Jump to content

Planul Urbanistic General al Galaţiului


dcp100168

Recommended Posts

Institutul "Ion Mincu" va actualiza Planul Urbanistic General

Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti va realiza, în următoarele 12 luni, contra sumei de 300.000 de euro, Planul Urbanistic General al municipiului Galaţi, care nu a mai fost actualizat din 1996. Noul Plan Urbanistic General va aduce modificări substanţiale în strategia de dezvoltare urbană, adaptate la noua concepţie de urbanism din Uniunea Europeană.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ce plan de urbanism??Asa se numeste acum planul de exterminare a micilor intreprinzatori si afaceristi din oras.Ce inseamna urbanizare??Din punctul lor de vedere inseamna distrugerea tuturor micilor intreprinzatori,afaceristi in schimbul creerii de mari supermarketuri si nu stiu ce banci si alte firme puternice.De ce numai marii rechini sa aiba dreptul sa supravietuiasca??Suprafata orasului se vinde bucata cu bucata pe bani grei iar altii nu au o paine pentru copii.Asa ca ce urbanizare,vaniti cu demolari prin cartiere sa ne ingropati in moloz si zgomot??

Link to comment
Share on other sites

Institutul "Ion Mincu" va actualiza Planul Urbanistic General

Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti va realiza...

Dar de ce nu au venit sa ia 300.000 de euro un echipaj de raketi din moldova? Oare niste galateni nu stiu mai bine ce ar trebui? Sau astia nu au de unde da shpagi politicienilor?

Link to comment
Share on other sites

Ia sa ne gandim nitel: cum se numeste cel care a inchiriat teren pentru 4 garaje pe spatiul verde, apoi a cerut autorizatie de modificare a lor in magazin, apoi si-a facut casa deasupra? Mic intreprinzator, profitor sau evazionist? Vrei o poza la treaba asta?

Link to comment
Share on other sites

Domnule ultramarine eu cred ca tii cu ursul.Dc sunt vazuti numai cei care fac o (magarie)mai mica cum ai zis cu evazionistii sau profitorii ce si-au facut un garaj sau magazin din garaj,si nu sunt vazuti cei mari care cu adevarat fac evaziuni fiscale fraude si pe langa ele au mai pus mana si pe mari terenuri si proprietati primite de la matusa Tamara??Dc oare un muritor de rand care poate nu are un loc de munca din cauza lipsei de pregatire sau mai mult din cauza sistemului patronal (azi esti angajat maine esti disponibilizat)sau angajari facute pe bani grei ceruti de angajatori celor ce vor un loc de munca,dc.acel muritor de rand care sa chinuit sa-si deschida mai legal sau nelegal un mic job sa aiba si el din ce trai sa nu fie nevoit sa fure gen talhareste de pe strada,este vazut mare evazionist si altul care casitga cat as castiga eu in 10 vieti sau poate si mai mult,este vazut ca un mare om de afaceri si nu ca un mare hot??Dc.oare statul nu incurajeaza si micii intreprinzatori sau afaceristi dandu-le posibilitatea sa-si continuie macar micile afaceri din care te asigur ca nu se imbogatesc si nici nu prejudiciaza statul dupa cum calculeaza altii sau vad altii.Dar legea junglei isi spune cuvantul "doar cei puternici au dreptul la viata,iar cei mici la pierire ca niste taratoare".Stiu ca ursul nu traieste in jungla,dar totusi e un mare animal feroce si chiar nu te inteleg dc tii neaparat cu el?

Dc.un hotz care fura o paine din magazin sa-si hraneasca familia face puscarie cat unul care fura de la stat miliarde si chiar asta cu miliardele face mai putina puscarie ca are bani de uns judecatori si procurori.Si zici de spatii verzi??Daca tot ai pomenit de ele ia gandeste cat spatiu verde a fost distrus pt un garaj si cat spatiu verde a fost distrus pentru un supermarket sau hipermarket?Si app de poze mai bine ai cauta poze cu spatiile distruse de marile hipermarketuri,unde ar fi trebuit sa fie poate niste paduri sau terenuri agricole,cat spatiu verde a fost distrus pt.construirea sellgros sau real,kaufland altex metro????

Si apoi te cam contrazici singur facandu-i evazionisti pe cei ce au inchiriat si au cerut autorizatie de modificare.O data ce inchiriezi inseamna ca platesti niste taxe catre stat,o data ce capeti o autorizatie de modificare,inseamna ca si aici platesti niste taxe fatza de stat sau mai bine zis de primarie.Unde este evaziunea sau profitoria daca inchiriezi de la primarie si capeti si o autorizatie tot de primarie data???????Poate ai vrut sa mentionezi ca evaziunea si profitoria vine din partea primariei care nu varsa integral aceste castiguri in bugetul local cum ar fi normal,ci le mai varsa si prin bugeturile personale.Asa ca dc. unul care confectioneaza un scaun de lemn sau ceva mobilier intr-un garaj,este considerat evazionist,cand acesta din profitul ramas din urma muncii sale abia are bani de supravietuire,si nu consideram evazionist unul care fenteaza statul cu miliarde pe luna sau poate pe an ??Mereu aceeasi intrebare dc.dc.dc.??????cu care cred ca moare multa lume.

