerut încă din 2005 cumpărarea terenului pe care l-a concesionat în două episoade: 100 mp în iunie 1998 şi încă 100 mp în decembrie acelaşi an, construcţia, edificată între cele două blocuri, la intrarea în Piaţa Micro 19, având autorizaţii de construire din 1999 şi 2003.
La doi paşi de cârciuma lui Neacşu, pe trotuarul străzii Brăilei, lângă blocul A, se află o clădire cu etaj care găzduieşte o bancă, dar care este proprietatea SC Cecilia SRL. Aceasta va plăti 107,00 euro/mp, fără TVA, pentru cei 60 mp pe care i-a închiriat în 2011 şi se luptă să-i cumpere din 2008. Ne întrebăm dacă acelaşi „noroc” îl va avea consignaţia betonată care îi ţine tovărăşie băncii.
Tot pe strada Brăilei nr.181, între blocurile S2 şi S3, pe spaţiul cândva verde, s-a ridicat, ca măgarul între oi (două spaţii comerciale extinse la parter de bloc), un magazin de haine de fiţe. Terenul de 119 mp aferent clădirii cu etaj i se va vinde lui SC Corys Group cu 114 euro/mp, fără TVA. Potrivit documentelor, firma a făcut cerere pentru cumpărarea lui în decembrie 2010, în condiţiile în care îl deţine cu contract de închiriere din martie 2011, construcţia fiind autorizată în 2006!

Ţiglina I şi Ţiglina II

Următoarele două terenuri vândute se află pe trotuarul străzii Regiment 11 Siret nr. 2, în Ţiglina 1. Este vorba de cei 70 mp pe care se află un magazin de piese auto, care vor fi vânduţi lui SC Carteam SRL cu 130 euro/mp, fără TVA. Terenul a fost închiriat pe baza a două contracte în ianuarie 2011, trei luni mai târziu firma cerând cumpărarea lui în condiţiile în care construcţia, cu demisol şi parter proprietatea firmei, a fost realizată în baza a două autorizaţii de construire eliberate în 1996.
La câţiva centimetri de magazin se află o clinică medicală, cu o arhitectură originală, proprietatea SC Petent SNC care va şi cumpăra cei 178,05 mp de sub ea cu 136 euro/mp, fără TVA. Potrivit actelor, Petent a cerut în 2013 cumpărarea terenului pe care îl deţine cu contract de închiriere din 2011, construcţia cu demisol parter şi un etaj fiind realizată în baza autorizaţiei de construire din 2006.
Trecem în Ţiglina II unde, pe trotuarul bulevardului George Coşbuc nr. 3A, în coasta blocului M1, se află, roşu ca para focului, cu etaj, un spaţiu ocupat de o firmă de creditare. Terenul aferent, 180,35 mp i se va vinde dnei Sorina-Mihaela Flutur, cu 124 euro/mp, fără TVA, care, până acum, l-a deţinut cu contract de concesiune încheiat în 2012 şi pentru care a cerut cumpărarea încă din 2011. Construcţia impozantă realizată în baza autorizaţiei din 2005 a fost cumpărată de dna Flutur în 2012.

Sub un fast-food

Coborâm pe strada Brăilei până dăm de un bar cu terasă, lipit de un (fost) fast-food, lipit de cabinetul mediatorului Romulus Pătraşcu, lipit de o terasă de cafenea. Terenul de 187,91 mp, situat pe strada Brăilei nr. 124 (fast-foodul din parcare) i se vinde dlui Ionel Pătraşcu la preţul de 142 euro/mp, fără TVA, care l-a deţinut cu contract de închiriere din 2012. Conform actelor, dl Pătraşcu a cerut cumpărarea terenului în 2010, construcţia fiind dobândită pe baza unui contract de schimb în 1999, autentificat la Biroul Notarial Ciucă şi a unui contract de vânzare-cumpărare din 2000.

În buricul târgului

Primăria vinde două terenuri de pe strada Bălcescu nr.2 şi, respectiv, nr. 4, lui SC Veromar SRL, care se poate considera norocos din moment ce a cerut cumpărarea în ianuarie 2014. Suprafaţa de 108 mp de pe Bălcescu nr.2 aferent clădirii cu etaj, de formă trapezoidală, care a înghiţit trotuarul de lângă Hotel Dunărea i se va vinde lui Veromar cu 189 euro/mp, fără TVA. Potrivit actelor, terenul cu pricina a fost închiriat firmei în 2012. Veromar a devenit proprietarul construcţiei de pe el, autorizată în 1996, printr-un contract de vânzare-cumpărare din 2000.
Tot Veromar va cumpăra şi terenul de 102 mp de pe Bălcescu nr. 4, la preţul de 189 de euro/mp, fără TVA, teren care i-a fost închiriat în 2012, aferent construcţiei proprietate, autorizate în 1992, pe care a cumpărat-o în anul 2000.

Extinderi de proprietate

Dl Ionel Ciocan, administratorul SC SIDIMPO LN.M SRL de pe stada 1 Decembrie şi-a exprimat încă din 2011 dorinţa de a cumpăra terenul de 37 mp pe care îl deţine cu contract de închiriere din 2008 şi care este adiacent construcţiei proprietate, cumpărată în 2008. Construcţia cu pricina este de fapt un minimarket de cartier, plasat pe aleea dintre blocuri, iar pe terenul dorit, lângă un garaj urât, este edificată o extindere a proprietăţii dlui Ciocan, autorizată în 2006. Preţul de vânzare stabilit de aleşi este de 100,00 euro/mp, fără TVA.
Tot aleşii au aprobat şi vânzarea terenului de 70,84 mp de pe strada Română nr.70 (colţ cu Mihai Eminescu), către dl Gheorghe Vânan, cu preţul de 103,00 euro/mp, fără TVA. Domnia sa a cerut încă din 2013 cumpărarea terenului adiacent construcţiei proprietate, cumpărate în 2003 şi pentru care a plătit chirie din 2011.

Ce mai valoros contract

Ultima vânzare, şi cea mai valoroasă, este a terenului de 1.500 mp situat în pe strada Traian - Bariera Traian către SC Arcada Company SA care îl deţine cu contract de închiriere din 2012. Arcada a cerut chiar în ianuarie anul acesta cumpărarea terenului aferent construcţiei proprietate, realizată pe baza autorizaţiei de construire din 2004 şi va plăti pe el 80,00 euro/mp, fără TVA.
Din toată afacerea cu terenuri Primăria va câştiga, potrivit calculelor noastre, 295.833 de euro, adică peste 1,3 milioane de lei. Mai trebuie spus că, toate cheltuielile ocazionate cu încheierea contractelor de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători, iar preţul final va fi plătit la cursul oficial al euro comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare.

viata-libera.ro
 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 months later...

Ce terenuri vinde Primăria Galaţi şi la ce preţ

* Cea mai scumpă este vânzarea suprafeţei de sub fostul restaurant Hilton, din Piaţa Centrală

Pentru că Regulamentul de vânzare a unor categorii de terenuri proprietatea privată a municipiului prevede că se pot vinde prin atribuire directă suprafeţele pe care sunt edificate construcţii, aleşii locali au votat, la ultima şedinţă, nu mai puţin de trei vânzări pentru care solicitanţii au aşteptat ani de zile. Nu mai puţin de 296.822 euro va încasa Primăria Galaţi din vânzarea unor terenuri aflate sub construcţii

155 de euro metrul pătrat

Aleşii locali au aprobat vânzarea terenului de 396,55 metri pătraţi, situat pe strada Tecuci nr. 61 (Tecuci colţ cu Columb) cu preţul de 155 de euro pe metru pătrat, fără TVA. Cumpărătoarea este Angelica Popa, proprietara construcţiei (fostul restaurant Hilton din Piaţa Centrală) edificate pe terenul închiriat. Conform contractului chiria pe teren a fost de 2.934 de lei pe lună. Trebuie spus că acela care a solicitat vânzarea, în 2011, este soţul ei, care între timp a decedat, iar Angelica Popa a revenit, în 2014, la cererea depusă de acesta.

111 euro pe metru pătrat

Nu mai puţin de 111 euro pe metru pătrat fără TVA va plăti gălăţeanca Maria Ghibu pentru a cumpăra terenul de 13,61 metri pătraţi situat pe strada Anul Revoluţiei 1848 nr. 70 (la intersecţia cu strada Libertăţii). Potrivit documentelor, gălăţeanca, în calitate de proprietară a construcţiei edificate pe terenul concesionat (o scară metalică exterioară ce asigură accesul la etajul unei spălătorii auto), a solicitat în martie 2010 cumpărarea terenului aflat în continuarea proprietăţii moştenite şi a revenit la cererea iniţială în august 2013. Până acum a plătit o chirie - teren, căi de acces şi peluze - de 6,12 lei pe lună.

37 de euro metrul pătrat

Aleşii au fost de acord şi cu vânzarea cu preţul de 37 de euro pe metru pătrat, fără TVA, a terenului de 444 mp, situat pe strada Calea Prutului nr.17, către SC Germa Impex SRL. Societatea deţine terenul de sub construcţiile proprietate plus trotuarul de protecţie al acestora, pe baza unui contract de închiriere, şi a solicitat cumpărarea în septembrie 2013. Trebuie spus că preţurile au fost stabilite prin evaluări de către Serviciul Geo Topo Cad Expert, iar cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărător.

