Jump to content

Staţii de încărcare a maşinilor electrice la Galaţi


George

Recommended Posts

Are cineva masina electrica? Intreb pentru ca am doar o puracuriozitate. Din moment ce se spune ca masinile electrice se pot incarca la orice priza normala de 220, De ce se mai discuta despre statii speciale de reincarcare? Nu te pot primii benzinarii sa incarci la prizele din benzinarii? Daca ai la tine un prelungitor?

Link to comment
Share on other sites

Ei bine Relu, nu e mare lucru sa lanseze un nou serviciu cei de la benziarie. Adica sa inreg la fisc inca un combustibil. Dar cand a aparut GPL-ul ce le-a fost greu? Si aici nu vorbim de ore bune ci doar de o singura ora. Care sa poate sa ii ofere ghinionistului sansa sa ajunga pana in oras, sa nu o impinga Km intregi pe camp. O astfel de masina electrica are autonomie de 200 km. Deci cam de la Braila la Bucuresti aprox. Daca x-ulescu are treaba in Bucuresti dar nu si-a permis ceva mai mult, o masina pe benzina sau mtorina Sa zicem ca n-a estimat bine si masina ramane fara electricitate in apropierea unei benzinarii dintre Ploiesti si Bucuresti. Sa o impinga pana in Bucuresti la o ruda de-a lui? O singura ora de incarcare ofera 1/6 din plin. Adica 200/6 = 33 km. Suficient cat sa se descurge ghinioniostul.

Iar Andrei, ce spui tu, poate o sa vedem prin 2050.... dar pana atunci nu se renteaza statii speciale... sunt bune ca cele ce sunt acum sa introduca in baza de date combustibil nou asa cum au facut cand a aparut GPL-ul.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

George, omiți un lucru: acumulatorul e un bun ce se uzează în timp, datorită proceselor chimice din interior. Astfel, un acumulator după vreun an de funcționare, va avea capacitatea de serviciu mai redusă ... să zicem cu 30 - 40 %... Și nu folosești un singur acumulator (care e o înseriere de celule) ci o baterie de acumulatoare, unde fiecare se va uza în ritmul lui...

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu sa existe in fabricatie de serie vreo masina complet electrica.

Ce este acum pe piata, modelul hibrid, permite oricum alimentarea cu combustibil conventional.

Iar la momentul la care masinile full electrice vor fi prezente pe scara larga, sint sigur ca va fi prezenta deja si infrastructura necesara.

Link to comment
Share on other sites

Citeam cu ceva timp in urma un articol referitor la aceasta problema de infrastructura. In viziunea celor de la Renault solutia implica o anumita "standardizare". Acumulatorii se vor folosi in sistem de "leasing".

Pe scurt: ti se descarca acumulatorul, te duci cu masina la "benzinarie" si acolo ti se schimba efectiv acumulatorul cu altul incarcat. Dupa care acumulatorul tau este pus la incarcat. Si tot asa. Astfel nu stai mult la "peco".

Banuiesc ca vor exista cateva tipuri de acumulatori, cum de altfel exista si in prezent mai multe tipuri de combustibili fosili. O masina mai grea va folosi acumulatori mai mari.

Sau se prea poate ca acumulatorii sa fie modulari.

Solutii exista numai ca pentru infrastructura trebuie sa se puna de acord producatorii de masini electrice, sa vorbeasca intre ei si sa gaseasca cea mai buna varianta.

Edited by toto
Link to comment
Share on other sites

Problema e, așa cum am spus mai sus, că un acumulator își pierde, în timp, capacitatea de stocare. Și nu cred că ar accepta cineva un acumulator cu o capacitate sub 90%...

Ar mai fi soluția pilelor pe bază de combustie. Sau folosirea propulsiei hibride.

O altă soluție ar fi folosirea alimentării prin linii aeriene, ca la troleibuz. Dar costurile cu o asemenea infrastructură ar fi enorme. Să nu mai vorbesc de faptul că ar fi necesară o standardizare riguroasă.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ANALIZA: Ce planuri au cele mai puternice tari pentru a aduce pe sosele masinile electrice – Situatia de acum, etape de dezvoltare si obiective pentru 2020

sursa-0100-655x436.jpg

Vor fi soselele pline de masini electrice peste zece ani? Cateva dintre tarile bogate spun ca da si au planuri clare despre etapele in care se va ajunge la cateva milioane de “electrice” in circulatie. Alte tari admit ca banii de la buget pot fi pentru moment mai bine folositi si spun ca masinile electrice nu sunt o prioritate. Intra in articol pentru a vedea cum e privita dezvoltarea automobilului electric in noua tari mari, asa cum reprezentantii industriei auto din acele tari le-au prezentat la Adunarea Generala a OICA (Organizatia Internationala a Constructorilor de Automobile) gazduita la Bucuresti saptamana trecuta de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

La eveniment au participat 42 de delegati din 31 de tari si s-a tinut o Masa Rotunda la care reprezentantii a zece asociatii de profil au descris cum vad viitorul vehiculelor electrice in tarile lor. Mai jos puteti vedea descrierea situatiilor din mai multe tari.

Franta

Franta a anuntat planul sau de implementare a vehiculului electric in 2009 si este una dintre tarile cele mai avansate in domeniu dat fiind ca Renault, Peugeot, Citroen si mai multe companii mici produc masini electrice, fiind in testare si vehicule comerciale (Renault Trucks). De ani buni se pot cumpara masini electrice de la companii mai mici, iar planul guvernamental prevede ca orice cladire de locuinte ridicata dupa 2012 trebuie sa aiba neparat puncte de incarcare, iar din 2015 acelasi lucru va fi obligatoriu si pentru cladirile de birouri. Statul da 5.000 de euro subventii celor care cumpara masini electrice si planul prevede ca in 2020 vor exista pe strazi doua milioane de astfel de masini care vor trebui deservite de 400.000 de puncte publice de incarcare si patru milioane de puncte instalate langa locuinte. In Franta s-au vandut putin sub 1.000 de masini electrice in primul semestru.