Link to comment
Share on other sites

Unele hypermarketuri s-au facut la marginea orasului (extravilan). Unele pe teren viran (gen Billa, ALTEX). Dar sunt totusi magazine si vin in sprijinul cetatenilor. Au locuri de parcare, toalete si tot ceea ce inseamna civilizatie. Garajele sunt o cicatrice pe fata orasului, un motiv de rusine (vezi "Cine ce are cu garajele"). Eu doar "exploatam" orasul, icercand sa-l ridic din degradare si sa fructific "ocaziile" care au mai ramas. Dupa mine, cei mai bogati romani (in bani) sunt cei care au platit cele mai mari impozite la stat (dovedite de Administratia Financiara) dar cu adevarat cei mai bogati romani sunt cei care lasa o mostenire comunitatii: culturala, muzicala, artistica, economica, stiintifica, literara etc. Acestia ar trebui pusi in Top 500 si nu cei care sub o forma sau alta "s-au invartit", "s-au descurcat". De aceea apreciez un om de carte, mai mult decat pe cei cu Q7 care-si parcheaza masina de-a latul trotuarului. Sfidarea acestora si a altor specimene asemanatoare (de care nu ducem lipsa) nu se poate indeparta decat legal. Daca pana acum nu s-a facut urbanism, daca deja suntem pe directia proasta de "dezvoltare" asta nu inseamna ca nu mai putem salva nimic. Cu cateva corecturi de rigoare (ex. balcoane ilegale, extinderi pe spatiu verde, garaje, gunoaie, spatii verzi, sanatate) putem corecta in parte dezastrul in care ne aflam cu orasul si sa-l indreptam pe o directie buna. Eu nu am puterea de a schimba ceva sau de a influenta mersul lucrurilor pentru ca sunt un cetatean obisnuit, nul dpdv al Administratiei Publice. Valorez exact cat impozit datorez la sfarsit de an. Dar pot sa am idei, pot sa le exprim, pot sa am viziune, pot sa tin la oras, pot sa "simt" mersul lucrurilor. Si dau un exemplu, exemplul personal. Gandeste-te ca o comunitate, o societate este suma exemplelor personale ale fiecarui membru. Asta daca au ajuns la o anumita constiinta de sine. Gandeste-te ca daca toti am dori sa fim civilizati, orasul s-ar schimba peste noapte, societatea s-ar schimba peste noapte. Cel mai greu de schimbat este inertia oamenilor. Spun asta pentru ca am lucrat cu oameni, am fost responsabil pentru ei si pentru ceea ce li se intampla. Atat de responsabil incat au capatat incredere in mine si mi-au spus ca ar merge cu mine, dar numai cu mine oriunde ar fi nevoie. Atunci am simtit ceea ce inseamna increderea celorlalti in lider. Asa ar trebui sa fie multi dintre noi, mai responsabili fata de ceea ce se intampla in jur, fata de colegi, prieteni, cunoscuti, comunitate, societate. Caci nu conteaza cat traiesti, unde traiesti ci cum traiesti.

M-am infierbantat. Despre ce vorbeam?

Link to comment
Share on other sites

Cred ca ne-am indepartat putin de la subiect... Ideea e ca alesii municipiului Galati s-au trezit cam tarziu cu actualizarea acestui PUG... din 1996 si pana acum au tot avut ocazia sa o faca, si contra unei sume mai mici, si intr-un timp decent astfel incat sa nu mai ajunga orice nebun sa-si construiasca bloc sau baraca dupa cum il taie capul..

Link to comment
Share on other sites

Stati sa vedeti ce inseamna urbanism si constructii ireale, da, da, ireale in Micro 19. Acum prelucrez pozele. Eu unul am crezut ca sunt pe alta planeta. Deja mi-am pierdut sperantele ca se va mai indrepta ceva, chiar si prin noul PUG. Oricum din aplicarea acestuia, unii vor pierde, altii vor castiga, iar altii mai "avizati" ehehe....

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Gălăţenii vor fi chestionaţi pentru noul Plan Urbanistic General

Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a anunţat că locuitorii oraşului vor fi consultaţi în perioada imediat următoare în ceea ce priveşte realizarea noului Plan Urbanistic General (PUG). Astfel, de săptămâna viitoare municipalitatea va începe să distribuie chestionare gălăţenilor. Este vorba despre prima etapă de culegere de informaţii de la populaţie privind problemele oraşului şi propunerile de îmbunătăţire a cartierelor de locuinţe, în special, şi a oraşului în ansamblu. „Am primit din partea proiectanţilor PUG-ului o propunere de desfăşurare a unei anchete socio-urbanistice prin chestionar care conţine un set de întrebări ce acoperă toate capitolele de analiză urbanistică ce urmează a fi elaborate în regulamentul local de urbanism aferent PUG-ului. De săptămâna viitoare vom începe distribuirea acestor chestionare prin intermediul serviciilor primăriei, asociaţiilor de proprietari, unităţilor de servicii publice (învăţământ, sănătate etc.) şi, bineînţeles, prin intermediul mass-media. Aşteptăm cât mai multe opinii de la cetăţeni, exprimate prin răspunsurile la acest chestionar, întrucât acestea ne sunt foarte utile pentru stabilirea priorităţilor de dezvoltare ale oraşului, cel puţin pentru următorii 10 ani. Această etapă va continua cu organizarea de focus-grupuri pe domenii de specialitate şi de grup consultativ cetăţenesc“, a declarat viceprimarul.

În cea de-a doua etapă se va realiza şi un PUG preliminar. „A doua etapă de consultare a populaţiei, cea de audiere publică, va avea loc după finalizarea PUG-ului preliminar. Acesta va fi prezentat public şi supus analizei de către toţi gălăţenii interesaţi de a participa la completarea sau modificarea propunerilor de regulament local de urbanism şi a strategiei de dezvoltare spaţială a oraşului. Toate propunerile enunţate de către populaţie vor fi analizate şi corelate cu celelalte propuneri de actualizare a PUG-ului rezultate din studiile de specialitate“, a mai afirmat viceprimarul.

Nicuşor Ciumacenco a recunoscut că în momentul de faţă se realizează încă diferite construcţii în Galaţi fără autorizaţie. Ciumacenco a spus că multe dintre sesizări vin chiar de la cetăţeni. „Până când nu se va demola o construcţie fără autorizaţie probabil lucrurile nu se vor opri. Este o decizie destul de greu de luat. Ca în orice casă, şi în Primărie, sunt două curente de opinie: suntem unii care spunem că legea trebuie respectată cu stricteţe şi sunt unii care spun să nu fim chiar atât de răi. Nu cred că se pune problema de a fi bun sau rău. Trebuie respectată legea“, a adăugat Nicuşor Ciumacenco.