Lotizat în vederea vânzării

După ce au amânat de trei ori luarea acestei decizii, consilierii au aprobat dezmembrarea terenului în suprafaţă de 2.055 metri pătraţi situat în Cartierul Ţiglina I, pe strada Saturn nr. 32 în patru loturi. Potrivit Primăriei, măsura a fost luată pentru că se doreşte vânzarea unei bucăţi din terenul respectiv. Este vorba de o suprafaţă de 1.587 metri pătraţi pe care a hotărât încă de anul trecut să o vândă societăţii RCS&RDS, la preţul de 137 de euro pe metru pătrat. Potrivit documentelor, firma a cerut încă din 2013 cumpărarea acestei suprafeţe de sub construcţia a cărei proprietară este. RCS&RDS deţine cu contract de închiriere toată suprafaţa de 2.055 de metri pătraţi, dar doreşte să cumpere doar 1.587 metri pătraţi, iar pentru restul să plătească în continuare chirie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce face Primăria cu 10 hectare de teren

Deşi i-am solicitat Primăriei Galaţi, de două ori până acum, să ne informeze, în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, care sunt imobilele revendicate din oraş, municipalitatea ne-a refuzat. Motivul? A susţinut că revendicările sunt personale, iar regimul folosirii datelor personale împiedică acest lucru. Asta în ciuda faptului că noi nu voiam lista revendicatorilor, ci a imobilelor! Dacă nu ştim ce anume ar putea fi retrocedat în Galaţi, vă putem spune, însă, ce le-ar putea fi oferit în compensare revendicatorilor.

Votate de Consiliul Local

La recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, la propunerea primarului Marius Stan, nu mai puţin de zece hectare din municipiul Galaţi au fost trecute în acest scop, din domeniul public, în cel privat. Aleşii au aprobat, mai întâi, trecerea din proprietatea publică în proprietatea privată a municipiului Galaţi a terenului în suprafaţă de 31.427 metri pătraţi, situat pe strada Constantin Levaditti nr. 18. Ulterior, au votat şi transferul din public în privat a unei suprafeţe uriaşe – 69.340 de metri pătraţi, de pe strada Drumul Viilor nr. 99.

Obligaţie legală

La cererea consilierului local independent Alin Mihai, primarul Marius Stan a explicat motivul trecerii acestor suprafeţe mari din domeniul public în cel privat. „Cele două terenuri sunt cu destinaţie specială pentru cei care au deja hotărâri pentru retrocedări prin compensare. Prin lege suntem obligaţi la transparenţă, trebuie să avem afişat şi la Primărie terenurile care sunt destinate acestui scop, lucru pe care îl vom face şi cu cele două terenuri după ce vor fi validate hotărârile”, a explicat Marius Stan.
Potrivit Legii 10 din 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, primarii sunt obligaţi să afişeze lunar un tabel care să cuprindă bunurile disponibile pe care le pot oferi în compensare, în cazul imobilelor a căror restituire în natură nu este posibilă. Imobilele vor putea fi atribuite ca măsură reparatorie persoanelor îndreptăţite la restituire.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Ce terenuri vinde Primăria Galaţi

După ce s-au împotmolit o dată sau chiar de două ori în Consiliul Local, vânzările unor terenuri aflate sub construcţii au fost aprobate fără reticenţe sau dispute de aleşii locali. De pe urma celor şase afaceri imobiliare votate de aleşi, municipalitatea va încasa, în total, peste 103.000 de euro.

Cea mai mare dintre vânzări vizează un teren de 278,38 mp situat în Micro 16, pe strada Lebedei nr.17. El va fi vândut SC Dorin SRL, proprietarul construcţiei cu destinaţia de spaţiu comercial edificată pe teren. Preţul de vânzare este de 110 euro/mp, fără TVA, adică un total de 30.622 de euro fără TVA.

În sfârşit, a fost votată vânzarea terenului de 100,37 mp, situat în Micro 19, pe Aleea Comerţului, aferent blocului K1, sub o clădire cu subsol, parter, un etaj şi mansardă. SC Cecilia SRL, care deţine terenul cu contract de concesiune şi care a cumpărat construcţia de pe el în 2003, pe când era în curs de finalizare, va plăti pentru el 114 euro/mp fără TVA, adică, un preţ total de 11.442 de euro, fără TVA.

Tot în Micro 19, va fi vândut cu preţul de 129 euro/mp, fără TVA, adică un total de 14.200 de euro fără TVA, un teren de 110 mp situat pe strada Brăilei nr.189 S21, aferent blocului J. Cererea de achiziţionare a fost făcută de SC Rafax SRL, care este proprietarul spaţiului comercial de pe terenul cu pricina, pe care până acum l-a deţinut cu contract de închiriere.

Aleşii au aprobat şi vânzarea terenului de 100 mp situat pe strada Brăilei nr.138 A la preţul de 190 euro/mp, fără TVA – în total 19.000 de euro fără TVA. Terenul este deţinut cu contract de închiriere de către SC Arcada Company SA şi este situat în continuarea terenului proprietatea societăţii. Aceasta îşi doreşte repararea şi extinderea sediului social existent.

A primit undă verde şi vânzarea terenului de 131,80 mp, situat pe strada Plugului nr. 26 A, la preţul de 139 euro/mp, fără TVA, adică un total de 18.300 de euro fără TVA. Constantin Iulian a solicitat cumpărarea terenului pe care îl deţine cu contractul de concesiune şi pe care, potrivit documentelor, sunt realizate o anexă la locuinţă şi un cabinet medical.

Aprobare a primit şi vânzarea terenului de 90 mp, situat pe strada Brânduşei nr. 2, la preţul de 110 euro/mp, fără TVA, adică un total de 9.900 de euro fără TVA. Cererea a fost depusă de administratorul SC Danubius Pim SRL, care îl deţine cu contract de concesiune. Pe teren a fost edificată o construcţie cu destinaţia de alimentaţie publică - brutărie, cu parter, etaj şi mansardă.

Nu a figurat pe lista vânzărilor şi terenul de 215,60 mp, situat în Micro 19, pe strada Oţelarilor - aferent parcare, sub Casino Lisboa, dorit de SC Neidan SRL.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Ce terenuri mai vinde Primăria Galaţi

* Peste 75.000 de euro va încasa bugetul local al oraşului de pe urma a trei vânzări de terenuri, aprobate la ultima şedinţă de Consiliu Local din 2015

Trei dintre vânzările de terenuri care, la şedinţa Consiliului Local de la finele lunii octombrie, s-au împotmolit la vot au fost aprobate, fără comentarii, la ultima întrunire ordinară a aleşilor din 2015. Printre tranzacţiile aprobate nu se află, însă, şi suprafaţa 408,10 mp, situată pe strada Saturn nr. 1 D, cerută de Roxana Elena Marosy, fiica senatorului Eugen Durbacă, în numele SC Derec 1 SRL. Iată însă ce suprafeţe vor fi vândute.

Terenul blocului construit de Melcret

Cel mai mare dintre terenurile vândute are 317 mp şi este situat sub ansamblul rezidenţial de pe strada Tecuci nr. 157. Potrivit documentelor care însoţesc proiectul adoptat, cererea de cumpărare a fost depusă în iulie 2015 de subscrisele Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi LD Expert Grup IPURL Huşi, în calitate de lichidatori ai debitorului SC Melcret AT SRL Galaţi. Potrivit documentelor, firmele solicită cumpărarea terenului în vederea "intabulării construcţiei realizate pe terenul concesionat şi obţinerea de fonduri prin lichidarea unor active din patrimoniul debitoarei Melcret şi apoi distribuirea acestora către creditori". Primăria Galaţi este înscrisă şi ea la masa credală cu suma de 1.415.784 de lei, deci avea încă din luna octombrie tot interesul ca terenul să se vândă! Preţul de vânzare este de 158 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare.

Un teren pe strada Bălcescu

Dacă în octombrie aleşii s-au abţinut, acum au fost de acord cu vânzarea terenului de 73,06 mp, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 13, la preţul de 191euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. Solicitarea este depusă de soţii Ion şi Valentina Grecu, care au cerut în septembrie 2014 vânzarea terenului aferent construcţiilor proprietate, dar au şi o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă prin care Primăria este obligată să le vândă suprafaţa respectivă!

Preţ controversat

Aleşii au votat şi vânzarea unui teren în suprafaţă de 55 metri pătraţi, situat pe strada General Alexandru Cernat nr. 17. Potrivit documentelor, terenul este închiriat cu destinaţia curte/grădină adiacent proprietăţii dobândite prin cumpărare, în 2005, de către Marius Sorin Dimachi. La şedinţa din octombrie, primarul Marius Stan i-a rugat pe consilieri să fie de acord cu retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pentru că preţul propus i s-a părut prea mare: "E un preţ stabilit care blochează pe oricine. Nu ştiu care au fost criteriile, cine a fost evaluatorul, pentru că am vândut în zonă cu 40-50 de euro şi acum e 298 euro/mp, fără TVA, pe un teren în curtea omului", a spus Stan. Vânzarea s-a aprobat acum la preţul de 199 euro/ mp fără TVA. Cheltuielile ocazionate de încheierea contractelor de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Ultimele vânzări din acest mandat

Peste 60.000 de euro fără TVA va încasa bugetul local al oraşului de pe urma ultimelor vânzări de terenuri aprobate de aleşii locali, înainte de a-şi încheia mandatul. Iată ce, cui şi mai ales la ce preţ vând aleşii.

Cei mai mulţi bani, 29.541 de euro fără TVA, vor veni de la societatea Matex SRL, deţinută de Gigi Sechilă, fost candidat la Senat din partea PRM, care va cumpăra suprafaţa de 229 mp de pe strada Brăilei nr. 175 C, Micro 19, platforma sud - Stadion Dunărea, cu preţul de 129 euro/mp, fără TVA. Pe terenul care îi fusese concesionat se află o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial (cofetărie - gelaterie).

