Jump to content

Episcopul BOR din Australia şi Noua Zeelandă este gălăţean


Recommended Posts

Posted

Episcopul BOR din Australia şi Noua Zeelandă este gălăţean

Primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, părintele arhimandrit Mihail Filimon, va fi hirotonit arhiereu duminică, la Sărbătoarea Floriilor, în cadrul Sfintei Liturghii. Preacuviosul arhimandrit Mihail Filimon va fi hirotonit în timpul slujbei Sfintei Liturghii din duminica Floriilor, care va avea loc la Catedrala Patriarhală şi va fi transmisă în direct de postul de televiziune Trinitas al Patriarhiei Române. Slujba va putea fi urmărită şi de preoţii şi credincioşii din Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande pe canalul TVR Internaţional, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române. Părintele arhimandrit Mihail Filimon a fost ales, în 5 mai, de Sfântul Sinod, în scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande.

Arhimandritul Mihail Maricel Filimon s-a născut în 25 ianuarie 1964, în comuna Matca, judeţul Galaţi. După terminarea şcolii generale şi a gimnaziului, a urmat cursurile liceale în oraşul Tecuci, judeţul Galaţi, între anii 1978-1982. În luna octombrie a anului 1984 a intrat la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureştilor. Apoi, la 7 ianuarie 1986, cu aprobarea Preafericitului Patriarh Justin, a fost tuns în monahism, primind numele de Mihail. Din vara anului 1986 a fost transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu în anul 1991, susţinând teza de licenţă cu titlul "Preocupări privind canonizarea sfinţilor români în trecut şi astăzi". În acelaşi an a susţinut examenul de admitere pentru cursurile de doctorat în Teologie, fiind admis la secţia Sistematică, specialitatea Teologie Dogmatică şi Simbolică, susţinând toate examenele pentru cei trei ani la Sibiu (1992-1994) şi Cluj (1994-1995). În anul 1992, Patriarhul Teoctist l-a recomandat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a primi o bursă de studii postuniversitare. Astfel, în luna februarie 1993 a urmat cursurile pentru limba greacă la Facultatea de Filologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic. La 9 iunie 1993, Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic i-a aprobat cererea de înscierea la doctor. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 8-9 decembrie 1994, i-a acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995. După revenirea sa de la Tesalonic, începând cu 1 octombrie 1999, a fost lector la catedra de Pedagogie Creştină din cadrul secţiei Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Sfânta Filofteia" a Universităţii Piteşti. În 1 noiembrie 1999 a fost numit consilier pe probleme de învăţământ teologic şi religios în Eparhia Argeşului şi Muscelului. În 23 aprilie 2003 a fost chemat la Mănăstirea Ortodoxă Română "Înălţarea Domnului" din Detroit, Statele Unite ale Americii, iar în 27 iulie 2003 a fost ales de către obştea Sfintei Mănăstirii în ascultarea de Stareţ, fiind mai apoi confirmat şi instalat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Nathaniel al Detroitului. La chemarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a întors la Bucureşti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, în funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Posted

Sa dea Bunul Dumnezeu sa se instaleze cat mai repede si sa se apuce de treaba cat mai grabnic nu doar sa fie asa numai cu titlu onorific.Speram si Patriarhia Romana sa-l sustina totodata ca v-a avea nevoie cu siguranta .Soarta romanilor ortodocsi de pe aceste meleaguri nu e tocmai roza , spiritual vorbind :(

Doamne Ajuta-Ne

Posted

Primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande a fost hirotonit

Sute de credincioşi au asistat, duminică, la Slujba Sfintei Liturgii de Florii de la Catedrala Patriarhală, când a fost hirotonit primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, părintele arhimandrit Mihail Filimon. Pregătirea pentru hirotonirea părintelui arhimandrit Mihail Filimon a început încă de sâmbătă, după pelerinajului de Florii organizat în Capitală de Patriarhia Română.