Viceprimarul a precizat că actualul PUG al oraşului, realizat în 1999 expiră în luna noiembrie, dar municipalitatea a început să facă demersuri pentru prelungirea valabilităţii acestuia până când se va realiza noul PUG.

http://semnal.eu/galatenii-vor-fi-chest ... 5/10/2009/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Prelungirea PUG-ului, respinsă

Prelungirea valabilităţii Planului de Urbanism General, votată de Consiliul Local anul trecut, nu a primit viza de legalitate a prefectului judeţului, Cosmin Păun. Acesta a fost, de altfel, singurul act administrativ al CL Galaţi care a primit în 2009, verdictul de „ilegal”. Prefectul avertizează că va ataca hotărârea CL în contencios dacă nu se ţine cont de avizul său de nelegalitate.

La finele anului trecut, aleşii locali au prelungit perioada de valabilitate a PUG-ului pentru ca Primăria Galaţi să poată elibera în continuare autorizaţii de construcţie şi de demolare. Scriam la vremea aceea că noul PUG este în întârziere cu 16 luni pentru că autorităţile încearcă să afle, măcar orientativ, întrebând pe la comunele vecine, până unde se întinde municipiul. Actualul PUG a fost elaborat în perioada 1996–1999 şi aprobat pe 9 noiembrie 1999.

După cum v-am mai informat, de actualizarea Planului Urbanistic General se ocupă Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză si Consulting şi ar fi trebuit să fie gata în 24 de luni.

Consilierul PC Avram Răvan a reproşat atunci consiliului că oamenii sunt obligaţi să facă PUZ-uri şi PUD-uri anapoda. „De exemplu, cui vrea o casă pe Arcaşilor îi cerem PUZ pentru că în PUG acolo e porumb, nu sunt locuinţe. Persoana respectivă trebuie să plătească un PUZ pentru că nu a fost terminat la timp noul PUG”. „După prelungirea PUG, orice cetăţean obligat să facă PUZ se poate îndrepta împotriva noastră, să îi plătim documentele pentru că nu am aprobat la timp acest PUG”. Eu aş propune ca toate PUZ-urile ce vor urma să fie suportate de cei care sunt vinovaţi că nu s-a aprobat la timp noul PUG”, a spus Avram, la vremea aceea.

Prefectul judeţului, Cosmin Păun, a precizat că din punct de vedere tehnic, avizul său nu afectează pe nimeni, nici măcar administraţia care doreşte să construiască. „Planul Urbanistic General este valabil zece ani. El poate fi votat pentru cinci ani sau şapte ani şi prelungit, dar numai în limita celor zece ani. Ceea ce se află în construcţie poate fi continuat pe baza autorizaţiei”. „Pentru construcţii noi se pot da autorizaţii de construcţie pe baza PUZ-urilor şi a PUD-urilor”.

Primăria poate să conteste decizia prefectului, în contencios.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prelungirea_PUG-ului_respinsa__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Planul urbanistic alungă investiţiile de la Galaţi

Legalitatea prelungirii Planului Urbanistic General este contestată de consiliul judeţean, lucru care lasă loc de interpretări la acordarea autorizaţiilor de construcţie. În ciuda dificultăţilor, oraşul de pe Dunăre este atractiv pentru dezvoltatori. Un plan urbanistic nou i-ar face să demareze proiecte de anvergură.

Despre Galaţi se poate spune fără nicio îndoială că este un oraş al extremelor. Şi nu doar în ceea ce priveşte aspectul diferitelor cartiere şi preţul locuinţelor care diferă chiar şi cu 40.000 de euro pentru acelaşi tip de imobil, în funcţie de zonă. Extremele sunt vizibile chiar şi la doi paşi de centrul oraşului, unde clădiri moderne, construite în ultimii ani se sprijină de case vechi de zeci de ani, care stau să cadă.

Conflict la nivel înalt

O situaţie explicabilă, în condiţiile în care unul dintre cele mai mari municipii din ţară nu are un plan urbanistic general (PUG) adaptat la condiţiile actuale. Vechiul PUG a expirat anul trecut, iar autorităţile locale au decis să-l prelungească până la o dată nedeterminată. Asta în condiţiile în care, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, a fost anunţat câştigătorul licitaţiei pentru atribuirea unui contract pentru „Actualizare plan urbanistic general, regulament local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a municipiului Galaţi".

Comunicatul a fost publicat pe o serie de site-uri de profil, iar valoarea acestuia se ridică la 1.000.500 de lei. Contractul a fost atribuit Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", cu menţiunea că nu se pot angaja subcontractori. Hotărârea Consiliului Local (CL) Galaţi privind prelungirea valabilităţii PUG al oraşului a născut dispute între primărie şi prefectură, după ce prefectul Cosmin Păun a anunţat că a invalidat respectiva hotărâre pe care o consideră ilegală.

Hotărârea CL pentru prelungirea vechiului PUG al oraşului a fost adoptată la sfârşitul anului trecut. Prefectura nu a dat însă avizul de legalitate pentru această hotărâre. „Hotărârea prefectului de a nu prelungi valabilitatea PUG va fi ignorată de CL. Din punctul nostru de vedere, hotărârea adoptată de consilieri este una perfect legală, iar neprelungirea PUG-ului va produce gălăţenilor nesfârşite neplăceri", consideră viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Investitorii, precauţi

Toată această situaţie ridică semne de întrebare pentru jucătorii imobiliari din piaţa locală. „Toată această instabilitate dăunează cu siguranţă din punctul de vedere al investiţiilor", spune Marian Chiosa-Rotaru, director al Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi (CII). El spune că există oameni de afaceri interesaţi de oraş, iar pentru aceştia este important să aibă o situaţie cât mai clară a patrimoniului terestru, şi aşa limitat de faptul că municipiul este înconjurat de mai multe ape, respectiv Dunărea, Siretul şi o salbă de lacuri. „Am primit în ultimele săptămâni cereri de intermediere a unor investitori care doresc să dezvolte în zonă două parcuri industriale şi unul comercial în zonă, iar asta ne arată că Galaţiul poate fi atractiv chiar şi în condiţiile în care ne bazăm deocamdată pe vechiul plan urbanistic. Un act nou de acest tip ar fi însă mai mult decât binevenit", explică Chiosa-Rotaru.

