Jump to content

AFDJ a redus cu o zi săptămâna de lucru


dcp100168
 Share

Recommended Posts

AFDJ a redus cu o zi săptămâna de lucru

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a decis reducerea săptămânii de lucru, de la cinci la patru zile. Măsura a intrat în vigoare pe 9 septembrie, după ce – spune directorul general Florin Uzumtoma - Consiliul de Administraţie al AFDJ a primit OK-ul din partea Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia se află.

„Am recurs la această măsură după ce o analiză făcută în CA ne-a arătat că nu se justifică cheltuielile cu personalul. Practic, plăţile cu salariile sunt mai mari decât ceea ce li se cuvine pentru rezultatele obţinute. Aşa că am propus reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile, iar Ministerul Transporturilor a fost de acord. Statul este acţionarul nostru, aşa că el a decis. România este semnatară a memorandumului cu FMI – e un lucru ştiut, probabil, de toată lumea, aşa că am intrat în monitorizare cu banii publici cheltuiţi. Şi s-a văzut că există o discrepanţă cu salariile. Aşa că am stabilit noul program de lucru, modul în care se va face pontajul, s-au fixat graficele, iar oamenii pleacă acasă mai devreme. Această reducere nu afectează în niciun fel activităţile prestate de AFDJ, nici întreţinerea şi nici semnalizarea şenalului navigabil”, ne-a declarat directorul general al AFDJ, Florin Uzumtoma.

Proteste sindicale şi acţiune în justiţie

„Este curios că administraţia AFDJ a decis reducerea săptămânii de lucru, în condiţiile în care, conform articolului 52 din noul Cod al Muncii, acest lucru nu se justifică”, reacţionează liderul Sindicatului „Farul” din cadrul AFDJ, Ştefan Frunză. „De fapt, AFDJ a depăşit criteriile de performanţă cu 29 la sută. Art.52 spune că reducerea săptămânii de lucru se poate decide din motive economice, tehnice sau structurale. Or, acestea nu există. În plus, la negocierile purtate la sfârşitul lunii iulie, conducerea a promis câte 100 de lei în plus la salariu pentru fiecare angajat. Însă acum, începând cu luna septembrie, le taie câte 20 la sută. După calculele noastre, fiecare salariat va pierde astfel, până la sfârşitul anului, aproape câte un salariu mediu, deci vreo 2.000 de lei. Sindicatul «Farul» s-a adresat deja Ministerului Transporturilor şi urmează să facem acelaşi demers şi către primul-ministru. Ne-am consultat cu membrii noştri de sindicat de la toate punctele de lucru de pe Dunăre şi am hotărât să apelăm la instanţa de judecată, dar şi la pichete de protest”, a mai spus Ştefan Frunză.

„A existat, într-adevăr, la negocierile din iulie purtate cu «Farul», varianta să reducem unele sporuri (care sunt foarte mari, conform unui CCM semnat până în 2012) şi să le băgăm în salariu, ceea ce ar fi însemnat câte 100 de lei în plus pentru fiecare salariat”, a recunoscut directorul general Florin Uzumtoma.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.