Jump to content

Muncitorii străini din Galaţi


Recommended Posts

Importăm chinezi pentru construcţii

Patronatul Societatilor din Constructii a anuntat ca va importa masiv forta de munca în perioada urmatoare, din tari precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, adica de acolo unde salariile sunt mult mai mici decat în Romania.

"Cei mai multi muncitori vin din China. Principalul avantaj al acestei solutii este ca muncitorii straini vin în Romania prin agentii de recrutare a fortei de munca si au semnat contracte pe unul sau doi ani, astfel încat nu exista riscul sa migreze de la o companie la alta si nici nu se pot întoarce la ei în tara pe durata contractului", explica Nimrod Zvik, director de marketing Seven Hills, subsidiara în Romania a grupului BSG.

Cer salarii de cinci ori mai mici

Muncitorii romani prefera acum sa lucreze în strainatate, unde li se ofera salarii mult mai bune decat în Romania. În Italia, un muncitor în constructii castiga lunar în jur de 1.000 de euro, un maistru - 1.500 euro, iar un inginer - 4.000 de euro. Salariile muncitorilor romani vor creste în continuare, pentru ca piata de real-estate înregistreaza o crestere continua si mai mult decat semnificativa, în timp ce deficitul de muncitori la nivelul tarii este de aproximativ 170.000. În acest ritm, se preconizeaza ca salariile muncitorilor romani se vor alinia, în cativa ani, la cele europene, apreciaza reprezentantii Seven Hills.

"În timp ce un muncitor roman întors din strainatate cere un salariu de 1.000 de euro, unul adus din China va cere maxim 200. Cazand, în medie, sase oameni într-un apartament, se vor cheltui maximum 30-40 de euro, plus alti 10-20 de euro pentru hrana. Presupunand ca acestor oameni li se asigura toate conditiile necesare unui trai decent, inclusiv un translator si un medic pentru întregul grup de cateva sute de persoane, ajungem la suma de 300 de euro/muncitor, iar aceasta concluzie vorbeste de la sine", a adaugat Nimrod Zvik, directorul de marketing al companiei Seven Hills.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

173 de permise de muncă pentru străini

Indienii, ucrainenii si turcii sunt strainii pentru care s-au aprobat in judetul Galati cele mai multe permise de munca in primul trimestru al anului. Combinatul ArcelorMittal, Santierul Naval Damen si Beyler Decor sunt agentii economici pentru angajatii carora s-au aprobat cele mai multe permise de munca. "Am primit, in primul trimestru al anului, 192 de solicitari de acordare a permisului de munca. 19 dintre acestea, majoritatea apartinand unor cetateni turci, nu au fost aprobate, deoarece nu se echivalasera studiile din tara de bastina cu cele de la noi. In total, in primul trimestru al anului, Serviciul Judetean pentru Straini a eliberat 173 de permise de munca. Ca nationalitate, cele mai multe s-au aprobat cetatenilor indieni, apoi celor ucraineni si turci", a declarat seful Serviciului Judetean pentru Straini, comisar sef Ion Andrei. Cetatenii moldoveni au primit si ei cateva permise de munca, dar numarul lor este foarte mic. Moldovenii care au cerut si au primit drept de munca sunt de obicei fosti studenti la facultatile galatene, bursieri ai statului roman, care lucreaza in cadrul unor firme mici sau mijlocii cu domeniul de activitate comert sau prestari servicii.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Capitala angajeaza turci, Sibiul filipinezi

* Companiile din Bucuresti au adus cel mai mare numar de muncitori straini in primele patru luni ale acestui an - peste 1.500, urmate de cele din Constanta - 400, Bacau - 200, Sibiu si Galati - 100.

In Capitala, predomina muncitorii veniti din Turcia, Moldova si China, potrivit datelor furnizate pentru Business Standard de catre Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI). In topul meseriilor pentru care acestia au fost solicitati domina cele din constructie, productie, servicii si comert. Majoritatea strainilor care muncesc in Constanta sunt chinezi, vietnamezi si moldoveni, acestia lucrand pe santierele navale si in constructii. In Bacau, cei mai multi straini provin din Bangladesh si lucreaza in constructii, urmati de moldoveni, rusi si ucraineni, in special soferi pe camioane de mare tonaj.

Muncitorii filipinezi, turci, moldoveni si chinezi sunt majoritari in Sibiu, acestia lucrand in confectii, ca mecanici si tinichigii auto, manipulatori marfa si ca muncitori necalificati. Angajatorii din Galati au apelat la muncitori din Moldova, Turcia si India, cei mai multi lucrand in constructii navale si constructii civile, iar principalele profesii sunt cele de sudor si agent vanzari.

In primele patru luni ale acestui an, peste 2.800 de cetateni straini din state terte au primit autorizatii de munca pe teritoriul Romaniei, potrivit Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI). “Domeniile in care s-au eliberat cele mai multe autorizatii de munca sunt: constructiile, productia, serviciile, comertul, domeniul sportiv si cel bancar. Pana in prezent au fost depuse 4.189 de cereri, dintre acestea au fost aprobate 2.831, 803 se afla in curs de solutionare, iar 555 au fost respinse”, a declarat pentru Business Standard inspectorul principal Mihaela Martescu, purtator de cuvant al ORI. Cei mai multi dintre strainii care au solicitat permis de munca sunt cetatenii turci - 1.077, urmati de cei din China - 462 si de cetatenii din Republica Moldova - 319. De asemenea, in primele luni ale acestui an, pe piata muncii a intrat si un numar mare de cetateni vietnamezi (207).

In ultimii ani, Romania a devenit o destinatie preferata si de muncitorii din state precum Bangladesh si Filipine. Companiile de pe plan local au angajat peste 180 de muncitori din Bangladesh si peste 130 de filipinezi. Muncitorii din aceste state ii depasesc ca numar pe cei proveniti din tari vecine, precum Kazahstan, Ucraina sau Belarus. Cei mai multi muncitori din statele vecine provin din Ucraina - 134. Cei mai multi straini au venit, anul acesta, pentru locurile de munca vacante din Capitala, peste 1.500. In Bucuresti, predomina muncitorii straini veniti din Turcia, Moldova si China, iar domeniile de activitate care au solicitat cel mai mult importul de muncitori din state non-UE sunt constructiile, productia, serviciile si comertul.

Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, aproximativ 200.000-300.000 de straini vor intra pe piata muncii din Romania pana in 2013. Pana la 1 iulie 2007, angajatorii din Romania erau obligati sa acorde oricarui cetatean strain cel putin salariul mediu pe economie, fapt care bloca, practic, tentativele de economisire a costurilor. In prezent, muncitorii straini pot fi platiti doar cu salariul minim pe economie. Companiile de recrutare autohtone primesc frecvent solicitari de colaborare din partea unor firme din tari exotice, care se ofera sa aduca muncitori calificati sau necalificati pe piata locala. Tarile din care vin ofertele sunt: Indonezia, Filipine, Vietnam, Nepal si Bangladesh. Aproximativ 50.000 de straini sunt prezenti pe piata locala a fortei de munca, dintre care circa 30.000 de muncitori. In prezent, exista muncitori maghiari care fac naveta in Romania, pentru a lucra la constructia de drumuri in nordul tarii. “Muncitorii care lucreaza in constructii provin din Ungaria si Bulgaria, daca ne referim la spatiul comunitar, si din Turcia si China. Alte solutii de import sunt Pakistan, India, Bangladesh, care vor fi folosite daca va fi cazul, daca toate proiectele anuntate pentru dezvoltare vor obtine finantare”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Potrivit acestuia, deficitul de forta de munca este, in prezent, de 80.000-100.000 de oameni numai in domeniul constructiilor, astfel incat estimarea de import de muncitori straini pentru 2009 este 10.000-12.000 de muncitori straini. “Importul de muncitori straini este, cu siguranta, o solutie la criza fortei de munca pe care o resimt angajatorii, cel putin pe termen scurt”. Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

http://www.standard.ro/articol_42729/ca ... inezi.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

În 2008, patronii au adus 5.500 de muncitori din „import“

La începutul anului, reprezentanţii patronatelor ţipau ca din gură de şarpe că Ministerul Muncii limitează bunăstarea firmelor permiţând importul a numai 10.000 de muncitori. După calculele lor, „comenzile” pentru importuri ar fi urmat să se ridice în acest an la cel puţin 50.000 de muncitori. Funcţionarii Ministerului Muncii au adus ca argument faptul că în 2007 limita legală pentru permise de muncă a fost de 12.000, dar nu s-au solicitat decât 4.500. Asta nu i-a scăpat de proteste, patronii părând dărâmaţi de faptul că, într-o economie în care deficitul de forţă de muncă se ridică la sute de mii de oameni, statul nu acceptă decât 10.000 de imigranţi. La mijlocul anului, însă, se dovedeşte că lacrimile patronilor erau recuzită. Aceştia n-au reuşit să depăşească limita impusă de guvern, ba nici măcar n-au reuşit să o atingă. Conform datelor Oficiului Român pentru Imigrări, până în iulie, s-au eliberat un număr de 5.446 de permise de muncă. Iar posibilitatea ca această sumă să se dubleze până în decembrie este mică: în general, angajările se fac în primele luni ale anului, iar sectoarele în care se aduc cei mai mulţi imigranţi se bazează pe munca sezonieră. Astfel, cele mai multe permise de muncă eliberate anul acesta au fost cerute de firme din domeniile construcţii, confecţii, servicii – bucătari, baby-sitter, lucrători hotelieri.

În 29 de judeţe nu a fost solicitat nici un permis de muncă

În ceea ce priveşte vârsta, jumătate dintre permise (2.314) au fost eliberate imigranţilor până în 30 de ani, 1.843 – imigranţilor cu vârste între 30 şi 40 de ani, iar 1.059 – între 40 şi 50 de ani. Distribuţia pe judeţe a „importurilor” arată diferenţe foarte mari: în Suceava, de pildă, n-au fost aduşi anul acesta decât 10 lucrători din străinătate, în Mureş – 18, iar în Bihor – 22. În 29 de judeţe, precum Teleorman, Maramureş, Covasna, Brăila etc., n-a fost solicitat nici un permis de muncă. La polul opus, judeţele unde s-au eliberat cele mai multe permise sunt Bacău – 205, Iaşi – 206, Galaţi – 224 şi Constanţa – 594. Niciunul nu se compară însă cu Capitala, unde firmele au importat 3.464 de lucrători.

În ceea ce priveşte naţionalitatea imigranţilor, în Bucureşti, cel puţin, găseşti de toate. Conform datelor Oficiului Român pentru Imigrare, anul acesta au venit la lucru în Capitală 1.707 turci, 931 de chinezi, 232 de moldoveni, 161 de egipteni, 70 de filipinezi, 62 de israelieni, 30 de libanezi, 22 de sirieni, 20 de indieni, 19 ucraineni, 18 vietnamezi ş.a.m.d. Patronii spun că numărul mic de imigranţi aduşi anul acesta se datorează birocraţiei care le scoate peri albi. Pentru a ajunge la permis trebuie să mergi mai întâi la Ministerul Educaţiei pentru recunoaşterea şi atestarea studiilor, chiar şi în cazul muncitorilor. Diplomele trebuie legalizate şi supralegalizate la Ministerul Afacerilor Externe şi abia apoi începe procesul de obţinere a autorizaţiilor de muncă.

http://www.gandul.info/actualitatea/in- ... 27;2803476

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Aproape 700 de turci, angajati pe santierele din judetul Galati

Forta de munca necesara in constructii a fost rezolvata in judetul Galati prin importul de mâna de lucru, mai ales din Turcia. Din cele aproape 700 de noi autorizatii de munca emise de Serviciul Judetean, jumatate a fost data muncitorilor de cetatenie turca. “Este vorba mai ales de muncitorii care sunt detasati in Galati de firme turcesti care au incheiat contracte de prestari servicii cu firmele de la noi. Pot spune practic ca numarul muncitorilor detasati pentru care se solicita autorizatie de munca este mult mai mare decât anul trecut. Respectiva persoana detasata trebuie sa fie calificata in meseria pentru care a fost ofertata si sa poata dovedi cu acte aceasta calificare. La angajare,trebuie sa prezinte un certificat fiscal de la firma la care a fost detasat din care sa reiasa ca aceasta nu are datorii la stat”, a declarat seful Serviciului Judetean pentru Straini Galati, cms.-sef Ion Andrei. Printre lucrarile efectuate acum pentru galateni de muncitorii turci se numara si constructia statiei de epurare a orasului, lucrare finantata prin fonduri ISPA.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=118187

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Numarul muncitorilor straini s-a dublat in ultimele 12 luni in judetul Galati

Firmele galatene au importat in ultimul an de doua ori mai multi muncitori din strainatate, cei mai numerosi fiind turcii si indienii, insa exista si lucratori din Somalia, Burkina Faso si Argentina, transmite corespodnentul NewsIn. In prezent, in judetul Galati lucreaza 370 de straini din tarile Uniunii Europene, dar si din afara spatiului comunitar. Cei mai multi dintre ei, 195, au contract de munca, ceilalti 175 fiind detasati temporar la unitatile galatene, arata statiscile Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM).