Duminică, încă de la primele ore ale dimineţii, biserica din Dealul Mitropoliei s-a umplut de credincioşi dornici să asiste la hirtonirea părintelui arhimandrit Mihail Filimon şi la slujbele Sărbătorii Floriilor şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost săvârşită odată cu slujba pentru Florii pentru că în acest an sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor (23 aprilie).

Slujba de duminică a început cu hirotosirea, adică o prezentare canonică a arhimandritului Mihail Filimon în faţa celor opt episcopi din Sfântul Sinod prezenţi la slujbă. Episcopii l-au cercetat asupra credinţei lui punându-i întrebări conform rânduielilor bisericeşti specifice evenimentului. După ce arhimandritul Mihail Filimon a semnat mărturisirea de credinţă şi a fost binecuvântat de către IPS Nifon Mihăiţă, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, a început slujba de hirotonire întru arhiereu a acestuia.

În cadrul slujbei de hirotonire, arhimandritul Mihail Filimon a primit veşmintele de arhiereu: sacos (veşmânt arhieresc de mătase, lung până la genunchi şi cu mâneci largi), omofor (veşmânt în forma unei eşarfe pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc), engolpion (iconiţă dintr-un metal preţios purtată de arhierei la gât), crucea, mitra (acoperământ al capului purtat în timpul slujbei religioase) şi cârja. Veşmintele episcopului sunt cele pe care le purtau împăraţii bizantini. Împăratul era cel care dădea episcopilor veşmintele.

După ce a fost hirotonit, episcopul Mihail a condus Slujba Sfintei Liturghii din Duminca Floriilor. La slujbă au participat, alături de IPS Nifon, şi PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, PS Galaction Stângă, episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Sebastian, episcop al Slatinei, PS Vincenţiu Ploieştenu, episcop vicar patriarhal, PS Ciprian Câmpineanul, epicop vicar patraiarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi PS Irineu Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului.

Slujba a putut fi urmărită şi de preoţii şi credincioşii din Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande.

  • 2 months later...
Posted

Mihai Filimon va fi întronizat duminică

Arhimandritul Mihail Filimon, primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, va fi întronizat duminică, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în biserica cu acest hram din Melbourne, Australia, informează Patriarhia Română. Sfânta Liturghie şi ceremonia de întronizare vor fi oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, alţi ierarhi ai altor biserici ortodoxe surori, preoţi şi diaconi din Australia şi Noua Zeelandă. La eveniment vor participa şi reprezentanţi ai autorităţilor române, ai autorităţilor locale, preoţi, monahi şi credincioşi, precum şi reprezentanţi ai altor culte.

Fondarea parohiilor ortodoxe româneşti în Australia şi Noua Zeelandă s-a făcut pe bazele canonice şi păstrând principiile din Biserica Ortodoxă Română. Printre parohiile înfiinţate după cel de al Doilea Război Mondial se numără, în Australia, Parohia Sfinţii Petru şi Pavel din Melbourne (1970), Parohia Sfânta Maria din Sydney (1970), Parohia Sfântul Nicolae din Adelaide (1972), Parohia Sfântul Dumitru din Brisbane (1984), Parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Perth (1982), iar în Noua Zeelandă, Parohia Sfânta Maria din Wellington (1971), altele luând fiinţă după anul 1989. Parohiile ortodoxe române din Australia şi Noua Zeelandă, mai vechi şi mai noi, au fost organizate în două protopopiate alcătuind Vicariatul Ortodox Român pentru Australia şi Noua Zeelandă înfiinţat, la cererea preoţilor şi a credincioşilor români, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa de lucru din 26 iunie 2006. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, cu sediul la Melbourne, în dependenţă directă de Patriarhia Română şi înscrierea acesteia în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, ca etapă fundamentală în procesul de consolidare a comuniunii preoţilor şi credincioşilor ortodocşi români din Australia şi Noua Zeelandă cu Sfânta Biserică Mamă din România şi, prin aceasta, cu Biserica Ortodoxă Universală.

  • 1 year later...
Posted

Episcopul romanilor din Australia si Noua Zeelanda a oficiat Sfanta Liturghie la Galati

Preasfintitul Parinte Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei si Noii Zeelande, a oficiat duminica, 2 mai, alaturi de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si preoti si diaconi din administratia eparhiala, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopala din Galati, cu prilejul sarbatorii Sfantului Atanasie Patelarie, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.

