Jump to content

Recommended Posts

Posted

"Exilul medical", practicat până acum de 90 de gălăţeni

În ultimii doi ani puţin peste 90 de gălăţenii au beneficiat de servicii medicale decontate de statul român pe baza cardului de asigurat sau a formularelor europene, vestitele "E"-uri. Numărul nu pare a fi impresionant, dar dacă luăm în calcul că strecuratul printre "E"-uri şi birocraţia care înconjoară procedura, şi la noi şi în afară, reprezintă o întreagă filozofie, este logic de ce gălăţenii au învăţat, cu greu, ce-i drept, calea spre unităţile sanitare ale Uniunii Europene.

Din 2007, de când gălăţenii, ca şi ceilalţi cetăţeni ai României, au putut beneficia inclusiv de servicii medicale ca şi cetăţeni ai Uniunii în Europa şi Spaţiul Schenghen, numărul dosarelor de decontare a serviciilor medicale acordate în limita graniţelor UE vin, rând pe rând, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi. Numai că drumul dintre oferirea serviciului medical şi decontarea lui este unul lung şi anevoios şi aşa se face că apar dosare de plată la Galaţi chiar după un an, doi, după ce gălăţeanul a beneficiat de respectivul tratament sau investigaţie.

"În anul 2007, circa 61 de gălăţeni au beneficiat de servicii medicale pe teritoriul statelor membre UE/SSE, iar până acum, pentru 2008, avem raportate doar 22 de persoane care au beneficiat de aceleaşi facilităţi medicale. Asta nu înseamnă însă că gălăţenii nu mai vor să se trateze în Europa, dimpotrivă. Însă, dacă de-a lungul anului 2008 am primit multe dosare ale persoanelor care se trataseră în Europa în 2007 este de aşteptat, de fapt este aproape sigur, că şi până la sfârşitul anului 2009 vom primi şi alte dosare ale gălăţenilor care au beneficiat de servicii medicale în 2008, în statele UE/SSE", a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Olimpia Buzia. Durează atât de mult procedura de decontare şi înregistrare la nivelul casei teritoriale de la domiciliul asiguratului, deoarece procedura este foarte laborioasă şi trece prin ambasade şi instituţii centrale din Capitală.

Gălăţenii preferă unităţile medicale nemţeşti, spaniole şi italiene

Din cei peste 60 de gălăţeni trataţi prin UE în 2007, 22 au ales unităţile medicale italiene, ori s-au aflat mai degrabă în situaţia de a avea nevoie de medic pe teritoriul Italiei. Spania este pe locul doi ca preferinţe, cu 21 de gălăţeni trataţi în 2007. Restul celor ce au beneficiat de astfel de proceduri medicale decontate se aflau pe teritoriul Ungariei, Suediei, Franţei, Ciprului,Maltei sau Luxemburgului. Şi în 2008 Spania a fost destinaţia favorită a exilaţilor medicali. Peste 84.000 de euro a costat tratamentul gălăţenilor în ţările UE, în timp ce pentru 2008 acesta a fost, deocamdată, de 26.000 de euro. Dar cifra nu e finală aşteptându-se şi alte dosare în lucru.

Cardul de asigurat bate "E"-urile

Şi asta deoarece, dacă pentru completarea şi înregistrarea majorităţii formularelor europene pentru prestaţii medicale trece multă apă pe Dunăre, obţinerea cardului de asigurat reprezintă o procedură mai simplă. Asta ar putea explica de ce 60 din cei 61 de gălăţeni care au beneficiat în 2007 de servicii medicale în statele Europei au făcut-o pe baza cardului de asigurat şi doar unul în baza unui formular european, al lui E 106. La fel se întâmplă şi în cazul gălăţenilor înregistraţi a fi beneficiat de servicii medicale în străinătate în 2008. 21 au beneficait de acestea în baza cardului european de asigurat şi doar unul în baza lui E 106.

Explicaţia ar mai putea fi şi alta. Cardul de asigurat european dă posibilitatea primirii serviciilor medicale pe raza Uniunii doar pentru situaţii de urgenţă, pentru suferinţele acute, nu pentru cele cronice. Pe când E-urile asigură printre altele şi aceste drepturi.