Cel mai scump teren vândut, 160 euro/mp, se află pe strada Brăilei nr. 136C, Lot 3. Este vorba de suprafaţa de 7,53 mp de teren, reprezentând cota indiviză aferentă construcţiei proprietatea soţilor Mihail şi Mihaela Bucatanschi. Cei doi medici vor putea cumpăra, astfel, terenul pentru care au plătit până acum chirie.

Aleşii locali au fost de acord să vândă suprafaţa de 31 mp, situată pe strada Cpt. Vasile Panu nr. 40-42, societăţii Ene Grup SA, cu preţul de 149,26 euro/mp, fără TVA. Pe terenul respectiv a fost edificată o construcţie cu destinaţia de extindere show-room.

Terenul cu destinaţia curte-grădină, de 139 mp, situat pe Aleea Mimoza nr. 2, îi va fi vândut lui Sorin Costel Petrea, cu 117 euro/mp, fără TVA.

Cea mai ieftină - 81 euro/mp, fără TVA - este o suprafaţă de 111 mp, teren cu destinaţia curte-grădină, de pe strada Ghecet nr. 3, care îi va fi vândută gălăţeanului Marian Fătu. Cheltuielile ocazionate de încheierea contractelor de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Primele tranzacţii imobiliare din acest mandat. Ce terenuri vinde Primăria Galați şi la ce prețuri

Aproape 145.000 de euro fără TVA va încasa, în total, Primăria municipiului Galaţi din vânzarea a nouă suprafeţe de teren, dintre care şase se află sub construcţii cu destinaţia de spaţiu comercial. Tranzacţiile au fost hotărâte la recenta şedinţă a Consiliului Local. Trebuie spus că majoritatea acestor înstrăinări aşteaptă încă din mandatul trecut să fie aprobate, dar fie au fost amânate, fie au fost retrase de pe ordinea de zi, din diferite motive!

Sub spaţii comerciale

Consilierii au fost de acord cu o vânzare care a tot aşteptat la comisiile Legislativului Local în vechiul mandat. Este vorba despre terenul de 215,60 mp, situat în cartier Micro 19, strada Oţelarilor - aferent parcare, situat, conform documentelor sub un spaţiu comercial şi un sediu de firmă. Mai exact, sub cazinoul "Lisboa". Terenul va fi vândut cu 129 euro/mp, fără TVA firmei care deţine cazinoul, SC Neidan SRL.

Aleşii au fost de acord să vândă suprafaţa de 259 mp de pe Calea Prutului nr. 220 la preţul de 53 euro/mp, fără TVA, firmei SC Dumitru LS SNC SRL, care îl deţine cu contact de concesiune. Pe teren este edificată o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial.

S-a votat şi vânzarea, cu preţul de 116 euro/mp, fără TVA, a terenului 56,32 mp, reprezentând cota parte indiviză de 14,37 la sută suprafaţa totală de 392 mp situat pe strada Enăchiţă Văcărescu nr.1 - lot 6, chiriaşului Adrian Jan Stanciu care a solicitat cumpărarea lui încă din septembrie 2014. Şi în acest caz, pe teren este edificată o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial.

Terenul de 136 mp de pe Traian nr. 322 A va fi vândut cu 109 euro/mp. Cererea de cumpărare este depusă în august 2015, de către Păpădie Florin, pe terenul atribuit, până acum, în concesiune fiind edificată o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial.

Aleşii au spus „Da” vânzării terenului de 151 mp de pe strada Brăilei nr.169 A, dorită de SC Albesconi SRL, teren pe care se află, şi în acest caz, un spaţiu comercial. Preţul plătit va fi 163 euro/mp.

În Micro 19, pe strada Strungarilor, în Complex Comercial - unitatea 15, va fi vândut terenul de 130 mp, aflat sub un spaţiu comercial, lui Nelu Bogean, la preţul de 123 euro/mp, fără TVA.

Curte şi grădină

Aleşii au mai fost de acord şi cu vânzarea unor suprafeţe de teren cu destinaţia curte-grădină, adiacente unor proprietăţi. Astfel pentru doi metri pătraţi pe strada Ciprian Porumbescu nr. 38A, gălăţeanul Dimache Marius Sorin va plăti 196 euro/mp, fără TVA. Pe Remus Popovici, cumpărarea suprafeţei de 195 mp, de pe strada Episcop Melchisedec Ştefănescu nr. 3B, o să-l coste 138,54 euro/mp, fără TVA. Iar suprafaţa de 112,16 mp (în indiviziune), de pe strada Traian nr. 389 va fi vândută lui Marian Ene la preţul de 125 euro/mp, fără TVA.

Mai trebuie spus că preţurile vor fi plătite la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractelor de vânzare - cumpărare vor fi suportate de către cumpărător. Evaluările acestor terenuri s-au făcut de către Serviciul GeoTopoCad Expert din cadrul Primăriei.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Ce terenuri din proprietatea orașului Galați au vândut aleşii locali

Peste 107.700 de euro va încasa Primăria Galaţi din vânzarea a cinci terenuri, proprietate privată a oraşului, situate sub construcţii. Transferurile au fost votate în decembrie 2016 de aleşii locali şi vor fi perfectate anul acesta. Pe lista cumpărătorilor se află şi un fost candidat UNPR la Consiliul Local, care va deveni proprietar al terenului de sub Restaurantul "Bel Ami".

Cea mai mare dintre suprafeţele care vor fi vândute măsoară 387 mp şi se află pe strada Enăchiţă Văcărescu nr. 2. Potrivit documentelor votate de aleşi, SC Hamer Prest SRL, care l-a deţinut, până acum, cu chirie, va plăti pentru achiziţie 126 euro/mp, fără TVA, adică un total de 48.775 euro fără TVA.

Cu 129,92 euro/mp fără TVA, adică un total de 37.804 euro fără TVA, va fi vândută firmei Getica SRL suprafaţa de 290,98 mp, situată pe strada Strungarilor nr. 4B. Potrivit documentelor, solicitarea de cumpărare a terenului reprezentând cota indiviză construcţiei proprietatea societăţii a fost făcută de reprezentantul societăţii, Sava Munteanu, care, potrivit declaraţiilor de avere şi interese, a fost candidat UNPR la Consiliul Local şi este membru în Consiliul de Administraţie al SC Transurb. Sava Munteanu ne-a declarat, într-o precizare trimisă pe adresa redacţiei, că solicitarea sa de cumpărare a terenului din strada Strungarilor nr. 4B zace în Primărie din anul 2007 (nr. de înregistrare 6057/07.02.2007), iar de atunci a făcut eforturi considerabile să demonstreze instituţiei că terenul cu pricina îi aparţine. Terenul, se află, după cum ne-a confirmat şi Primăria, sub Restaurantul "Bel Ami".

În vecinătatea restaurantului, adică tot pe strada Strungarilor nr. 4B se află şi suprafaţa de 52,76 mp, cotă indiviză, care va fi vândută SC Jackpot SRL, care a făcut cererea prin reprezentantul legal Marius Dimachi. Preţul pe care îl va plăti firma este de 129,92 euro/mp fără TVA, adică 6.855 de euro fără TVA.

Două terenuri, unul de 52 mp pe Democraţiei nr. 39 şi altul de 51 mp pe strada Zânelor nr. 16, vor fi vândute cu acelaşi preţ, câte 139 de euro/mp fără TVA, aceluiaşi gălăţean, Gheorghe Vâlcu. Potrivit documentelor, acesta a solicitat încă din 2011 cumpărarea celor două suprafeţe, una concesionată, cealaltă închiriată, pe care a fost edificată o construcţie cu destinaţia de extindere locuinţă.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Cât s-a încasat din vânzarea a 30 de terenuri. Afaceri imobiliare, cu votul aleşilor locali

Potrivit datelor oficiale, nu mai puţin de 30 de terenuri, proprietatea privată a oraşului, au fost vândute de Primăria municipiului Galaţi din iulie 2016 şi până în ianuarie 2019. Suma încasată de municipalitate se ridică la 2.274.255 de lei, adică puţin peste 480.000 de euro.

Legal, Primăria municipiului Galaţi nu poate vinde nici măcar o palmă din terenul oraşului fără aprobarea Consiliului Local. Aleşii trebuie să fie de acord, în primul rând cu transferul imobilului din domeniul public în domeniul privat al oraşului, şi apoi cu preţul de vânzare, fiind nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali, adică minimum 18 voturi.

Înstrăinarea unor imobile poate fi aprobată fără comentarii, în unanimitate, sau, din contră, privită cu suspiciune şi respinsă. Aşa se face că, la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, vânzarea a trei terenuri a fost blocată de votul negativ al consilierilor PNL, PMP şi de abţinerea consilierei independente Simona Vreme. Este vorba despre vânzarea a 221,5 mp de pe strada Apolon nr. 7, a unui teren de 91 mp de pe strada Călinului nr. 19A şi de vânzarea prin licitație publică a terenului de 4.012 mp de pe Calea Prutului nr. 11C.

Singurul comentariu a venit din partea consilierului local PNL Onuţ Atanasiu, care a solicitat din nou Primăriei să prezinte sumele încasate în urma vânzării, concesionării, închirierilor şi planul pentru banii obţinuţi. Răspunsul la această solicitare a ajuns pe mesele aleşilor locali.

Ce s-a vândut

Conform datelor prezentate şi semnate de directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu, Ionel Burtea, din vara anului 2016 şi până în ianuarie 2019 au fost vândute 30 de terenuri în valoare totală de 2.274.255 de lei.