Germania

Nemtii nu s-au grabit sa promita ca vor umple soselele de masini electrice, ci si-au propus trei faze pana in 2020, cea din urma fiind gandita sa aduca cel mai mare numar de electrice pe strazi. Platforma nationala pentru electromobilitate a fost prezentata in 2010 si prima sa faza prevazuta a se incheia in 2014 prevede pregatirea pietei si investitiile masive in tehnologie. In a doua faza ce se va derula pana in 2017 se va pune accent pe dezvoltarea infrastrucuturii, iar spre 2020 se va incepe productia de masini electrice in numar foarte mare, iar ajutoarele guvernamentale ar trebui sa scada. Previziunile arata ca in 2014 ar trebui sa fie 100.000 de masini electrice pe sosele, iar in 2017, circa jumatate de milion. Daca totul merge bine in 2020 vor fi un milion de masini. In Germania s-au vandut peste o mie de masini electrice in prima parte a anului, numar modest care pune totusi tara pe primul loc in Europa.

Italia

Italia are mari probleme financiare in buget iar reprezentantii ANFIA admit ca dezvoltarea masinilor electrice nu este o prioritate. S-au vandut putin peste 100 de masini electrice in primul semestru si, desi s-a propus un proiect de lege prin care cumparatorii de masini electrice sa primeasca subventii de 5.000 euro, el nu a fost adoptat si e putin probabil sa treaca in Parlament. Proiectul prevedea si ca guvernele locale trebuie sa suporte jumatate de investitiile pentru infrastructura de incarcare, dar Italia ramane o piata dominata de diesel si una in care masinile pe GPL sunt foarte la moda. Interesant este ca Fiat va produce o versiune electrica a micului 500, insa ea e destinata mai intai pietei americane (urmand sa fie produsa acolo).

Coreea de Sud

Tara asiatica estimeaza ca pana la final de an vor fi doar 800 de masini electrice pe drumurile sale, dar in 2015 sunt estimate 85.000 de unitati, iar in 2020, peste un milion. Producatorii locali Hyundai si Kia vor fabrica astfel de masini, iar numarul de statii va creste imens. Astfel, la final de an vor fi in total de 240 de statii, toate publice, in timp ce in 2015 ar trebui sa fie 20.000 de statii, dintre care peste 70% private. In 2020 planul prevede un numar de 1,35 milioane de puncte de incarcare din care doar 10.000 publice. Subventiile pentru cumparatori vor fi intre 5,7 si 19 milioane woni (3.600 si 12.000 euro). Interesant este ca planul pentru productia de electrice promite inceperea cu modele de mici dimensiuni si continuarea cu masini de dimensiuni mai mari in 2013 si 2014.

China

Cea mai mare piata auto mondiala, cu 18 milioane vehicule vandute anul trecut, spune ca dezvoltarea vehiculelor electrice este o urgenta si din 2003 au inceput teste limitate in cateva orase mari. Vehiculele electrice au fost folosite demonstrativ la JO Beijing 2008 si la Shanghai Expo anul trecut, iar obiectivul este ca in trei ani sa circule 60.000 de masini electrice pe soselele chineze. Tinta pe termen lung este ca productia de masini pur electrice si hibride incarcabile la priza sa ajunga la un milion de unitati in 2020, dar ramane de vazut daca acest lucru va fi posibil, stiut fiind ca de multe ori chinezii anunta obiective fanteziste.

Japonia

Nu este de mirare ca Japonia a fost printre primele tari in care masinile electrice au fost puse in vanzare, iar modele precum Mitsubishi i-MIEV si Nissan Leaf au ajuns in showroom-uri cu mult inaintea Europei. Autoritatile sunt optimiste si estimeaza ca in 2020 masinile 100% electrice si hibridele incarcabile vor avea 15-20% din piata si exista chiar si previziuni pentru 2030 cand se asteapta ca aceste doua categorii sa ajunga la 20-30% din piata totala. Pentru 2020 se prevede instalarea unui numar de doua milioane de puncte conventionale de incarcare dar si a 5.000 de statii rapide. La fel ca germanii, si japonezii vad un parcurs in etape: prima va fi pregatitoare si va tine pana in 2015, oment de la care va incepe productia in volume importante. Un moment cheie va fi la anul cand atat Toyota cat si Honda vor incepe productia de masini 100% electrice.

Rusia

Delegatia Federatiei Ruse nu a prezentat tinte explicite pentru viitorul indepartat, insa cea mai intinsa tara de pe glob e pe cale sa adopte un program pentru promovarea automobilelor ecologice. In Rusia, compania Yo-Auto a miliardarului Prohorov ar trebui sa inceapa in a doua parte din 2012 productia unei masini hibride si tot la anul, in orasul Novosibirsk va incepe productia de baterii Li-Ion. Se pune problema acordarii unor subventii cumparatorilor de masini electrice si se vor instala o serie de statii de incarcare in jurul Moscovei. Rusii vor sa faca demonstratii cu diverse masini electrice si inclusiv Lada va participa.

SUA

In SUA unde subventiile ating 7.500 dolari pentru cumparatorii de masini electrice s-a vandut un numar mare comparativ cu alte piete importante. In noua luni Nissan Leaf si-a gasit peste 7.000 de clienti iar Chevrolet Volt peste 4.000, presa intretinand in stiri o competitie de volume intre aceste doua modele. Totusi, aceste doua masini au impreuna sub 0,2% din piata totala iar Volt pare foarte departe de a-si atinge obiectivul de vanzari pentru intreg anul: 10.000 de unitati.

Marea Britanie

Regatul Unit acorda subventii de pana la 5.000 de lire cumparatorilor de masini electrice si autoritatile se asteptau la inceput de 2011 ca anul sa fie unul fast pentru masinile electrice. Totusi, prezenta unui numar mic de modele si statiid e icnarcare, dar si preturile foarte mari ale amsinilor au facut ca pana acum sa se fi vandut doar 800 de unitati. Mini produce masini electrice in Anglia si presa a mediatizat intens diverse driveteste, insa mai multe modele se vor lansa in 2012. Guvernul are un buget de subventii pentru 8.000 de masini, insa abia o zecime din fondurile disponibile au fost utilizate.

