Jump to content

"Petrecerea", premiera de Paşte a Dramaticului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Premiera Dramaticului

"Petrecerea" din postul Paştelui

Astă‑seară, la ora 18,00, actorii Teatrului Dramatic "Fani Tardini" vă invită în sala Casei Studenţilor, la premiera spectacolului "Petrecerea", de Harold Pinter, în regia lui Cătălin Vasiliu şi scenografia lui Bogdan Ionescu. Vlad Vasiliu, directorul teatrului, recunoaşte că are emoţii foarte mari: "Cătălin gândeşte de mult acest text. S‑a dus cu el întâi la actori şi pe urmă a venit cu presiuni la mine: Vreau să pun şi piesa asta! De curând făcuse "Visezi...", nu era rândul lui, practic, dar decât să intre în noiembrie‑decembrie cu ea, am zis că e mai bine acum. A cam aglomerat programul nostru la scenă, dar pe de altă parte va fi mai liber în toamnă, când se vor împlini 100 de ani de la moartea lui Fani Tardini, când vom face mutarea înapoi în sediul teatrului şi a 20‑a ediţie a Festivalului de Comedie". L‑am întrebat pe Vlad Vasiliu de ce o "Petrecere" în Postul Paştelui: "Din câte ştiu, e dezlegare de Florii. Dumnezeu ne iartă păcatul trupesc al mâncării şi al băuturii. Adevărul este că nu avea rost să amânăm premiera. Regizorul a construit‑o, pe actori i‑a pistonat, nu mai avea ce să adauge: se ştie că, la un moment dat, dacă mai adaugă ceva, artistul riscă să strice ceea ce a făcut", explică Vlad Vasiliu.

La ce să se aştepte gălăţenii

"Petrecerea este comedie... dar nu o comedie propriu‑zisă. Zâmbetul poate fi şi amar sau de la smburele de migdală spart în gură se poate trece, dintr‑o dată, la o mare bucurie. Sunt nişte treceri interesante. În plus, publicul îi va reîntâlni pe câţiva dintre greii trupei, actori care înseamnă ceva pentru Galaţi şi pentru teatrul nostru". După cum am mai scris, "Petrecerea" este un dar pe care regizorul îl face tatălui său, care se numeşte şi Florin. Cea mai mare dorinţă a directorului teatrului este ca duminică, de Florii, să aibă familia în jurul său. Şi să ajungă ziua în care teatrul să fie gata: curat, aşezat, cu toate la locul lor.

Până atunci, astă‑seară şi mâine seară, de la ora 18,00, în Casa Studenţilor, sunteţi invitaţi să vedeţi "Petrecerea".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23589

Link to comment
Share on other sites

"Petrecerea"

O comedie absurdă

Recenta premieră a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", spectacolul "Petrecerea", de Harold Pinter, prezentat sâmbătă şi duminică în sala Casei Studenţilor, nu este ce poate părea la prima vedere.

Primul lucru pe care ar trebui să îl ştie spectatorul e faptul că Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2005, este un dramaturg britanic ale cărui scrieri (cel puţin din prima perioadă) aparţin teatrului absurd. "Petrecerea", ‑ în original "The Birthday Party", scrisă în 1958 - face parte dintr‑o serie de patru piese având aceeaşi temă principală: ameninţările lumii exterioare şi nesiguranţa omului asaltat de forţe necunoscute.

Petru Iamandi, cel care a tradus textul, ne‑a declarat după premieră: "Autorul îmbină comedia cu tensiunea, cu suspansul. Piesa aceasta aparţine primei perioade a vieţii lui. Eu am făcut traducerea acum 30 de ani. Am predat manuscrisul teatrului şi de‑abia acum am reuşit să găsesc pe cineva care să rezoneze cu textul, respectiv domnul Cătălin Vasiliu, care este un regizor foarte talentat. M‑a consultat la început, m‑a chemat la prima lectură la masă şi apoi a mai venit, cam peste o lună, să discutăm asupra pronunţiei numelor. Gălăţenii care vin la acest spectacol trebuie să se aştepte la o piesă care se ridică mult deasupra repertoriului cu care ne‑a obişnuit teatrul nostru. Este o piesă din repertoriul universal clasic, o piesă reprezentativă pentru teatrul absurdului şi ar trebui ca spectatorul să aibă habar de ceea ce înseamnă teatrul absurdului. Textul se pretează la mai multe interpretări, îmi pare bine că viziunea regizorului se potriveşte până la un punct cu viziunea mea şi cu ceea ce am citit eu despre piesă. Au fost câteva găselniţe care m‑au luat prin surprindere, ca să fiu sincer, apreciez valoarea spectacolului şi îl recomand cu cea mai mare plăcere gălăţenilor".

Umor englezesc şi un text abracadabrant

Scenograful spectacolului este Bogdan Ionescu. Aflat la a patra colaborare cu regizorul, acesta ne‑a dezvăluit: "Am pus la cale împreună cu Cătălin ca, de data asta, să facem un decor oarecum clasic, pentru că deja textul era abracadabrant şi am vrut ca măcar din punctul ăsta de vedere publicul să nu aibă probleme. În rest, sper că au fost în sală destul de mulţi cei care au gustat umorul englezesc, ca şi textul să‑şi aibă impactul dorit. A fost o mare bucurie să lucrez cu actorii noştri, mi‑a plăcut cum şi‑au intrat în rol şi Lulu Creţescu şi Gabi Constantinescu, să stai o oră şi jumătate "paralizat" şi să pari a fi aşa, nu e uşor. Din punctul meu de vedere e un spectacol complet".

Aşadar, celor care vor dori să meargă la "Petrecerea", credem că le‑am dat câteva indicii. Măcar să ştie la ce să se aştepte. Mai adăugăm un singur lucru, pe care l‑am aflat tot de la profesorul Petru Iamandi: la premiera care a avut loc în Marea Britanie, rolul lui Stanley, "sărbătoritul", de fapt cel căruia i‑a fost spălat creierul, a fost interpretat de însuşi Harold Pinter, autorul textului.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23648

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.