Trecem în revistă la ce folosesc trei dintre cele mai cerute formulare europene în Galaţi. Formularul E 106 este o formă de decontare a serviciilor medicale pentru persoanele salariate în ţară şi detaşate cu locul de muncă în ţări membre ale Uniunii Europene. Acest sistem de decontare se practică în special pentru muncile sezoniere. Formularul E 112 se emite fie pentru lucrătorii şi membrii lor de familie care, după ce au dobândit dreptul la asigurarea de sănătate într-un stat membru UE, sunt autorizaţi de Casa de asigurări de sănătate din acest stat să revină pe teritoriul statului membru UE, în care îşi au reşedinţa, sau să-şi transfere reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru. Tot E 112 se emite şi pentru toate persoanele asigurate şi membrii lor de familie care sunt autorizaţi de casa de asigurări de sănătate să se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

  • 3 months later...
Posted

De 20 de ori mai mulţi bani pentru tratament în alte ţări

Gălăţenii a căror unică speranţă de supravieţuire constă într-o intervenţie chirurgicală sau o altă formă de terapie ce nu se poate accesa în ţară, ci doar în străinătate, în acest an au acces la fonduri de la stat de 20 de ori mai mari decât anul trecut. Este vorba de tratamentele decontate de statul român pe baza aprobării formularelor E 112. Dacă anul trecut pentru aceste tratamente erau alocaţi 10.000 de lei anul acesta gălăţenii au la dispoziţie peste 200.000 de lei.

În 2008 din judeţul Galaţi doar cinci persoane au primit aprobare pentru a se trata în statele UE în baza aprobării formularului E 112 - atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală/maternitate. Au fost mai multe cereri, dar aprobările s-au dat numai celor care erau în stare terminală şi nu puteau avea acces în acel moment la terapii pe teritoriul României sau care aveau nevoie de tratamente care nu sunt accesibile încă în ţara noastră. Evident că aprobarea s-a dat şi în funcţie de fondurile dispobille atunci pentru cei care aveau nevoie de prestaţiile facilitate prin aprobarea lui E 112. În acest an însă situaţia va sta altfel, deoarece fondurile alocate acestor pretaţii medicale sunt mult mai mari.

"S-a constatat de-a lungul anului trecut şi o creştere a adresabilităţii populaţiei către terapiile ce pot fi făcute cu bani de la stat pe teritoriul altor state membre ale Uniunii. De aceea în acest an şi sumele alocate au crescut semnificativ. Dacă în 2008 aveam la dispozţie pentru tratamentele facilitate prin E 112 doar 10.000 de lei, în acest an suma s-a ridicat la 202.000 lei. Astfel, populaţia noastră va avea acces mult mai mult la aceste facilităţi decât anul trecut", a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzia.

Formularul E 112 se eliberează de la casele teritoriale de asigurări de sănătate nu doar celor bolnavi, ci şi celor care beneficiază de asigurări de boală/maternitate în România şi care cer caselor de asigurări, unde sunt înscrişi, transferul reşedinţei lor, temporar sau definitiv, pe teritoriul altui stat UE/SEE.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

  • 8 months later...
Posted

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni se tratează în Europa pe banii statului

Cu 100 mai mulţi. Este vorba de creşterea numărului locuitorilor judeţului Galaţi care, în 2009 faţă de 2008, au beneficiat în Uniunea Europeană de tratamente decontate apoi de către statul român prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Nu a crescut doar numărul celor care s-au lecuit cu banii statului prin spitale şi clinici străine, ci, mai mult, au crescut sumele decontate de CJAS. Mai exact, banii plătiţi de Casa Teritorială de Asigurări de Sănătate din judeţul Galaţi în 2009, pentru a deconta tratamentele oferite gălăţenilor în străinătate, a crescut de 21 de ori faţă de cea plătită în 2008. Dacă în 2008 au fost tratate 67 de persoane din Galaţi în spitalele din Uniunea Europeană, în 2009 numărul lor a crescut la 167. De la 61.099 lei plătiţi în 2008 de către statul român pentru tratarea celor 67 de gălăţeni, s-a ajuns la 1.315.120 lei decontaţi în 2009 pentru acelaşi lucru, dar pentru tratarea a 167 de gălăţeni.