Cea mai importantă sumă, 454.241 de lei, provine din vânzarea terenului şi a fostei vile de vacanţă pe care administraţia locală le-a avut la Căciulata. O sumă consistentă - 219.346 de lei - s-a obţinut din vânzarea unei suprafeţe de 387 mp, situate pe pe strada Enăchiţă Văcărescu nr. 2.

Trebuie spus că majoritatea terenurilor vândute se află sub construcţii cu destinaţia de spaţiu comercial. De pildă, terenul de 215,6 mp, situat în cartier Micro 19, pe strada Oţelarilor, sub cazinoul "Lisboa", cumpărat de SC Neidan SRL, pentru care Primăria a încasat 125.501 lei.

Am confruntat lista terenurilor vândute cu hotărârile de Consiliu Local privind vânzările de terenuri, publicate pe portalul Primăriei municipiului Galaţi. Am constatat, astfel, că aleşii au votat 39 de hotărâri de vânzare a terenurilor, însă doar 30 dintre suprafeţe au fost efectiv vândute.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Primele vânzări votate după un an şi jumătate de ”boicot”. Afaceri imobiliare aprobate de aleşii locali

Prin votul consilierilor locali, nu mai puţin de şapte terenuri, proprietatea privată a municipiului Galaţi, vor fi vândute unor firme sau persoane care au solicitat cumpărarea lor pentru că au edificat acolo diverse construcţii. Vânzările au fost aprobate cu câte 19, respectiv 20 de voturi favorabile, inclusiv din partea a doi consilieri PNL.

Din martie anul trecut, niciun proiect de hotărâre privind vânzarea unei suprafeţe de teren nu a mai fost aprobată în Consiliul Local. Şi asta pentru că, fiind decizii patrimoniale, aveau nevoie de cel puţin 18 voturi „pentru”, cvorum care nu se întrunea pentru că aleşii PNL, PMP şi, eventual, consiliera independentă erau „contra” sau se abţineau. Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, acest „blocaj” a stârnit nu o dată dispute, şi s-a prelungit până la ultima şedinţă de plen a Consiliului Local, cea din 30 iulie 2020. La această întrunire, nu mai puţin de şapte vânzări, cinci prin atribuire directă, au primit câte 19, respectiv 20 de voturi „pentru”. Printre cei care au fost de acord s-au aflat şi doi consilieri PNL.

Ce se vinde

Din start, trebuie spus că toate terenurile a căror vânzare a fost aprobată joia trecută sunt ocupate de construcţii proprietatea celor care au solicitat cumpărarea şi care deţin aceste suprafeţe cu contract de închiriere.
Prima vânzare prin atribuire directă aprobată are ca obiect terenul de 124 mp situat pe strada Brăilei nr. 157, aferent blocurilor A6-A7, preţul fiind de 188 euro/mp fără TVA.
A fost votată şi vânzarea terenului de 105 mp, situat pe strada Oţelarilor nr. 31, S4 la preţul de 164 euro/mp fără TVA.
A primit vot favorabil şi vânzarea terenului de 23 mp, situat în strada Traian nr. 58, la prețul 157 euro/mp fără TVA.
Cu 186 de euro/ mp fără TVA ar urma să fie vândut terenul în suprafață de 96 mp, situat în strada Brăilei nr. 140-K.
A primit undă verde şi vânzarea terenului de 186,50 mp, situat pe strada Tecuci nr. 3, bloc V3-V3B la prețul 126 euro/mp fără TVA.
S-au mai votat vânzarea terenului de 28 mp situat pe strada Săliște nr. 2B, cu prețul de 88 euro/mp fără TVA şi vânzarea terenului de 10,45 mp, situat în Micro 19, strada Stadionului nr. 2bis, bl. M3, scara 1, parter cu 106 euro/mp fără TVA.
Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Primele vânzări de terenuri, în acest mandat al Consiliului Local. Blocaj depăşit după cinci luni

Peste 155.000 de euro fără TVA ar putea încasa bugetul local al Galaţiului din vânzarea a opt suprafeţe de teren, proprietatea privată a municipiului, hotărâri pe care consilierii locali le-au aprobat în şedinţa din 27 mai 2021. Sunt primele vânzări votate în acest mandat, după un blocaj care durează din 17 decembrie 2020. Liberalii au cerut ca încasările din vânzări de terenuri să fie direcţionate către studiul de fezabilitate pentru construcţia unui nou spital municipal.

Din 17 decembrie 2020 şi până la şedinţa de joi, 27 mai 2021, nu mai puţin de 27 de proiecte de hotărâre privind vânzări de terenuri au fost respinse, deoarece grupurile de consilieri PNL şi USR PLUS au fost "împotrivă". Fiind decizii patrimoniale, vânzările aveau nevoie de minimum 18 voturi favorabile (două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie), cvorum neîntrunit la şedinţele trecute.

La şedinţa de săptămâna trecută, opt din cele nouă vânzări de terenuri cuprinse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local au fost aprobate cu câte 22-23 de voturi favorabile. Parte dintre aceste vânzări au fost respinse la şedinţele anterioare din decembrie, ianuarie, februarie şi martie. De această dată, consilierii liberali au fost de acord cu ele, dar cu o condiţie: ca banii să fie folosiţi pentru finanţarea studiului de fezabilitate necesar construcţiei unui nou spital municipal de urgenţă.

"Grupul consilierilor PNL a fost de acord cu opt din cele nouă proiecte de vânzare, din care se vor acumula aproximativ 150.000 de euro, bani care dorim să fie direcţionaţi pentru studiul de fezabilitate privind proiectarea şi execuţia noului spital municipal de urgenţă", a declarat Eduard Ciulei, consilier local PNL.

Ce terenuri se vor vinde şi cu cât

Cea mai consistentă de sumă - 48.656 euro fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, va fi încasată de pe urma unui teren de 3.041 mp, situat în bulevardul Galați nr. 3-E, lot 1. Conform documentelor, suprafaţa a fost atribuită în folosinţă gratuită prin două hotărâri de Consiliu Local din 2007 şi 2009 şi este ocupată de construcţiile proprietatea asociaţiei care a solicitat cumpărarea: Centru turistic pentru tineri, Centru multifuncţional "Delfinul", construcţii anexe - bazin adulţi şi copii, construcţie cu destinaţia alimentaţie publică şi bar, construcţie cu destinaţia filtru plus terasă acoperită. Preţul stabilit este de 16 euro/mp fără TVA.

Pe strada Brăilei nr. 163B - E1 şi 163B - E2 vor fi vândute două suprafeţe de teren de 63 mp şi, respectiv, 187 mp, cu preţurile de 187 de euro/mp, respectiv, 190 de euro/ mp fără TVA. Sunt suprafeţe aferente spaţiului comercial proprietate a unei firme, terenuri pe care aceasta le deţine în baza contractului de dare în folosinţă, din care se vor încasa 47.330 de euro fără TVA.

Aleşii au fost de acord cu vânzarea, cu preţul 23 de euro/mp fără TVA, a terenului de 300 mp, situat pe Aleea Nordului nr. 8A, care, în prezent, este concesionat. Pe teren este edificată o construcţie autorizată, cu destinaţia de locuinţă, proprietate a celor care au solicitat cumpărarea şi vor plăti, în total, 6.900 de euro, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare.

Cu 179 de euro/mp fără TVA, adică un total de 6.090 de euro fără TVA, se va vinde terenul de 34 mp situat în cartierul Micro 17, strada Vădeni nr. 2, aferent blocului C9. Este vorba despre terenul aferent extinderii cu destinaţia de spaţiu comercial, deţinut cu contract de închiriere.

Terenul de 20 mp, situat în strada Siderurgiștilor nr. 38 E 22-A, este ocupat în întregime de construcţia proprietatea celor care au solicitat cumpărarea şi care îl deţin acum cu contract de închiriere. Preţul de vânzare stabilit este de 167 de euro/mp fără TVA, valoare totală fiind de 3.300 de euro.

A fost votat prețul de vânzare de 63 euro/mp fără TVA, pentru terenul de 38 mp situat în strada Traian Vuia nr. 21, bloc Lynx, aferent unui spaţiu deţinut de o firmă. Valoarea totală de piață propusă este de 2.394 de euro.

Pentru terenul de 11,68 mp, situat în strada Brăilei nr. 252, bloc G3, lot 2, deţinut cu contract de închiriere, vânzarea a fost decisă la preţul de 179 de euro/mp fără TVA, adică o valoare totală de 2.090 de euro.

Ultimul teren, în suprafaţă de 575 mp, situat pe Calea Prutului nr. 54, va fi vândut prin licitaţie publică deschisă. Prețul de pornire al licitației este de 67 euro/mp, fără TVA, respectiv un total de 38.500 euro, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare. Totodată, au fost aprobate caietul de sarcini pentru desfășurarea licitației publice deschise și fișa procedurii.
Trebuie spus că toate cheltuielile ocazionate de încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători.

Proiect respins

Cu 17 voturi „pentru” şi zece abţineri, proiectul de hotărâre privind vânzarea unui teren de 333 mp, situat pe strada Stadionului nr. 31, a fost respins. Pe terenul deţinut cu contract de concesiune este edificată o construcţie cu destinaţia de locuinţă şi cabinet veterinar, proprietatea celor care solicită cumpărarea. Preţul de vânzare propus era de 160 de euro/mp fără TVA. Pentru că nu au aprobat această vânzare în ianuarie, când le-a fost supusă votului prima dată, cei care vor să cumpere terenul au acţionat Consiliul Local în judecată. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul nostru, reclamanţii cer instanţei să-i oblige pe aleşii locali să le vândă terenul. Consilierii locali liberali au considerat că este un teren în litigiu şi au decis ca instanţa să fie cea care va decide cine are dreptate.