Turcii, indienii, ucrainienii si moldovenii sunt cei mai numerosi, insa exista si cativa somalezi. De asemenea, in ultimele luni, la Galati au lucrat si loturi masive de chinezi. Dintre cei cu contracte ferme, majoritatea lucreaza acum pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati. "Cei mai multi, 48 de persoane, sunt la Grand Smithy International. Ei lucreaza la Halda de Zgura, dar au si alte activitati pe platforma. Alte 20 de persoane sunt angajate la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, majoritatea asigurand managementul. Aproape toti sunt indieni", a declarat, miercuri, seful ITM Galati, Ionel Petrea. Grupuri mari de straini lucreaza si in domeniul constructiilor metalice si civile. "La firma Beyler, care produce usi metalice, sunt 26 de turci, iar la societatea de constructii Confort sunt 16 angajati din Republica Moldova si Ucraina", a precizat Ionel Petrea. Mai putini, dar activand tot pe baza de contract de munca, sunt somalezii. Patru cetateni din Somalia lucreaza la operatorul de salubrizare RER Ecologic Service din Galati, angajarea lor fiind intermediata de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de munca. Pe lista strainilor cu contracte se afla si jucatori de la clubul de fotbal Otelul Galati, echipa de Liga intai a orasului, unde evolueaza fotbalisti din Lituania, Bulgaria, Argentina, Croatia, Bosnia Hertegovina si Burkina Faso.

In ceea ce ii priveste pe muncitorii detasati la Galati, turcii sunt dominanti. "Avem 175 de straini detasati din tarile din afara Uniunii Europene. La firma Azizoglu, care construieste un complex rezidential in oras, sunt 100 de turci. Firma Sistem Yapi, cea care realizeaza statia de epurare a Galatiului, sunt 75 de turci", a afirmat seful ITM Galati. (NewsIn)

http://www.standard.ro/articol_56935/nu ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Sute de muncitori straini lucreaza in judetul Galati

Aproximativ 370 de muncitori straini lucreaza in judetul Galati, cei mai multi pe platforma ArcelorMittal si in constructii. Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Ionel Petrea, a declarat, marti, ca 195 dintre straini au contracte de munca, ceilalti 175 fiind detasati temporar la unitatile economice galatene. Dintre cei cu contracte ferme, cei mai multi lucreaza pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati. "Cei mai multi, 48 de persoane, sunt la Grand Smithy International. Ei lucreaza la halda de zgura, dar au si alte activitati pe platforma. Alte 20 de persoane sunt angajate la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, majoritatea asigurand managementul. Aproape toti sunt indieni", a spus Ionel Petrea. Grupuri mari de straini, in special din Republica Moldova, lucreaza si in domeniul constructiilor metalice si civile. Tot pe baza de contract de munca lucreaza si somalezii. Patru cetateni din Somalia lucreaza la operatorul de salubrizare RER Ecologic Service din Galati, angajarea lor fiind intermediata de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de munca. In ceea ce ii priveste pe muncitorii detasati la Galati, acestia provin din Turcia. "Avem 175 de straini detasati din tarile din afara Uniunii Europene. La firma Azizoglu, care construieste un complex rezidential in oras, sunt 100 de turci, iar la firma Sistem Yapi, cea care realizeaza statia de epurare a municipiului, sunt 75 de turci", a precizat seful ITM Galati. In ultimele luni, in judetul Galati au mai lucrat grupuri de chinezi, ucraineni si bulgari, din care o mica parte a ramas in continuare la Galati. "Au mai fost incadrati temporar 50 de chinezi la societatea Intfor, unde s-au ocupat de instalarea unei linii de productie fabricate in China. De asemenea, au mai fost 35 de ucraineni si bulgari la Santierul Naval Damen. Cativa dintre ei lucreaza in continuare pe platforma santierului naval, la sectiile de vopsitorie si tubulatura", a declarat Ionel Petrea. Seful ITM Galati a mentionat ca importul de forta de munca a crescut de la an la an, dar a cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultimele opt luni. "Numarul muncitorilor straini din judet a crescut in comparatie cu anii trecuti. Acum doi-trei ani, aveam cate 30-40 de straini. La sfarsitul anului 2007, aveam 90 de persoane angajate pe baza de contract, iar acum avem 190, deci numarul s-a dublat in opt luni, si nu am mai pus la socoteala muncitorii detasati", a spus seful ITM Galati. Ionel Petrea a adaugat ca muncitorii straini primesc in general salarii la fel ca ale localnicilor, iar munca la negru este tot mai putin intalnita in randul strainilor.

http://www.stirilocale.ro/galati/Sute_d ... 08144.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Turnul Babel de… Galati

» Numarul strainilor care lucreaza cu contract de munca la firmele din Galati s-a dublat in acest an » Printre ei se numara turci, indieni, argentinieni, ucraineni, bulgari si chiar somalezi » Zeci de muncitori romani refuza slujbele oferite si prefera sa ramana someri.

