Jump to content

Apă ruginie la robinetele gălăţenilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Apa ruginie la robinetele gălăţenilor

După întreruperile furnizării apei potabile, tot mai frecvente în ultimul timp din cauza lucrărilor la reţeaua de distribiţie în cadrul programului ISPA, la robinete curge un cocteil de rugină şi mizerie în suspensie. Autorităţile afirmă că în ciuda aspectului respingător această apă este potabilă.

Ca urmare a lucrărilor de reabilitare a reţelei de distribuţie a apei potabile, în cadrul programului ISPA, lucrări care presupun întreruperea furnizării, tot mai mulţi gălăţeni se plâng de faptul că la robinetele din locuinţele lor curge un lichid cafeniu. Cei care ne-au semnalat la redacţie sau telefonic acest fenomen, sunt nemulţumiţi, dar şi îngrijoraţi în legătură cu riscurile pe care le presupune folosirea apei murdare.

„N-am curaj să-i dau fetiţei mele să bea apă de la robinet. Deşi am rămas cu un singur salariu în casă, pentru ea cumpărăm apa plată . Noi adulţii, n-avem ce face şi bem apa care este roşiatică, atunci când începe să curgă din nou. Am mai şi fiert când a fost prea murdară, că nu ne permitem s-o lăsăm sa curgă la canal şi s-o plătim degeaba", ne-a declarat Irina Vârgolici, locatara blocului I 5 din Ţiglina I

Nemulţumirea gălăţenilor, care se plâng că, din cauza lucrărilor de branşare a noilor conducte, nu pot folosi apa murdară de la robinete, a ajuns şi la Comisariatul Pregional pentru Protecţia Consumatorului (CJPC). „Am primit mai multe sesizări pe această temă, majoritatea transmise telefonic, dar le-am redirecţionat către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP), instituţie care monitorizează, prin laboratorul propriu, calitatea apei potabile" - a precizat Aurel Pamfile, comisar în cadrul CJPC

Doctorul Valentin Boldea, directorul DJSP ne-a confirmat: „Sunt câteva sesizări şi chiar am văzut o probă, adusă de cineva, care parcă nici nu era de apă. Cu toate astea, să ştiţi că, analizată în laborator, din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic, acea apă tulbure care curge la robinete după reluarea furnizării se încadrează în parametrii impuşi de lege. Vorbesc despre apa din reţeaua SC Apă-Canal, pentru că apa poate fi murdară şi din cauza vechimii ţevilor din subsolurile blocurilor".

Cornelia Arnăutu, şeful serviciului Relaţii cu Publicul, din cadrul SC Apă-Canal, dă asigurări, la rândul său, că apa ruginie poate fi băută: „După aceste lucrări, înstalaţia de distribuţie se spală şi chiar dacă apa are un aspect opalescent, respectă condiţiile de potabilitate. Dacă este foarte murdară, de vină poate fi vechimea instalaţiilor interioare. Îi rugăm pe cei care vă sesizează că apa este murdară să telefoneze şi la SC ApăCanal astfel încât să putem face analize şi la respectivele puncte de distribuţie".

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Apă neagră la robinet - o regulă de câteva zile

Mai mulţi locatari din zona centrală a oraşului au reclamat faptul că de ceva vreme apa care le curge la robinete este extrem de murdară şi le dă mari bătăi de cap atunci când trebuie să spele rufe albe sau să gătească. "Tocmai aici este problema, că de multe ori apa murdară vine dintr-o dată, n-avem ce face dacă maşina de spălat este în plină acţiune. Ne strică hainele, ni le murdăreşte definitiv", spune Camelia Petrescu, o locatară de pe strada Prelungirea Traian.

"Nu prea am avut reclamaţii din această zonă, dar este posibil să fie adevărat. Cel mai probabil, au fost intervenţii neautorizate în branşamentele noastre. Ori de câte ori se întâmplă acest lucru, le recomand oamenilor, indiferent de zonă, să sune la dispeceratul nostru şi să ne sesizeze. Imediat, vor ajunge la faţa locului echipe care vor controla şi calitatea apei, după care vor spăla instalaţiile", spune Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al Apă Canal.

Oamenii au şi o mare dilemă, pentru că nu prea au curajul să bea din această apă. "Practic, apa în acele momente este de nefolosit. Nici prin cap nu ne trece", spune Dan Bontea, un alt locatar din zonă. Aceeaşi Cornelia Arnăutu ne-a asigurat că, deşi apa are un uşor aspect opalescent, ea este potabilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dileme în faţa chiuvetei: pe noroiul acesta ne-a dat UE 45 milioane de euro?