Romania

La noi, automobilul electric nu este o prioritate pentru autoritati si s-a facut foarte putin la partea de infrastructura si poate din aceasta cauza si autoritatile s-au prezentat la un nivel necorespunzator la acest eveniment international unde cateva din cele mai importante tari si-au aratat planurile privind evolutia masinii electrice Totusi, la noi subventiile pentru cumpararea de masini electrice sunt de maxim 3.700 euro iar acest tip de masini a intrat si in Programul Rabla. Anul acesta s-au livrat doar cinci masini electrice in tara (patru Mitsubishi i-MIEV si un Citroen C-Zero), iar autoritatile nu au publicat o agenda care sa contina obiective clare pe termen lung legate de numarul de masini si de statii de incarcare la care s-ar putea ajunge. In prezent sunt discutii intre autoritati si furnizorii de energie dar si intre municipalitatile mari si companiile care vand astfel de masini. Se vorbeste de parteneriate cu mall-urile pentrui instalarea de statii de incarcare, insa nu e clar in ce mod vor fi stimulate centrele comerciale pentru a instala prize. Cert este ca numarul de masini electrice va creste foarte lent la noi si doar cateva companii isi vor face mici flote in primii ani. In aceasta vara s-a deschis si prima statie publica de incarcare din Capitala, la sediul Transelectrica.

La Adunarea Generala a OICA au participat delegati din 31 de tari iar la Masa Rotunda au sustinut prezentari asociatiile producatorilor si importatorilor auto din mai multe tari: Franta (CCFA), Germania (VDA), Italia (ANFIA), India (SIAM), Coreea de Sud (KAMA), China (CAAM), Japonia (JAMA) si Rusia (OAR). La eveniment au fost prezenti si reprezentanti ai companiilor franceze Renault si Michelin. Trebuie precizat ca reprezentantii APIA nu au avut o prezentare pe tema vehiculului electric fiindca autoritatile nu au comunicat un plan de actiune detaliat cum a fost cazul in celelalte tari. La eveniment nu a existat o prezentare din Marea Britanie insa am decis sa includem o descriere a situatiei de acolo dar fiind ca este vorba de o piata importanta.

Despre cum si-ar dori consumatorii sa fie masinile electrice puteti citi aici.

Cate masini electrice s-au vandut anul acesta in 15 piete europene puteti vedea aici.

Un material video despre cinci masini electrice testate de 0-100.ro puteti gasi aici.

http://0-100.hotnews...ve-pentru-2020/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Tesla va construi la Galaţi o staţie de încărcare a maşinilor electrice

Compania americană "Tesla Motors", care construieşte autoturisme electrice, intenţionează ca în acest an să construiască în România trei staţii de încarcare a maşinilor electrice, una dintre acestea fiind la Galaţi, iar celelalte două la Bucureşti şi Craiova. În prezent, în ţara noastră funcţionează  53 de astfel de staţii.

În prezent, „Tesla Motors” are o importantă reţea de staţii de încărcare a autoturismelor electrice în vestul Europei şi ţările scandinave, iar din acest an îşi extinde reţeaua şi în estul Europei.

Înfiinţarea staţiei de la Galaţi nu are vreo legătură cu numărul utilizatorilor de autovehicole electrice din zonă, ci ţine mai degrabă de argumente „geografice”, reţeaua de staţii trebuind să le asigure tuturor utilizatorilor posibilitatea de a-şi încărca autovehicolele la fiecare 300-400 de kilometri, în funcţie de autonomia modelelor pe care le conduc.

În România sunt înmatriculate 159 de autovehicule electrice

Potrivit statisticilor AVER (Association for promoting Electric Vehicles in Romania), în prezent în ţara noastră sunt înmatriculate 159 de autovehicule electrice, printre care 91 de autoturisme, 20 de autoutilitare, trei autobuze „BYD.91” şi 44 de motocicluri electrice. La acestea se adaugă un număr foarte mare de autovehicule electrice, care circula pe şoselele noastre, dar în cazurile cărora ţara de înmatriculare nu este România.

Eşalonul de 91 de autoturisme electrice cu număr de România este format din  36 marca „Renault”, 19 ale producătorului american „Tesla Motors”, respectiv 17 modele „Tesla Model S” şi două „Tesla Roadster”, 10 marca „Mitsubishi”, 5 marca „Volkswagen”, 3 „BMW”, două „Opel Ampera”, două „Mercedes Benz” şi un „Kia Soul”. Notabil este faptul că printre cele 91 de autoturisme electrice se află şi trei de producţie românească, două autoturisme electrice „Dacia Logan” şi un ”Oltcit”. La categoria utilitare electrice, putem menţiona 17 utilitare „Renault”, două „Citroen”, un „Peugeot” şi un „Nissan NV200”, cu pila de combustibil realizată la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Vâlcea. La capitolul motocicluri, se remarcă cele 23 de „Twizy” electrice înmatriculate în România.

La cele 159 de vehicule electrice înmatriculate se adaugă şi hibridele de „tip plug-in”.

Aşa cum am precizat, în România funcţionează 153 de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, dintre care 22 sunt în Bucureşti. Una dintre acestea figurează la Galaţi, pe Bulevardul Coşbuc nr. 136. Doar 3 staţii din cele 53 sunt realizate din bani publici.

 

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Galaţiul va avea şase staţii de încărcare a autovehiculelor electrice

Primăria municipiul Galaţi şi-a propus să încurajeze populaţia să-şi achiziţioneze vehicule electrice şi a decis instalarea a 6 staţii de încărcare. În şedinţa de Consiliu Local va fi prezentat un proiect de hotărâre prin care se propune amplasarea acestor staţii de reîncărcare autovehicule electrice în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Locaţiile în care vor fi amplasate aceste staţii sunt: strada Stadionului - parcare, parcare Casa de Cultură a Sindicatelor, cartier Ţiglina I, aferent LMK, strada Constantin Levaditti - parcare, strada Brăilei - parcare aferentă Danube Star Hotel şi str. Domnească nr. 54 (Sediul Primăriei municipiului Galaţi).