Pe piata fortei de munca din Galati, locurile romanilor plecati la munca in Spania, Italia sau Irlanda incep sa fie ocupate de muncitorii straini. Conform statisticilor oficiale, la firmele din Galati lucreaza 379 de straini, dintre care 204 cu contract de munca, iar 175 detasati temporar pentru lucrarile executate la Galati de firmele ai caror angajati sunt. La capitolul angajatilor cu carte de munca, o grupare importanta, in special prin conducerea celei mai importante afaceri din Galati, aceea a productiei de laminate, este cea a indienilor care lucreaza pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal, al carui proprietar este conationalul lor Lakshmi Mittal. Dintre acestia, 48 sunt angajati ai Grand Smithy International, care isi desfasoara activitatea la Halda de Zgura, dar si in alte sectoare din combinat. Alti 20 de indieni, specialisti in productia de laminate si marketing, lucreaza in echipa de administrare a combinatului. Comunitatea indiana a aparut la Galati imediat dupa preluarea combinatului de trustul lui Lakshmi Mittal si s-a integrat in viata orasului cu mare discretie, putand fi vazuti destul de rar la promenada sau la cumparaturi la hypermarketurile din Galati. Familiile indiene locuiesc intr-un bloc din cartierul Mazepa 1, pe Faleza Dunarii, iar copiii indienilor merg la scoala din cartier, unde invata limba romana, la serbarile scolare uimind asistenta prin recitarea unor poezii romanesti. Din 2002, in zona comerciala Tiglina 1 a aparut si restaurantul cu specific indian "Cip Bay", unde famiile indiene apar destul de rar, atunci cand au de sarbatorit un eveniment.

Invazia turca

Alt detasament masiv de forta de munca din import este cel reprezentat de constructorii turci. O suta de muncitori turci lucreaza la firma Azizoglu, care construieste un complex rezidential in zona veche a orasului, in apropierea Gradinii Publice, iar alti 75 de turci lucreaza la firma Yapi Sistem, care realizeaza colectorul de canalizare si statia de epurare a apelor uzate, lucrare finantata in cadrul Programului ISPA. La sectiile de vopsitorie si tubulatura din santierul Naval Damen lucreaza 35 de ucraineni si bulgari, iar la una din firmele subcontractoare de pe platforma santierului urmeaza sa lucreze aproximativ 80 de vietnamezi, care vor schimba semnificativ statisticile. La firma Intfor lucreaza 50 de chinezi, care se ocupa de instalarea unei linii tehnologice importate din China. La firma de salubritate Rer Ecologic Service lucreaza patru somalezi, angajati prin intermedierea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati. Nu lipsesc din peisajul economiei galatene nici argentinienii sau cetateni din Burkina Faso!

Din pacate, incep sa dispara din peisaj romanii. Nu e vorba de cei plecati la munca in Italia, Spania sau Irlanda, ci de cei ramasi acasa, care, desi nu au un loc de munca, fac doar vizite de curtoazie la bursele de locuri de munca, pentru ca nu au nici cea mai mica intentie sa se angajeze. Prefera sa incaseze ajutorul de somaj de la stat si sa mai incaseze ceva dintr-o activitate la negru, cum ar fi cea de sofer de maxi-taxi. AJOFM Galati a fost nevoita sa sisteze plata ajutorului de somaj pentru 91 de galateni care au refuzat locurile de munca ofertate si recalificarea intr-o alta meserie decat cea care le place cel mai mult: "meseria" de somer!

Numar dublu

"Numarul muncitorilor straini din judetul nostru a crescut in comparatie cu anii trecuti. Acum doi-trei ani, aveam cate 30-40 de straini. La sfarsitul anului 2007, aveam 90 de persoane angajate pe baza de contract, iar acum avem 190, deci numarul s-a dublat in opt luni, si nu am mai pus la socoteala muncitorii detasati." (Ionel Petrea, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Galati)

http://www.romanialibera.ro/a135685/tur ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

Forţa de muncă

321 de "stranieri" la Galaţi

* Nu mai puţin de 48 de firme gălăţene au angajaţi străini * 90 de muncitori găsiţi "la negru" anul acesta * ITM - sesizată din Belgia şi Olanda cu privire la matrapazlâcurile unor intermediari români de forţă de muncă

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, în judeţul nostru lucrează cu acte în regulă 321 de cetăţeni străini. Cei mai mulţi - 48 - muncesc la firma Grand Smithy Works International, în vreme ce la GSW Infra SRL lucrează 36, la Beyler SA - 26, iar la Confort SA - 16. Toate cele patru firme menţionate activează în construcţii. Deşi este cea mai mare societate din judeţ, ArcelorMittal are numai 20 de angajaţi străini. Prezenţe interesante sunt străinii de la FC Oţelul (patru la număr) şi cei de la cazinoul Seven Seas (3). Cei 321 de "stranieri" sunt distribuiţi la 48 de firme, marea lor majoritate fiind controlate de acţionariat străin.

Pe lângă cei care muncesc cu acte în regulă există şi muncitori străini "la negru". Potrivit ITM, anul acesta au fost găsiţi 90 de muncitori fără acte în regulă: 44 de bulgari şi ucraineni la Damen SA, 33 de turci la Sistem Yapi Insaat VE Tigaret SRL, cinci basarabeni la Mondistar, patru ucraineni la Metacom, doi turci la Grand Smithy Works International şi câte un "stranier" la Metacon SRL şi Realtroc SRL. În toate cazurile prezentate mai sus au fost date nouă amenzi în cuantum de 146.000 de lei noi.

În prezent, ITM înregistrează mai multe sesizări referitoare la condiţiile în care lucrează salariaţi români detaşaţi în unităţi din Uniunea Europeană. Astfel se reclamă faptul că nu se asigură salariul negociat, că nu se plăteşte la timp diurna, nu se asigură condiţii corespunzătoare de transport, masă şi cazare. ITM a fost sesizat de Inspecţia Muncii, care prin lege este desemnată autoritate publică cu atribuţii de birou de legătură cu instituţiile competente din statele membre ale UE, în legătură cu aceste aspecte depistate de instituţiile de control din Belgia şi Olanda în unităţile unde lucrau români detaşaţi.

În urma verificărilor efectuate pe tema menţionată de către inspectorii de muncă au rezultat neconformităţi în activitatea desfăşurată de intermediarii de forţă de muncă SC Trabaho Iaşi - Filiala Galaţi, SC Hidromecanica SRL şi SC Valdivia Constructing SRL.

