Jump to content

Profesor cercetat pentru tentativă de viol, vreau catedră!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Profesor cercetat pentru tentativă de viol, vreau catedră!

* I s-a dat repartiţie pe post, dar nu i s-a eliberat decizia ISJ, până la clarificarea situaţiei *

Comisia de repartizare a suplinitorilor calificaţi s-a confruntat ieri cu o situaţie limită, am putea spune, în momentul în care a început împărţirea catedrelor pentru educaţie fizică. Când s-a prezentat la prezidiu profesorul Dănuţ Bârsan, şedinţa a fost practic suspendată pentru mai bine de un sfert de oră, iar inspectorul de specialitate Emilian Pătru şi inspectoarea care se ocupă cu mişcarea personalului didactic, Andra Ionescu, au dat telefoane, aşteptând să fie lămuriţi cum vor proceda.

Iată despre ce era vorba: conducerea ISJ primise o adresă de la poliţie prin care i se aducea la cunoştinţă faptul că Dănuţ Bârsan este cercetat de poliţie în trei dosare, două pentru conducerea unui autoturism cu permisul reţinut pentru suspendare şi unul pentru tentativă de viol. „Avem de la poliţie hârtie că este cercetat în trei cauze. Eu nu am dreptul să-l opresc să ia post, până când dosarul nu ajunge la Parchet şi nu se stabileşte că există probe care atestă că ar fi vinovat. Din surse ale Poliţiei, avem însă asigurări că dovezi sunt, dar până când se încheie cercetarea, noi am fost nevoiţi să-l repartizăm pe post. Nu-i vom da, însă, decizie. Dacă se va începe urmărirea penală, şi aşa credem că se va întâmpla, el va fi automat suspendat”, susţine inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Zgârieturi cu proful de sport

Lucrul cel mai grav este faptul că acuzaţia de tentativă de viol vine din partea unei foste eleve. Despre această situaţie am aflat câte ceva de la directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” – Ion Grecu – unde profesorul Bârsan a predat anul trecut şi unde a terminat studiile şi eleva care a depus plângere pentru tentativă de viol. „S-a întâmplat în afara şcolii şi după terminarea anului şcolar. Fata a picat bacalaureatul. Sub pretextul că-i dă o carte ca să înveţe la filozofie pentru a doua sesiune, Dănuţ Bârsan a venit şi a luat-o din faţa blocului, de lângă mama sa, cu maşina. Am înţeles că în loc s-o ducă să-i dea cartea, a plimbat-o cu maşina prin zone mai nepopulate şi a agresat-o. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic, fata s-a luptat cu el. S-a lăsat cu zgârieturi în ambele tabere. Se pare că, tot legat de cercetările la plângerea de tentativă de viol, poliţiştii au ajuns la concluzia că profesorul a condus maşina şi avea permisul reţinut”, ne-a prezentat situaţia, pe scurt, directorul Ion Grecu.

„Dacă mi l-ar mai repartiza în şcoală, mi-aş da demisia”

Tot de la acesta am aflat că acuzele de tentativă de viol nu sunt singurele lucruri care i se impută lui Bârsan.

Directorul de la „Spiru Haret” a mai primit diverse reclamaţii de la părinţi că profesorul de educaţie fizică s-ar purta necuviincios cu fetele. Mai trebuie spus că la finele anului şcolar, directorul Grecu şi Dănuţ Bârsan au avut un conflict legat de încheierea mediilor. „A plecat în banchet cu elevii de-a XII-a fără să încheie mediile unora dintre ei. Enervat, am făcut greşeala să pun mâna pe stilou să le închei eu mediile respectivilor. Când s-au întors din banchet, am aflat că de fapt elevii respectivi fuseseră scutiţi la sport, iar Bârsan refuza să le primească adeverinţele medicale. Cei trei elevi mi-au dat declaraţie scrisă că, pentru a le primi acele adeverinţe, profesorul le dăduse întâlnire într-un parc”, precizează Ion Grecu.

Directorul susţine că s-a interesat şi despre comportamentul său la celelalte şcoli unde a mai predat şi că are informaţii că la Barcea ar fi fost implicat într-un alt scandal vizavi de fetele de la clasa a VIII-a.

Directorul de la „Spiru Haret” a concluzionat ferm: „Este un om care mie, personal, nu mi se pare potrivit pentru învăţământ. Am refuzat să-i dau continuitate pe post. Dacă mi l-ar mai repartiza în şcoală, mi-aş da demisia”.

Având jumătate de normă la Furcenii Vechi şi Noi, Dănuţ Bârsan a primit însă continuitate pe post la cele două şcoli (fără decizie scrisă a ISJ, deocamdată), unde se va duce în caz că dosarul său nu va fi înaintat Parchetului din lipsa dovezilor.

În dezbaterea pe care „Viaţa liberă” a iniţiat-o în urmă cu câteva săptămâni, ne este iar ridicată mingea la fileu. În ce măsură astfel de oameni au dreptul să predea în învăţământ, în condiţiile în care se ştie că un cadru didactic este mai mult decât un simplu furnizor de servicii educaţionale, el având obligaţia să fie şi un model pentru elevii săi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

„Ne-a ameninţat că ne omoară dacă nu retragem plângerea”

La sfârşitul săptămânii trecute, prezentam în ziar situaţia profesorului Dănuţ Bârsan, de la Tecuci, căruia ISJ i-a dat numire pe post, dar nu i-a eliberat şi decizia. Conducerea ISJ a refuzat să semneze deocamdată contractul, deoarece respectivul profesor este cercetat penal în trei dosare aflate la Poliţia Municipiului Tecuci, două pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat şi unul, mai grav, pentru tentativă de viol asupra unei foste eleve de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”.

