Jump to content

Anghel Saligny, strada pe care timpul s-a oprit în loc


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Mahalaua din Anghel Saligny, dată sistematic la o parte de pe lista de investiţii a Primăriei

În timp ce altă străzi din Galaţi beneficiază de fonduri pentru canalizare şi asfaltare, mahalaua cuprinsă între străzile Argeş şi Prelungirea Brăilei nu va avea un astfel de "lux" în viitorul apropiat.

Gălăţenii care locuiesc pe strada fără canalizare şi asfalt nu se vor putea bucura prea curând de aceste utilităţi, în timp ce alţi locuitori ai oraşului din zone precum Valea Oraşului, Traian Nord sau cei care îşi au domiciliile pe arterele cuprinse în programul ISPA pot spera la străzi civilizate, graţie creditului de 14,5 milioane de euro contractat de Primărie în vara acestui an.

Deşi 29 de străzi din municipiul Galaţi vor beneficia de aceste fonduri, niciun leu nu le va face viaţa mai uşoară, cel puţin în acest an, locuitorilor de pe Anghel Saligny. „Această porţiune a străzii Anghel Saligny este o prioritate, dar nu este cuprinsă în planul de investiţii pe 2011", s-a rezumat la a ne explica viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco.

În situaţia gălăţenilor care locuiesc pe strada Anghel Saligny, în porţiunea cuprinsă între prelungirea Brăilei şi strada Argeş, sunt şi alte mii de locuitori ai urbei care nu au unde să îşi arunce apa menajeră şi care au WC-uti săpate în fundul curţilor. Potrivit informaţiilor oferite de directorul tehnic al SC Apă Canal, Niţă Podaru, dintre cele 416 străzi câte sunt în municipiul Galaţi, 43 nu au reţea de canalizare. Ironia face ca aproape jumătate dintre acestea să fie chiar în centrul oraşului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Anghel Saligny, strada pe care timpul s-a oprit în loc

Gălăţenii care locuiesc în „mahalaua ultracentrală" dintre Prelungirea Brăilei şi Şcoala Generală nr. 1, trăiesc ca în urmă cu 70 de ani. Deşi în zonă s-au ridicat în ultimii ani vile impunătoare, strada nu are canalizare. Vecinii săraci, majoritari, aruncă apa menajeră folosită, în mijlocul străzii.

500 de metri de drum prăfuit, pavat cu pietriş, case bătrâneşti alternând cu vile semeţe, abia construite de o parte şi de alta a unui drum mereu prăfuit, pavat cu piatră de râu. Pare o uliţă dintr-un sat cu un primar delăsător, în care nu au ajuns fonduri şi programe europene. Nu este vorba de aşa ceva, ci de o parte a străzii Anghel Saligny, aflată în „groapa" din Ţiglina, în imediata vecinătate a Inelului de Rocadă.

Veche de circa 70 de ani, strada care la începuturile ei era capăt de linie pentru tramvaiul care mergea până în zona unde se află în prezent cartierul Aviaţie, pare acum o fundătură părăsită. O salvează de la această calificare tocmai oamenii, care au pretenţia, justificată de altfel, că locuiesc în buricul târgului. O spun pe un ton amar, deoarece, nici în ziua de azi, nu pot renunţa la WC-urile din fundul curţii şi la aruncatul zoilor în mijlocul drumului.

Mai rău ca la ţară

Explicaţia frustrării locatarilor din zonă e simplă. Strada lor a fost ocolită de modernizare, spun ei, în timp ce alte străduţe din împrejurimi au fost „binecuvântate" cu canalizări.

Leonora Stan are 81 de ani şi s-a născut la Măstăcani. Din 1957, s-a mutat la oraş. A crezut că vine la civilizaţie, dar după jumătate de veac vede că s-a înşelat. Nu s-a schimbat nimic, spune femeia pe care am găsit-o stând pe un bolovan din faţa porţii şi privind la câteva şiroaie de apă aruncată de vecini care se prelingeau printre pietrele din mijlocul drumului. „Aşa era şi atunci, în 57. Pietriş. Nu a fost niciodată asfalt, iar de canalizare ce să mai zic. Bine că ne-o pun pe factura de apă, noi o plătim, dar apa tot în drum o aruncăm", spune resemnată octogenara.

Uitaţi în buricul târgului

La câţiva metri de casa Leonorei Stan, la o altă poartă trei maşini stau parcate, una lângă alta. Sunt ale proprietarilor şi după cât de prăfuite arată, e clar că stăpânii lor îşi blesteamă zilele ori de câte ori trebuie să le urnească din loc pe pavajul bolovănos, plin de praf şi înnămolit la fiecare ploaie. „Când m-am mutat aici, acum aproape zece ani, am tot sperat că în câşiva ani o să trăim civilizat. Am investit o groază de bani în interiorul casei, mi-am făcut chiar şi instalaţia de canalizare până la poartă, dar degeaba. Mi-am făcut şi baie în casă, dar nu o pot folosi, tot la WC-ul din curte mergem", spune cu năduf Dorin Crăiţa.