O idee abandonată

Un alt proiect care ar putea atrage o serie de constructori este cel al Zonei Metropolitane Cantemir, care, „deocamdată este un vis a cărei realizare nu o văd posibilă mai devreme de 20-25 de ani, în condiţiile în care autorităţile oraşelor Galaţi şi Brăila nu reuşesc să se înţeleagă între ele şi să lase orgoliile deoparte", spune Chiosa.

Zona Metropolitană Cantemir ar trebui să cuprindă oraşele Galaţi, Brăila, Lacu-Sărat, precum şi alte 21 de localităţi din apropiere. Prima etapă a proiectului a vizat lucrările de pregătire şi consolidare a solului şi asigurarea utilităţilor pentru viabilizarea terenurilor.

Costul proiectului a fost estimat la 14.537.000 de euro. Primăria intenţiona să ofere gălăţenilor peste 2.000 de unităţi locative.Până acum în cadrul acestui proiect au fost date în folosinţă şapte blocuri de locuinţe şi s-au realizat investiţii în infrastructura viitorului cartier în valoare de peste 44,5 de milioane de lei, între 2005-2006.

Preţuri extreme

Preţurile apartamentelor din Galaţi au ajuns în 2009 să fie şi cu un sfert mai mici faţă de anul trecut. Asta după ce, între anii 2002 şi 2008 crescuseră cu aproximativ 600%. De exemplu, dacă în 2008, cel mai mic preţ era de 35.000 de euro, în condiţiile în care metrul pătrat de construcţie ajungea la 1.200 de euro, astăzi aceeaşi locuinţă a ajuns să se vândă de trei ori mai ieftin.

Situaţia i-a descumpănit pe constructorii de locuinţe care apreciau, în 2007, că preţurile vor continua să crească într-un ritm de 15-25% pe an. „În prima parte - adică trei-patru ani de aici încolo - creşterea va fi mai accentuată, pentru ca apoi să asistăm la o creştere mai mică. Estimăm că de-abia prin 2015 preţul locuinţelor va ajunge la un plafon şi vom putea vorbi despre scăderi de preţuri", spunea acum aproape trei ani Corneliu Istrate, managerul grupului de firme Vega, cel mai mare constructor de locuinţe din judeţ.

În urmă cu aproximativ doi ani, un apartament cu trei camere aproape de centrul oraşului depăşea 150.000 de euro. Acum aceeaşi locuinţă se vinde cu maximum 45.000-50.000 de euro. La periferia oraşului, preţul scade până la aproape 10.000 de euro.

http://www.adevarul.ro/financiar/expert_imobiliar/Planul_urbanistic_alunga_investitiile_de_la_Galati_0_204580013.html

Link to comment
Share on other sites

10.000 De euro nu are cum.... 3 sau 4 camere. Poate e vreo Garsoniera si domnii de la Adevarul au uitat sa specifice.. TIPIC. Rusinica.... ma tot gandesc sa facem un top al stirilor RUSINICA.. Chiar si aia 150.000 euro sunt pusi din burta... spunea domnul Administrator de la Retrocasa acum 2 minute :-

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Planul Urbanistic General, prelungit la nesfârşit

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco susţine că etapa preliminară a noului Plan Urbanistic General va fi finalizată în ianuarie 2011. Vechiul PUG a expirat anul trecut, iar autorităţile locale au decis să-l prelungească până la o dată nedeterminată. Etapa preliminară a PUG-ului trebuia să fie gata pe 30 iunie 2008, însă a fost finalizată abia luna trecută. În tot acest timp, în Galaţi se construieşte după un PUG datând din 1999.

Motivul întârzierii este, în opinia arhitectului-şef al Primăriei, faptul că datele privind delimitările teritoriale intravilane, dar şi cele administrative ale municipiului Galaţi sunt vechi, din 1978, şi au fost puse la dispoziţia municipalităţii cu mare greutate. Nici actualul PUG, aprobat în 1999, nu a fost de prea mare ajutor, având în vedere că „este realizat la nivel de planşă, nu electronic”.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, preşedintele Comisiei de Urbanism, din cadrul Consiliului Local, ne-a declarat că PUG-ul preliminar urmează să primească avizările necesare de la Ministerul Dezvoltării, de la Cadastru, de la Mediu şi de la companiile de utilităţi. „Nu ştim cât va dura această etapă preliminară. Sperăm ca în maxim trei luni de zile să primească toate avizele”, a spus Ciumacenco.

Întrebat când va avea Galaţiul un Plan Urbanistic General (PUG) adoptat la condiţiile actuale, viceprimarul a răspuns: „Nu se ştie. Poate să dureze şase luni sau chiar un an”.

În tot acest timp, în Galaţi se construieşte anapoda şi fără niciun simţ urbanistic. Lucru recunoscut, de altfel, şi de Constantin Olaru, membru în comisia de urbanism a Consiliului Local. „Eu am solicitat ca Disciplina în Construcţii, din cadrul Primăriei, să-şi facă treaba şi să amendeze pe cei care construiesc fără autorizaţie. Aceste clădiri nu au nicio siguranţă şi riscă să pună în pericol vieţi. Din păcate, la ora actuală, în Galaţi se construieşte fără nicio noimă şi aprobare”.

Vechiul PUG a fost adoptat în 1999, şi, conform legii, a expirat anul trecut. Cum nici actualul PUG, care ar trebui să se finalizeze pe 30 iunie 2010, este întârziat, Consiliul Local Galaţi a aprobat o hotărâre privind prelungirea perioadei de valabilitate a vechiului studiu, cel din 1999, până la apariţia celui nou. Planul Urbanistic General este realizat de către Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Plan_Urbanistic_General-prelungit_la_nesfarsit_0_370763048.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Planul Urbanistic General vă aşteaptă la Universitate

Sunteţi curioşi cum arată viitorul urbanistic plănuit de autorităţile gălăţene? Aveţi propuneri interesante care merită să fie luate în seamă?