Deficienţa majoră întâlnită se referă la faptul că pentru salariaţii detaşaţi nu se solicită Casei Judeţene de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale formularul "E 101" şi nu se încheie acte adiţionale prin care să se completeze prevederile contractelor individuale de muncă cu clauzele specifice lucrului în străinătate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27314

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

420 de muncitori străini, angajaţi de firme gălăţene

Cei mai mulţi muncitori străini au lucrat în acest an în construcţii, producţie, servicii, comerţ, domeniul bancar şi sportiv, majoritatea pentru angajatori din Bucureşti şi Iaşi, potrivit Oficiului Român pentru Imigrări (ORI). Potrivit datelor frunizate de ORI, cele mai multe autorizaţii de muncă au fost eliberate în acest an pentru cetăţeni din Turcia (3.581), China (2.871), Republica Moldova (879), Bangladesh (630), Ucraina (286), Filipine (268) şi Vietnam (253). Domeniile în care au fost angajaţi cei mai mulţi străini sunt construcţiile, producţia, serviciile, comerţul, domeniul bancar şi sportiv. Totodată, judeţele care au atras cei mai mulţi lucrători străini au fost Iaşi (1.049), Constanţa (796), Bacău (546), Galaţi (420), Cluj (277), Timiş (201), Braşov (190), Prahova (176), Sibiu (152). În municipiul Bucureşti au fost emise 5.745 de autorizaţii de muncă. Potrivit informaţiilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în România există un deficit pe piaţa forţei de muncă de aproximativ 50.000 de lucrători, în special în domeniile construcţii, textile şi servicii.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Peste 25% dintre muncitorii straini din Galati au fost trimisi acasa

Serviciul pentru Imigrari Galati anuleaza autorizatiile de munca pentru straini. De unde pâna acum curgeau din partea angajatorilor solicitarile de eliberare a autorizatiilor de munca pentru strainii care au ales sa lucreze in Galati, acum patronii au inceput sa ceara anularea autorizatiilor ce erau in faza de eliberare. ”700 de autorizatii de munca au fost pâna acum eliberate la nivelul serviciului nostru. In ultima perioada, la cererea angajatorilor, am anulat 180 de autorizatii de munca care erau gata de eliberare. Angajatorii ne-au spus ca nu mai fac fata sustinerii acestor muncitori care vor fi trimisi acasa. Domeniul cel mai afectat este cel al constructiilor”, a declarat seful Serviciului pentru Imigrari Galati, comisar-sef Ion Andrei. Cele 180 de autorizatii de munca anulate apartineau unor muncitori turci care lucrau la ridicarea unor anasambluri de locuinte rezidentiale ce urmau sa se ridice in zona centrala a orasului Galati.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... casa-.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Romania isi pierde statutul de "occident" al muncitorilor straini

Criza economica a inceput sa loveasca si in companiile de la noi, care si-au restrans activitatea si au inceput sa faca restructurari de personal. Primii vizati sunt muncitorii straini. La Galati, de exemplu, Serviciul de Imigrari a eliberat anul acesta 520 de autorizatii de munca. 400 dintre acestea au fost scoase, la cererea angajatorilor, doar in prima jumatatea a anului. In ultimele luni insa, cei care demarasera procedura de angajare a imigrantilor au notificat autoritatile ca renunta. Este si cazul unei companii de constructii din Turcia, care ar fi vrut sa angajeze 180 de cetateni turci pe un santier din Galati. La Galati, din cele 500 de autorizatii eliberate in acest an, 200 au fost pentru cetateni turci. Aproape toate au fost anulate. Au mai fost acordate cate 100 de permise de munca pentru moldoveni sau indieni si alte 50 pentru ucraineni, care au mai mult noroc si vor ramane sa lucreze si in perioada urmatoare in Romania. Pentru cat timp insa, nu se stie.

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/e ... urari.html

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

193 de străini mai sunt angajaţi în Galaţi

În judeţul Galaţi există un număr de 193 de cetăţeni străini (din care : 76 moldoveni, 64, turci, 34 indieni, 9 vietnamezi, 6 chinezi, 1 rus, 1 camerunez, 1 burkinez, 1 argentinian), angajaţi cu contract individual de muncă, de către un număr de 61 angajatori, precum şi un număr de 32 cetăţeni străini (21 turci şi 11 ucraineni) detaşaţi la 2 angajatori (SC Sistem Yapi Insaat Ve Ticaret A.S. Turcia şi SC RETEC SA.)

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Campioni la folosirea "stranierilor"

Construcţia de locuinţe şi cea de nave, fabricarea produselor siderurgice, lucrările de modernizare a reţelei de canalizare şi de apă potabilă şi sportul, acestea sunt principalele domenii unde 193 de stranieri din ţările care nu sunt membre ale UE muncesc cu acte în regulă pentru patronii gălăţeni.

Conform situaţiei întocmite de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, din cei 193 de cetăţeni străini extracomunitari, 76 sunt din Republica Moldova, 64 sunt turci, 34 sunt indieni, 9 sunt vietnamezi, 6 sunt chinezi, unul este rus, unul este camerunez, unul este argentinian şi unul este burchinez. Potrivit declaraţiei directorului coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea, toţi cei 193 de cetăţeni străini muncesc cu acte în regulă, având autorizaţie de muncă precum şi permis de şedere în România. Statistica realizată de către ITM Galaţi a scos la iveală faptul că firma de construcţii Confort are pe statele de plată cei mai mulţi stranieri, şi anume 30 de cetăţeni moldoveni care lucrează ca muncitori calificaţi. Pe locul secund în topul firmelor care folosesc ca forţă de muncă cei mai mulţi cetăţeni din ţările extracomunitare se află ArcelorMittal Galaţi, pe ale cărui state de plată se afla 20 de cetăţeni indieni care ocupă diferite funcţii de conducere, în timp ce locul trei este ocupat de Grand Smith Internaţional, unde 11 cetăţeni indieni lucrează ca muncitori calificaţi la exploatarea haldei de zgură. "Cei 9 cetăţeni vietnamezi lucrează la o firmă subcontractoare de pe platforma Şantierului Naval şi fac lucrări de vopsitorie, în timp ce cetăţeanul rus lucrează la firma Beyler", ne-a precizat directorul coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea. În ceea ce îi priveşte cei 3 stranieri care au venit din meleaguri mult mai îndepărtate pentru a munci în Galaţi cu acte în regulă, respectiv din Camerun, Argentina şi Burkina Faso, aceştia sunt fotbalişti care joacă la Oţelul Galaţi. Şi cetăţenii din Turcia lucrează pe meleagurile gălăţene, câteva zeci fiind detaşaţi la firma Yappy System, care execută lucrările de reabilitare şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare din oraş, care se fac cu fonduri ISPA. "Cetăţenii străini din ţările care nu sunt membre ale UE şi care lucrează cu forme legale de angajare pentru firmele din Galaţi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii romani, care sunt prevăzute în Codul Muncii", a conchis directorulcoordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

 • 8 years later...