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.384.991 lei şi va fi realizată din fonduri alocate de Ministerul Mediului, conform Ordinului nr. 760/2018 prin care s-a aprobat Ghidul de finanţare a ”Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţă de judeţ”. Finanţarea asigurată de Ministerulu Mediului se acordă în procent de 90% din cheltuielile eligibile.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Staţie de încărcare pentru maşinile electrice, în Campusul Ştiinţei

Universitatea are, încă de la sfârşitul anului trecut, o maşină electrică, cumpărată din fonduri proprii şi destinată deplasărilor prin oraş. Şi tot de atunci, în Campusul Ştiinţei a fost amplasată o staţie de încărcare, a doua din Galaţi, după cea de la Shopping City.

Oficiali din cadrul Universităţii ne-au dezvăluit că achiziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, menit să crească eficienţa energetică a instituţiei şi să traducă în practică grija pentru mediul înconjurător.

În plus, Universitatea din Galaţi doreşte să mai cumpere în 2019 o maşină electrică pentru transportul alimentelor şi le oferă cadrelor didactice şi studenţilor care au maşini electrice posibilitatea să le încarce, în campus, gratis.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(20 martie)

Prima universitate din ţară care îşi cumpără maşină electrică, pentru reducerea cheltuielilor cu carburanţii şi energie

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a cumpărat, în premieră naţională, o maşină electrică, autovehiculul fiind folosit de profesori, pentru reducerea cheltuielilor cu carburanţii şi energia electrică. Dacă maşina electrică va avea succes, universitatea va schimba tot parcul auto.

Maşina electrică a fost cumpărată la finalul anului trecut, iar universitatea a beneficiat de ecobonusul acordat prin programul „Rabla”, în cadrul unui proiect pilot prin care şcoala încearcă să scadă cheltuielile cu carburanţii şi energia electrică. Maşina este folosită începând din acest an în Galaţi şi în oraşele apropiate.

Reprezentanţii universităţii gălăţene spun că îşi propun să schimbe tot parcul auto dacă maşina electrică va avea succes. În prezent, în parcul auto al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi sunt patru autoturisme, trei autolaboratoare, trei autoutilitare, patru microbuze şi un autocar. „Suntem prima universitate din România care a implementat acest program, este un proiect pilot de eficientizare a consumului de energie şi de carburant. Maşina electrică a intrat în uz anul acesta, dacă vom avea cheltuieli reduse vom încerca să schimbăm tot parcul auto al Universităţii. Maşina merge doar prin oraş şi în oraşele apropiate, atât cât ne permite autonomia. Nu sunt multe staţii de încărcare, noi am montat una în campusul universitar, poate fi folosită de profesori şi studenţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Direcţiei Economice de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Cezar Bichescu.

Angajatul universităţii care conduce maşina electrică se declară foarte mulţumit de autoturism. „Ca economie în trafic, e foarte bună. Nu poluează nici fonic, nici cu noxe. E foarte agilă. Sunt mândru că pot conduce aşa ceva”, a spus şoferul maşinii electrice, Gheorghe Filimon.

Reprezentanţii universităţii gălăţene au mai multe proiecte şi anunţă că vor să devină independenţi din punct de vedere energetic prin montarea unor sisteme moderne de transport şi producere ale energiei electrice. „Avem un studiu de fezabilitate pentru un proiect de eficientizare energetică. Vrem să înlocuim circuitele electrice din clădiri şi să conectăm radiatoarele la un sistem automatizat care funcţionează în mod inteligent. Proiectul include achiziţionarea de panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde şi a unei microcentrale eoliene”, a spus Cezar Bichescu.

Campusul studenţesc al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi are 10 cămine în care locuiesc aproximativ 3.000 de studenţi.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Şapte localități din România vor primi fonduri pentru stații de încărcare pentru mașini electrice

  • Administrația Fondului de Mediu a anunțat că va aloca fonduri localităților Slatina, Galați, Brașov, Timișoara, Alba Iulia, Deva și Suceava pentru stații de încărcare pentru mașini electrice.

Administrația Fondului de Mediu a inițiat recent un program prin care orice localitate din țară poate solicita fonduri pentru construcția de stații de încărcare pentru mașini electrice. Până acum, autoritățile au aprobat dosarele de finanțare propuse de 7 localități. Astfel, în perioada următoare, autoritățile locale din Slatina, Galați, Brașov, Timișoara, Alba Iulia, Deva și Suceava vor primi fonduri pentru a începe construcția de stații de încărcare pentru mașini electrice.

Administrația Fondului de Mediu nu a oferit însă detalii cu privire la tipul stațiilor de încărcare pe care le va finanța. Cel mai probabil, o parte dintre acestea vor fi stații de încărcare rapidă. "Prin acest program ne dorim îmbunătăţirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice și reducerea emisiilor rezultate din transporturi", spune Mihail-Dan Dojană, președintele AFM. 

Dosarele de finanțare pot fi depuse de autoritățile locale până în 31 martie.

automarket.ro

Link to comment
Share on other sites

Stații de reîncărcare pentru mașinile electrice

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, luni, 30 martie 2020, contractul de finanțare pentru realizarea proiectului de achiziție și montaj pentru număr de 15 stații de reîncărcare destinate mașinilor electrice. Conform contractului semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu, municipalitatea primește o finanţare nerambursabilă în sumă de până la 2.850.000,00 lei, reprezentând circa 85% din valoarea cheltuielilor eligibile, de 3.336.755,54 lei, pentru realizarea proiectului în valoare totală de 3.724.936,61 lei.

Cele 15 stații de reîncarcare vor fi amplasate în diferite zone ale orașului:

1. Str. Stadionului – parcare,

2. Parcare Casa de Cultură a Sindicatelor,

3. Cartier Țiglina I, aferent bl.A8,

4. Str. Constantin Levaditti – parcare,

5. Str. Brăilei – parcare aferentă Danube Star Hotel,

6. Str. Domnească nr. 54 (sediul Primariei municipiului Galați),

7. Bld. Galați, nr. 4c,

8. Bld. Siderurgiștilor parcare aferentă bl.PS2,

9. Str. Constructorilor, parcare aferenta bl.B4-ARCADA-B1, Tiglina 1,

10. Parc Rizer – parcare interioara, str. Bolintineanu,

11. Str. Elena Doamna - parcare Zona Grădinei Publice,

12. Bld. Brăilei-parcare bl.P2, zona Trei Star,

13. Str. Feroviarilor - parcare bl. ANL,

14. Str. Cloșca – parcare Parc Corneliu Coposu (fost Parc Closca),

15. Bld. Unirii – parcare Grădina Botanică.

 Fiecare stație va fi formată din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de același punct de livrare din rețeaua publică de distribuție, din care un punct de reîncărcare permite încărcarea multistandard în curent continuu și un punct de reîncărcare ce permite încărcarea în curent alternativ.

Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Licitaţie pentru staţii de încărcare a maşinilor electrice

Până pe 7 iulie, Primăria Galaţi aşteaptă oferte în cadrul licitaţiei pentru amplasarea a 15 staţii staţii de încărcare pentru vehicule electrice. Valoarea estimată a contractului este de 2.748.899 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire - "cel mai bun raport calitate - preţ". Pentru acest obiectiv, Primăria beneficiază de finanţare prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Durata contractului licitat este de opt luni, din care o lună - proiectare şi şase luni - furnizare şi montaj.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

15 noi staţii de încărcare a maşinilor electrice la Galați

Municipiul Galați devine unul dintre orașele cu cele mai multe puncte (71) pentru încărcarea mașinilor electrice.

Primăria municipiului Galați anunță semnarea contractului de înființare a unei rețele publice extinse de stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibrid. Acesta presupune înființarea a 15 astfel de unități cu încărcare rapidă, fiecare dintre ele putând deservi câte două autoturisme electrice sau plug-in hybrid în același timp.Partenerul municipalității în cadrul acestui proiect este Telekom Romania, operator de telecomunicaţii, care instalează în premieră în parteneriat cu autorități locale astfel de unități de încărcare rapidă a maşinilor electrice. Inițiativa municipalității face parte dintr-un proiect unitar de descongestionare a traficului urban și reducere a poluării și care este în acord și cu noile tendinţe din piaţa auto.

„Facem astăzi un nou pas pentru o dezvoltare sănătoasă a orașului nostru. Galațiul trebuie să devină un oraș verde, iar semnarea acestui contract nu face decât să demonstreze faptul că, împreună cu parteneri de încredere, putem să îndeplinim acest obiectiv”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.Contractul a fost semnat astăzi, la sediul Primăriei Galați, la eveniment fiind prezenți primarul Ionuț-Florin Pucheanu, respectiv George Ilie, manager Smart City, și Alexandru Nen, Arhitect Soluții IoT și Smart City, din partea Telekom Romania.

Cele 15 stații de încărcare rapidă din Galaţi vor fi instalate astfel:pe Strada Stadionului (parcare); la Casa de Cultură a Sindicatelor (parcare); în cartierul Țiglina I (bl. A8); pe strada Constantin Levaditti (parcare); pe strada Brailei (centru); pe strada Domnească (sediul Primăriei); pe Bdul. Galați nr. 4C; pe Bdul. Siderurgiștilor bloc PS2; pe strada Constructorilor (parcare zona Arcada); Parc Rizer (parcare interioară); în Grădina Publică (parcare str. Elena Doamna); pe Bdul. Brăilei (parcare bl. P2, zona Trei Star); pe strada Feroviarilor (parcarea blocului ANL); pe strada Cloșca (în parcarea aferentă parcului Coposu); pe Bulevardul Unirii (parcarea Grădinii Botanice).

Telekom Romania urmează să instaleze staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice şi în alte oraşe din ţară, ca urmare a câştigării unor licitaţii organizate de primăriile respective. Astfel, la Râmnicu Vâlcea vor fi amplasate şapte staţii de încărcare rapidă, iar la Giurgiu patru. Proiectele sunt în derulare şi vor fi finalizate în prima jumătate a anului. În ultimii patru ani, pe de altă parte, Telekom Romania a implementat mai multe proiecte pilot de tip Smart City în București, Constanța și Piatra Neamț, care includ soluții pentru parcare și iluminat inteligent, stâlp de iluminat multifuncțional (cu componentă de supraveghere video, stație de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED), precum și wi-fi gratuit.

Proiectul staţiilor electrice din oraşul de la Dunăre a fost câştigat de Telekom Romania în urma unei licitaţii publice organizată de Primăria municipiului Galaţi. Durata de implementare a proiectului este de șapte luni, împărțită în o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție. Garanția pentru lucrare este de 60 de luni. Valoarea totală a contractului este de 2.180.953 de lei+TVA.Proiectul este finanțat din Fondul pentru Mediu în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ.

Primăria municipiului Galați a mai amenajat 21 de puncte pentru încărcarea mașinilor la parcarea multietajată din cartierul Mazepa, urmând să fie amenajate alte 10 stații ce pot încărca simultan două mașini în cadrul proiectelor cu finanțare europeană ce vizează modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, A. Saligny și G. Coșbuc.

Astfel, municipiul Galați devine unul dintre orașele cu cele mai multe puncte(71) pentru încărcarea mașinilor electrice. În municipiul Galați sunt înregistrate aproximativ 500 de mașini electrice și hibrid.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Staţii pentru încărcarea maşinilor electrice pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918

Au fost montate staţii pentru încărcarea maşinilor electrice pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, anunţă primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, pe Facebook. „Continuăm acţiunile pentru un oraş prietenos cu mediul. Pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 vor funcţiona în curând 5 staţii care vor permite alimentarea a 10 maşini electrice în acelaşi timp. Staţiile au fost deja amplasate şi urmează să fie racordate la sistemul electric“, se arată în postarea edilului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Staţiile de încărcare a maşinilor electrice de pe Siderurgiştilor sunt "de muzeu"

Modernizarea axei rutiere str. Siderurgiştilor - str. 1 Decembrie 1918 a avut, printre alte multe lucrări de regenerare urbană cuprinse în proiect, şi înfiinţarea a 5 staţii pentru alimentarea autoturismelor electrice. Numai că, deşi lucrările sunt gata, prizele încă nu funcţionează.