Primăria municipiului Galaţi supune consultării publice propunerile preliminarii privind actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Galaţi începând de astăzi, 23 august, ora 15.00, şi până pe 30 septembrie 2011, între orele 9.00 – 16.00, în holul Universităţii "Dunărea de Jos" din strada Domnească nr. 47, unde cei interesaţi îşi pot exprima propunerile şi comentariile în scris.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Planul Urbanistic General, la dispoziţia gălăţenilor până pe 30 septembrie

* Axa Faleză – Domnească ar putea deveni în weekenduri spaţiu pietonal *

Începând de ieri, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Galaţi, adică propunerile preliminarii privind actualizarea lui, sunt supuse dezbaterii opiniei publice. Până pe 30 septembrie, gălăţenii, indiferent de pregătire, sunt invitaţi să-şi spună părerea, să comenteze şi să prezinte propuneri pe care le consideră a fi demne de luat în seamă. Mai multe panouri cu hărţi şi explicaţii, o urnă mobilă sigilată, pixuri şi coli de hârtie tipizate le sunt puse la dispoziţie de către autorităţi zilnic, între orele 9.00 şi 16.00, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, din strada Domnească nr. 47. Această variantă preliminară de PUG este realizată de Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti.

„Se propune ca strada Domnească să devină temporar, sâmbătă şi duminică, spaţiu pietonal, împreună cu Faleza, iar aici să aibă loc manifestări expoziţionale, teatru în aer liber, fel de fel de evenimente”, ne-a declarat arhitectul-şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă.

Pe 8 septembrie, la Teatrul Dramatic, va avea loc dezbaterea publică a PUG-ului. Propunerile gălăţenilor vor fi analizate şi preluate în cadrul departamentului de strategie urbană.

Din noiembrie, documentul va trebui să fie avizat de o serie întreagă de foruri şi ministere. Anul viitor va fi supus votului aleşilor locali şi apoi va deveni literă de lege.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

PUG-ul, criticat din toate părţile

Deşi autorităţile, arhitecţii şi urbaniştii veniţi de la Bucureşti se aşteptau ca sala Teatrului Dramaticul să fie neîncăpătoare la dezbaterea publică a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Galaţi, la discuţiile de ieri după-amiază nu au participat mai mult de 70 de persoane (noi am numărat la un moment dat fix 61).

Printre cei interesaţi de viitorul urbanistic al Galaţiului am remarcat mai mulţi directori din Primărie, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi consilieri veniţi, însă, în calitate de simpli cetăţeni. Discuţia a durat mai bine de două ore, timp în care PUG-ul a fost ţinta numeroaselor critici, întrebări şi nelămuriri formulate deopotrivă de gălăţenii fără pregătire de specialitate, dar şi de arhitecţi (re)cunoscuţi ai oraşului.

Timp de 45 de minute, moderatoarea dezbaterii, Claudia Pamfil, arhitect şi urbanist, a bătut cu graţie apa în piuă despre Faleza Dunării – principalul reper al oraşului şi despre faptul că gălăţenii îşi doresc în primul rând spaţii verzi şi apoi locuri de joacă pentru copii şi parcări pentru maşini.

Viceprimarul liberal Mircea Cristea a pus capăt discuţiilor pregătitoare şi a dat startul întrebărilor, observaţiilor şi sugestiilor. Surprizător, la întrebarea viceprimarului legată de existenţa unui studiu de trafic care să rezolve problema unei centurii ocolitoare de care Galaţiul are nevoie ca de aer, urbaniştii nu au avut un răspuns clar. Aşa cum nu au avut nici la o altă chestiune şi mai importantă: dacă pe Coşbuc regimul de înălţime stabilit va fi de P+1.

În vreme ce urbanista Andreea Popa căuta pierdută pe hartă Coşbucul în zona Rizer, Mircea Cristea a atras atenţia că dacă la mijloc nu e o eroare materială, este o aberaţie care va bloca dezvoltarea unei axe importante a oraşului. Critici au avut şi specialiştii: arhitectul Dan Ujeucă şi fosta arhitectă şefă a municipiului Galaţi, Florentina Iugan.

Arhitecta Iugan şi-a exprimat speranţa că regulamentul local de urbanism va fi refăcut pentru că nu încurajează dezvoltarea intensivă a Galaţiului, ci din contră. Iar asta presupune, a spus Florentina Iugan, o muncă uriaşă care trebuie făcută într-un timp relativ scurt.

Vom reveni cu amănunte despre ceea ce cuprinde PUG-ul şi despre observaţiile formulate în cadrul dezbaterii publice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Planul Urbanistic General al Galaţiului, la avizat

Zeci de instituţii şi apoi ministerele vor trebui să-şi dea avizul pentru Planul Urbanistic General al oraşului, care a fost modificat în urma dezbaterii publice de anul trecut.

Potrivit arhitectului şef al oraşului, Teodora Voicilă, unul dintre cele mai importante avize favorabile obţinute este cel de la Direcţia Judeţeană de Cultură.

În următoarea perioadă va avea loc o dezbatere a PUG-ului pe partea de mediu la care vor putea participa cetăţenii interesaţi.