Cea mai mare creştere a avut loc pentru decontarea tratamentelor gălăţenilor care beneficiază de prevederile formularului european E 125. Potrivit CNAS, acesta este un document recapitulativ individual privind cheltuielile efective şi este întocmit de instituţia de la locul de şedere sau de reşedinţă care a acordat prestaţii în numele unei instituţii competente a unui alt stat, prestaţiile în cauză făcând obiectul unei rambursări pe bază de factură. "În 2008 am avut, numai pentru cei trataţi în baza formularului E 125, un număr de 25 de persoane, pentru care am decontat 9.685 lei, iar în 2009 am avut 104 beneficiari ai aceluiaşi formular, pentru care s-au plătit 1.225.961 de lei. Cred că această creştere numerică atât a celor trataţi în afară, cât şi a sumelor pentru care aceştia au fost trataţi, arată că oamenii au înţeles mult mai bine anul trecut care sunt facilităţile formularelor europene şi ale acordului de asigurat. Ţara în care am avut cele mai multe decontări de făcut a fost Italia", a precizat directorul CJAS Galaţi, Olimpia Buzia. În aceste situaţii intră şi decontarea tratamentelor cetăţenilor români care temporar muncesc în acele state europene, dar sunt asiguraţi în ţară.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=6

  • 1 year later...
Posted

Cum se obţine Cardul European de Asigurat

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a conceput un formular, care să va ajute să completaţi cererea necesară eliberării Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS).

După completarea formularului, pe care îl găsiţi pe site-ul instituţiei, cererea se va semna de către solicitant şi se va depune în original la sediul casei de asigurări de sănătate judeţene, respectiv, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Cererea va trebui însoţită de o copie după buletinul sau cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani) şi de dovada calităţii de asigurat pe ultimii 5 ani. Termenul de 7 zile lucrătoare până la eliberarea cardului curge de la data înregistrării cererii. Cardul astfel obţinut este valabil pentru o perioadă de 6 luni în orice ţară a Uniunii Europene.

viata-libera.ro

  • 10 months later...
Posted

Servicii gratuite în UE pe baza cardului european de sănătate

* Din cauza cererii mari, este bine să vă adresaţi CJAS Galaţi cu cel puţin o lună înainte de data plecării

Studenţii, turiştii sau cei care pur şi simplu au treabă într-una din ţările UE beneficieză de servicii medicale gratuite, pe baza cardului european de sănătate. Deşi acesta este apărut de câţiva ani, de la sezon la sezon cererea din partea românilor este în continuă creştere. Gălăţenii se încadrează şi ei în acelaşi trend.

Atenţie însă la procedura de obţinere! Dacă aveţi programată plecarea într-o lună, cel mai indicat este să mergeţi chiar astăzi la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a completa cererea de eliberare a cardului albastru. Tocmai ca urmare a creşterii simţitoare a cererii, tipografia care se ocupă cu fabricarea cardurilor face faţă cu greu solicitărilor.

Pentru cei care nu mai pot aştepta, CJAS poate elibera un certificat înlocuitor, cu aceeaşi valoarea legală. Problema apare însă în momentul în care chiar avem nevoie de servicii medicale în ţările UE. Pentru că acest certificat este redactat în limba română, autorităţile străine nu-l recunosc. Dacă ajungeţi în această situaţie veţi avea nevoie de traducerea certificatului într-una din limbile de circulaţie internaţională, cu parafa unui traducător autorizat. Deşi în teorie acest lucru pare posibil, găsirea unei persoane autorizate care să poată traduce din limba română se paote dovedi o adevărată peripeţie în multe ţări ale UE.

Cum obţinem cardul european

„Eu am obţinut o bursă de doi ani, pentru un master în economie, dată de Guvernul german. Doar că atunci când am fost să-mi fac acest card, mi s-a spus că tipografia nu mai are plastic şi mi s-a dat un certificat înlocuitor, redactat în limba română. Două zile mai târziu, am fost sunat de la CJAS Galaţi, fiind chemat să-mi ridic cardul european, care între timp venise”, ne-a povestit Mihai.