Biserica din municipiul Galati il are drept ocrotitor pe Sfantul Ierarh Atanasie, prilej cu care si-a serbat hramul. Preotii si credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie savarsita in aceasta biserica au avut bucuria de a primi cuvantul de invatatura al ierarhului roman din diaspora, care a declarat ca a avut bucuria la sarbatoarea Sfantului Atanasie sa participe la primul hram al primei parohii care poarta numele ‘Sfantul Atanasie' din Galati, slujind Sfanta Liturghie alaturi de credinciosii din aceasta parohie.

Numerosi credinciosi au dorit sa fie prezenti ieri la hramul Bisericii. In ultimele doua zile mii de credinciosi, impreuna cu pastorii lor, din toate cele opt Protopopiate ale Eparhiei Dunarii de Jos, s-au putut inchina la racla cu moaste ale Sfantului Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.

http://www.rgnpress.ro/content/view/43079/30/

  • 8 years later...
Posted

Episcopul ortodox din Australia şi Noua Zeeleandă s-a născut la Matca

Mihail Maricel Filimon, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeeleandă, s-a născut la 25 ianuarie 1964, în localitatea Matca, judeţul Galaţi. A urmat cursurile liceale în Tecuci, judeţul Galaţi, între anii 1978-1982.

În octombrie 1984, a intrat la Mănăstirea Cernica, unde, în 7 ianuarie 1986, a fost tuns în monahism, primind numele Mihail. În acelaşi an a fost transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde a îndeplinit ascultările de gestionar custode sală, casier, diacon şi apoi preot slujitor.

Din 1987 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu pe care le-a absolvit în anul 1991, susţinând teza de licenţă cu titlul "Preocupări privind canonizarea sfinţilor români în trecut şi astăzi".

De asemenea, în această perioadă a fost hirotonit de către episcopul Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu, pe seama Mănăstirii Curtea de Argeş ca ierodiacon (18 aprilie 1987), şi ieromonah (11 septembrie 1988). La 8 noiembrie 1991, a fost hirotesit protosinghel de către arhiepiscopul Dunării de Jos Casian Crăciun.

A fost profesor la catedra de Vechiul şi Noul Testament la Seminarul Teologic din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, în anul şcolar 1991-1992. În următoarea perioadă (1992-1993), a funcţionat la aceeaşi catedră la Seminarul Teologic din Piteşti.

În 1992, a fost recomandat de către patriarhul Teoctist Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru primirea unei burse de studii postuniversitare. Astfel, în februarie 1993 a urmat cursurile pentru limba greaca la Facultatea de Filologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic. În iunie 1993, a fost primit la Facultatea de Teologie, Universitatea Aristotel din Tesalonic, în rândul candidaţilor la titlul de doctor în teologie. A elaborat teza de doctorat "Slujirea catehetică a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti din România în secolul al XX-lea".

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 8-9 decembrie 1994, i-a acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995.

Începând cu 1 octombrie 1999, a ocupat postul de lector la catedra de Pedagogie Creştină din cadrul secţiei Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Sfânta Filofteia" a Universităţii Piteşti. La 1 noiembrie 1999, a fost numit consilier pe probleme de învăţământ teologic şi religios în Eparhia Argeşului şi Muscelului. De asemenea, începând cu 1 septembrie 2000, a fost numit în postul de inspector şcolar la specialitatea Religie, lucrând în cadrul compartimentului "Curriculum şi inspecţie şcolară" din Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

În aprilie 2003, a fost chemat la Mănăstirea "Înălţarea Domnului" din Detroit, Statele Unite ale Americii, urmând ca în 27 iulie acelaşi an să fie ales de către obştea mănăstirii în ascultarea de stareţ, fiind mai apoi confirmat şi instalat cu binecuvântarea arhiepiscopului Nathaniel al Detroitului.

