Jump to content

Cursuri pentru românii din afara ţării


dcp100168

Recommended Posts

Promovarea limbii şi modelului cultural românesc din străinătate

Din anul şcolar 2007 – 2008, în urma înţelegerilor diplomatice, se desfăşoară un proiect pilot privind cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, în anumite regiuni din Spania şi Italia.

În Spania, programul a vizat oraşele Madrid, Castilla la Mancha, Catalunya, unde predau 22 de profesori, 972 de ore lunar, pentru 1.507 elevi, înscrişi în 113 grupe. Cursul se predă în 89 de unităţi şcolare publice. La el asistă atât elevi de cetăţenie română, cât şi cei de alte cetăţenii, precum spaniolă, marocană, ucraineană sau columbiană.

În Italia, în regiunile Lazio, Piemonte, Veneto şi Roma predau doar cinci cadre didactice, 194 de ore, în medie, pe lună, pentru 300 de elevi, înscrişi în 22 de grupe. Cursul este susţinut în 11 instituţii de învăţământ.

Cadrele didactice care predau în cele două state sunt în majoritate persoane cu reşedinţa în Spania sau Italia, cu pregătire în domeniu de predare, cunoscători ai comunităţii de români, dar şi ai limbii şi culturii statului respectiv.

Ministerul român al Educaţiei plăteşte cadrele didactice cu 30,5 euro pe oră şi oferă atestate elevilor care le vor permite ca, la revenirea în ţară, să nu mai susţină examen de echivalare a cunoştinţelor şi, astfel, să le facilitează angajarea pe piaţa forţei de muncă. Cursul cuprinde tot ciclul preuniversitar, echivalent cu clasele I – XII în România.

Din anul şcolar 2008 – 2009, cursul se va extinde atât pe teritoriile celor două state în care s-a desfăşurat proiectul pilot, cât şi în alte state ale spaţiului comunitar - Belgia, Cipru şi Portugalia. Profesorii vor fi exclusiv români rezidenţi în statul în care se implementează proiectul.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.