Fosta directoare a CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia, ne-a explicat că s-a ajuns în această situaţie tocmai din cauza cererii mari de carduri. „Nu înţeleg totuşi de ce autorităţile străine cer traducerea certificatul pe care noi îl eliberăm, din moment ce respectă toate cerinţele în materie. Mai mult, dacă străinii vin cu astfel de certificare pe teritoriul României, noi le oferim servicii medicale, fără a cerere o traducere autorizată în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională”, ne-a explicat farm. Olimpia Buzia.

Pentru eliberarea cardului aveţi nevoie de următoarele documente: cerere, adeverinţă de asigurat/salariat (e una specială, care se găseşte şi pe site-ul caselor) şi act de identitate. În cazul copiilor, se solicită copie după certificatul de naştere şi actul de identitate al părintelui care face cererea.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Câţi gălăţeni au solicitat carduri europene de sănătate de la începutul anului

* Peste 4.000 de persoane au solicitat, în primele şase luni ale anului, eliberarea unui card de sănătate care să le permită asistenţă medicală primară gratuită în statele Uniunii Europene

Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, între 6 ianuarie şi 14 aprilie, 2.162 de carduri europene de sănătate au fost tipărite la cererea gălăţenilor. Între 15 aprilie şi sfârşitul lunii iunie, CJAS Galaţi a eliberat alte 1.882 de certificate provizorii de înlocuire pentru cardul european de asigurări de sănătate. Măsura a fost necesară deoarece în toată această perioadă cardurile nu au mai fost tipărite.
În prima jumătate a lunii iulie, în programul pentru emiterea documentului european de asigurări de sănătate au fost înregistrate alte 484 de cereri, din care se distribuiseră, până în urmă cu aproximativ o săptămână, 323 de cereri.

Ce este cardul european de sănătate

Peste 190 de milioane de persoane deţineau un card european de asigurări sociale de sănătate la sfârşitul anului trecut. Documentul le permite acestora să obţină îngrijiri medicale de urgenţă când călătoresc în Uniunea Europeană, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.
În vederea eliberării cardului, persoana asigurată va depune la CJAS Galaţi o cerere-tip (care poate fi descărcată de pe pagina web a instituţiei sau ridicată de la biroul de relaţii cu publicul - n.r.), la care se anexează o copie după actul de identitate şi o dovadă a calităţii de asigurat (adeverinţă de la locul de muncă/ adeverinţă de elev/ student/ cupon de pensie). După verificarea calităţii de asigurat, datele sunt transmise în vederea înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional şi pentru producerea cardului propriu-zis.
Documentul, care are o valabilitate de şase luni, se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare şi este livrat la domiciliul asiguratului sau la adresa de corespondenţă indicată de acesta în formularul-tip.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Câţi gălăţeni s-au tratat pe banii statului în spitale din Europa, anul trecut

22 de gălăţeni cu boli cardiovasculare sau cu diferite alte afecţiuni grave au mers, anul trecut, la tratament în clinici din alte ţări europene, pe banii statului. Acest lucru a fost posibil după ce pacienţii au accesat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi formularul E112.
Pentru a beneficia de formularul E112, pacientul trebuie să fie, în primul rând, asigurat. La eliberarea acestui formular sunt necesare mai multe documente: o cerere, copie după actul de identitate, dovada calităţii de asigurat, dosarul medical (recomandare medicală, raportul întocmit de un medic dintr-un spital universitar sau judeţean, din care să rezulte diagnosticul şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat în timp util în niciuna dintre unităţile sanitare din ţară), dar şi confirmarea scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru UE sau al Spaţiului Economic European (SEE) în care se intenţionează efectuarea tratamentului.
Cel mai adesea, bolnavii din România merg la tratament în ţări precum Germania, Italia sau Franţa. Articolul 22 alin. (l) lit. © din Regulamentul (CEE) Nr. 1.408.171 stipulează faptul că o persoana are dreptul  să beneficieze de îngrijiri medicale în alt stat membru UE/SEE decât statul competent (de afiliere), pe cheltuiala acestuia din urmă, în cazul în care această persoană a fost autorizată de către instituţia competentă să se deplaseze în alt stat membru pentru a primi tratament medical corespunzător stării sale de sănătate.

