Jump to content

Sistem informatic de aproape şapte milioane de lei pentru spitalele din Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sistem informatic de aproape şapte milioane de lei pentru spitalele din Galaţi

Trei unităţi medicale din municipiul Galaţi vor beneficia de un sistem informatic pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor şi pentru reducerea timpilor de transfer al datelor şi informaţiilor medicale între secţii sau spitale

Sistemul informatic îi va ajutat atât pe pacienţi, cât şi personalul medical.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, implementarea proiectului “Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale” urmăreşte dezvoltarea sistemului informatic de sănătate în cadrul unui consorţiu format din trei spitale. Este vorba de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”. “Monitorizarea continuă a stării de sănătate a pacienţilor, reducerea erorilor medicale, reducerea timpilor de transfer al datelor şi informaţiilor medicale între secţii sau spitale, debirocratizarea sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective ale proiectului de informatizare a celor trei spitale din subordinea CJ Galaţi”, a explicat Chebac.

Cât costă

Valoarea totală a proiectului este de 6.916.739,34 lei, din care 5.139.603,34 lei pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, 990.335 lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie şi 786.801 lei pentru Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Cuvioasa Parascheva”. Valoarea finanţării nerambursabile este de 5.466.455,29 lei, diferenţa fiind cofinanţată de CJ Galaţi.

Proiectul aşteaptă finanţare prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” 2007 - 2013, iar de el vor beneficia aproximativ 650.000 de pacienţi, dar şi cadrele medicale, care vor avea acces la pregătire profesională pentru folosirea soluţiilor e-Sănătate.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sistem informatic de 1,5 milioane de euro în trei spitale gălăţene

Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Cuvioasa Parascheva" vor beneficia de un sistem informatic care va permite, potrivit iniţiatorilor proiectului, un acces mai bun al pacienţilor la serviciile medicale oferite de cele trei instituţii sanitare gălăţene, precum şi economii substanţiale în ceea ce priveşte consumul de medicamente, materiale sanitare şi consumabile medicale. Investiţia, denumită „Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale”, este realizată, prin cofinanţare, cu fonduri structurale europene. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6.890.000 de lei, dintre care 5.466.454 de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă din partea UE. Durata de implementare a proiectului este de doi ani.

Comunicare permanentă între spitale

„Primul beneficiu al informatizării va fi creşterea calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor: timpul alocat căutării, preluării şi arhivării datelor despre aceştia va fi mult redus. De asemenea, se va înregistra şi o reducere a timpilor de transfer a informaţiilor medicale între secţiile aceluiaşi spital sau între unităţi sanitare distincte”, explică dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean Galaţi. Spre exemplu, după finalizarea proiectului, medicii şi asistentele vor avea acces în timp real la fişa pacientului, la istoricul acestuia, precum şi la fluxurile noi de informaţii provenite din alte secţii (analize laborator, radiografii – imagistică etc).

Sfârşitul birocraţiei excesive?

Pe perioada celor doi ani, 115 cadre medicale din cele trei spitale vor fi instruite pentru a şti să utilizeze aplicaţia informatică. Un alt beneficiu scontat este debirocratizarea actului administrativ la nivelul spitalului. „Şi cheltuielile interne vor fi micşorate, prin economii făcute la eliberarea de medicamente – doar persoanele înregistrate în calculator vor beneficia de acestea – şi prin economii cuprinse între 60 şi 80 la sută la consumul de filme (imaginile vor fi stocate doar electronic şi ataşate la fişa pacientului). Se vor evita astfel potenţialele abuzuri”, adaugă dr. Debita. Pe lângă informatizare, proiectul include şi o parte tehnică, care constă în dotarea cu aparatura electronică necesară a tuturor secţiilor din cele trei spitale.
La nivel naţional, există deja spitale în care astfel de sisteme informatice funcţionează. În judeţul Galaţi, în urmă cu doar o săptămână, Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" a anunţat lansarea aceluiaşi proiect de informatizare.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cât costă informatizarea a trei spitale gălăţene şi cine are de câştigat de pe urma ei

*Autorităţile locale promit că, după finalizarea Sistemului informatic integrat, pacienţii vor avea acces mai rapid la servicii medicale de o calitate mai bună * În urmă cu zece ani, un proiect similar derulat la Spitalul Judeţean a stârnit scandal şi controverse la nivel naţional

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în parteneriat cu Spitalul TBC şi Spitalul de Boli Infecţioase, va implementa un proiect denumit "Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale". Termenul-limită de finalizare a proiectului coincide cu sfârşitul acestui an.