Bani de investiţii

Blocajul vânzărilor de terenuri a fost o practică obişnuită şi în mandatul anterior. Dincolo de suspiciunile exprimate privind destinaţia sumelor încasate din vânzări, abţinerea sau respingerea proiectelor era singura modalitate prin care opoziţia din Consiliul Local îi "dădea peste mână" puterii. La şedinţa de joia trecută, primarul Ionuţ Pucheanu le-a dat asigurări consilierilor că veniturile obţinute din vânzări se pot duce doar în zona de investiţi, nu se duc nici pe salarii, nici pe indemnzaţii.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Vânzarea imobilelor dorite de Kaufland și Navrom, aprobată

Respinsă luna trecută, vânzarea prin licitaţie publică a unor imobile dorite de Kaufland România şi Navrom SA a fost aprobată prin votul consilierilor locali întruniţi, miercuri 25 august 2021, în şedinţă ordinară.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", Kaufland şi-a manifestat interesul pentru achiziţia a două proprietăţi deţinute de Primăria municipiului Galaţi. Este vorba despre un teren cu suprafaţa de 3.808 mp, situat pe strada Siderurgiştilor nr. 45K şi, respectiv, despre un teren de 2.993 mp şi o clădire cu destinaţia de hală, în suprafață construită desfășurată de 2.376 mp, situate pe strada Siderurgiștilor nr. 45E. "Vă rugăm să ne comunicaţi etapele necesare achiziţiei şi dacă consideraţi oportună construcţia unui magazin Kaufland pe amplasament", se arată în solicitarea de cumpărare.

Tot potrivit documentelor, Compania de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA a solicitat cumpărarea suprafeţelor de teren pe care le deţine cu chirie de la Primăria municipiului Galaţi: 278 mp în strada Portului nr. 39A şi, respectiv, 323 mp în strada Portului nr. 39B.
Cele patru proiecte de hotărâre au revenit pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local. Singura discuție a vizat terenul de pe Siderurgiștilor nr. 45E, consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi întrebând dacă suprafața nu ar fi potrivită pentru construcția unui nou spital municipal. Răspunsul primarului Ionuț Pucheanu a fost negativ: "Terenul, așa cum arată, nu permite".
Cu câte 20 și, respectiv, 21 de voturi "pentru", cele patru vânzări au fost adoptate. Pentru Siderurgiștilor nr. 45E, prețul de pornire a licitației va fi de 952.282 de euro fără TVA, iar pentru Siderurgiștilor nr. 45K - 554.544 de euro fără TVA. În cazul terenurilor de pe strada Portului nr. 39 A și B, prețul de pornire a licitației de 100 de euro/mp, fără TVA.
Rămâne de văzut dacă, de această dată, vânzările se vor realiza. Și spunem asta pentru că aleşii locali au mai aprobat, în decembrie 2018, vânzarea prin licitaţie publică a imobilelor din Siderurgiştilor 45E şi 45K, dar procedurile respective nu s-au concretizat.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Sume consistente obţinute de Primărie din vânzarea unor terenuri intravilane

Nu mai puţin de 600 euro/mp fără TVA şi, respectiv, 338,16 euro/mp fără TVA va încasa Primăria municipiului Galaţi din vânzarea prin licitaţie a două terenuri intravilane, situate pe străzile Alexandru Cernat şi, respectiv, Mioriţei. Aceste sume se vor constitui venit la bugetul local.

La recenta şedinţă a Consiliului Local, proiectele de hotărâre privind vânzarea directă a unor imobile din municipiul Galaţi nu au fost aprobate. Aleşii locali USR PLUS şi PNL consideră că preţurile cu care au fost evaluate ar trebui actualizate. Mai mult, evaluările de preţ făcute de serviciul public Geotopocad Expert, din Primărie, sunt privite cu rezerve, dacă nu chiar cu suspiciune. În schimb, municipalitatea tocmai a reuşit să vândă prin licitaţie două terenuri şi astfel sume consistente vor ajunge la bugetul local.
Prin Hotărârea Consiliului Local 217 din 30 martie 2022, a fost aprobată vânzarea prin licitaţie a terenului în suprafaţă de 100 mp, intravilan, proprietate privată a municipiului Galaţi, situat pe strada G-ral Alexandru Cernat nr. 57A.

Conform caietului de sarcini, „terenul are categoria de folosință curți - construcții, cu o formă aproximativ regulată/dreptunghiulară. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal. De asemenea, imobilul are acces direct, la limita proprietății, cu racorduri executate la utilitățile din zonă - apă-canalizare, electricitate și gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă preponderent rezidențială/comercială, cu un potențial de dezvoltare, având în vedere vadul zonei.
Preţul de pornire a fost stabilit la 275 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare”, se preciza în documente.
La solicitarea noastră de informaţii, Primăria ne-a transmis că licitația a avut loc pe 31 mai 2022. „S-au depus trei oferte, iar oferta de preț declarată câștigătoare (criteriul de atribuire – cel mai mare preț) a fost cea cu o valoare de 600 euro/mp fără TVA (total 60.000 de euro fără TVA), depusă de un agent economic.
Potrivit reglementărilor legale, ofertantul declarat câștigător are posibilitatea de a încheia contractul în decurs de 20 de zile de la comunicarea rezultatului. Suma respectivă va constitui venit la bugetul local”, ne-a spus Primăria.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 218 din 31 martie 2022, a fost aprobată vânzarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 207 mp, intravilan, proprietate privată a municipiului Galaţi, situat pe strada Mioriței nr. 45. Conform documentelor, terenul are categoria de folosinţă curţi – construcţii, acces la căi de circulaţie, drum principal, iar la limita proprietăţii sunt racorduri executate la utilităţile din zonă: apă-canalizare, electricitate şi gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă preponderent de locuinţe.
În acest caz, Primăriei i s-au cerut clarificări, fiind întrebată dacă terenul se poate achita în rate şi dacă la prețul final de achiziție se adaugă și TVA-ul? Municipalitatea a răspuns că nu se poate achita în rate şi că se adaugă şi TVA la preţul final.
Licitaţia a avut loc pe 31 mai 2022 şi a pornit de la 198 euro/mp, fără TVA. „S-au depus trei oferte, iar oferta de preț declarată câștigătoare (criteriul de atribuire – cel mai mare preț) a fost cea cu o valoare de 338,16 euro/mp fără TVA (total 70.000 de euro fără TVA) depusă de un agent economic. Potrivit reglementărilor legale, ofertantul declarat câștigător are posibilitatea de a încheia contractul în decurs de 20 de zile de la comunicarea rezultatului. Suma respectivă va constitui venit la bugetul local”, ne-a transmis Primăria.
Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare vor fi suportate de către cumpărător.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

(Luni, 8 august 2022)

Proiecte respinse pe bandă rulantă în Consiliul local. Din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate

Din 24 de vânzări de imobile din Galați, supuse aprobării aleșilor locali, la ultima ședință ordinară, doar opt au fost aprobate. Și asta pentru că, alături de PSD și PACT pentru Galați, grupul USR PLUS a votat „pentru”, în vreme ce consilierii PNL s-au abținut de la vot. Între cele 16 vânzări respinse se află și un proiect pe care Primăria a fost obligată să îl emită de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Conform primarului Ionuț Pucheanu, din vânzarea celor 24 de imobile bugetul local ar fi încasat minimum 428.040 de euro.

Vânzarea imobilelor a fost privită, adesea, cu rezerve și chiar suspiciune de consilierii locali ai opoziției. Nu o dată prețurile propuse au fost puse la îndoială și s-a cerut actualizarea lor sau evaluarea de către un expert privat independent.

O situație grăitoare în acest sens poate fi construcția de pe strada Brăilei nr. 18A, evaluată de Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei Galaţi la doar 5.966 de euro fără TVA și care a fost vândută cu 14.600 de euro fără TVA, preț stabilit, în urma unei evaluări, de firma ieşeană Getyka Financiar. Așa cum relatam la acea vreme, și primarul Ionuț Pucheanu a părut surprins de prețul extrem de scăzut, stabilit de colegii săi din Primărie motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi și a fost contractat un evaluator independent.

La finele lunii iunie 2022, un Regulament privind vânzarea unor categorii de imobile - proprietate privată a municipiului Galați a fost aprobat de Consiliul Local. Grupul consilierilor PNL, prin vocea lui Laurențiu Onose a propus un amendament potrivit căruia „prețul de vânzare se stabilește pe baza unui raport de evaluare, întocmit de evaluatori independenți, persoane fizice sau juridice, autorizate conform legii, aprobat de Consiliul Local”. Și a arătat că în acest moment evaluările sunt efectuate de un serviciu din subordinea autorității locale. Amendamentul a fost însă respins de majoritatea PSD.

Efectul situațiilor prezentate mai sus s-a simțit din plin la ședința de luna trecută când, din 24 de proiecte privind vânzarea unor imobile, doar opt au fost aprobate cu câte 20 de voturi „pentru”. Și asta pentru că, în premieră în acest an, grupul USR PLUS a votat favorabil niște vânzări.

Ce s-a votat

Cinci dintre proiectele votate vizează vânzarea prin licitație publică a unor terenuri. O suprafață de 569 mp, situată pe strada Privighetoarei nr. 2A va fi scoasă la licitație cu prețul de pornire de 37.600 de euro fără TVA. O altă suprafață de 1.560 mp, pe strada Castrul Roman nr. 32C, va fi licitată cu un preț de pornire de 21.800 de euro fără TVA. Pentru suprafaţa de 1.390 mp, pe strada V.A. Urechia nr. 38, licitația va începe de la 55.600 de euro fără TVA. Iar pentru 420 mp pe strada Griviței nr. 32A, cu prețul de pornire la licitație va fi de 44.500 de euro fără TVA.

