Jump to content

Bucătarul Moţoc, şoferul Vuia şi mecanicul Asachi

Recommended Posts

Posted

Bucătarul Moţoc, şoferul Vuia şi mecanicul Asachi

* Sunt doar câteva „mostre” de cultură pe care le-am aflat în curtea unor unităţi de învăţământ la întrebarea „cine a fost cel care a dat numele liceului la care înveţi?” *

„Viaţa liberă” a făcut un raid pe la mai multe licee din Galaţi, pentru a descoperi dacă elevii cunosc cine a fost personalitatea care a dat numele instituţiei spre care îşi îndreaptă paşii zilnic. Spre surprinderea noastră ne-am lovit cam peste tot de o ignoranţă generală. Răspunsurile date de adolescenţi, fie ei boboci sau seniori deja căliţi pe băncile liceului respectiv, ne-au şi amuzat, dar ne-au şi întristat, deopotrivă. Cei mai mulţi au reacţionat ca şi cum nici nu se aşteptau vreodată să li se pună o astfel de întrebare. I-a pufnit râsul, au dat din umeri şi apoi au scos porumbelul din gură.

„Radu Negru? Un viteaz!”

În faţa Colegiului „Radu Negru” câţiva elevi au făcut un haz nebun pentru că niciunul nu ştia cine este Radu Negru. „Nu ştiu. Nu m-am gândit niciodată”, ne spune cu gura până la urechi, Ionel, clasa a XI – a. Viorica, o colegă de-a lor a mai salvat cumva situaţia: „Un bărbat viteaz!”. Andrei, e în clasa a XII-a şi a avut timp să audă că „sigur a fost un domnitor, sau ceva pe-acolo”.

„Am intrat din greşeală aici, nu m-a interesat”

La Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, n-am reuşit să aflăm nici măcar atât. Aici ne-am lovit de lipsa de interes a elevilor, care ne-au dat senzaţia că nici măcar pe viitor n-au nici cea mai vagă intenţie să se documenteze: „Habar n-am. Am intrat din greşeală aici, nu m-a interesat”, ne spune Alin, proaspăt „boboc”. Colega lui, Ana, speră să ne lămurească, dându-ne de înţeles că problema e foarte simplă „a fost un om oarecare, a fondat un liceu şi i-a dat numele”.

Tot seniorii au mai descâlcit cumva lucrurile: „Cred că a fost un inginer, parcă aşa îmi aduc aminte”, spune Daniel.

Dumitru Moţoc cel „Sfânt”

Cea mai mare confuzie am găsit-o însă la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Moţoc”. De data aceasta a fost rândul nostru să ne amuzăm. „Dumitru Moţoc? Nu ştiu, vreun sfânt, cred”, ne spune Sara, o fată cu nume biblic, din clasa a X-a.

Nici celelalte răspunsuri nu s-au lăsat mai prejos în a câştiga premiul pentru cea mai tare fantezie. „A fost un scriitor sau un poet”, crede Florin (clasa a X-a), în timp ce Adrian (clasa a IX – a) trage spuza pe turta lui: „A fost un fel de bucătar şi de aceea i-a dat numele liceului”.

Gheorghe Asachi, „mecanicul”

Pe Andra, absolventă a Grupului Şcolar „Gheorghe Asachi”, am întâlnit-o ieşind de la secretariat, de unde îşi luase diploma: „N-am nicio scuză, dar chiar nu ştiu. Scrie pe panou undeva, dar nu m-am uitat niciodată”, recunoaşte Iulia (clasa a XI-a).

Unul dintre boboci, Cosmin ne-a dat un răspuns pe care, dacă l-ar fi auzit bietul Asachi, s-ar fi întors în mormânt: „a fost un mecanic, sau ceva de genul”.

Traian Vuia şi Aurel Vlaicu, ceva mai cunoscuţi

La Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto), Mihai (clasa a IX-a) ne-a dat un exemplu de logică de fier: „Liceul se numeşte şi Auto, deci cred că a fost un şofer”. Totuşi aici, am întâlnit şi elevi care au ştiut că Traian Vuia „a inventat un avion” (Laurenţiu, clasa a XI-a). La fel şi la Colegiul „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), am avut surpriza plăcută să primim trei răspunsuri aproape de adevăr.

În final, ne-am bucurat că unor elevi am reuşit măcar să le stârnim curiozitatea. Ei ne-au promis că vor căuta cu prima ocazie pe Google date despre personalitatea care a dat numele liceului lor. Poate nu ar fi rău, de asemenea, ca diriginţii să organizeze activităţi prin care elevii să afle cine este „patronul” liceului.

viata-libera.ro

Posted

* Sunt doar câteva „mostre” de cultură pe care le-am aflat în curtea unor unităţi de învăţământ la întrebarea „cine a fost cel care a dat numele liceului la care înveţi?” *

„Viaţa liberă” a făcut un raid pe la mai multe licee din Galaţi

wikipedia:

Paul Dimo (10 June 1905-17 April 1990) was a Romanian electrical engineer, creator of REI method of nodal analysis of electric networks.[1] He contributed also to the development of electrification Plan of Romania.[

Sint sigur, dar absolut sigur ca stimatii jurnalisti stiau asta inca din proaspata pruncie. Nu ca astia care umbla acum la scoala.