Vard Brăila angajează vietnamezi, iar Galaţiul îi hrăneşte

Şantierul Naval Vard Brăila a angajat câteva zeci de lăcătuşi şi sudori din Vietnam şi va mai aduce şi alţii, pentru a face faţă comenzilor pe care le are în această perioadă. Caterigul pentru vietnamezi este asigurat de o firmă din Galaţi, care are un restaurant şi în oraşul vecin. Iată că, dacă autorităţile locale din Galaţi şi Brăila au făcut praf proiectul zonei metroplitane, firmele private din cele două oraşe fac, în schimb, afaceri bine-mersi, fără orgolii aiurea.

Şantierul Naval Vard Brăila traversează o perioadă fastă din punct de vedere al comenzilor, după ce a semnat, anul trecut, cu un grup de firme din Kazahstan, un contract pentru construcţia a opt nave destinate navigaţiei pe Marea Caspică. În acest context, e nevoie de mai multă forţă de muncă şi, cum pe plan local se pare că muncitorii buni sunt tot mai greu de găsit, Vard a decis să meargă pe "filiera" Asiei de sud-est. Asta după ce, în trecut, la Vard Brăila au mai lucrat polonezi şi ucraineni, dar niciodată asiatici.

Conform informaţiilor furnizate de AJOFM Brăila, sunt peste 100 de posturi vacante pe care Vard le-a declarat şi pentru care "la data solicitării formulate de angajator, nu s-au regăsit persoane aflate în căutarea unui loc de muncă având meseriile/ocupațiile corespunzătoare locurilor de muncă vacante comunicate și care îndeplinesc cerințele  de ocupare a posturilor, specificate de acesta, conform legislației în vigoare". Concret, brăilenii caută 40 de sudori cu o vechime de minimum doi ani în construcţii navale, 70 de lăcătuşi construcţii metalice şi navale, cu o vechime minimă tot de doi ani, şi patru maiştri cazangerie.

"Oferta SC Vard Brăila S.A. a fost publicată inclusiv pe portalul european EURES, locurile de muncă putând fi ocupate şi de alţi lucrători din cadrul statelor membre UE, care îndeplineau cerinţele posturilor. Precizam faptul că, la adresa de e-mail menţionată de instituţia noastră ca adresă de contact, nu s-a primit nicio solicitare din partea altor cetăţeni din cadrul statelor membre UE. Aşadar, ca urmare a solicitării acestuia, instituţia noastră a eliberat angajatorului adeverinţa necesară în vederea analizării dosarului pentru obţinerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, aviz necesar acordării vizelor de lungă şedere pentru angajare în muncă", a precizat AJOFM Brăila pentru "Viaţa liberă".

Românii fac vapoare în alte părţi

"Am adus o primă tranşă, de câteva zeci de muncitori, şi vom mai aduce, pentru că pe piaţa românească nu prea mai găsim forţă de muncă, presupun că se întâmplă acelaşi lucru şi la firmele din Galaţi. Noi i-am format, noi i-am învăţat şi acum ei fac vapoare în altă parte. Vietnamezii lucrează deja de două-trei săptămâni, traversăm o perioadă cu foarte mare încărcare şi avem nevoie de oameni", ne-a declarat o reprezentantă a Şantierului Naval Vard Brăila.

"Iniţial a fost vorba să aducem şi un bucătar specializat în bucătăria lor, dar în final nu s-a putut, astfel că am apelat la o firmă de catering. Firma este specializată pe mâncare chinezească, are un restaurant în Brăila, dar e din Galaţi. S-a adaptat şi le face o mâncare aproape la fel cu aceea pe care o mănâncă la ei acasă. Le asigurăm şi cazare, avem un container-dormitor aici", ne-a mai declarat reprezentanta Vard.

Pentru a-i aduce pe asiatici la Brăila, Vard a apelat la o agenţie de recrutare din Vietnam, dar are şi o firmă românească ce participă la selecţia muncitorilor. Desigur, a ajutat foarte mult şi faptul că grupul Vard are un şantier în Vietnam.

Şi firmele din Galaţi au apelat în trecut la muncitori din afara spaţiului european, dar nu atât de mulţi. "În cursul anului 2017, Serviciul Imigrări Galaţi a acordat 38 de avize de muncă cetăţenilor străini. Cei mai mulţi solicitanţi au provenit din Turcia, fiind urmaţi de chinezi şi cetăţeni ai Republicii Moldova", ne-a precizat subinspector Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări. De asemenea, în 2016 au fost eliberate 30 de astfel de avize.

Se pare că Brăila are un magnet mai… puternic decât Galaţiul atât la muncitori, cât şi la investitori asiatici. E binecunoscută investiţia japonezilor de la Yazaki, care au recrutat cam tot ce se putea în judeţul vecin şi i-au calificat pe români în cablajele auto. De asemenea, acum un an, un grup investiţional din Shanghai a cumpărat fostul centru comercial "Armonia", unde vrea să construiască o fabrică specializată în producţie de lămpi şi veioze LED.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Criza forţei de muncă din Galaţi determină angajatorii să aducă muncitori din Vietnam şi Turcia

Criza forţei de muncă din Galaţi, dar şi din toată ţara, determină angajatorii să caute muncitori şi în afara graniţelor. Acest fenomen a dus la o creştere de 400% a cererilor de eliberare a avizului de angajare pentru cetăţeni străini.

Potrivit unui raport prezentat în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social ce s-a desfăşurat la Prefectura Galaţi, de către şeful Serviciului pentru Imigrări Galaţi, Ciprian Şimu, în primul semestrul al anului 2018 au fost depuse 78 de cereri de eliberare a avizului de angajare în muncă pentru cetăţeni străini, acestea venind preponderent din partea unor cetăţeni din Vietnam, Turcia, Republica Moldova şi China şi au fost depuse la reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din Galaţi. În perioada similară a anului trecut, au fost înregistrate numai 22 de astfel de solictări, creşterea fiind de aproximativ 400%.