„Stau aici de peste 30 de ani şi n-am văzut o dată vreun utilaj de deszăpezirea, iarna. În plus, respirăm praf cât cuprinde, mai ales când trec maşinile de intervenţie de la firma de pază din capătul celălalt al străzii. Parcă suntem pe altă lume, nu în buricul târgului", conchide un alt localnic, Ilie Barbu, nu înainte de a-şi exprima speranţa ca, într-o zi, să poată circula omeneşte cu maşina pe strada lui şi a bea o apă fără gust de catran.

Locatarii din fundătura cu pretenţie de stradă sunt sceptici când vine vorba de posibilitatea ca uliţa lor să arate in viitor cât de cât decent.

Mihai Iftode, 68 ani: „Ar fi bine să facă canalizare, că noi ne-am săpat o groapă în curte unde aruncăm apa. Doar cei de la firma de pază am înţeles că şi-au făcut."

Leonora Stan, 81 ani: „Am auzit că o să facă primăria de la anul canalizare, dar eu acum nu mai pot să îmi fac lucrare în curte, am 500 de lei pensie."

Dorin Crăiţa, 44 ani: „Am făcut nenumărate petiţii la Primărie. Aproape că nu mai sperăm. Poate la anul, când o să fie alegeri locale, o să se facă ceva."

Costică Ghinea, 62 ani: „Eu am avut noroc că am putut să mă racordez la canalizare tocmai în Brăilei. Nu cred că Primăria va face prea curând canalizare."

Ilie Barbu, 66 ani: „Am tot făcut demersuri, dar degeaba. Strada asta e ocolită, pe altele s-a făcut. Nu îi interesează nici de canalizare, nici de conducta de apă."

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Pe o strada centrala din Galati se traieste mai rau decat la tara

Mii de oraseni traiesc ca la tara, cu WC-ul in fundul curtii, desi platesc impozite si taxe Primariei Galati. Locuitorii strazii Anghel Saligny, portiunea cuprinsa intre prelungirea Brailei si strada Arges, nu au vazut niciodata asfalt si nici canalizare. Oamenii spun ca au facut nenumarate adrese catre Primarie si Apa Canal, insa fara rezultat.

Strada care poarta numele marelui roman arata ca un veritabil drum de tara. Desi este situata in buricul targului, strada nu a vazut nicioadata asfalt si canalizare. Oamenii platesc serviciul de canalizare, dar sunt nevoiti sa evacueze apele menajere cu ligheanul, iar atunci cand ploua, strada se umple de noroi. Constantin Aurica locuieste de o viata pe strada Anghel Saligny. Si-a pierdut speranta ca strada ei ar putea fi canalizata vreodata. Oamenii au facut nenumarate adresa catre autoritati, insa in zadar. Surprinzator, pe site-l Primariei, la lista lucrarilor de investitii, strada Anghel Saligny figureaza ca este modernizata din 2010. Reprezentantii societatii Apa Canal nu au putut fi gasiti pentru a ne oferi un punct de vedere .

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

Constructorul va răspunde

Reprezentanţii Primăriei au tras o fugă pe strada Anghel Saligny pentru a vedea ce se întâmplă cu lucrările de acolo.

Potrivit biroului de presă, lucrarea este câştigată de Tancrad, dar subcontractată altei societăţi. Primăria le-a cerut explicaţii celor de la Tancrad, care la rândul lor încearcă acum să afle unde s-au blocat lucrările.

Până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns din partea biroului de presă în care să ni se explice în amănunt ce s-a întâmplat pe strada Saligny, dar promitem că vom reveni asupra acestui subiect.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

"Drumeagul" Anghel Saligny va avea canalizare. Investiţie de 1,5 milioane de lei

Un drumeag de sat scăpătat, pietruit prost, fără canalizare şi fără perspective, pe care se înşiră, deopotrivă, case bătrâneşti, dar şi imobile cu pretenţii de vilă, aşa arată strada Anghel Saligny pe tronsonul cuprins între Prelungirea Brăilei şi strada Argeşului. Încă din 2010, când fostul primar Dumitru Nicolae inventaria străzile fără canalizare ale Galaţiului, se ştia că pe acest tronson se poartă în continuare WC-ul în fundul curţii, asta dacă nu eşti suficient de avut pentru o fosă septică. Zona în care se află bucata de stradă cu pricina este înconjurată practic de străduţe la fel de necanalizate. Vestea bună este că Primăria tocmai a scos la licitaţie un contract de modernizare a tronsonului. Aici vor fi executate lucrări de construcţii de drumuri şi reţele de apă şi canalizare, cu o valoare estimată la 1.588.295 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.
„Şanţul e canalizarea noastră!”
Locatarii străzii nu mai cred în asfaltare şi canalizare, indiferent cine le promite ori ce licitaţii se fac. Au şi motive. În 2007 şi 2008, potrivit SEAP, pentru modernizarea străzii Saligny s-au făcut două licitaţii de modernizare şi, respectiv, lucrări suplimentare de modernizare câştigate de SC Comtiem SRL cu un contract de 700.000 de lei. Şi eu au rămas în aceeaşi situaţie ca în anii '70. Ne-a certificat-o chiar una dintre cele mai vârstnice locatare ale străzii: „Şanţul din faţa casei, aia e canalizarea noastră! M-am mutat aici din 1965 şi de atunci nu s-a schimbat nimic. Vrem şi noi să ne tragă şi nouă canalizare, să fim în rând cu lumea, dar cine să ne audă”, ne-a declarat femeia, sceptică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.