În vară e programată o dezbatere publică pe Planul Urbanistic Zonal care vizează zona istorică a oraşului – centrul - şi sateliţii – pescăriile, situl arheologic de la Barboşi etc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Plan Urbanistic pentru salvarea Galaţiul de patrimoniu

* Începând de luni, gălăţenii vor putea consulta documentaţia preliminară a Planului Urbanistic Zonal privind zonele construite protejate ale oraşului

Bijuterii arhitecturale aflate în stare avansată de degradare, monumente istorice - despre care "Viaţa liberă" a scris în campania "Case care mor", clădiri de epocă sau de patrimoniu care se topesc sub ochii noştri alcătuiesc un peisaj urban dezolant. Mai trist, încercările nereuşite de reabilitare a unor clădiri de epocă au distrus spiritul şi expresivitatea arhitecturii originale. Iar inserţiile de clădiri, făcute ca nuca în perete, fără a respecta arhitectura sau regimul de înălţime al zonei distrug farmecul urban. Toate aceste disfuncţii, la care se adaugă prezenţa traficului de tranzit în centrul istoric, spaţiile verzi neamenajate, instabilitatea falezei şi zonele cu potenţial peisagistic neamenajate ar putea fi corectate prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind zonele construite protejate.
De luni, 21 ianuarie, şi până vineri, 15 februarie 2013, gălăţenii sunt invitaţi să consulte propunerile preliminare ale acestui PUZ în sala „Mihai Eminescu” a „Bibliotecii V.A. Urechia”, între orele 12,00-16,00. Documentele pot fi consultate şi pe pagina de internet a Primăriei Galaţi http://www.primaria.galati.ro/portal/pagini.php?page_id=60&id_puz=all.

De exemplu, Grand Hotel (Primăria), Palatul Simion Gheorghiu şi Parcul Eminescu fac parte din Zona Istorică de Referinţă 5 unde, conform noului PUZ supus dezbaterii, înălţimea construcţiilor este de maxim patru etaje şi sunt interzise activităţile care pot degrada ansamblul urban.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dezbaterea Planului Urbanistic Zonal privind zonele protejate ale oraşului

Administraţia publică locală a inițiat o dezbatere privind Planul de Urbanism Zonal (PUZ). Noul PUZ va face o corecție în ceea ce privește zonele protejate ale oraşului, respectiv a clădirilor reprezentative care au fost lăsate în paragină, distruse sau schimonosite după bunul plac al proprietarilor. Toate aceste nereguli, la care se adaugă spaţiile verzi neamenajate, instabilitatea falezei şi zonele cu potenţial peisagistic neamenajate vor fi îndreptate prin Planul Urbanistic Zonal. „Prin zonă protejată se înțelege o suprafață delimitată în jurul unor bunuri de patrimoniu, în care, prin documentațiile de urbanism, se impun măsuri restrictive de protecție a acestora prin distanță, funcționalitate și înălțime. Definirea este determinată, în principal, de valoarea istorică si de calitatea urbanistică”, se precizează în documentația PUZ-ului. Totodată, prin noul regulament se impune ca înălțimea construcțiilor aflate în zonele istorice să fie cel mult P plus 3 etaje. De exemplu, Grand Hotel, Palatul „Simion Gheorghiu” şi Parcul Eminescu fac parte din zona istorică de referinţă 5, unde, conform noului PUZ supus dezbaterii, sunt interzise activităţile care pot degrada ansamblul urban. Zona istorică de referință 6 este constituită din ansamblu urban de-alungul străzilor Ion Creangă și Logofăt Tăutu. Monumentele de referință din această zonă sunt biserica Vovidenia, biserica Sf. Nicolae și Casa „Nicolae Mantu”. Gălăţenii vor putea consulta documentaţia preliminară a Planului Urbanistic Zonal privind zonele construite protejate ale oraşului până pe 15 februarie, în sala „Mihai Eminescu” a „Bibliotecii V.A. Urechia”, între orele 12.00-16.00. De asemenea, documentele pot fi consultate şi pe pagina de internet a Primăriei Galaţi.

nepasadegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cum va arăta oraşul în următorii zece ani. Galaţiul are, în sfârşit, un Plan Urbanistic General

* După ani de aşteptare, Galaţiul are, în sfârşit, un Plan Urbanistic General, un regulament local de urbanism şi de o strategie de dezvoltare spaţială * În locul garajelor se pot face grădiniţe, spaţii verzi sau spaţii de cultură şi petrecere a timpului liber * Oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare, şi va creşte regimul de înălţime a construcţiilor pe anumite artere

 

Planul Urbanistic General al Galaţiului (PUG), regulamentul local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a oraşului, elaborate de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, au fost aprobate de Consiliul Local şi se vor aplica în următorii zece ani. Potrivit arhitectului şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă, la proiect se lucrează din 2008, a fost definitivat în ianuarie 2012, iar până in toamna anului 2014 s-a aflat în procedura de obţinere a avizelor de la instituţiile interesate locale şi naţionale. Cel mai dificil aviz a venit de la Direcţia de Drumuri şi Poduri de la Iaşi căreia i-au trebuit doi ani şi jumătate să-l dea! În schimb, avizul Ministerului Dezvoltării a venit împreună cu felicitările Comisiei Naţionale pentru lucrările realizate cu efort, pasiune şi dedicare. În termeni generali, Planul Urbanistic General este mult mai permisiv decât cel anterior în ceea ce priveşte ocuparea eficientă a terenurilor, încurajând dezvoltarea intensivă. După cum am aflat de la arhitectul şef al oraşului, au fost identificate zonele care au nevoie de restructurare, reconversie, revitalizare, de care Primăria va trebui să ţină seama în fundamentarea investiţiilor viitoare.

Fiecare cartier, cu centrul său

Principalul efect al PUG va fi îmbunătăţirea calităţii peisajului urban, crearea unor poli urbani, a unor axe culturale şi verzi. „După un timp, oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare. În acest fel, se vor modifica fluxurile de trafic, actuala zona centrală - strada Domnească - va căpăta alt caracter, făcând posibilă transformarea acesteia în axă culturală. Eliminarea construcţiilor parazitare din zonele de locuinţe colective va permite echiparea cartierelor cu zone de tip central, cuprinzând dotări publice, spaţii de odihnă şi petrecere a timpului liber, comerţ şi servicii de proximitate, spaţii de parcare etc. În acest mod, deplasarea populaţiei spre alte zone va fi ocazională şi va avea altă dinamică. Traficul va fi mai lejer, timpii de parcurs mai mici, confortul de locuire va creşte”, ne-a explicat arh. Teodora Voicilă.