viata-libera.ro

  • 4 months later...
Posted

Cardul european de sănătate, util în străinătate

În cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat miercuri, dr. Elena Vrabie, directorul CJAS Galaţi, a oferit detalii legate de serviciile medicale de care pot beneficia cetăţenii români aflaţi pentru o perioadă în alte ţări.

Cetăţenii români au nevoie de un card european de sănătate, valabil timp de şase luni. Acesta se eliberează foarte uşor, în funcţie de solicitarea beneficiarului, fie la sediu, fie prin mail sau fax.

Cetăţenii români plecaţi la serviciu în străinătate cu un contract de muncă ori un alt contract de muncă aferent unor activităţi independente beneficiază de servicii medicale de sănătate în baza cardului medical european de sănătate. Pe lângă serviciile pe care le acoperă cardul de sănătate, cetăţenii români mai pot achita contribuţii medicale care să acopere mai multe servicii medicale.

Românii plecaţi în străinătate pot completa formularul E 104 pentru a beneficia de servicii medicale. Formularul E109 este destinat membrilor familiei celor care lucrează în străinătate. În baza acestui formular, şi ei se pot trata în ţara în care se află. Pentru elevi şi studenţi plecaţi la studii în străinătate există formularul E 106. Pentru situaţii deosebite, în care anumite afecţiuni nu se pot trata în ţara noastră, românii care au nevoie să se trateze într-u alt stat vor completa formularul E 112.

monitoruldegalati.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Cum puteţi beneficia de tratamente gratuite în străinătate

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, cetăţenii români au avut dreptul la o serie de servicii medicale gratuite acordate, în anumite condiţii, în ţările membre UE. Este vorba atât despre cardul european de sănătate, care îi dă posesorului dreptul la servicii medicale în regim de urgenţă în aproape toate ţările din Europa, cât şi despre formularele care îi oferă pacientului asigurat acces la servicii medicale de care nu poate dispune în ţară.

Formularul E 112

Cel mai cunoscut dintre aceste formulare este E 112, document necesar în special pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament în cazul unor boli grave. Condiţia este ca tratamentul respectiv să nu poată fi acordat în ţară. Pentru obţinerea formularului E 112, persoana interesată trebuie să depună o cerere la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. După înregistrare, angajaţii CJAS Galaţi analizează această cerere. Mai exact, verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante. În situaţia în care în urma verificărilor se constată că persoana nu este asigurată, cererea de eliberare a formularului nu este aprobată, iar acest lucru i se comunică în scris solicitantului. Dacă solicitantul este asigurat, comisia verifică dacă diagnosticul şi recomandările făcute de medicii curanţi îndeplinesc cerinţele legislaţiei europene (Art. 22 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71 – n.r.). În cazul în care cerinţele sunt respectate, persoanei în cauză i se eliberează formularul.

Cererea de eliberare a formularului E 112 trebuie însoţită de o copie a actului de identitate sau a certificatului de naştere, în cazul minorilor. În dosarul medical trebuie să se regăsească înscrisurile medicale şi raportul medical prevăzut în confirmarea scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acestei unităţi de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă, în baza formularului E 112. De asemenea, trebuie depusă şi o dovadă a transferului de reşedinţă. Medicul curant îl va îndruma pe pacient în această privinţă.

“Din raportul medical trebuie să rezulte diagnosticul şi tratamentul medical urmat la o unitate sanitară aflată în relaţii contractuale cu o casă de asigurări, precum şi precizarea, în mod explicit şi argumentat, că deplasarea persoanei solicitante nu prejudiciază starea sănătăţii sale sau primirea de tratament medical”, se arată într-un comunicat al CJAS Galaţi.

