Jump to content

Strada Sălişte - locul unde nu s-a inventat asfaltul

Recommended Posts

Posted

Strada Sălişte - locul unde nu s-a inventat asfaltul

Strada Sălişte, din Valea Oraşului, arată ca un veritabil drum de ţară . Resturi de piatră cubică, gropi şi praf cât vezi cu ochii. Localnicii din acea zonă încă mai speră că într-o bună zi va fi turnat asfalt şi pe strada lor. Până atunci, cel puţin au mulţumirea că s-au ales cu canalizare, în urmă cu un an.

De pe strada Domnească, poate cea mai importantă arteră rutieră a Galaţiului, şi până pe Strada Sălişte, nu faci mai mult de 10 minute, mergând pe jos. În tot acest timp, apropiindu-te observi cum treptat aspectul citadin este înlocuit de cel rural. Practic din strada Domnească ajungi la un drum de ţară, fără pic de asfalt.

Condamnaţi la uitare

Aşa se simt locuitorii din această zonă a Văii Oraşului. Oamenii care trăiesc acolo de peste 30 de ani spun că strada lor nu a arătat niciodată mai rău decât acum. Indiferent dacă este vară sau iarnă, situaţia este greu de suportat. Când plouă, noroiul este până la glezne, când ninge zăpada până la genunchi, iar în zilele cu vreme bună, praful face legea.

Pe tanti Sofiora, în vârstă de 59 de ani, am găsit-o la poarta casei sale, supraveghindu-şi nepotul care se juca. "Strada nu a fost niciodată asfaltată. Copiii noştri se joacă în praf. Nu au alt loc. Se murdăresc, se îmbolnăvesc. Asta este. Nu avem ce face", spune femeia.

Oamenii sunt sătui de promisiunile Primăriei, dar totuşi mai speră că lucrurile se vor rezolva. "Am înţeles că vor asfalta într-un final şi strada noastră. Dar cine ştie când ? Poate la anul sau peste vreo doi ani. Abia anul trecut ni s-a construit reţeaua de canalizare. Până atunci am stat cu veceul în curte, ca la ţară", mai spune Sofiora Munteanu.

Cât despre perioada de iarnă, femeia nu a văzut niciodată o maşină de deszăpezire. "Ieşim noi locuitorii de aici şi dăm zăpada la o parte. Facem drum până la Cantina de ajutor social. Nu vine niciun utilaj niciodată pe aici", mai declară gălăţeanca.

Alţi locuitori de pe strada Sălişte, cu o situaţie materială mai bună, s-au gospodărit singuri şi şi-au făcut canalizare proprie înainte să-şi amintească Primăria de ei. "Eu am venit aici în anul 2000. Nu aveam nimic, nici gaze, nici canalizare şi nici asflat. Canalizarea mi-am făcut eu. M-a costat foarte mult. Când au venit ei să pună canalizare am renunţat la a mea. Asfalt, doar nu o să punem fiecare în faţa casei, cum am făcut eu cu canalizarea!", declară nemulţumit de starea străzii pe care locuieşte Ion Ardeleanu, de 40 de ani.

Totodată, omul este sătul de praful care îi intră în casă tot timpul. "Mai ies din când în când să ud în faţa porţii. Nu pot păstra curăţenia în casă pentru că intră praf tot timpul. Degeaba ţin uşile şi geamurile închise", mai spune bărbatul. "În urmă cu scurt timp a trecut un tir încărcat pe aici, la Cantina de ajutor social, şi datorită greutăţii maşinii, s-a spart ţeava de apă din pământ. Era fântână arteziană aici", povesteşte Ion Ardeleanu.

Promisiuni peste promisiuni

Primăria Galaţi spune că strada se află pe lista celor care vor fi asfaltate, cel mai probabil la începutul anului viitor. "Am organizat licitaţia pentru realizarea lucrărilor. Această stradă este şi ea pe listă. Sunt vizate 48 de străzi în total", declară Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului.

adevarul.ro

• 1 year later...
Posted

Lucrări interminabile pe cea mai „lungă” stradă din lume

Strada Sălişte ar trebui să intre în cartea recordurilor ca fiind strada cea mai lungă din lume, altfel nu înţelegem de ce, după doi ani de la începutul lucrărilor, nu este finalizată nici acum.
În noiembrie 2011, Atlas câştiga contractul scos la licitaţie de către Primăria Galaţi pentru lucrări de modernizare a două loturi de străzi din Valea Oraşului, în valoare de 5,5 milioane de lei. Lotul I cuprindea străzile Gloriei, Sculpturii, Canalului şi Vidra, iar Lotul II străzile Daciei, Sălişte, Sulinei, Ghecet şi Elicei. Modernizarea consta în lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de construcţii de canalizări de ape pluviale, lucrări de construcţii de fundaţie şi de îmbrăcare a autostrăzilor şi a drumurilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, lucrările la Lotul II, implicit la strada Sălişte, trebuiau finalizate la sfârşitul anului trecut. „Trebuiau predate la 1 decembrie”, ne-a declarat Costache. Aşadar, cu toate că exista un termen, SC Atlas SA nu a reuşit să onoreze contractul în timpul stabilit. În iarnă nu s-a mai lucrat, iar, acum, găurile, gropile, utilajele şi zgomotul au reapărut, spre disperarea locuitorilor care nu mai rezistă nici mizeriei şi nici nu îşi mai văd strada terminată. „Au fost cei de la ISPA, acum sunt cei de la Atlas, care nu ştiu cum lucrează, pentru că nu o mai termină. E mizerabilă. Vrem şi noi să vedem că este asfaltată, că se poate circula în mod civilizat”, ni s-a plâns unul dintre locuitori.

