Jump to content

Afacerile lui Nelu Gălbenuş


dcp100168

Recommended Posts

Banii au miros. Galbenus, candidat PNL in Tecuci, face profit din WC-uri turcesti

Cine merge spre Focsani si, mai apoi, spre Tecuci, nu are cum sa nu vada doua mari benzinarii vopsite in galben strident, pe care troneaza amuzanta inscriptie “Nelu Galbenus“. Ambele ii apartin lui Ioan Costin, poreclit Galbenus, actualul candidat la primaria Tecuci din partea PNL. Prosperul om de afaceri a intrat in politica la PD-L si, imediat, a “umflat” niste contracte babane de la primaria Tecuci, condusa de un pedelist, prin atribuire directa, fara licitatie. Apoi, mirosind un program guvernamental de reabilitare a scolilor a schimbat macazul, si carnetul de partid, catre PNL. Astfel, un alt tun l-a dat din constructia unui WC pentru scolarii din comuna Corod, condusa de un liberal de aceasta data, pentru nu mai putin de 1,3 miliarde de lei.

Pana de curand, Nelu Galbenus s-a priceput sa faca bani din afaceri cu produse petroliere sau brutarie-patiserie. Anul trecut, insa, ghinionul a sapte mii de calamitati de inundatiile devastatoare s-a transformat pentru Nelu Galbenus intr-un noroc formidabil. Doar ce intrase, ca simplu membru, in PD, cand destinul a adus stihiile peste tecuceni si i-a lasat fara case si drumuri. Printr-un miracol, Galbenus, proaspat posesor de parc auto, a fost ales de primarul-coleg de partid Eduard Finkelstain sa execute balastari de drumuri in cartierul Satu Nou, in valoare de 1,99 miliarde lei. Basca niscaiva beneficii de pe urma unui schimb de teren, tot cu primaria democrata a Tecuciului, de pe urma caruia si-a adus averea la drumul European. Primarul Fikelstain, intrebat care a fost ratiunea pentru care a ales firma lui Nelu Galbenus sa reabiliteze strazile respective ne-a declarat: “Pentru ca avea parcul auto cel mai dezvoltat si era disponibil. A avut fler si s-a orientat repede. Prin ianuarie-februarie a plecat de la noi. A castigat si el, dar si altii, din suferinta oamenilor”. La randul sau, Nelu Galbenus isi apara afacerea destul de cinic: “Care-I problema ca am luat sI bani. Daca nu eram io era altu’! Am iesit intr-o situatie de urgenta, benevol… S-a intamplat sa fiu disponibil. Am fost primul care a iesit pe strazi”. Insa tunul care i-a intarit convingerea ca afacerile adevarate se fac cu bani publici a fost contractul cu primaria Negrilesti, de unde, in urma contractului de balastare nr. 24/10.12.2007 a incasat alte patru miliarde de lei.

WC turcesc de 1,3 miliarde lei

Activitatea de partid pe filiera pedelista s-a curmat brusc pentru Nelu Galbenus la sfarsitul anului trecut. A trecut la PNL si, aproape imediat, si-a anuntat candidatura la primaria orasului. Coincidenta face ca, in momentul trecerii sale la fostii adversari de moarte, tocmai sa se deruleze un program de reabilitare a scolilor la nivel national. Intamplator, sau nu, primul succes in constructii l-a avut cu o primarie condusa tot de un liberal, Vasile Carjeu, primar de Corod. Asa se face ca, din doar doua contracte, firmei lui Galbenus i-au intrat in firma 5,4 miliarde de lei. Primul, nr. 4124, la care se adauga doua acte aditionale, are ca obiect constructia unui grup sanitar la o scoala din comuna. Suma platita candidatului liberal la primaria Tecuci, Nelu Galbenus, pentru grupul sanitar cu WC-uri turcesti a fost de peste 1,3 miliarde de lei. Chestionat referitor la pretul mult umflat pe care l-a incasat de pe urma unei banale private Ioan Costin Galbenus a oferit un raspuns la misto: “ Nu-i treaba voastra… Poate ca am venit si cu bani de acasa. Acuma, spre exemplu, sunt in deficit financiar”.

La Tecuci se poarta licitatiile cu mana moarta

Nelu Galbenus a mai incheiat si un contract pentru consolidarea scolii din Blanzi. Alte trei contracte: unul in valoare de cinci miliarde lei, pentru consolidarea gradinitei din Corod; altul de 4,34 miliarde lei, pentru scoala nr.3 si ultimul, de sapte miliarde, pentru consolidarea scolii nr.1, au fost contractate de SC Majestic SRL Tecuci, firma lui Viorel Cristovici, seful PNL Tecuci si consilier la CJ Galati. La cele cinci licitatii aferente contractelor prezentate s-au prezentat doar trei sereleuri tecucene: Nelu Galbenus, Majestic si Building Style a deputatului democrat Constantin Petrea.