Formularul E 104

Util în mod special românilor stabiliţi sau plecaţi la muncă în alte state europene, formularul E 104 ajută la totalizarea perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul a două sau mai multe state membre. Atunci când un lucrător salariat sau independent începe o activitate într-o ţară membră a UE şi nu îndeplineşte condiţiile de deschidere de drepturi la prestaţii de boală şi maternitate în acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestaţii prezintă instituţiei din noul stat de muncă sau de domiciliu formularul E 104. În document sunt specificate perioadele de asigurare realizate sub incidenţa legislaţiei din ultimul stat în care a lucrat.

Pentru a beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare, persoana interesată trebuie să solicite formularul E 104, înainte de plecare, de la instituţia la care este asigurată pentru boală şi maternitate. Dacă persoana interesată nu şi-a procurat formularul înainte de plecare, noua instituţie competentă se adresează direct fostei instituţii la care a fost asigurat lucrătorul, prin transmiterea a două exemplare ale formularului.

Formularul E 106

Formularul E 106 se eliberează de către instituţia competentă de la locul de muncă pentru a-i permite lucrătorului şi membrilor familiei sale, care îşi au reşedinţa împreună cu acesta pe teritoriul altui stat membru, să beneficieze de prestaţiile în natură de asigurare de boală sau maternitate, acordate în contul instituţiei competente de instituţia de la locul de reşedinţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei pe care aceasta din urmă o aplică. Formularul E 106 se aplică şi studenţilor şi membrilor familiilor acestora, dacă este necesar, precum şi membrilor familiei şomerului.

Cu alte cuvinte, formularul E 106 este solicitat de lucrător, şomer sau student de la CJAS Galaţi. Documentul este prezentat apoi instituţiei similare din statul în care îşi desfăşoară activitatea. Perioada de valabilitate a formularului este de un an, cu posibilitatea prelungirii anuale a valabilităţii. Formularul poate fi emis şi pentru perioade mai mici de un an. De reţinut este faptul că membrii de familie înscrişi pe baza formularului E 106 la instituţia statului de reşedinţă beneficiază pe teritoriul statului de reşedinţă de prestaţii de asigurare de boală sau maternitate, în contul casei de asigurări, dacă aceştia nu au deschise drepturi la prestaţii în baza legislaţiei statului de reşedinţă.

Pentru a obţine formularul E 106, o persoană asigurată trebuie să depună la CJAS Galaţi o copie după cartea/buletinul de identitate. Trebuie să facă apoi dovada reşedinţei în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European decât statul competent. Pentru persoanele care nu pot face dovada reşedinţei înaintea plecării, se pot lua în considerare contractul de muncă, documentul de detaşare, ordinul emis de ministru sau orice document care face dovada şederii obişnuite pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European. Studenţii trebuie să depună şi o dovadă că urmează o formă de învăţământ în statul de reşedinţă.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Cum se poate obţine Cardul European de Sănătate pentru minorii sub 14 ani

Aproape 850 de gălăţeni au solicitat carduri europene de sănătate doar în luna iunie. În total, în prima jumătate a anului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a primit aproape 3.400 de astfel de cereri. În lunile de vară, cum numărul persoanelor care pleacă în ţările Uniunii Europene (UE) este mai mare, creşte şi numărul de solicitări de eliberare a acestui document.

Certificat de naştere pentru minorii de sub 14 ani

Pentru a primi un card european de sănătate trebuie să completaţi o cerere (disponibilă la sediul CJAS sau care poate fi descărcată de pe site-ul www.cnas.ro/casgl/ - n.r.), pe care mai apoi o depuneţi, alături de o copie după buletin, la sediul CJAS Galaţi. În locul buletinului, pentru copiii care nu au împlinit încă 14 ani trebuie să aduceţi o copie după certificatul de naştere.

Cardul vă va fi trimis prin poştă, în termen de şapte zile de la înregistrarea în sistem a cererii pe care aţi depus-o. Dacă aveţi nevoie de document într-un termen mai scurt sau dacă tipărirea nu decurge conform planului, veţi primi de la CJAS un certificat provizoriu de înlocuire. Tipărirea şi eliberarea cardului este gratuită pentru asigurat, costurile fiind acoperite din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate. Documentul este valabil şase luni, perioadă după care poate fi înlocuit printr-o altă cerere.