Locuitorii cartierului Micro 13 B s-au trezit, din nou, în această dimineaţă, cu apă neagră la robinet. „Nu este prima oară, din contră, a devenit o obişnuinţă ca întâi să verific dacă apa e curată sau nu şi abia apoi să-mi chem copilul la baie, să se spele. Este şi mai mititel şi s-a speriat odată foarte tare când a văzut că apa de la robinet s-a înnegrit! Eu nu ştiu cum de mai au tupeu cei de la Apă Canal să susţină că apa lor e bună de băut, când nici bună de spălat nu mai e! Ştiu că în oraş s-au făcut lucrările ISPA, ăsta e rezultatul? Că, de altfel, de scumpit tot scumpesc apa”, a povestit Diana Ionescu, locatară a blocurilor din Micro 13 B.

Oamenii din zonă se plâng că Apă Canal le creează numai probleme, în special financiare, căci să speli la maşina de spălat cu apă cu mâl nu poate însemna decât că aparatul se strică, iar rufele sunt compromise pe vecie!

„Ştim de problemă şi încercăm să găsim soluţii, astfel încât să nu se mai întâmple. Motivul pentru care apa curge neagră la robinet este căderea de curent, care afectează activitatea pompelor de apă de la staţia de pompare din Fileşti. Când nu funcţionează pompele, conductele se videază, adică apa bălteşte în conducte şi normal că atrage cu ea toate impurităţile de pe conducte. Şi în această dimineaţă, la 7.30, am avut o pană de curent şi au căzut pompele. Au intervenit apoi echipele pentru spălarea conductelor şi căutăm soluţii pentru a evita, pe viitor, astfel de situaţii”, a declarat directorul de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru.

Reamintim că în municipiul Galaţi s-a încheiat, anul trecut, implementarea proiectului ISPA de modernizare şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, lucrări în valoare de 75 de milioane de euro, din care 42 milioane euro – împrumut nerambursabil de la CE prin programul ISPA, 18 milioane euro- împrumut contractat de Primăria Galaţi de la Banca Europeană de Investiţii şi 15 milioane euro – diferenţa de buget rezultată în urma negocierilor, finanţată de la bugetul de stat.

Unul din efectele modernizării reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Galaţi – şi, teoretic, al creşterii calităţii serviciilor livrate de Apă Canal – este şi scumpirea apei. Astfel, conform deciziei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, preţul apei se va majora până în 2014. Anul acesta, luna trecută, preţul apei a crescut cu 5,6%, ajungând la 3,93 de lei/mc. Următoarele scumpiri vor fi operate: în iulie 2013 – majorare cu 2,5% şi în iulie 2014 – majorare cu 2%. Şi serviciile de canalizare se vor scumpi, în 2013 cu 10% şi cu 17%, în 2014.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Gălăţenii acuză Apă Canal că le distruge sănătatea

Locatarii unui bloc de pe Siderurgiştilor spun că sunt nevoiţi să schimbe filtrele de apă în fiecare lună, din cauza calităţii dezastruoase a apei potabile, ce le este livrată prin conductele vechi de zeci de ani ale Apă Canal

 

Mai mulţi gălăţeni care locuiesc în cartierul Siderurgiştilor, la blocul SD3A, se plâng că reprezentanţii societăţii Apă Canal îşi bat joc de sănătatea lor livrându-le apă rece de o calitate îndoielnică. Oamenii se tem că se vor îmbolnăvi, iar frica le este generată tocmai de felul în care arată filtrele de apă, îmbibate de mizerie, pe care le schimbă o dată pe lună, tocmai pentru a-şi proteja sănătatea.
Paul Eftimie, unul dintre cei care locuiesc în blocul SD3A, ne-a spus că le-a sesizat, în repetate rânduri, reprezentanţilor Apă Canal problemele cu care se confruntă, însă a primit, în schimb, doar amânări şi ridicări din umeri. „Toată instalaţia noastră a fost schimbată, este din polipropilenă, tot ce aveam vechi în subsol a fost înlocuit. Pleacă instalaţia noastră, din polipropilenă, direct din coloana principală. Nouă ni s-a spus că vor schimba conducta lor, care este veche de zeci de ani. Maistrul de sector ne-a spus că decopertează şi că va schimba ţeava, dar nu ştie când, pentru că trebuie alocate fonduri pentru asta. Încă de acum doi ani am făcut sesizări la punctul lor de lucru de la „Două Babe”, la sector, cum se spune. Schimbăm filtrele în fiecare lună, rar se întâmplă să le schimbăm la trei luni, pentru că nu putem altfel, sunt mizerabile. Scoatem din buzunar, în fiecare lună, între şapte şi opt lei pentru fiecare filtru. Bine că ştiu să scumpească apa rece şi canalizarea, dar investiţii în reţea nu fac”, ne-a spus bărbatul.
Ba mai mult, la vizita noastră în subsolul blocului, domnii Eftimie şi Pascal ne-au povestit că instalaţia Apă Canal, respectiv conducta care alimentează zona amintită, este menţinută, în canal, într-o mizerie de nedescris. „Noi am mers cu lopeţile şi am făcut curat acolo, că era de nedescris. Conducta, în mod normal, ar trebui suspendată 30-40 de centimetri, dar este ţinută direct pe pământ, este veche, cârpită, şi stă în ceea ce se scurge prin subsol, dejecţii, mizerie etc”, ne-au spus bărbaţii.