Cititorii noştri ne-au sesizat problema şi susţin că deşi au întrebat primarul, nu primesc niciun răspuns pe această temă. ”De cel puţin 5 luni de zile prizele electrice de pe bulevardul Siderurgiştilor nu sunt funcţionale. S-a reabilitat drumul, s-au montat prizele electrice, dar nu s-a drumul la staţii. Sunt 2 lângă Spitalul de Copii, vreo 2 la sensul giratoriu la General. Primarul a zis că se va drumul în octombrie... şi de atunci nimic. Eu l-am întrebat pe Facebook şi de atunci de nu-mi răspunde la întrebare când îl întreb de staţiile electrice. Pe alte teme îmi răspunde. Pe bulevardele Siderurgiştilor şi 1 Decembrie staţiile electrice sunt doar de muzeu”, ne-a sesizat Ştefan Lungu.

Reporterii Monitorul de Galaţi au solicitat Primăriei municipiului Galaţi un răspuns pe această temă, precum şi data la care se estimează că aceste staţii de încărcare a maşinilor electrice ar putea deveni funcţionale. ”Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că lucrările la cele 5 staţii pentru alimentarea maşinilor electrice pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 sunt încheiate, iar în momentul de faţă se derulează procedurile legale privind încheierea contractului cu furnizorul de energie electrică. În paralel, facem demersurile şi pentru asigurarea serviciilor de operare, mentenanţă şi gestionare a sistemului de tarifare pentru aceste staţii. În aceste condiţii, estimăm că în cursul lunii mai vor putea fi utilizate cele 5 staţii”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Unde băgăm în priză mașinile electrice la Galați

Primăria Galați a început, în martie 2020, demersurile pentru instalarea unei rețele extinse de 82 de stații de alimentare pentru mașinile electrice și hibrid. La această oră, dintre acestea funcționează doar 21, amplasate la parcarea supraetajată aferentă blocului R5 de pe strada Roșiori. Alte câteva stații de reîncărcare, nu foarte multe, au fost amplasate prin efortul unor firme private.

Cât de pregătită este Primăria să susțină ecomobilitatea cetățenilor posesori de mașini electrice și hibrid? Deocamdată, se pare că doar pe sfert, dacă e să ne luăm după cifre. Ba chiar deloc, afirmă autorul unei scrisori deschise care ne-a parvenit la redacție și care s-a semnat "Un cetățean".

Contracte cu termene depășite 

"Pe 30 martie 2020, municipalitatea semna contractul de finanţare prin care Administraţia Fondului pentru Mediu a acordat Galaţiului o finanţare nerambursabilă în sumă de până la 2.850.000 de lei, reprezentând circa 85% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru realizarea proiectului de achiziţie şi montaj pentru un număr de 15 staţii de reîncărcare destinate maşinilor electrice. Fiecare staţie va fi formată din minimum două puncte de reîncărcare.
Pe 16 februarie 2021, Primăria anunța semnarea contractului de înfiinţare a unei reţele publice extinse de staţii de încărcare pentru maşinile electrice şi hibrid. Câștigătorul licitației a fost Telekom România, pentru un contract de 2.180.953 de lei plus TVA, cu o durată de implementare de 7 luni (o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție, adică, în teorie, 16 septembrie 2021).
Până în prezent, în Galați au fost instalate 0 (ZERO) stații din cele 15 din contract. Termenul din contract cu Telekom a expirat de 8 luni (din septembrie 2021), iar cel cu Fondul de Mediu deja de o lună (30 martie 2022)", afirmă semnatarul scrisorii deschise.
"Primăria Galați a amenajat în noua parcare supraetajată din Mazepa 21 de locuri cu încărcare pentru mașini electrice, dar de la 1 ianuarie a hotărât majorarea prețului de la 3 lei/h la 7 lei/h, deși costurile calculate din referatul de aprobare sunt doar de 3,75 lei. Nu doar un profit nejustificat, dar şi o altă modalitate de descurajare a celor care doresc un aer mai curat în oraș.
Deși s-a promovat cu mare fast finalizarea lucrărilor pe strada Siderurgiștilor și a lucrărilor care includ montarea a 6 spații pentru încărcare mașini electrice (Casa Roșie, General, Liceul 3), nici până în ziua de azi acestea nu sunt funcționale.
De amintit că numeroase localități din țară nu doar că au montat zeci și sute de asemenea stații, sunt oferite chiar și gratuit și se acordă facilități cum ar fi parcare publică gratuită pentru aceste vehicule, tocmai pentru a încuraja achiziționarea și utilizarea acestora. În Galați se procedează exact invers, deși beneficiază de fonduri, infrastructură și există putere de decizie absolută (primarul în funcțiune este din același partid cu majoritatea din Consiliul Local, astfel încât ORICE propunere este votată pozitiv)", se mai arată în documentul citat.

Ce spune Primăria

Conform Primăriei Galați, singurele stații de încărcare amenajate de ea și funcționale la această dată sunt cele 21 de la parcarea multietajată din Mazepa. Cele 15 stații prin Telekom sunt în procedură de instalare, alte 21 de stații care vor fi amenajate prin Administrația Fondului pentru Mediu sunt în evaluare și se va depune un proiect pentru încă 25 de stații de reîncărcare, prin PNRR.
"Contractul de finanțare încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu a fost prelungit până în data de 29.08.2022 prin Decizia Comitetului Director al acestei instituții", am aflat de la Biroul de presă al Primăriei. De asemenea, "contractul încheiat cu Telekom Romania Communications S.A. este în întârziere, dar executantului lucrărilor i se vor aplica prevederile contractuale. În ceea ce privește stadiul lucrărilor, cele 15 stații de reîncărcare sunt în procedura de instalare (branșamente, fundații stații de reîncărcare). În ceea ce privește cererea de finanțare pentru cele 21 de locații, depusă la Administrația Fondului pentru Mediu, aceasta este în faza de evaluare. Alegerea locațiilor a ținut cont de o repartizare spațială pe axele de transport ale municipiului Galați și posibilitățile de alimentare cu energie electrică din punctele de transformare ale DEER România. În sprijinul electromobilității, Primăria municipiului Galați va depune un proiect pentru încă 25 de stații de reîncărcare în cadrul Componentei 10 din PNRR".
În ceea ce privește data la care vor fi puse în funcțiune stațiile de alimentare de pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, răspunsul este următorul: "După finalizarea lucrărilor de montaj și racordare la energie electrică a stațiilor de încărcare de pe str. Siderurgiștilor și str. 1 Decembrie 1918, în data de 5 aprilie 2022 a fost înaintat către furnizorul de energie electrică actul adițional de suplimentare și punere în funcțiune prin montare de contoare a punctelor de consum reprezentate de aceste stații, cu estimare de soluționare, conform termenelor legale, data de 1 mai 2022.
În paralel, este în derulare și procedura de achiziție pentru serviciile de operare, mentenanță și plata pentru 5 ani, aferente tuturor stațiilor de încărcare ce sunt sau vor fi puse în funcțiune în cursul anului 2022. Termenul de finalizare depinde însă și de pași procedurali precum clarificări, contestații etc.".