Din cele 78 de cereri depuse anul acesta, 57 au fost aprobate şi 21 respinse, iar în aceeaşi perioadă a anului 2017 au fost depuse doar 22 astfel de cereri dintre care 15 au fost aprobate.

În acelaşi raport se arată că, în privinţa solicitărilor de prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă, au fost depuse în semestrul I al acestui an, 202 cereri dintre care doar unui număr de 31 de cetăţeni străini li s-a aprobat acest drept, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2017 când li s-a prelungit dreptul de şedere temporară în scop de muncă unui număr de numai 27 de cetăţeni străini.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

De patru ori mai mulţi străini pe piaţa muncii din Galaţi
În condiţiile în care firmele gălăţene găsesc tot mai greu forţă de muncă, numărul de cereri pentru eliberarea avizului de angajare a unor cetăţeni străini, din ţări precum Vietnam, Turcia, Moldova sau China este tot mai mare. Potrivit datelor Serviciului pentru Imigrări Galaţi, în primul semestru al acestui an numărul cererilor de avizare a fost de patru ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o creştere de la 22 de dosare la 78 de dosare depuse. Iar acesta pare a fi doar începutul unui val de lucrători străini, care se va regăsi inclusiv pe piaţa muncii din Galaţi.

Companiile autohtone au greutăţi tot mai mari în atragerea forţei de muncă în condiţiile în care mulţi dintre lucrătorii români preferă să-şi caute de muncă în străinătate, mai ales în ţări precum Germania, Italia, Franţa sau Spania. Creşterile salariale din sistemul public fac, de asemenea, "concurenţă neloială" ofertelor salariale din mediul privat. Aşa se face că, deşi până acum era privită mai mult drept o variantă "exotică", aducerea de lucrători din statele non-UE este o variantă tot mai des luată în calcul de companiile gălăţene.

Situaţia la nivel local

Subiectul lucrătorilor străini în judeţul Galaţi a făcut obiectul unui raport prezentat, în cadrul Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Galaţi, de Serviciul pentru Imigrări Galaţi, structură din cadrul MAI.

"În primul semestru al anului 2018, la ghişeul structurii noastre au fost depuse 78 de cereri de eliberare a avizului de angajare în muncă. Dintre acestea, 57 au fost aprobate, iar 21 au fost respinse. Cererile au vizat preponderent cetăţeni din Vietnam, Turcia, Moldova şi China şi au fost depuse de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale de pe raza judeţului Galaţi.

În primul semestru al anului 2017 au fost depuse 22 de cereri de eliberare a avizului de angajare în muncă. Dintre acestea, 15 au fost aprobate, iar şapte au fost respinse.

Faţă de cele de mai sus, se constată o creştere de aproximativ 400 la sută a cererilor de eliberare a avizelor de angajare în muncă pentru cetăţenii străini, respectiv de la 22 la 78.

În primul semestru al anului 2018, la ghişeul de lucru cu publicul al Serviciului pentru Imigrări Galaţi au fost primite un număr de 202 cereri de prelungire a dreptului de şedere temporară, dintre care unui număr de 31 de cetăţeni străini le-a fost prelungit dreptul la şedere temporară în scop de muncă.

În perioada similară a anului 2017 a fost prelungit dreptul de şedere temporară în scop de muncă unui număr de 27 de cetăţeni străini (preponderent China, India şi Republica Moldova)", se arată în raportul prezentat de subcomisarul Ciprian Şimu. Acesta a precizat că, în prezent, pentru a scurta şi eficientiza timpul de procesare a cererilor, Serviciul pentru Imigrări a pus la dispoziţia solicitanţilor şi o aplicaţie on-line, www.portaligi.mai.gov.ro.

Contre între patronate şi sindicate

Chiar dacă toată lumea admite că economia are o problemă cu forţa de muncă, subiectul angajaţilor străini este privit diferit de către sindicate şi patronate.

"Miza întregii probleme este schimbarea legii - un lucrător non-UE trebuia plătit după perioada de testare cu cel puţin salariul mediu pe economie. Ceea ce era foarte mult, nu ştiu câţi avem plătiţi în România, în mediul privat, cu salariul mediu pe economie…", a declarat Romică Gîrneaţă, liderul filialei Galaţi a Cartel Alfa, care a precizat că, până în prezent cel puţin, numărul de locuri pentru angajaţi străini a fost şi este în continuare mai mare decât al salariaţilor non-UE care vin efectiv să lucreze în România. "Cifrele nu au nicio legătură cu realitatea şi ceea ce cer patronatele la ora actuală. Miza patronatelor este ca şi aceşti angajaţi să vină pe salariul minim în România (…) Sindicatele au dat ok-ul pentru aşa ceva, dar stăm să ne întrebăm: Ei s-au învăţat să trăiască în ţara lor cu 100 euro, salariul minim. Îl aducem aici cu 300 de euro - 100 şi ceva de euro îi trimite înapoi. O să trăiască în România cu 150-200 de euro? Nu o să avem oare probleme cu aşa ceva? Adică, putem să le dăm lor - că trebuie să aibă şi cazare, şi mâncare - dar nu le dăm la ai noştri, să le mărim salariile?", a spus liderul sindical, care s-a întrebat şi cât de pregătită este comunitatea locală gălăţeană pentru a primi un aflux de lucrători străini, cei mai mulţi din ţări cu tradiţii culturale şi sociale foarte diferite de cele autohtone.

Pe de altă parte, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, a declarat: "Nu-i nici o miză cu salariul minim aici. Şi cred că nu mor sindicatele de grija nici a vietnamezilor, nici a angajaţilor din mediul privat, ci mai mult de cea a bugetarilor... Firmele nu au forţă de muncă şi asta e problema cea mai mare pentru economia din România! Se pleacă pe capete, chiar şi atunci când sunt oferite salarii foarte mari. Pe lângă lipsa forţa de muncă, mai este şi problema calităţii forţei de muncă pentru tot ce înseamnă economie. Drept urmare, se merge pe acelaşi trend pe care merge toată Europa - dacă n-ai forţă de muncă, îţi aduci forţă de muncă de unde găseşti!".