Penalităţi pentru nefinalizarea la termen

Se pare că termenul finalizării lucrărilor a fost prelungit până în iunie, dar Primăria speră că până la începutul lui mai, respectiv săptămâna viitoare, coşmarul oamenilor să se termine, iar drumul accidentat să arate a stradă. În acelaşi timp, firma Atlas nu a scăpat pentru această întârziere cu basmaua curată, ci a trebuie să plătească până în momentul în care se face recepţia, după ce Serviciul de Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei i-a aplicat penalităţi. „Pentru că nu s-a respectat termenul de finalizare, a fost o prelungire a termenului de şase luni cu penalităţi de 2 la sută din valoarea rămasă neexecutată”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Oricum, şi după momentul în care se va face recepţia lucrărilor, tot mai pot apărea hibe. Există o perioadă de notificare a defectelor, iar dacă se dovedeşte că Atlas nu şi-a făcut treaba cum trebuie, tot va mai trebui să remedieze, dar să sperăm că, dacă tot au întârziat atât cu lucrările, nu vor face treabă de mântuială, ca după două luni să deschidă iar şantierul.

viata-libera.ro

• 4 months later...
Posted

Stradă modernizată în bătaie de joc

* O arteră din Valea Oraşului, proaspăt reabilitată, se transformă în mlaştină atunci când plouă * Locatarii din zonă spun că infiltraţiile le distrug locuinţele

Deşi este proaspăt modernizată, strada Sălişte, situată în Valea Oraşului, se comportă, în vreme de ploaie, ca un veritabil drum din mediul rural. Gălăţenii care locuiesc pe artera proaspăt reabilitată de firma Atlas spun că, pe anumite porţiuni ale străzii, lucrările au fost făcute de mântuială, astfel că, după ce plouă, pe artera „modernizată” se formează adevărate lacuri de acumulare din cauză că stratul de asfalt turnat diferă de la o porţiune la alta. Ba mai mult, oamenii se plâng că infiltraţiile le afectează fundaţia caselor, iar pereţii propriilor locuinţe se coşcovesc şi se crapă, motiv pentru care se gândesc cu groază la faptul că toamna bate la uşă, iar precipitaţiile vor fi din ce în ce mai dese.
„Lucrarea de asfaltare a străzii s-a efectuat anul trecut, când iarna bătea la uşă, motiv pentru care nu s-au respectat cotele păturii de asfalt. Diferenţele fiind vizibile, am atenţionat maistrul care a efectuat lucrarea şi a promis că „mâine” va completa şi va înălţa stratul de asfalt. Am aşteptat în zadar ziua de "mâine", dar nu a venit nici până în prezent. Mai mult, l-am întâlnit pe acest maistru în zonă şi am încercat un dialog privind promisiunea făcută, dar fără niciun rezultat. Nerespectarea cotelor la turnarea asfaltului a făcut ca, în patru-cinci zone, apa de ploaie sau din topirea zăpezii să formeze adevărate bălţi de 8-10 metri lungime şi 1,5-2 metri lăţime, care, în patru-cinci zile, se infiltrează prin asfalt afectând fundaţia caselor”, ne-a spus Nicolae Jipirescu, un gălăţean care locuieşte pe strada Sălişte. Acesta a precizat că pereţii din interiorul casei sale, precum şi ai altor vecini, au absorbit umezeala şi deja s-au coşcovit, motiv pentru care municipalitatea a fost sesizată de către câţiva dintre gălăţenii care locuiesc pe strada Sălişte.

Primăria ia în calcul rezilierea contractului cu Atlas

Reprezentanţii municipalităţii recunosc că pe strada Sălişte "s-a lucrat prost şi încet" şi, tocmai din acest motiv, constructorul este penalizat, lunar, cu 2 la sută din valoarea neexecutată a lucrării. Conducerea Primăriei ia în calcul inclusiv rezilierea contractului cu firma Atlas, care, nici până la această dată, nu a finalizat lucrarea de pe strada Sălişte, existând, în continuare, nenumărate semnale cu privire la o serie de deficienţe. De altfel, în luna martie a acestui an, municipalitatea anunţa că termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până în luna iunie. Reprezentanţii Primăriei au fost atât de optimişti încât, la acea dată, spuneau că speră, totuşi, ca lucrările de modernizare a străzii să fie finalizate şi mai devreme, adică în luna mai.
Cert este că toamna bate la uşă, iar constructorul nu a reuşit, nici până la această dată, să finalizeze modernizarea străzii, care ar fi trebuit să fie gata, conform contractului, încă din luna decembrie a anului trecut. "S-a lucrat prost, încet şi s-a depăşit şi termenul de finalizare a lucrării. Urmărim subiectul cu mare atenţie şi interes, pentru că vrem să se ştie că nu glumim. Au fost mai multe discuţii cu o serie de constructori, cărora li s-a spus foarte clar că Primăria vrea calitate inclusiv în ceea ce priveşte termenul de execuţie al lucrărilor. Problemele de pe strada Sălişte sunt generate inclusiv de problemele constructorului", ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Reamintim că firma Atlas şi-a adjudecat, în anul 2011, în urma unei licitaţii, contractul pentru lucrări de modernizare a două loturi de străzi din Valea Oraşului, în valoare de 5,5 milioane de lei. Lotul I cuprindea străzile Gloriei, Sculpturii, Canalului şi Vidra, iar Lotul II străzile Daciei, Sălişte, Sulinei, Ghecet şi Elicei. Modernizarea consta în lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de construcţii de canalizări de ape pluviale, lucrări de construcţii de fundaţie şi de îmbrăcare a străzilor şi a drumurilor. Lucrările la Lotul II, implicit la strada Sălişte, trebuiau finalizate la 1 decembrie 2012.

viata-libera.ro