Între timp, ne-a vizitat la redacţie chiar profesorul Dănuţ Bârsan care ne-a lăsat un drept la replică, însoţit de patru (!) copii ale unei citaţii într-un proces civil, prin care profesorul contestă un proces verbal întocmit de Poliţia Rutieră din Tecuci, dar şi de o copie după o declaraţie semnată de eleva care l-a acuzat de tentativă de viol, prin care aceasta îşi retrage plângerea împotriva lui.

„Este o acţiune de denigrare concentrată împotriva mea”

În scrisoarea lăsată de Dănuţ Bârsan se menţionează că directorul colegiului de elită din Tecuci ar încerca o acţiune de denigrare a sa pe toate căile: „Încă de la începutul anului şcolar mi s-a făcut prima nedreptate.

Directorul Grecu Ion mi-a luat o oră din cele 12 şi i-a dat-o unui coleg de-al meu. (…) Când am dorit să-mi fac dosar de titularizare, întrucât aveam la examen nota 7.85, Grecu Ion mi-a refuzat acest lucru folosindu-se de relaţiile personale şi am pierdut titularizarea.

Am aflat şi cum a făcut această fată reclamaţie împotriva mea. Profitând de faptul că nu a luat bac-ul în prima sesiune, Grecu Ion a promis că o va ajuta, dacă declară împotriva mea că m-am dat la ea. (…) Legat de problema cu permisul, eu nu am proces penal, ci unul civil”, se arată, printre altele, în scrisoarea profesorului de sport.

Acesta susţine că inspectorii de la ISJ l-au purtat la repartiţie dintr-un birou în altul şi nu i-au arătat hârtia venită de la Poliţie prin care se spunea că este cercetat penal în trei cauze.

Bârsan mai povesteşte şi despre incidentul cu mediile încheiate în locul său de către directorul Ion Grecu, motiv pentru care, spune profesorul de sport, l-a reclamat Parchet: „Îl acuz de abuz în serviciu, fals şi uz de fals în documentele oficiale.

Pentru aceasta, Grecu Ion a început o acţiune în forţă împotriva mea, folosindu-se de relaţiile pe care le avea”. Dar aceasta e altă poveste. Toate acestea, prezentate într-o oarecare logică, aveau darul să-l disculpe pe profesorul Dănuţ Bârsan. Dar…

Am făcut şi noi alte cercetări

În primul rând ne-a atras atenţia faptul că declaraţia de retragere a plângerii este fără număr de înregistrare la Poliţie şi are ca dată exact ziua în care a apărut şi primul nostru articol: 27 august 2011.

Apoi am primit din partea conducerii Colegiului „Spiru Haret” adresa de la Poliţia Municipiului Tecuci în care este scris negru pe alb că „faţă de Dănuţ Bârsan se efectuează cercetări în trei dosare penale”. Dosarul civil de care pomeneşte Dănuţ Bârsan, care se află pe rolul Judecătoriei Tecuci, este de fapt o contestaţie la un proces verbal de contravenţie.

„Fata mea are coşmaruri”

Am luat legătura cu mama fetei care îl acuză pe profesorul tecucean de sport că ar fi încercat s-o violeze, pentru a afla dacă declaraţia chiar a fost scrisă de tânăra în cauză. Iată declaraţia mamei, care ne-a cutremurat: „A scris declaraţia pentru că ne-a ameninţat pe amândouă că ne omoară, dacă nu retragem plângerea. Fata mea are coşmaruri şi e încă în stare de şoc de când s-a întâmplat tentativa de viol. A prins-o pe stradă şi i-a cerut să scrie că-şi retrage plângerea. Fata s-a speriat, dar tot n-a vrut să scrie cum vrea el, că ar fi pus-o să-l reclame directorul liceului. A scris ca să scape de el şi de toată situaţia, să se liniştească, să se concentreze pe examenul pe care-l are de dat. Dar n-a lăsat-o nici aşa în pace. O sună în fiecare zi să meargă cu el la poliţie să retragă plângerea încă o dată. Dar eu nu vreau. Vreau ca poliţia să meargă până la capăt cu cercertările, să-l pedepsească. Aud şi acum vocea fetei, disperată, care-mi dădea telefon să sun la poliţie, că profesorul încearcă s-o violeze”.

„Nu e pentru învăţământ”

Directorul Ion Grecu neagă acuzaţiile pe care i le aduce Bârsan şi susţine în continuare că profesorul acesta nu are ce căuta în învăţământ: „Nu am nimic personal cu el, nici nu venise în şcoală, că am fost sunat de un cunoscut, vecin cu Bârsan, care-mi spunea că acesta alerga cu toporul după nişte copii.

În celelalte acuzaţii cu privire la note şi scutiri, aştept să fiu cercetat. Nu am primit deocamdată nicio hârtie oficială că aş avea vreo sesizare făcută la Parchet, dar ştiu că a depus ceva”, susţine directorul de la „Haret”.

I-am cerut acestuia telefonul martorului care l-a văzut pe Bârsan alergând cu toporul. Nu-i vom da numele, din motive lesne de înţeles, dar iată declaraţia sa: „E cunoscut în cartier ca fiind violent.

Omul acesta nu este pentru învăţământ. L-a bătut o dată şi pe fiul meu. Apoi vecinilor le-a rămas în memorie că, anul trecut, supărat că nişte copii făceau gălăgie lângă balconul său, a ieşit şi i-a fugărit cu toporul, după care tot el a chemat poliţia”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.