S-au mai aprobat și trei proiecte privind vânzarea unor terenuri către firmele sau persoanele care le-au ocupat deja cu niște construcții. Astfel, suprafața de 55 mp, situată în Cartier Micro 16, pe strada Lebedei nr.9 E43 va fi vândută cu 9.600 euro, iar suprafața de 17 mp, situat în Cartier Siderurgiștilor Vest, acces bloc 4E, lot 1, cu prețul total de 2.999 de euro. Pentru 351 mp, pe strada I. L. Caragiale nr. 25, firma interesată va plăti 65.300 de euro. Iar pentru suprafața de 2 mp, pe Ovidiu nr. 1-E40, un gălățean va achita 440 de euro.

Hotărâre definitivă a instanței

Alte 16 proiecte privind înstrăinarea unor imobile au fost respinse cu câte 16 voturi pentru (PSD și PACT), patru voturi „împotrivă” (USR PLUS) și patru abțineri (PNL). Între acestea s-a aflat și vânzarea terenului în suprafață de 105 mp, situat pe strada Nicolae Alexandrescu nr. 44, lot 2, cu o valoare totală de 27.900 euro. În documentație, se specifică faptul că Primăria a fost obligată de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă să emită un proiect de hotărâre în vederea vânzării acestei suprafețe.
„Aş dori să nu fiu părtaş la plata unor penalităţi de întârziere sau altor daune. Este un lot pentru care există o sentinţă judecătorească din 2021, cu obligaţia de a face. Ne opunem la executarea unei hotărâri judecătoreşti. Eu şi cu colegii mei am votat «pentru», aş vrea să se ia act. Dacă la celelalte vânzări vă opuneţi, nu ştiu din ce motiv, aici vă opuneţi efectiv şi la respectarea legii”, a atras atenția viceprimarului PSD Sorin Enache.

Prezent la ședință, prefectul Gabriel Panaitescu a intervenit afirmând că hotărârea de instanță este executorie, şi nerespectarea ei se pedepsește penal.

Răspunsul a venit din partea consilierei PNL Anamaria Hărăbor: „Am citit atât proiectul de hotărâre, cât şi hotărârea instanţei. Instanţa obligă Primăria la elaborarea unui proiect de hotărâre în acest sens, nu dispune obligativitatea Consiliului Local de a vota această vânzare. Noi aşa am interpretat hotărârea instanţei”.

Cert este că acest proiect de hotărâre și celelalte vânzări respinse au ajuns din nou la comisiile Consiliului Local și ar urma să fie supuse votului la ședința ordinară din această lună, alături de alte noi vânzări.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la vot, mai ales în lumina intervenției primarului Ionuț Pucheanu din ședința trecută: „Eu vreau să mulţumesc de două ori - într-o mai mică măsură celor de la USR, care au mai votat câteva vânzări, decât celor din PNL - pentru lipsirea bugetului local de minimum 428.040 de euro. Atât însumează lipsa voastră de… nici nu ştiu cum să-i spun. Nu în ultimul rând cer scuze cetăţenilor pentru că nu le-ați votat şase metri, cinci metri, patru metri de sub balcon. Sunt foarte fericiţi oamenii aceştia. E o politică extraordinară pe care o duceţi, sunt sigur că veţi înregistra nişte scoruri absolut impresionante la următoarele alegeri! Nu pot decât să mă înclin şi să vă mulţumesc pentru majoritatea din viitorul Consiliu Local!”, a spus, ironic, primarul.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Gălăţeni care vor să cumpere terenuri şi-au cerut drepturile în Consiliul Local. Din 21 de proiecte, unul singur a fost aprobat

Şase dintre gălăţenii care au solicitat cumpărarea terenurilor pe care le-au închiriat sau concesionat de la Primărie, şi care tot aşteaptă ca vânzarea respectivelor imobile să fie aprobată de aleşi, au cerut să ia cuvântul în plenul şedinţei Consiliului Local de marţi, 30 august 2022. Gestul lor vine după ce - aşa cum am relatat în ziarul „Viaţa liberă” - la şedinţa ordinară de luna trecută, din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate. Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi se aflau nu mai puţin de 21 de proiecte privind vânzări de terenuri, printre care şi cele şase pentru care au pledat cetăţeni reprezentând societăţi comerciale. Aceştia şi-au edificat spaţii comerciale sau de prestări servicii pe suprafeţele respective şi au vrut să afle ce trebuie să mai facă pentru a le putea cumpăra. Intervenţiile lor nu au avut ca efect decât discuţii contradictorii între aleşi, pentru că vânzările nu au fost aprobate.

Şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Local a început cu intervenţiile a şase gălăţeni care vor să cumpere terenurile pe care şi-au edificat sau extins spaţii comerciale sau de prestări servicii. Proiectele de hotărâre privind vânzarea respectivelor terenuri se aflau pe ordinea de zi a şedinţei şi fuseseră respinse la întrunirea de luna trecută.

„Cererea mea de cumpărare a 23 de metri pătraţi, aflaţi sub construcţia ridicată legal, a intrat de trei ori până acum în şedinţe de plen şi nu a fost aprobată. Dacă nu am documentaţia completă, ce trebuie să mai fac ca să pot obţine această aprobare?”, a întrebat Gabriela Humă.

„Anual, eu plătesc la Primărie cel puţin 10.000 de euro taxe. Sunt la zi sunt cu toate. Am vreo doi ani de când vreau să iau acest teren, am depus o documentaţie, dar nu ştiu care e motivul pentru care e respinsă”, a vrut să afle Constantin Apostu.

„Solicitarea mea a intrat în câteva şedinţe, dar nu am primit nici un răspuns oficial. Am aflat pe surse că nu s-a aprobat. De ce nu mi de răspunde cu adresă oficială?”, a întrebat Sorinel Şerban.

„Fiecare dintre noi a trecut prin mai multe etape cu actele şi evaluările. Preţurile sunt actualizate maximal aproape. Primăria este în câştig poate cu 300 la sută. Noi suntem cei care plătim taxele şi impozitele, noi vă susţinem şi pe dumneavoastră, şi pe toată lumea. Vă rugăm să aveţi în vedere că noi solicităm aceste vânzări de nevoie, altfel n-am fi venit să ne milogim sau să vă cerem ajutorul”, a spus Lăzărică Codreanu.

„Noi dorim să cumpărăm şi facem un efort ca să plătim. Dacă există legalitate, nu văd de ce n-ar fi în interesul şi al nostru şi al autorităţii să facem tranzacţia?”, a întrebat Stelian Judele.

„Cu ce am greşit că doresc să cumpăr un teren pe care 22 de ani l-am administrat cum trebuie. Nu am fost niciodată datoare. Mai am încă 18 ani de aşteptat până termin concesiunea. Dacă am o problemă cu dosarul sau trebuie să mai fac ceva vă rog să îmi spuneţi. Nu ne este uşor nici să venim în faţa dumneavoastră. Ne daţi senzaţia omului care cerşeşte. Nu e corect aşa!”, a spus Alina Albotă.

Explicaţiile viceprimarului Sorin Enache

Viceprimarul PSD Sorin Enache a precizat că pe ordinea de zi se află 21 de proiecte de hotărâre care au ca obiect vânzări de terenuri, între care patru prin licitaţie.

„Aceste 21 de proiecte totalizează peste 800.000 de euro. Aceşti oameni vor plăti sume importante pentru achiziţia acestor terenuri deţinute cu contracte de închiriere sau concesiune. S-au făcut documentaţii, s-au plătit măsurători cadastrale - care nu costă puţin. Avem solicitanţi care au cereri de pe vremea domnului primar Dumitru Nicolae, Dumnezeu să-l ierte! Aceste proiecte sunt la a treia intrare pe ordinea de zi în şedinţă. Sper să aflăm şi noi de ce nu putem obţine acea majoritate de 19 voturi ca să fie aprobate”, a declarat Sorin Enache.

Motivele PNL

În numele grupului PNL, Valeriu Onose a detaliat motivele pentru care consilierii liberali nu pot aproba vânzările, aşa cum nu au votat favorabil nici regulamentul Consiliului Local care reglementează aceste tranzacţii: „Nu avem o problemă cu vânzarea în sine, ci avem dubii în privinţa procedurii de determinare a preţului de vânzare. Nu se respectă Codul Administrativ, care precizează: preţul minim de vânzare, aprobat prin hotărârea Consiliului Local, va fi valoarea cea mai mare dintre preţul de piaţă şi valoarea de inventar al imobilului. Valorile de inventar nu le găsim în documentaţie. Iar raportul de evaluare trebuie întocmit de evaluatori autorizaţi şi selectaţi cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice”.

Viceprimarul Sorin Enache a insistat că vânzările sunt corecte şi legale, chiar dacă nu sunt stabilite de un evaluator desemnat printr-o procedură de achiziţie publică, ci de un serviciu public din cadrul administraţiei locale. Şi a invocat o excepţie prevăzută de legislaţia achiziţiilor publice: „Primăria municipiului Galaţi are un contract-cadru cu serviciul Geotopocad pentru aceste expertize. Dacă am face procedură de selecţie ar însemna să ducem aceste vânzări ani de zile. Numai astăzi avem 21 de proiecte. Dacă ar fi fost ilegal, eram cu toţii la DNA. Preţurile sunt de la 55 de euro la periferia oraşului până la 340 de euro pe metru pătrat. Pierde oraşul?! Sunt foarte multe vânzări aprobate care au trecut de toate autorităţile verificatoare fără nicio problemă”, a subliniat viceprimarul.