Ce faceţi dacă pierdeţi cardul

În situaţia în care vă aflaţi pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau în Elveţia şi aţi pierdut sau aţi rătăcit cardul, veţi fi nevoit să contactaţi, prin poştă, fax sau sau e-mail, CJAS Galaţi şi să solicitaţi un certificat provizoriu de înlocuire. Casa de asigurări de sănătate vă va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore. Acest certificat vă oferă drepturi identice cu cele oferite pe baza cardului. Sunt şi situaţii izolate în care instituţiile din străinătate nu recunosc aceste certificate înlocuitoare, pe motiv că sunt scrise în limba română. În astfel de cazuri, fie găsiţi un traducător autorizat care să aibă şi parafă, fie contractaţi CJAS pentru a semnala această problemă şi a o rezolva.  

Ce informaţii conţine

Cardul european de sănătate a fost introdus în anul 2007, prin Ordinul 559/2006 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Documentul este folosit de românii care merg în străinătate ca turişti, pentru a lucra sau pentru a studia sau din motive familiale. Singura condiţie este ca deplasarea să nu dureze mai mult de şase luni, adică exact termenul de valabilitate a cardului. Cardul european conţine un set obligatoriu de informaţii vizibile: numele şi prenumele asiguratului, codul numeric personal al asiguratului, data naşterii, data expirării cardului, codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului, numărul de identificare, acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul şi numărul cardului. Documentul este eliberat gratuit şi de el pot beneficia toţi cei care au asigurările medicale plătite la zi.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

Mii de gălăţeni au solicitat cardul european de sănătate

În primele opt luni ale acestui an, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a emis 6.679 de carduri europene de sănătate şi 873 de certificare provizorii care ţin locul cardului. Cele mai multe carduri europene de sănătate au fost eliberate în lunile iunie şi iulie, iar cele mai puţine, în lunile ianuarie şi februarie.

Astfel, potrivit CJAS Galaţi, media lunară de eliberare a cardurilor europene este de 560 de documente. În conformitate cu prevederile Legii Sănătăţii (95/2006), cardul european de sănătate se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene.

Cardul european se eliberează asiguratului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pe raza căreia acesta este asigurat, costul documentului fiind suportat din fonduri publice. Emiterea cardului european poate fi refuzată de CAS numai în situaţia în care persoana care îl solicită nu face dovada calităţii de asigurat. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european, CAS va elibera un certificat înlocuitor provizoriu.

Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE în vederea expresă a beneficierii de tratament medical. Documentul are valabilitate de un an de la data emiterii.

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

Cardul european de sănătate, solicitat de mii de gălăţeni

Românii care se confruntă cu o problemă neaşteptată de sănătate în timp ce sunt în afara ţării au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale de urgenţă gratuite, prin intermediul cardului european de sănătate. Deşi documentul ca atare nu mai este tipărit din decembrie 2018, cardul înlocuitor, pe suport de hârtie, poate fi folosit în acelaşi scop.

Cardul european de sănătate poate fi folosit în cele 28 de state ale Uniunii Europene, alături de Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia. Cardul nu mai este emis din luna decembrie a anului trecut, iar în schimbul lui asiguraţii primesc un card sub forma unei foi A4. În judeţul nostru, documentul poate fi obţinut în baza unei cereri scrise depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Alături de cerere, care este un document tipizat, dosarul trebuie să conţină şi copie după cartea de identitate a solicitantului, copie după certificatul de naştere, dacă este vorba de un minor până în 14 ani, şi o adeverinţă de la locul de muncă, din care să reiasă că solicitantul şi-a achitat contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate. Pentru copiii sub 14 ani, dosarul trebuie să conţină şi copie după buletinul unuia dintre părinţi. Cererea tipizată poate fi găsită la CJAS Galaţi. În străinătate, în baza acestui document vor fi decontate numai urgenţele medicale. Serviciile medicale neconsiderate urgenţe trebuie plătite.