In general, licitatiile pot fi manarite pe principiul “mainii moarte”. Adica intelegeri de tip mafiot in care “castigatorul” aranjeaza si “cartile”, a se citi “oferta” adversarilor. Conform legii castigatorul e cel cu oferta cea mai mica. Adesea, insa, “cea mai mica” oferta este supralicitata la sume de trei-patru ori decat cea reala. Suspiciuni, in acest sens sunt ridicate de pretul, platit de la buget, pentru closetul comun de la scoala din Corod, adica 1,3 miliarde lei, echivalentul a circa 36.000 de euro. Cu acesti bani, daca ai terenul, iti poti ridica o casa frumusica la Corod, langa Tecuci.

http://www.gardianul.ro/2008/04/20/dezv ... 12796.html

Link to comment
Share on other sites

Si-a trasformat numele in renume pentru a castiga Primaria

Candidatul PNL la Primaria Tecuci, Costin Ioan, si-a adaugat la nume, pe cale administrativa, brand-ul firmei care l-a facut cunoscut in toata zona, pentru a-si creste sansele de a castiga alegerile, transmite corespondentul ROMPRES. "Cadidatul nostru este cunoscut la Tecuci sub numele de Nelu Galbenus dupa brand-ul firmei pe care o conduce in zona, SC Nelu Galbenus import-export. Era o problema pentru alegatorii care ar fi dorit sa il voteze, deoarece pe buletinul de vot l-ar fi cautat pe Nelu Galbenus si ar fi dat peste Costin Ioan, nume pe care cred ca si sotia sa si-l amintea cu greu'', a declarat, luni, directorul de campanie al candidatului PNL, Daniel Tuchel. Acesta a spus ca s-a procedat la schimbarea pe cale administrativa a numelui prin introducerea celor doua sufixe, asa ca pe buletinul de vot va apare Costin Ioan Nelu Galbenus. Candidatul PNL si-a schimbat actele de stare civila, certificatul de nastere, cartea de identitate, certificatul de casatorie, pasaportul. ''Primele acte pe care si le-a schimbat au fost certificatul de nastere si cartea de identitate, pentru a putea depune declaratia de acceptare a candidaturii cu noul nume si prenume in termenul prevazut de lege'', a declarat Daniel Tuchel. Acesta a spus ca si candidatul la Primaria Tecuci a Partidului Verde, Vasile Danaila, si-a adaugat pe cale administrativa porecla dupa care era cunoscut in localitate si va figura pe buletinul de vot cu numele Vasile Danaila Pazvante.

Link to comment
Share on other sites

Nelu Galbenus candidat liberal la Tecuci, profitor imobiliar cu primaria

Cateva motive „forte” care au stat la baza deciziei de a candida la Primaria orasului Tecuci ale fostului pedelist, actualmente penelist, Ioan Costin, alias Nelu Galbenus, au fost prezentate intr-o editie anterioara a ziarului „Gardianul“. In speta, am prezentat o serie de afaceri dubioase pe care ambitiosul Nelu Galbenus le-a derulat cu bani de la bugetul public. Mai intai, a incasat sume consistente de pe urma lucrarilor de refacere a strazilor din Tecuci afectate de inundatiile de anul trecut pentru ca, ulterior sa construiasca un banal closet turcesc pentru scoala comunala din Corod, judetul Galasi, cu „doar 1,3 miliarde lei. Adica circa 36.000 euro. De-a lungul timpului Galbenus a fost un „abonat” al patrimoniului (vistieriei) Primariei Tecuci. Astazi, prezentam un schimb de teren realizat taman cu primaria, pe care doreste sa o „cucereasca” in acest an. Consiliul local Tecuci cedeaza catre Ioan Costin, in prezent si Galbenus, fiindca si-a schimbat numele cu ocazia prezentelor alegeri, 4.500 de mp (n.r., 0,45 ha) la drum european, cu o deschidere de 200 m, la intrarea in oras, teren invecinat cu intravilanul orasului. Actul prin care se parafeaza tranzactia este Hotararea Consiliului Local nr. 41 din 19 mai 2004, exact in ultima saptamana de mandat a fostului primar PSD Gheorghe Lazar. O dorinta fireasca a lui Nelul Galbenus ar fi, in perspectiva ca ar ajunge primar, sa treaca acest teren in intravilan. In schimb, Ioan Costin-Galbenus cedeaza catre Consiliul local Tecuci suprafata de 13.500 mp de teren neproductiv, in fapt o banala pasune. Un exemplu in acest sens este o nota privind rapoartele de schimb, unde un teren intravilan este evaluat la 300.000 lei vechi un metru patrat, iar cel extravilan-pasune la 200.000 lei vechi metrul patrat, adica aproape echivalente. Schimbul a fost aprobat si de Eduard Finkelstain, actualul primar PD si Cristinel Basalic, actual viceprimar PD. Pe atunci ambii erau consilieri locali. Chestionat telefonic referitor la aceasta afacere, Ioan Costin Galbenus ne-a declarat pe un ton agresiv si vehement: „Io n-am ce sa discut cu dumneavoastra. Nu va priveste aceasta treaba. Nu va cunosc si nu stiu cine sunteti. Nu va raspund la nicio intrebare. Io nu va amenint dar o sa dati socoteala”. De remarcat faptul ca schimbul de teren a fost realizat tocmai in campania electorala din 2004. Un alt lucru care iti da de gandit serios este amplasamentul terenului. Exact langa benzinaria pe care Nelu Galbenus o detine la marginea intravilanului orasului Tecuci. Interesanta motivatie de candidat, nu-i asa?

http://www.gardianul.ro/2008/04/25/even ... 13084.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.