Jump to content

Sporuri necuvenite de 50.000 de euro la ANIF Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sporuri necuvenite de 50.000 de euro la ANIF Galaţi

Directorul economic şi contabilii sucursalei locale a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) trebuie să returneze zeci de mii de euro! Ei au încasat ilegal la salariu un spor de 25 la sută în ultimii ani. S-a întâmplat în toate sucursalele ANIF din ţară. Prejudiciul total se apropie de 400.000 de euro. Instituţia le impută banii tuturor celor care i-au încasat, însă ei contestă măsura.

Despre aceste ilegalităţi se vorbeşte într-un raport întocmit în aprilie de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii şi citat de ancheteonline.ro. Potrivit documentului, directorii şi funcţionarii direcţiilor economice ale ANIF din toată ţara au încasat un spor pentru complexitatea muncii de 25 la sută la salariul de bază, deşi bonificaţia li se cuvine doar lucrătorilor din compartimentele de Control Financiar Preventiv (CFP) ale instituţiei. Povestea a ţinut trei ani, între 2007 şi 2010.

La Galaţi, 14 oameni au luat sporuri ilegal

În Sucursala Moldova de Sud, cu sediul la Galaţi, 14 persoane au luat sporul de 25 la sută fără să aibă acest drept. „Este vorba de directorul economic, Laurenţiu Curdman, şeful Serviciului Financiar, Veronica Ghiţău, şi toată trupa de la contabilitate”, a declarat directorul regional, Aurel Zamfir. Din „trupa de la contabilitate” fac parte opt economişti şi patru contabili. Împreună, ei au încasat 217.980 de lei (circa 50.000 de euro) cu titlu de spor pentru complexitatea muncii. Directorul economic Laurenţiu Curduman a primit 27.010 lei din suma totală, iar ceilalţi 13 colegi au luat între 10.000 şi 21.000 de lei.

ANIF le cere banii înapoi

Potrivit directorului regional, instituţia le cere tuturor celor care au încasat în mod necuvenit acest spor să returneze banii, însă ei se opun. „Toţi au depus contestaţie la ANIF, la Bucureşti, susţinând că acordarea sporului le-a fost aprobată tot de la acolo. Probabil că vor ajunge şi în instanţă”, a explicat Aurel Zamfir. Conform aceleiaşi surse, sporul de 25 la sută pentru complexitatea muncii li se acordă salariaţilor care au răspunderi mari, precum legalitatea întocmirii actelor. De el pot beneficia doar angajaţii compartimentelor de Control Financiar Preventiv ale instituţiei. La Galaţi, un singur om lucrează la acest compartiment.

„O interpretare personală a directorului economic”

Au încasat ilegal sporul de 25 la sută pentru complexitatea muncii directorii economici, şefii serviciilor financiare, economiştii şi contabilii din toate sucursalele ANIF şi din Capitală. Gaura apărută astfel în bugetul instituţiei se cifrează la 1,675 de milioane de lei (aproape 400.000 de euro)! Responsabil ar fi directorul economic de la Bucureşti, Andrei Barabulea. Corpul de Control al Ministerului Agriculturii apreciază că referatul pe care Barabulea l-a întocmit pentru acordarea acestui spor salarial reprezintă „o interpretare personală” a acestuia. De altfel, directorul economic de la Bucureşti a beneficiat cel mai mult de pe urma propriei interpretări. El a ridicat, în afara legii, 37.463 de lei cu titlu de spor pentru complexitatea muncii în perioada 2007-2010. Trebuie să mai spunem că Andrei Barabulea a fost implicat şi în scandalul digurilor de la Dunăre, rupte de viituri în 2006 şi reconstruite în anii următori cu costuri umflate de 18 ori!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Reprezentanţii ANIF Galaţi: sporurile de 25% primite de 14 angajaţi sunt perfect legale

14 angajaţi ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, sucursala Moldova Sud, au primit timp de trei ani sporuri ilegale în valoare de 25% din salariul de bază.

“Consilierii Corpului de Control al ministerului Agriculturii consideră că sumele încasate în perioada 2007-2010 de angajaţii ANIF RA care nu făceau parte din structura compartimentelor de control C.F.P. (n.r. control financiar preventiv), sume ce totalizează 1,675 milioane de lei, s-a realizat cu încălcarea prevederilor Ordonanţei de Guvern nr.119/1999, privind controlul intern şi controlul financiar preventiv “, se arată în raportul întocmit pe 29 aprilie 2011.

La Sucursala Moldova de Sud, gaura în buget este de 217.980 lei. Directorul economic, Laurenţiu Curduman a primit sporuri de 27.010 lei, în timp ce un şef de serviciu financiar, opt economişti şi patru contabili au primit sume cuprinse între 10.000 şi 21.000 de lei.

Reprezentanţii sucursalei Moldova Sud spun că aceste sporuri sunt perfect legale. “Sprorurile de 25 la sută din salariul de bază au fost date de către conducerea de la Bucureşti. Au dat ceva oamenilor şi acum vor să-i dea în judecată pentru asta”, spune Liviu Baltagă, inspector şef ANIF sucursala Moldova Sud.

“Cei care au primit spor de viză CFP (control financiar preventive) se vor judeca cu Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare”, mai spune Liviu Baltagă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.