Apă Canal se spală pe… conductă

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Apă Canal au respins acuzaţiile celor care locuiesc în blocul SD3A, de pe Siderurgiştilor, spunând că „la ieşirea apei din staţiile de pompare se fac zilnic verificări privind calitatea acesteia şi nu avem probleme. Este posibil să fie altceva la locul respectiv. Mizeria poate fi şi de pe conductele comune”, au afirmat reprezentanţii companiei, care le-au recomandat oamenilor să facă o sesizare de dispeceratul Apă Canal, pentru prelevarea unor probe şi verificări.
„Filtrul de apă îmi arată foarte clar ce este acolo. Îl punem alb şi în 48 de ore este foarte murdar. Este o aberaţie ce zic ei, cu ţevile comune. Să vină să vadă ce este dedesubt, în ce condiţii este ţinută coloana lor principală”, au cerut, revoltaţi, gălăţenii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

De ce îşi închiriază Primăria purificatoare. Cât de potabilă este apa de la robinetele gălăţenilor

Intrigat de faptul că Primăria municipiului Galaţi închiriază purificatoare, de teamă că apa din reţeaua publică ar afecta sănătatea angajaţilor, dar şi de asigurările Apă Canal că apa care ne curge la chiuvete respectă "parametrii fizico-chimici şi bacteriologici de calitate", gălăţeanul Mihai Popa ne-a trimis la redacţie câteva fotografii cel puţin îngrijorătoare. Sunt, după cum precizează gălăţeanul "poze ale filtrului montat pe reţeaua de "apă potabilă" a subsemnatului".

Articolul "Gafă de proporţii, pe bani publici - Angajaţilor Primăriei nu le place apa pe care le-o vând gălăţenilor", publicat în ediţia din 19 ianuarie a cotidianului "Viaţa liberă", continuă să stârnească reacţii în rândul gălăţenilor. După cum v-am informat, Primăria Galaţi a atribuit un contract pentru închirierea şi mentenanţa a 16 aparate de purificare a apei provenite din reţeaua publică, explicând, în caietul de sarcini, de ce are nevoie de aşa ceva: "Având în vedere că apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme, Primăria doreşte să achiziţioneze servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei de toate elementele improprii menţionate anterior (…), asigurându-se astfel protecţia sănătăţii angajaţilor". SC Apă Canal a catalogat afirmaţiile cu pricina drept eronate, garantând că "apa pe care o furnizează în reţea este o apă de calitate, care respectă toţi parametrii de calitate fizico-chimici şi bacteorologici".
Ca reacţie la articolul publicat, gălăţeanul Mihai Popa ne-a trimis la redacţie fotografiile filtrului montat la propria reţea de "apă potabilă" după cum precizează chiar el, folosind ghilimele. Imaginile sunt de-a dreptul şocante, dar nu e prima dată când o asemenea situaţie ne este sesizată. Tocmai de aceea le-am transmis societăţii Apă Canal.