Cinci firme, aproape niciun rezultat

La anunţul de licitaţie publicat de conducerea Spitalului Judeţean pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pe 20 februarie 2013, s-au înscris cinci firme. Contractul a fost adjudecat pe 23 mai 2014 de firma bucureşteană Romsys S.R.L., operatorul economic care a avut cea mai bună ofertă. Deşi în urma unei licitaţii în care s-au întrecut cinci firme ne-am fi aşteptat ca valoarea finală a contractului să fie simţitor mai mică decât cea estimată, lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa în acest caz. Astfel, dacă estimarea iniţială a valorii contractului a fost de 4.759.348 de lei, fără TVA, licitaţia nu a reuşit să scadă suma decât cu mai puţin de 30.000 de lei, ajungându-se la o valoare finală totală de 4.729.494 de lei. Cu alte cuvinte, cu nici măcar un procent din suma totală.

De unde provin fondurile

Adăugând la suma finală de pe SEAP şi valoarea TVA-ului, rezultă că informatizarea celor trei spitale gălăţene va costa 5.865.572 de lei. Banii provin, în proporţie de 98 la sută, din fonduri structurale europene. Restul de 2 la sută va fi acoperit din banii Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi. De altfel, toată valoarea contractului va fi plătită iniţial din banii CJ, urmând ca mai apoi autorităţile gălăţene să recupereze 98 la sută din sumă.
Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă aceşti bani în contextul sistemului medical gălăţean, vom veni cu un exemplu. Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Spitalul Judeţean a cheltuit anul trecut, pentru asigurarea medicamentelor celor 48.977 de pacienţi internaţi, suma de 9.802.035 de lei.

Cum vor fi cheltuiţi banii

După cum reiese din anunţul de atribuire, 1.947.355 de lei din totalul fără TVA al contractului vor fi folosiţi pentru achiziţionarea echipamentelor şi dotărilor necesare, alţi 2.063.836 de lei pentru achiziţionarea de aplicaţii informatice şi licenţe pentru aceste aplicaţii, iar 733.156 de lei pentru punerea la punct a reţelei informatice care va permite funcţionarea sistemului. De asemenea, cele trei unităţi sanitare vor organiza şi cursuri de formare profesională pentru personalul care va lucra cu noul sistem.

Care vor fi beneficiile

Potrivit managerului Spitalului "Sf. Andrei", dr. Mihaela Debita, sistemul informatic integrat le va oferi pacienţilor accesul la servicii medicale mai eficiente şi de o mai bună calitate. "Implementarea acestui sistem va duce la îmbunătăţirea actului medical şi, implicit, la creşterea stării de confort a pacientului. Bolnavul va avea acces mai rapid la informaţii şi va aştepta mai puţin pentru consultaţiile şi intervenţiile din spital. Şi personalul medical îşi va putea desfăşura mai eficient activitatea. Spre exemplu, nu va mai trebui să ţinem un om ocupat cu orele pentru a căuta o fişă a pacientului din urmă cu câţiva ani; totul va fi gata în doar câteva minute, prin accesarea bazelor de date pe care le vom avea la dispoziţie. Vom avea astfel acces mult mai rapid la istoricul medical al fiecărui bolnav care se internează în spital. De asemenea, va exista şi o gestiune mai bună a fondurilor spitalului. Vom şti în timp real de ce medicamente şi materiale sanitare dispunem şi cum vor fi cheltuite fondurile pe fiecare secţie în parte", ne-a explicat dr. Debita.

Informatizare eşuată, în urmă cu un deceniu

Cel mai mare spital din Galaţi nu este la prima încercare de informatizare. În anul 2002, managerul de la acea vreme a spitalului, doctorul Cornel Mihalache, a permis instalarea sistemului informatic "Hospital Manager", conformându-se astfel unui ordin ministerial. Potrivit articolelor apărute în presă la acea vreme, pachetul informatic acoperea toate domeniile activităţii unui spital, de la informaţiile referitoare la pacienţi (documente de internare, analize, tratamente, transferuri pe secţii, bilete de externare, costuri pacient etc.) la administrarea spitalului, situaţia financiar-contabilă, salarizare şi raportările statistice la DSP, CJAS şi Direcţia de Statistică.
Doar că în 2004 la conducerea spitalului a ajuns preşedintele de acum al CJ, Nicolae Bacalbaşa. Din diferite motive, noul director a decis să rezilieze unilateral contractul cu firma Info World, cea care câştigase proiectul "Hospital Manager". În mod previzibil, firma Info World a dat în judecată spitalul, urmând şase ani de procese. Tot la fel de previzibil, instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză, pentru că rezilierea unilaterală a contractului a fost un act ilegal. Decizia de atunci a doctorului Bacalbaşa a costat unitatea sanitară peste 1.200.000 de lei.

Cine este Romsys SRL

Din datele de pe internet, firma Romsys SRL a fost înfiinţată în anul 1993. În prezent se află în Top 3 integratori de sistem din România, oferind soluţii informatice destinate în special sectoarelor financiar-bancar, asigurări, telecomunicaţii, industrie, utilităţi, sectorul public şi apărare. Romsys a fost prima companie de IT din România certificată ISO 9000, în iunie 1996. La sfârşitul anului 2007, Romsys a fost preluată de către concernul austriac New Frontier Holding.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.