Între suspiciuni şi susţinere

Grupul USR PLUS, prin consilierii Daniel Zinica şi Flavia Susnoschi, a ridicat din nou suspiciuni în privinţa evaluărilor făcute de serviciul Primăriei. Şi a adus din nou în discuţie situaţia imobilului subevaluat de Geotopocad la doar 5.966 de euro fără TVA, vândut ulterior cu 14.600 de euro fără TVA, preț stabilit, în urma unei evaluări, de firma ieşeană Getyka Financiar. Şi au mai arătat că nu este obligatorie vânzarea unui teren concesionat, că agenţi economici importanţi nu sunt proprietarii suprafeţelor pe care şi-au dezvoltat afaceri de succes.

De partea cetăţenilor care cereau să fie proprietari pe terenuri, nu chiriaşi sau concesionari, s-a plasat grupul PACT, care, prin vocea lui Gregor Teodorescu, a pledat pentru vânzarea tuturor imobilelor municipalităţii la preţuri cât mai mici, pentru a permite dezvoltarea unor afaceri.

Discuţia s-ar fi putut prelungi mult şi bine dacă preşedintele de şedinţă nu i-ar fi pus punct, pentru a putea începe şedinţa efectivă.

Votul

Din cele 21 de vânzări, 20 au fost respinse cu câte 16 voturi „pentru” (PSD şi PACT), patru „împotrivă” (USR PLUS) şi patru abţineri (PNL).

Înainte să fie respins proiectul care îl viza, unul dintre cetăţeni a ţinut să le bată obrazul aleşilor: „Care este rolul nostru, să aşteptăm 2024, poate vine alt Consiliu cu alte vederi?! Nu sunt jurist de meserie, nu sunt obligat să cunosc toate subterfugiile. Eu respect legile, regulamentele şi hotărârile de Consiliu Local. De ce nu v-aţi făcut temele înainte să ajunge noi aici? Comunicaţi între dumneavoastră, domnilor! Nu trebuie să vă contraţi de faţă de noi. Am un gust amar. Vă mulţumesc. Acum puteţi să votaţi ce vreţi: 16 - 4 - 4”.

A fost aprobată cu 20 de voturi favorabile şi patru abţineri o singură vânzare, pentru care Primăria a fost obligată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă să emită proiect de hotărâre.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

După vânzările de terenuri respinse pe bandă rulantă, Primăria caută evaluator

După ce proiectele de hotărâre privind vânzările de terenuri au fost respinse de cel puţin trei ori consecutiv, iar şase dintre gălăţenii interesaţi să cumpere suprafeţe şi-au cerut drepturile în Consiliul Local, administraţia locală a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare, în vederea stabilirii valorii de piaţă a respectivelor imobile.

"Gălăţeni care vor să cumpere terenuri şi-au cerut drepturile în Consiliul Local. Din 21 de proiecte, unul singur a fost aprobat", scriam, la finele lunii august, în ziarul "Viaţa liberă". Intervenţiile celor şase gălăţeni au venit după ce la şedinţa ordinară din luna iulie, din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate.

Nu o dată, în şedinţele de plen, consilierii USR PLUS au ridicat suspiciuni în privinţa evaluărilor făcute de serviciul Primăriei, Geotopocad, şi au insistat pentru contractarea unor evaluatori independenţi.

La rândul lor, consilierii liberali, prin vocea lui Valeriu Onose, au arătat că evaluatorii trebuie selectaţi cu respectarea legislaţiei achiziţiilor publice: "Nu avem o problemă cu vânzarea în sine, ci avem dubii în privinţa procedurii de determinare a preţului de vânzare. Nu se respectă Codul Administrativ, care precizează: preţul minim de vânzare, aprobat prin hotărârea Consiliului Local, va fi valoarea cea mai mare dintre preţul de piaţă şi valoarea de inventar a imobilului. Valorile de inventar nu le găsim în documentaţie. Iar raportul de evaluare trebuie întocmit de evaluatori autorizaţi şi selectaţi cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

Pentru că situaţia s-ar fi putut prelungi la nesfârşit, iar de pierdut nu aveau doar gălăţenii interesaţi să cumpere, ci şi bugetul Primăriei, care ar urma să încaseze sume consistente în urma vânzărilor, a fost lansată o achiziţiei publică menită să facă "pace".

Concret, Primăria caută "servicii de elaborare a rapoartelor de evaluare în vederea stabilirii valorii de piaţă pentru imobile proprietatea privată a municipiului Galaţi".

Tabelul cu bunuri care vor fi supuse evaluării, cuprins în caietul de sarcini, numără 19 poziţii - suprafeţe de teren situate în diferite zone ale oraşului, pe străzile: Siderurgiștilor, Regiment 11 Siret, Tecuci, Nae Leonard, Stadionului, Basarabiei, Roşiori, Saturn, Portului, Basarabiei, Brăilei, Aviatorilor, Traian Vuia şi bulevardul George Coșbuc.

"Evaluarea se realizează conform OUG nr. 57/2019 în vederea determinării valorii de piaţă a bunului imobil, în vederea realizării operaţiunii de vânzare sau pentru calculul redevenței în vederea concesionării. Valoarea estimată pentru prestarea serviciilor - 450 lei/raport de evaluare fără TVA", se arată în caietul de sarcini.

Ofertele sunt așteptate până pe 26 septembrie 2022, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Primăria face rost de bani pentru investiţii (şi) prin vânzarea terenurilor oraşului

Încercând să facă rost de bani pentru investiţii, Primăria municipiului Galaţi a scos la licitaţie publică şase terenuri libere de construcţii şi aşteaptă, până pe 17 februarie 2023, ofertele din partea celor interesaţi să cumpere. Preţurile fără TVA de la care vor porni licitaţiile variază între 193,89 euro/mp - cel mai scump teren - şi 26,1 euro/mp - cel mai ieftin. Stabilirea acestor valori a generat controverse la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din 2023. Trebuie spus că evaluarea imobilelor nu a mai fost făcută de serviciul Geotopocad din cadrul Primăriei Galaţi, ci de către experţi independenţi.

Şase terenuri libere de construcţii, situate în diferite zone ale oraşului, proprietate privată a municipiului Galaţi, îşi caută cumpărători în cadrul unor licitaţii publice organizate de Primăria Galaţi.

Cel mai valoros este un teren intravilan de 369 mp, situat în strada Stadionului nr. 17A, pentru care prețul de pornire este de 193,89 euro/mp, fără TVA. Nu mai puţin de 144 de euro/mp, fără TVA este preţul de pornire pentru o suprafaţă de 369 mp, situată pe strada Mărăști nr. 42. Cea mai generoasă suprafaţă - 800 mp - se află pe strada Brăilei nr. 223B, unde preţul porneşte de la 80 euro/mp, fără TVA. Pentru un teren de 500 mp, situat în strada Calea Prutului nr. 220A, licitaţia va porni de la 63,55 euro/mp fără TVA. Ultimele două terenuri se află pe strada Nicolae Labiş nr. 18A şi, respectiv, 16A, lot 2. Pentru cel de 305 mp, prețul de pornire este de 34,53 euro/mp, fără TVA, iar pentru cel de 793 mp - 26,1 euro/mp, fără TVA.

Aceste valori au fost stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local, în 21 decembrie 2022, la finalul unei dezbateri care a stârnit controverse între aleşi. Trebuie spus că, în afară de cele şase terenuri licitate, s-au aprobat şi alte 21 de vânzări directe, către persoane fizice sau agenţi economici, a unor terenuri închiriate sau concesionate, ocupate deja de construcţii. Cele mai multe dintre aceste proiecte fuseseră respinse la vot de câteva ori, pentru că aleşii locali USR au pus la îndoială evaluările făcute de serviciul Primăriei, Geotopocad. Iar consilierii PNL au insistat că evaluatorii trebuie selectaţi cu respectarea legislaţiei achiziţiilor publice. Iată că acest fapt s-a întâmplat, dar tot au apărut controverse.

Paradoxuri semnalate de grupul USR

Discuţia despre cele 27 de proiecte de vânzare a terenurilor proprietatea privată a municipiului Galaţi a fost deschisă de către consilierul local USR Daniel Zinica. Apreciind faptul că s-a ales un evaluator privat, politicianul a reclamat discrepanţe foarte mari, şi nu numai de preţ: "evaluatorul privat a evaluat terenul de pe strada Tecuci nr. 189A la 78 de euro/mp, în timp ce Geotopocad l-a evaluat la 175 de euro/mp. Ridică semne de întrebare că avem o evaluare de 2,5 ori mai mică. Problema e că terenul de pe strada Tecuci are toate utilitățile, şi a fost comparat cu terenuri fără utilităţi. Pare că am compara un Logan cu o căruță de butelii. Dacă noi dăm cu un preţ 78 de euro/mp în loc de 175 de euro/mp, cât e valoarea lui, inclusiv Primăria iese în minus!".

"Acum Geotopocad e bun?", a fost replica ironică a administratorului public Cezar Bichescu, care a punctat că parafa unui evaluator acreditat ANEVAR nu poate fi contestată, acesta asumându-şi întreaga responsabilitate.

Soluţia a venit din partea consilierei USR Flavia Susnoschi: dacă între două evaluări sunt diferenţe mai mari de 25 la sută, se impune o a treia evaluare...