La chemarea patriarhului Daniel, s-a întors la Bucureşti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, în funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeeleandă la 5 martie 2008.

Slujba de hirotonire a avut loc în Duminica Floriilor, pe 20 aprilie 2008, la Catedrala patriarhală din Bucureşti. A fost întronizat la sărbătorirea hramului Catedralei episcopale Sfinţii Petru şi Pavel din Melbourne. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de o delegaţie de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. (sursa: site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeeleandă; http://www.roeanz.com.au)

agerpres.ro

  • 4 years later...
Posted

Episcopul ortodox al Australiei şi Noii Zeelande, Mihail Filimon, împlineşte 60 de ani

Mihail Maricel Filimon este primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande.

S-a născut la 25 ianuarie 1964, în localitatea Matca - judeţul Galaţi. După terminarea şcolii generale şi a gimnaziului, a urmat cursurile liceale în Tecuci, judeţul Galaţi, între anii 1978-1982.

În octombrie 1984, a intrat la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureştilor, fiind închinoviat, şi apoi, la 7 ianuarie 1986, cu aprobarea patriarhului Iustin (1977-1986), a fost tuns în monahism, primind numele Mihail.

Din vara anului 1986 a fost transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde a îndeplinit ascultările de gestionar custode sală, casier, diacon şi apoi preot slujitor.

În 1987 a fost admis la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi a urmat cursurile de zi pe care le-a absolvit în 1991, susţinând teza de licenţă cu titlul: "Preocupări privind canonizarea sfinţilor români în trecut şi astăzi". În acest timp, a fost hirotonit de arhiereul Calinic Argatu pe seama Mănăstirii Curtea de Argeş ca ierodiacon, la 18 aprilie 1987, şi ieromonah, la 11 septembrie 1988. La 8 noiembrie 1991 a fost hirotesit protosinghel de arhiereul Casian Crăciun.

În 1991 a susţinut examenul de admitere pentru cursurile de doctorat în Teologie, fiind admis la secţia Sistematică, Specialitatea Teologie Dogmatică şi Simbolică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Ioan Ică, susţinând toate examenele pentru cei trei ani, la Sibiu (1992-1994) şi Cluj-Napoca (1994-1995).

A fost numit profesor la catedra de Vechiul şi Noul Testament, la Seminarul Teologic din Turnu Măgurele, în anul şcolar 1991-1992. În anul şcolar 1992-1993 (luna februarie), a funcţionat la aceeaşi catedră la Seminarul Teologic din Piteşti.

În 1992, patriarhul Teoctist (1986-2007) l-a recomandat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a primi o bursă de studii postuniversitare. Astfel, în 1993 a urmat cursurile pentru limba greacă la Facultatea de Filologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic. A elaborat, la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic, teza de doctorat cu tema: "Slujirea catehetică a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti din România în secolul al XX-lea".

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 8-9 decembrie 1994, i-a acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995.

După revenirea de la Tesalonic, în 1999, a fost lector la catedra de Pedagogie Creştină a Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Piteşti; consilier cu probleme de învăţământ teologic şi religios în Eparhia Argeşului şi Muscelului. De asemenea, începând cu 1 septembrie 2000, a fost numit în postul de inspector şcolar la specialitatea Religie, funcţionând în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş.

La 23 aprilie 2003, a fost chemat la mănăstirea ortodoxă română Înălţarea Domnului din Detroit, Statele Unite ale Americii, iar în 27 iulie 2003 a fost ales de obştea acestei mănăstiri în ascultarea de stareţ, fiind mai apoi confirmat şi instalat cu binecuvântarea arhiepiscopului Nathaniel al Detroitului.

La chemarea patriarhului Daniel, s-a întors la Bucureşti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, în funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La 5 martie 2008, arhimandritul Mihail Filimon a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, în dependenţă canonică directă de Patriarhia Română.

Slujba de hirotonire a avut loc în Duminica Floriilor, pe 20 aprilie 2008, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. A fost întronizat la sărbătorirea hramului Catedralei Episcopale Sfinţii Petru şi Pavel din Melbourne.

agerpres.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.