Avem şcoli, n-avem grădiniţe şi creşe

„Analizele efectuate relevă areale cu surplus de dotări din categoria învăţământului şcolar, dar cu un mare deficit de dotări din categoria învăţământului preşcolar, a creşelor, grădiniţelor şi din categoria funcţiunilor de cultură şi petrecere a timpului liber. E clar că în aceste zone sunt necesare investiţii pentru creşe, grădiniţe, bibliotecă, cinematograf, parcuri etc. şi să se investească doar în modernizarea şcolilor existente, fără a se creşte numărul acestora”, a subliniat Teodora Voicilă.
Fireşte, PUG analizează şi zonele ocupate de garaje şi propune, în loc. realizarea de dotări şi echipamente publice. „Garajele ocupă acum suprafeţe ample în cartiere în care există deficit de locuri de parcare, de grădiniţe, de spaţii verzi, iar căile de circulaţie sunt subdimensionate. Reconfigurarea acestor zone trebuie să se facă astfel încât, prin noile investiţii, să se raspundă la cerinţele locuitorilor”, ne-a declarat arhitectul şef al oraşului.

Unde se mai poate dezvolta oraşul?

Conform PUG, municipiul Galaţi se poate dezvolta în primul rând intensiv, prin ocuparea eficientă a terenurilor construibile. Şi aici nu e vorba doar de zonele ocupate de garaje. „Sunt identificate zone şi impuse condiţiile în care se poate obţine un procent de ocupare a terenurilor mai mare decât a fost reglementat anterior, respectiv un regim de înălţime crescut. Un exemplu în acest sens este b-dul G. Coşbuc, unde, prin regulament, se tinde spre creşterea regimului de înălţime spre bulevard, în paralel cu armonizarea acestui nou ţesut cu cel existent în zona Rizer, cu regim de înălţime scăzut, cu un parcelar specific perioadei în care a fost constituit”, spune Teodora Voicilă.

Potrivit acesteia, dezvoltarea extensivă - prin creşterea suprafeţei intravilanului - se face în zona de sud-vest a oraşului (spre Movileni), în partea de nord a cartierului Fileşti şi a combinatului, dar şi în partea de est, între Lacul Brateş şi actuala limită a intravilanului. „Pentru reglementarea modului de construire în aceste areale, avem în vedere iniţierea unor planuri urbanistice zonale, cu obiectiv principal trasarea infrastructurii şi asigurarea legăturilor de trafic cu diferite zone ale municipiului”, a explicat arhitectul şef al oraşului.
Ce prevede Planul Urbanistic General cu privire la centrul oraşului şi la Faleza Dunării, vă spunem într-o ediţie viitoare.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere

Prin Planul Urbanistic General sunt stabilite intervenţiile prioritare: modernizări ale infrastructurii, lărgiri de artere, dar şi preluarea unui sector din DN2b în administrare, ca urmare a extinderii intravilanului. Planul a fost deja avizat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi va fi completat cu Planul de Mobilitate Urbană aflat în elaborare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Reguli noi pentru construcţiile de pe Faleza Dunării

Specialiştii de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ avertizează că nerespectarea zonei de construibilitate în zona taluzurilor spre Dunăre poate duce la surparea falezei.

Faleza Dunării din Galați, un promontoriu care oferă o panoramă splendidă către Munții Măcinului și nordul Dobrogei, a fost distrusă de construcțiile grele ridicate în zona de protecție a taluzului. Mai multe expertize realizate de specialiști în ultimii ani avertizează că, în lipsa unor consolidări, există riscul producerii unor alunecări de teren.

După două decenii de haos urbanistic, Consiliul Municipal a aprobat recent „Planul Urbanistic Faleza Dunării Galați“, care introduce unele reglementări. Planul a fost realizat firma Quatro Design din București în baza contractului nr. 31354/30.03.2012, încheiat cu Primăria Galați.

Zona Falezei și a cartierelor limitrofe, cu o suprafață de 175,7 hectare a fost împărțită în patru zone, fiecare având un anume specific urbanistic, care determină și abordări arhitecturale diferite. Prima zonă este cea a Falezei Inferioare, de la Trecere Bac la strada Navelor. Cea de-a doua zonă cuprinde cartierul din centru, respectiv zona P-urilor, până la strada Navelor, și cartierul Mazepa 1, cea de-a 3-a zonă cuprinde imobilele de pe str. Portului nr. 2-8 și taluzul din zona restaurantului Panoramic, iar zona 4 cuprinde Portul Comercial, adică zona dintre malul Dunării și strada Portului, de la clădirea Navlomar la Pescăriile Statului, fostul Pescogal. Conform Hotărârii nr. 46/1994 a CJ Galați, Faleza Dunării și Parcul de la Turnul TV sunt declarate arii naturale de interes județean. Faleza Dunării reprezintă aproximativ 3,5% din intravilanul Galațiului și o cincime din lungimea deschiderii la Dunăre a teritoriului administrativ al orașului.

Prin noul plan urbanistic se introduce o reglementare a înălțimii construcțiilor care pot fi ridicate pe Faleză. În alt regulament de urbanism aprobat recent de Consiliul Municipal, „Actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) - Regulament local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a municipiului Galaţi“, elaborat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, există un avertisment cu privire la riscurile presupuse de ridicarea construcțiilor grele pe Faleză și se recomandă ca „limita de construibilitate faţă de cornişa taluzurilor să se considere ca fiind egală cu de două ori înălţimea taluzului respectiv“.