Ce spune Apă Canal

"Societatea Apă Canal SA Galaţi are ca principală preocupare asigurarea calităţii apei furnizate către populaţia din localităţile judeţului Galaţi care i-au delegat serviciul public de alimentare cu apă", se arată în răspunsul primit la redacţie. Operatorul precizează că monitorizarea calităţii apei se face zilnic, atât la ieşirea din uzine, cât şi în reţeaua de distribuţie, conform prevederilor legale.
"Modificări privind calitatea apei, în sensul creşterii turbidităţii (prezenţa unor suspensii, apa opalescentă), se pot datora unor lucrări executate în reţeaua publică de distribuţie sau în instalaţia interioară a blocurilor. În municipiul Galaţi se execută lucrări de investiţii, reparaţii, fie de către firme contractate de Primăria municipiului Galaţi, fie de către Apa Canal SA Galaţi. Pe lângă acestea, apar şi avariile în reţea, inerente având în vedere vechimea conductelor de alimentare cu apă (circa 37 la sută din reţele au durata de utilizare mai mare de 36 de ani şi circa 30 la sută au durata de utilizare cuprinsă între 10 şi 30 de ani)", scrie Apă Canal.
Operatorul subliniază că în cadrul lucrărilor de investiţii, în înlocuiri de conducte sau vane pe care le realizează sau pentru care asigură asistenţa tehnică, se execută manevrele specifice de golire/umplere reţea, închidere şi deschidere vane, precum şi spălarea reţelei de distribuţie la finalizarea lucrărilor, "tocmai pentru ca apa furnizată să se încadreze în parametrii de potabilitate". Potrivit Apă Canal, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul intervenţiilor neautorizate în reţea, executate de persoane fizice sau diverse firme contractate pentru lucrări interioare.

Cine ar putea fi de vină

"Având în vedere numărul mare de solicitări de branşare individuală în blocurile de locuinţe, întâmpinăm probleme în gestionarea eficientă a tuturor manevrelor în reţeaua de apă; este extrem de dificil să evităm intervenţiile neautorizate ale unor persoane fizice sau firme în reţeaua de apă. Operaţiunile de golire/umplere a instalaţiilor executate haotic, neprofesionist, schimbările regimului hidraulic, pot genera creşterea turbidităţii/concentraţiei de fier, coroborat inclusiv cu vechimea conductelor de apă", afirmă operatorul.

"Fenomenul nu poate fi generalizat!"

"Fenomenul sesizat de dl. Popa nu poate fi generalizat la nivelul întregului municipiu, este o problemă locală şi trebuie tratată ca atare. De asemenea, subliniem ca filtrele se pot încărca cu suspensii din apă, acumulate în timp, acestea nefiind însă de natură a periclita sănătatea populaţiei. În cazul celor care folosesc filtre (opţional), recomandăm înlocuirea lor în termenul indicat de producător/furnizor. Nu este însă posibil ca aceste filtre să se încarce din reţeaua de apă potabilă cu "pesticide, detergenţi, microorganisme", aspect clarificat prin punctul de vedere comunicat anterior de Apa Canal SA Galaţi", precizează operatorul.

Ce faceţi dacă apa de la robinet capătă culoare, gust şi miros

Apa potabilă ar trebui să fie, după cum am învăţat la şcoală, incoloră, inodoră şi insipidă, adică fără culoare, fără gust şi fără miros. Din păcate, teoria nu prea mai are legătură cu realitatea care curge la robinet.
În punctul de vedere furnizat redacţiei, SC Apă Canal ne-a transmis rugămintea sa către toţi clienţii ca, în cazul în care sesizează o modificare în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, să apeleze Dispeceratul societăţii, la telefon 0236.463.294. "În urma apelului, specialişti ai Apă Canal SA Galaţi se vor deplasa la faţa locului pentru a preleva probe de apă (la limita de proprietate). În paralel, se vor efectua verificări şi spălări ale reţelelor publice în zona reclamată. Probele vor fi analizate în laboratorul de calitate acreditat, rezultatele urmând a fi comunicate în scris sesizantului", ne-a comunicat Apă Canal.

Cumpărare directă, notificată în SEAP

Deşi, conform Primăriei, contractul pentru aparatele de purificare a apei a fost oprit de la semnare, pe 22 ianuarie a apărut pe Lista notificărilor de atribuire la cumpărarea directă a Serviciului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Contractul există şi pe portalul administraţiei locale, fiind atribuit direct firmei La Fântâna SRL din Bucureşti, cu preţul lunar de 74 de lei fără TVA, pentru închirierea şi mentenanţa fiecăruia dintre cele 16 aparate de purificare a apei.

Ulciorul nu merge de multe ori la apă

Aşa se poate spune despre gafa cuprinsă în caietul de sarcini al achiziţiei publice făcute de Primărie pentru servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei. Şi spunem asta pentru că, potrivit surselor noastre, nu este prima oară când caietul de sarcini incriminat a fost utilizat pentru o asemenea achiziţie publică. Se pare că şi anul trecut, şi acum doi ani, aceleaşi motivaţii au stat la baza nevoii de purificare a apei din Primărie. Doar că, de această dată, nu au mai trecut neobservate. Iar acest fapt a atras şi ironii în şedinţa Consiliului Local, din partea consilierului PNL Onuţ Atanasiu: "Înţeleg că apa din Primărie e poluată, aşa că bem apă plată"...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.