Cum s-au stabilit tarifele

"În parcarea de reședință supraetajată de pe strada Roșiori, aferentă blocului R5, inițial s-au atribuit în mod gratuit abonamentele ECO (loc de parcare prevăzut cu stație de alimentare pentru autoturismele plug-in hybrid și electrice) cu achitarea contravalorii energiei consumate prin folosirea de carduri preplătite sau la casa automată a sistemului de parcare.
Prin H.C.L. nr. 338/2021 s-a aprobat că tariful pentru parcare cu încărcare liberă este de 3 lei/oră, până la data de 31.12.2021, ulterior tariful devenind 7 lei/oră, fiind inclusă și contravaloarea energiei consumate, precum și cheltuieli cu amortizarea echipamentului, serviciului de pază, întreținerea și mentenanța obiectivului.
Începând cu 01.01.2022, abonamentele ECO (loc de parcare prevăzut cu stație de alimentare pentru autoturismele plug-in hybrid și electrice) vor avea tariful aferent abonamentului BASIC în care este inclusă încărcarea liberă a autovehiculelor plug-in hybrid și electrice.
Mai mult, în ședința de Consiliu Local din data de 19.04.2022 a fost adoptată și hotărârea privind stabilirea tarifului pe kW aplicabil după punerea în funcțiune și a celorlalte stații de încărcare aflate în diferite stadii la acest moment, având formula de calcul: tariful de achiziție a energiei electrice active (cu toate taxele și accizele incluse) la care se adaugă 1,5% pentru acoperirea costurilor de mentenanță și operare".

Amplasamentul noilor stații de încărcare

Conform Biroului de presă al Primăriei Galați, locațiile în care urmează să devină funcționale noi stații de reîncărcare sunt: parcare Cimitir "Sfântul Lazăr", strada Siderurgiștilor - bloc PS2, strada Elena Doamna - Grădina Publică, strada Rizer c/c strada D. Bolintineanu - Parc Rizer, bulevardul George Coșbuc - parcare Casa de Cultură a Sindicatelor, strada Constructorilor - clădirea Arcada, strada Brăilei - bloc A8, strada Cloșca - parcare Parc Cloșca, strada Stadionului - parcare Sala Sporturilor, strada Brăilei - parcare Hotel "Ibis Style Dunărea", bulevardul Galați c/c bulevardul Dunărea, strada Feroviarilor - parcarea aferentă bloc ANL, strada Brăilei - parcarea aferentă bloc P2, bulevardul Marea Unire - parcarea aferentă Grădina Botanică, strada Domnească nr. 54, bulevardul Siderurgiștilor - parcarea aferentă bloc D6, bulevardul Siderurgiștilor - parcarea aferentă bloc SD10A, strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc S5C, strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc S7C, strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc B, străzile Traian Vuia - Henri Coandă - G. Coșbuc (5 stații).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum răspunde Primăria Galaţi acuzelor deţinătorilor de maşini electrice

„Bătaie de joc în administraţia oraşului Galaţi. Ipocrizie politică: primăria nu este în stare să susţină ecomobilitatea deşi are la dispoziţie toate resursele necesare”, este titlul unei scrisori deschise primită la redacţia Monitorul de Galaţi. În document, un cetăţean gălăţean reclamă faptul că municipalitatea, deşi a primit de la Administraţia Fondului pentru Mediu o finanţare nerambursabilă în sumă de până la 2.850.000 lei, pentru realizarea unui proiect în valoare totală de 3.724.936 lei, pentru achiziţia şi montaj a unui număr de 15 staţii de reîncărcare destinate maşinilor electrice, iar durata de implementare a proiectului era de 12 luni, au trecut deja 15 luni până în prezent şi nu s-a făcut mare lucru. În plus, în luna februarie 2021, Primăria anunţa semnarea contractului de înfiinţare a unei reţele publice extinse de staţii de încărcare pentru maşinile electrice şi hibrid. Câştigătorul licitaţiei a fost Telekom România, pentru un contract de 2.180.953 de lei, la care se adaugă TVA, cu o durată de implementare de 7 luni.

„Până în prezent, în Galaţi au fost instalate 0 (ZERO) staţii din cele 15 din contract. Termenul din contract cu Telekom a expirat de 8 luni (din septembrie 2021), iar cel cu Fondul de Mediu deja de o lună (30 martie 2022). În urma multiplelor sesizări făcute la Primărie, încă din luna august 2021, s-au promis de nenumărate ori că se vor finaliza în curând, fără un termen explicit nici până în prezent”, se arată în scrisoarea deschisă în care se mai menţionează că în prezent în oraşul Galaţi sunt înmatriculate 120 de maşini FULL electrice şi încă câteva sute hibrid (sursa: DRPCIV). Acestea pot încărca la doar o staţie publice rapidă (Shopping City) şi încă 4 staţii simple (2xAPAN, Lidl, UJ).

Semnatarul scrisorii mai susţine că Primăria Galaţi a amenajat în noua parcare supraetajată din Mazepa, 21 de locuri cu încărcare pentru maşini electrice, dar de la 1 ianuarie a hotărât majorarea preţului de la 3lei/h la 7lei/h, deşi costurile calculate din referatul de aprobare sunt doar de 3,75 lei. „Nu doar un profit nejustificat, dar o altă modalitate de descurajare a celor care doresc un aer mai curat în oraş. Deşi s-au promovat cu mare fast finalizarea lucrărilor pe strada Siderurgiştilor inclusiv finalizarea lucrărilor care includ şi montarea a 6 spaţii pentru încărcare maşini electrice (Casa Roşie, General, Liceul 3), nici până în ziua de azi nu sunt funcţionale”, se mai menţionează în document.