Valabilitatea, extinsă la doi ani

"De la începutul anului şi până la data de 9 iulie, în judeţul Galaţi au fost eliberate 3.470 de carduri europene de sănătate, pe suport de hârtie, şi 1.738 de certificate înlocuitoare de card (CIP). Până în prezent, cele mai multe carduri au fost eliberate în luna iunie, 1.492. Trebuie menţionat faptul că, începând cu 15 martie 2019, perioda de valabilitate a acestui card a crescut de la un an la doi ani de la data emiterii", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Potrivit autorităţilor, cardurile europene de sănătate pe suport de hârtie sunt gata în termen de trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Cardul nu acoperă situaţia în care posesorul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, în scopul efectuării unui tratament specializat. Cardul acoperă doar serviciile medicale oferite de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială al statului respectiv.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Asistență medicală gratuită, pe baza cardului european de sănătate

În cazul în care călătoriți în țările membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), în Confederația Elvețiană sau în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vă oferă dreptul de a beneficia gratuit de servicii medicale disponibile în sistemele publice de sănătate din țările respective. Pentru a obține acest document trebuie să fiți asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.

Pentru asigurații din județul Galați, acest document poate fi obținut gratuit de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați. ”Persoanele asigurate pe teritoriul României pot solicita cardul european de sănătate, document care le dă dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul șederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, al Spațiului Economic European, al Confederației Elvețiene sau al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară coplată, chiar dacă, în România, aceleași servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din țara în care ne sunt acordate aceste servicii”, explică George Toderașc, președintele CAS Galați.

Totuși, acest card nu acoperă situația în care persoana asigurată merge într-unul dintre statele europene din categoriile enumerate mai sus în scopul obținerii unui tratament medical planificat.
Dacă asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru european și, din diverse motive, nu se mai află în posesia CEASS (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat, ori dacă documentul emis de autoritățile române nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situație similară), persoana în cauză trebuie să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate îi va trimite certificatul la adresa menționată, în termen de 24 de ore. Acest certificat provizoriu îi dă asiguratului aceleași drepturi precum cardul european de sănătate.

Cum se obține documentul

”Asiguratul depune în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, o cerere tip însoțită de o copie a actului de identitate. CAS Galați solicită și dovada calității de asigurat (atestată printr-o adeverință obținută de la locul de muncă - n.red.). Persoana asigurată va intra în posesia cardului în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național. Perioada de valabilitate a cardului este de doi ani de la data emiterii”, concluzionează George Toderașc.

Cererea pentru eliberarea cardului poate fi descărcată de pe adresa casan.ro/casgl/page/card-european.html.

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

Cum obții și la ce este util cardul european de sănătate

Gălăţenii asigurați care vor să călătorească în afara ţării pot solicita de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați cardul european de sănătate, document care le permite să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, în caz de urgenţă, pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi în ţări precum Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveţia.

Pentru a obține documentul, persoana asigurată trebuie să depună în scris, la sediul CAS Galați, o cerere tip, însoțită de o copie a actului de identitate. De asemenea, CAS Galați solicită și dovada calității de asigurat.
"Asiguratul va intra în posesia cardului în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european sau dacă există situaţii de urgenţă care ar putea face necesară eliberarea cardului în mai puţin de șapte zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP)", a explicat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.
Cardul european de sănătate are o valabilitate de doi ani de la data emiterii. Pe baza acestui document, persoana asigurată are dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Totuși, este posibil ca, pentru anumite servicii medicale, să fie necesară o coplată, chiar dacă în România aceste servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde doar de sistemul de asigurări de sănătate din țara în care ne sunt acordate aceste servicii.
Atenție, cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

Dacă nu l-ai solicitat înainte de plecare

"În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia cardului european (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), persoana respectivă trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul (prin poştă, fax, e-mail) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore", a adăugat George Toderașc.
Pe site-ul CAS Galați (http://www.casan.ro/casgl), în secțiunea "Informații pentru Asigurați", la rubrica "Cardul European de Asigurări de Sănătate", puteți găsi toate detaliile despre modul de obținere a documentului. De asemenea, tot de aici puteți descărca și cererea de solicitare a cardului.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.