"Noi am invocat respectarea unei proceduri prevăzute de Codul Administrativ, evaluarea făcută de independenți. Primăria a înțeles să respecte o procedură legală, să organizeze licitație și să îi fie încredințate aceste evaluări unui independent. Pe noi ne-a interesat să fie respectat un principiu legal, nu ne-am pronunțat asupra valorilor", a declarat consilierul PNL Laurenţiu Onose, arătând că primarul este singurul în măsură să decidă dacă un teren poate fi vândut sau să devină o investiţie.

"Nu-i vând nimic nici mamei, nici lui tata!"

"Oameni buni, avem sarabanda asta a vânzărilor de doi ani. Mi s-a solicitat expert în locul Geotopocad, am luat expert. Acum nu e bun nici expertul! Nu-i vând nici mamei, nici lui tata nimic. Nu am niciun interes personal, cel mai probabil nici dvs. Nu vinde nimeni orașul Galați! Vorbim de suprafeţe de câțiva metri pătraţi. Primăria a dat o dată bani pentru o evaluare la Geotopocad, a mai dat alți bani la două companii pentru evaluări independente, dăm și a treia oară pentru o a treia părere! Pentru că discrepanțele sunt consistente, de la simplu la dublu sau la triplu. Dar hotărâți-vă o dată cum vă poziționați vizavi de vânzări. Banii din vânzări au o destinație specială, merg pe investiții, nu pot fi folosiți pentru salarii sau altceva, nici măcar pentru spectacole", a spus primarul Ionuţ Pucheanu.

După o pauză de gândire şi negocieri, cele 27 de vânzări au fost aprobate, fie cu câte 23 de voturi, pentru că grupul USR s-a abţinut, fie în unanimitate.

Top vânzări directe

Rămâne de văzut cât va câştiga Primăria din licitaţii. Pentru a avea o privire de ansamblu asupra preţurilor cu care vor fi vândute direct cele 21 de suprafeţe de teren, vă spunem care sunt cel mai mare şi, respectiv, cel mai mic scor. Astfel, pentru vânzarea terenului în suprafață de 790 mp, situat pe strada Portului nr. 8 S2-S1, către societatea Oceania SRL, prețul de vânzare este de 247 euro/mp, fără TVA. La polul opus, vânzarea terenului de 33,59 mp, situat pe strada Traian Vuia nr. 29, bloc J8, parter, către o gălăţeancă va fi făcută la prețul de 42 euro/mp, fără TVA. Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare vor fi suportate de către cumpărător.

Cine evaluează imobilele Galaţiului

Potrivit rapoartelor de specialitate cuprinse în proiectele de hotărâre privind vânzarea terenurilor oraşului, evaluatorii la care a apelat Primăria Galaţi sunt Emy Eval SRL din Cluj şi, respectiv, Getyka Financiar SRL din Iaşi. Cu acestea două, Primăria a încheiat contracte pentru servicii de elaborare a rapoartelor de evaluare în vederea stabilirii valorii de piață pentru imobile proprietatea privată a municipiului Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Primele vânzări de terenuri aprobate de aleşi în 2023

Nu mai puţin de zece suprafeţe de teren, proprietăţi private ale municipiului Galaţi, vor fi vândute în perioada următoare, după cum au decis aleşii locali la finele lunii trecute, cu câte 22 de voturi favorabile (PSD, PNL şi PACT) şi trei voturi împotrivă (USR)

Opt dintre terenuri vor fi scoase la licitaţie, iar alte două vor fi vândute direct celor care le deţin cu contracte de închiriere, respectiv, de concesiune. Trebuie spus că sunt primele vânzări aprobate în 2023, în condiţiile în care, în februarie anul acesta, o serie de proiecte privind înstrăinarea unor terenuri au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei respective.

Aşa cum ziarul "Viaţa liberă" a relatat în repetate rânduri, proiectele de hotărâre privind vânzarea unor terenuri proprietate privată a municipiului Galaţi au fost, luni în şir, blocate în Consiliul Local, după ce aleşii opoziţiei - PNL şi USR - au ridicat suspiciuni asupra modului în care a fost calculat preţul pe metru pătrat. Primăria Galaţi a fost nevoită să apeleze la evaluatori independenţi, în locul propriului serviciu, Geo Topo Cad.

Primele vânzări de terenuri din 2023 au fost aprobate la finele lunii trecute, cu câte 22 de voturi "pentru" şi câte trei împotrivă. Iată ce terenuri ar urma să fie vândute şi cu ce preţ.

224,82 euro/mp

Nu mai puţin de 224,82 euro/mp, la care se adaugă TVA, după caz, reprezintă prețul consistent de la care va porni licitaţia pentru vânzarea unei suprafeţe de 93 mp, care se află pe strada Cloșca nr. 1 S5. Potrivit raportului de evaluare, terenul are categoria de folosință actuală curți/construcții, cu o formă aproximativ regulată. Pe teren este edificată o construcție fără forme legale. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal, dar şi la utilitățile din zonă. Proprietatea este amplasată într-o zonă poli urbani principali/secundari, cu potențial de dezvoltare, având în vedere vadul zonei, spune Primăria. 

152,20 euro/mp

În topul preţurilor votate de aleşi urmează valoarea de 152,20 euro/mp, de la care va porni licitaţia pentru vânzarea unei suprafeţe de 680 mp de pe strada Nicolae Caranfil nr. 3A. Liber de construcţii, terenul are categoria de folosință actuală curți construcții, cu o formă aproximativ regulată. Are acces direct la căi de circulație, drum principal şi la utilitățile din zonă. Proprietatea este amplasată într-o zonă pentru locuințe colective și funcțiuni complementare, cu potențial de dezvoltare.

150,21 euro/mp

De la valoarea de 150,21 euro/mp va pleca licitaţia de vânzare a suprafeţei de 610 mp de pe strada Feroviarilor nr. 24D. Imobilul se află într-o zonă pentru locuințe colective şi are acces direct la căi de circulație şi utilităţi. Este liber de construcţii.

138,28 euro/mp

Pentru vânzarea unui teren de 140 mp, amplasat pe strada Alexandru Davila nr. 3C, autorităţile vor organiza o licitaţie care va porni de la preţul de 138,28 euro/mp. Proprietatea este amplasată în zona centrală, cu potențial de dezvoltare, numai că pe teren sunt edificate construcții fără forme legale, pentru că nu sunt îndeplinite condițiile de construibilitate. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal şi la racordurile de utilităţi din zonă.

136,38 euro/mp

Pe Aleea Jderului nr. 36B se află o suprafaţă de 1.500 mp, pentru care preţul de pornire al licitaţiei va fi de 136,38 euro/mp. Conform raportului de evaluare, este un teren arabil, liber de construcții, cu acces direct la căi de circulație, drum principal şi utilităţi. Proprietatea este amplasată într-o zonă pentru locuințe individuale, cu potențial de dezvoltare.

134,3 euro/mp

Într-o zonă pentru locuințe colective și funcțiuni complementare, cu potențial de dezvoltare, se află un teren de 30 mp, situat pe bulevardul Traian Vuia nr. 27-S6. Licitaţia în cazul lui va porni de la valoarea de 134,3 euro/mp. Terenul, încadrat în categoria de folosinţă curți construcții, are acces atât la drum principal, cât şi la utilităţi.

90,53 euro/mp

Valoarea de 90,53 euro/mp, la care se adaugă TVA, după caz, va fi preţul de pornire pentru licitaţia care va avea ca obiect vânzarea unui teren de 5.735 mp, de pe strada Macului nr. 50, lot ½. Conform documentelor, este un teren neproductiv, ocupat de construcții edificate fără forme legale. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal, iar la limita de proprietate există racorduri executate la utilitățile din zonă - apă-canalizare, electricitate și gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă mixtă-locuințe individuale/comerț/servicii, cu potențial de dezvoltare.

39,8 euro/mp

Cel mai ieftin terene este în suprafață de 675 mp, situat pe strada Tudor Vladimirescu nr. 352. Conform documentelor, terenul are categoria de folosință actuală curți construcții, formă neregulată și este liber de construcții. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal, iar la limita proprietății există racorduri executate la utilitățile din zonă - apă-canalizare, electricitate și gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă pentru locuințe individuale cu potențial de dezvoltare, dar se află în zonă de protecție căi ferate. Licitaţia va pleca de la preţul de 39,8 euro/mp, la care se adaugă TVA, după caz.

Vânzări directe

Conform Codului Administrativ, se pot vinde prin atribuire directă suprafeţe de teren pe care sunt ridicate construcţii conform autorizaţiei de construire, constructorilor de bună-credinţă. Aleşii au aprobat şi două vânzări directe.  Astfel, terenul de 118 mp de pe strada Domnească nr. 15 va fi vândut cu preţul de 285 euro/mp fără TVA celor care îl deţin cu contract de închiriere. Aceştia au edificat acolo o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial. Iar terenul de 178 mp, situat pe strada Serii nr. 5, Lot 2, va fi vândut concesionarului care îl deţine, cu preţul de 84,60 euro/mp, fără TVA. Pe terenul respectiv există o construcție, proprietatea unei societăţi comerciale.

Venituri la bugetul local

Conform documentelor aprobate de Consiliul Local, cheltuielile ocazionate de încheierea contractelor de vânzare a terenurilor vor fi suportate, în fiecare caz, de către cumpărător. Sumele obţinute în urma licitaţiilor şi a vânzărilor directe se vor constitui venituri la bugetul local al oraşului. Rămâne de văzut cât de repede se vor găsi cumpărători pentru terenurile care vor fi scoase la licitaţie şi cât de consistente vor fi preţurile cu care vor fi vândute.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.