"Front de lucru" pentru salariaţii străini

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate la nivel naţional în primul trimestru al acestui an, 31.464 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate. Aici ar fi "front de lucru" pentru potenţialii angajaţi străini. Până în prezent, o piedică în aducerea unor astfel de lucrători era că angajatorul trebuia să le ofere cel puţin salariul mediu brut pe economie, în condiţiile în care, la nivelul lunii aprilie, potrivit INS, acesta era de 4.512 lei (salariul mediu net, 2.713 lei - n.r.). Dat fiind deficitul de forţă de muncă, Executivul poartă discuţii cu partenerii sociali - patronatele şi sindicatele - în vederea eliminării acestui prag şi păstrarea unei condiţionalităţi doar în ceea ce priveşte salariul minim brut pe economie (1.900 lei), valabil pentru toţi angajaţii din România. De asemenea, la nivel naţional, contingentul de lucrători străini din ţări non-UE ce poate fi acceptat în România a fost majorat la 8.000 de posturi pentru lucrători permanenţi şi 2.400 de posturi pentru lucrători detaşaţi.

Angajaţi gălăţeni… din alte colţuri ale lumii

În prezent, la nivelul Galaţiului, companiile din industria navală sunt cele care apelează cel mai frecvent la angajaţi străini. În Şantierul Naval Damen se concentrează mai bine de jumătate din angajaţii străini, dar navalişti din străinătate vin şi pentru Şantierul Naval Vard din Brăila. Însă potrivit unor surse din piaţa muncii, există şi alte domenii, precum cel al serviciilor, industria uşoară sau chiar… agricultura în care s-ar putea să vedem tot mai mulţi angajaţi gălăţeni… din alte colţuri ale lumii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Controale la firmele cu angajaţi străini. Basarabeni depistaţi muncind ilegal în Galaţi

17 cetăţeni din Republica Moldova, care lucrau pentru o firmă de construcţii din Galaţi, au fost găsiţi fără acte în regulă de inspectorii de la Imigrări, cu ocazia celor mai recente controale. Cinci societăţi gălăţene au fost vizate de verificări, dintr-un total de 210, controlate, într-o săptămână, la nivel naţional.

Încadrarea cu forme legale a cetăţenilor străini, mai ales a celor din spaţiul extra-comunitar este o piatră grea de încercare pentru angajatorii români, care trebuie să facă numeroase fomalităţi pentru a putea folosi şi plăti o astfel de forţă de muncă. Au dovedit-o cele mai recente controale, derulate la nivel naţonal, de poliţiştii de la Imigrări, care alături de inspectorii de muncă şi alte structuri MAI au descins la peste 200 de societăţi aflate în evidenţă cu muncitori străini. Echipele de control au urmărit existenţa avizelor de muncă pentru fiecare cetăţean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane şi legalitatea şederii pe teritoriul ţării noastre a străinilor.

"Poliţiştii au verificat 210 societăţi comerciale şi au legitimat 720 de străini, dintre care 162 se aflau în situaţii ilegale. În urma verificărilor s-a stabilit că 86 dintre aceştia desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, 31 nu aveau drept de şedere pe teritoriul României, 15 erau cu şedere şi muncă ilegale, iar 30 se aflau în alte situaţii", precizează cms. Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Ca urmare a neregulilor constatate, atât străinii depistaţi în ilegalitate, cât şi firmele pentru care munceau au suportat consecinţe. 22 de străini au primit decizii de returnare, poliţiştii aplicând şi amenzi în valoare totală de 10.000 de lei. Şi mai aspru au fost sancţionate societăţile, în sarcina cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 850.000 de lei.

Basarabeni "ilegali" la Galaţi

Cinci societăţi comerciale au fost verificate la Galaţi de inspectorii de la Imigrări, toate folosind şi forţă de muncă străină. La una singură, o firmă din domeniul construcţiilor, autorităţile au depistat dintr-un foc un număr mare de muncitori străini, care nu aveau documente în regulă.

"La societatea respectivă, au fost identificaţi 17 cetăţeni din Republica Moldova care nu aveau avize pentru detaşare. Au fost aplicate amenzi şi s-au emis comunicări de punere în legalitate", a punctat cms. Ciprian Şimu, şeful Serviciului Imgrări Galaţi.

În momentul de faţă, în România muncesc 5.800 de străini, ceea ce reprezintă peste 8,7 la sută din numărul total al străinilor aflaţi pe teritoriul ţării noastre. Cei mai mulţi sunt chinezi, turci, filipinezi, vietnamezi şi sârbi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

38 DE STRĂINI DIN UCRAINA, DEPISTAŢI LA MUNCĂ ILEGALĂ PE RAZA JUDEŢULUI GALAŢI
Poliţiştii de imigrări din Galaţi, în urma unei acţiuni întreprinse pe linia combaterii muncii ilegale, au depistat 38 de cetăţeni străini din Ucraina, care desfăşurau activităţi lucrative fără aviz de detaşare, pe un şantier naval din municipiul Galaţi. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 120 000 de lei.
Activitatea de prevenire şi combatere a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislaţiei în domeniul migraţiei.
Astfel, la data de 23 octombrie a.c., poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi, în cooperare cu inspectori de muncă din cadrul ITM Galaţi, beneficiind de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Galaţi, au efectuat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.
În acest sens, s-a avut în vedere existenţa avizelor de muncă pentru fiecare cetăţean străin angajat, modul în care firmele îndeplineau condiţiile legale de angajare şi legalitatea şederii pe teritoriul ţării noastre a străinilor.
În cadrul acţiunii întreprinse, poliţiştii de imigrări au depistat 38 de cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 26 şi 44 de ani, din Ucraina, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, pe un şantier naval din municipiu.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că străinii au intrat legal în România, în baza paşapoartelor biometrice, însă nu aveau drept de muncă pe teritoriul ţării noastre respectiv nu deţineau aviz de detaşare, conform prevederilor OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
Ca urmare a celor constatate reprezentanţii societăţii comerciale au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 100 000 de lei. Totodată, cetăţenii străini au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 500 de lei fiecare, pentru neanunţarea şederii pe teritoriul României, conform prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.
Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea unor astfel de acţiuni.
Totodată, vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la nr. de telefon 0268407500 int.20356 şi tel./fax 0268324288. sau vizitând site-ul www.igi.mai.gov.ro.
Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteţi accesa pagina web a instituţiei la următorul link http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.
SERVICIUL DE IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI GALAŢI

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.