În același document se spune că „zonele afectate de fenomene de instabilitate sunt zona piciorului taluzului aferent cartierului Ţiglina I, care, conform adresei Institutului de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene (IPTANA) nr. 3255/1999, este instabilă şi necesită să fie consolidată cu piloni foraţi cu lungimea de aproximativ 15-20 metri“, și zona Complexului Francezi, „unde există o fisură longitudinală, cu o lungime de circa 60 de metri, paralelă cu cornişa taluzului, respectiv cu fluviul Dunărea. Existenţa acestei fisuri avertizează că în această zonă terenul este în mişcare, fiind instabil“. Autorii reactualizării PUG-ului avertizează că „nerespectarea zonei de construibilitate în zona taluzurilor spre Dunăre poate oricând favoriza manifestarea de pierdere a stabilităţii acestora“, ceea ce, mai direct, înseamnă că se vor produce alunecări de teren și taluzul Falezei, cu tot cu blocuri, ar putea ajunge în Dunăre.

Au fost limitate înălţimile construcţiilor

În acest context, în regulamentul ceva mai detaliat („Planul Urbanistic Faleza Dunării Galați“) sunt introduse reglementări cu privire la regimul de înălțime al construcțiilor de pe Faleza Superioară. Înălțimea maximă a unor eventuale noi construcții din zona dintre Grădina Botanică și Parcul Viva nu poate fi mai mare de 4 metri, adică imobile care au numai parter, nici măcar un etaj, nu 5 sau 10. În zona sediului ITM pot fi ridicate construcții cu înălțimea de 25 de metri (P+6), în Mazepa 1, în zona Complexului Potcoava de Aur se poate merge până la clădiri de 12 metri (P+3), iar în zona Școlii Generale nr. 24 înălțimea maximă admisă este de 7 metri (P+1). În Cartierul „Port“, în zona sediului Poliției de Frontieră, pe malul Dunării, sunt permise tot construcții P+3, iar în cartierul de case din zona Grupului Școlar Industrial de Marină se poate construi cu un etaj mai mult, clădiri de 20 de metri (P+4).

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

UNDE şi CUM se va mai putea CONSTRUI PE FALEZA din Galaţi, după ce s-a LIMITAT ÎNĂLŢIMEA IMOBILELOR

* Planurile aprobate recent de aleşii locali pentru faleza Dunării reglementează restructurarea garajelor, amplasarea de pontoane şi construcţia de eventualele sedii de instituţii sau clădiri de locuinţe cu un regim de înălţime strict

Faleza Dunării ar trebui să constituie principala axă verde a oraşului, cel puţin aşa au stabilit aleşii în Planul Urbanistic General al Galaţiului. Pentru atingerea acestui obiectiv, ea trebuie să fie "dinamică, susţinută prin puncte de interes, accesibilă, atractivă, sigură şi prezentă în viaţa comunităţii", ne-a declarat arhitectul şef al Galaţiului, Teodora Voicilă.

Pentru început, aleşii au aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Faleza Dunării şi Regulamentul local de urbanism aferent, elaborate de firma bucureşteană Quattro Design SRL în asociere cu SC Halcrow România SRL. Iată cele mai importante prevederi ale acestora.

Ce este cuprins în PUZ

Planul Urbanistic al Falezei cuprinde patru zone construite. Prima este încadrată de bulevardul Falezei, Dunăre, debarcader bac şi strada Navelor. Cea de-a doua, zona Precista, este delimitată de strada Roşiori, bulevardul Falezei, străzile Militari şi Portului. Cea de-a treia cuprinde imobilele de pe strada Portului nr. 2-4, 6, 8, 3, 5, 7 şi taluzul către strada Portului plus restaurantul Panoramic, iar cea de-a patra zonă, Portul comercial, până la Pescăriile Statului.

Ce mai pluteşte pe Dunăre

Regulamentul permite amplasarea de pontoane, debarcadere plutitoare, docuri plutitoare, platforme pentru belvedere şi ambarcaţiuni mici atâta vreme cât, prin volum şi loc, nu se creează bariere de vizibilitate spre Dunăre. Aceste construcţii plutitoare pot găzdui restaurante, puncte de informare turistică sau agenţii de turism, expoziţii, pot servi ca puncte de belvedere sau debarcader.

Jos garajele!

Regulamentul local de urbanism prevede negru pe alb: „Toate terenurile proprietate publică sau privată a municipiului, din limita Planului Urbanistic, ocupate de construcţiile de garaje, constituie zone destinate restructurării urbane şi, în funcţie de resursele publice disponibile, vor fi desfiinţate, pentru ca terenurile să fie ocupate de parcaje la sol”.

Cât de sus construim?

Regulamentul impune un regim de înălţime a construcţiilor noi de pe Faleză, în funcţie de destinaţia acestor imobile. În cazul clădirilor care vor găzdui instituţii şi servicii publice, în zona Turnului Tv se menţine înălţimea existentă, în zona Bisericii "Sf. Casian şi Gherman" sunt permise construcţii doar cu parter, iar în zona ITM se poate ajunge până la P+6. La Inspecţia Sanitară de Stat, înălţimea maximă admisă coboară la P+3, iar în zona Şcolii nr. 24 - la P+1. În Cartierul Port şi în zona sediului Poliţiei de Frontieră sunt permise construcţii P+3, iar la Grupul Şcolar de Marină - P+4. La Biserica Precista, o construcţie nouă are nevoie de studii istorice, peisagistice şi de vizibilitate, iar înălţimea ei maximă la cornişă nu va depăşi şapte metri, adică P+1. Cele mai înalte clădiri sunt permise în zona Curţii de Conturi - P+5 şi în zona Biroului Vamal - P+10.

În ceea ce priveşte locuinţele, în zonele dintre strada Armata Poporului şi bd. Falezei şi în lungul bd. Falezei, între Grădina Botanică şi Biserica "Sf. Casian şi Sf. Gherman", înălţimea maximă a noilor construcţii va fi de trei niveluri supraterane, P+2+M. La vest de Grădina Botanică va fi permisă construirea de locuinţe colective noi cu înălţimea medie de P+3-4. În schimb, regulamentul prevede clar că „este interzisă mărirea densităţii construirii în interiorul ansamblurilor de locuinţe colective prin realizarea de construcţii noi (inclusiv construcţii provizorii) în spaţiile libere dintre construcţiile existente”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.