Potrivit cetăţeanului semnatar al scrisorii, „recent, Primăria a mai accesat o finanţare de la Fondul de Mediu pentru încă 21 de staţii (amplasate haotic, fără a ţine cont de diverşi factori) pentru care nu există nici o informaţie, dar ştiind că după aproape doi ani nu au reuşit nici în prima fază nici un progres, nu există nici o speranţă nici pentru acest nou contract”.

Monitorul de Galaţi a solicitat Primăriei municipiului Galaţi un punct de vedere care s-a dovedit la fel de amplu ca şi scrisoarea deschisă:

„Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că Primăria municipiului Galaţi are în derulare un amplu program de instalare a punctelor de încărcare pentru maşinile electrice. Pe Strada Roşiori la parcarea supraetajată aferentă bloc R5 sunt funcţionale cele 21 de staţii.

În continuare, sunt în curs de instalare următoarele puncte: Parcare Cimitir "Sfântul Lazăr", Strada Siderurgiştilor - bloc PS2, Strada Elena Doamna - "Grădina Publică", Strada Rizer c/c strada D. Bolintineanu - „Parc Rizer", Bulevardul George Coşbuc - parcare "Casa de Cultură a Sindicatelor", Strada Constructorilor - Clădirea "Arcada", Strada Brăilei - bloc A8, Strada Cloşca - Parcare "Parc Cloşca", Strada Stadionului - Parcare "Sala Sporturilor", Strada Brăilei - Parcare Hotel "Ibis Style Dunarea", Bulevardul Galaţi c/c Bulevardul Dunărea, Strada Feroviarilor - parcarea aferentă bloc ANL, Strada Brăilei - parcarea aferentă bloc P2, Bulevardul Marea Unire - parcarea aferentă "Grădina Botanică", Strada Domnească nr. 54, Bulevardul Siderurgiştilor - parcarea aferentă bloc D6, Bulevardul Siderurgiştilor - parcarea aferentă bloc SD10A, Strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc S5C, Strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc S7C, Strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc B, Străzile Traian Vuia - Henri  Coandă - G. Coşbuc (5 staţii).

Referitor la contractul de finanţare încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu, acesta a fost prelungit până în data de 29.08.2022 prin Decizia Comitetului Director al acestei instituţii.

Contractul încheiat cu Telekom Romania Communications S.A. este în întârziere, dar executantului lucrarilor i se vor aplica prevederile contractuale. În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, cele 15 staţii de reîncărcare sunt în procedura de instalare (branşamente, fundaţii staţii de reîncărcare). În ceea ce priveşte cererea de finanţare pentru cele 21 de locaţii depusă la Administratia Fondului pentru Mediu, aceasta este în faza de evaluare. Alegerea locatiilor a ţinut cont de o repartizare spaţială pe axele de transport ale municipiului Galati şi posibilitătile de alimentare cu energie electrică din punctele de transformare a DEER. În plus, în sprijinul electromobilităţii, Primăria municipiului Galati va depune un proiect pentru încă 25 de statii de reîncărcare în cadrul Componentei 10 din PNRR.

Referitor la tarife, în parcarea de reşedinţă supraetajată de pe strada Roşiori, aferentă blocului R5, iniţial s-au atribuit în mod gratuit abonamentele ECO (loc de parcare prevăzut cu staţie de alimentare pentru autoturismele plug-in hybrid şi electrice) cu achitarea contravalorii energiei consumate pentru încărcarea autovehiculelor plug-in hybrid şi electrice prin folosirea de carduri preplătite sau la casa automată a sistemului de parcare.

Prin H.C.L. nr. 338/2021 privind modificarea şi completarea H.C.L. nr. 259/25.06.2020 s-a aprobat ca:
- pentru locurile de parcare prevăzute cu staţie de alimentare, destinate autovehiculelor ce tranzitează municipiul Galaţi (minim 5 locuri codificate E43-E50), tariful pentru parcare cu încărcare liberă este de 3 lei/oră, până la data de 31.12.2021, ulterior tariful devenind 7 lei/oră, fiind inclusă şi contravaloarea energiei consumate;
- începând cu 01.01.2022 abonamentele ECO (loc de parcare prevăzut cu staţie de alimentare pentru autoturismele plug-in hybrid şi electrice) vor avea tariful aferent abonamentului BASIC în care este inclusă încărcarea liberă a autovehiculelor plug-in hybride şi electrice.

Pentru fundamentarea tarifului de parcare cu încărcare de 7 lei/h s-a luat în considerare un autovehicul cu capacitatea bateriei de 40 kWh şi este compus din:
- consumul mediu energie electrică: 1 kWh = 0,75 lei*; 0,75 lei x 5 kWh**= 3,75 lei
*tarif în baza contractului încheiat la nivelul municipiului Galaţi, prin achiziţie pe Bursa de Mărfuri, cu furnizorul S.C. Monsson Trading S.R.L.
**pentru un autovehicul cu capacitatea bateriei de 40 kWh sunt necesare în medie 8 ore de încărcare rezultând o putere medie de 5 kWh
- cheltuieli cu amortizarea echipamentului, serviciului de pază, întreţinerea şi mentenanţa obiectivului: 0,1 lei/h + 0,1 lei/h + 3 lei/h = 3,20 lei/h.

Mai mult, în şedinţa de Consiliu Local din data de 19.04.2022 a fost adoptată şi hotărârea privind stabilirea tarifului pe kw aplicabil după punerea în funcţiune şi a celorlator staţii de încărcare aflate în diferite stadii la acest moment, având formula de calcul: tariful de achiziţie a energiei electrice active (cu toate taxele şi accizele incluse) la care se adaugă 1,5% pentru acoperirea costurilor de mentenanţă şi operare.

În completare, menţionăm că lucrările la cele 5 staţii pentru alimentarea maşinilor electrice pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 sunt încheiate, iar în momentul de faţă se derulează procedurile legale privind încheierea contractului cu furnizorul de energie electrică. În paralel, facem demersurile şi pentru asigurarea serviciilor de operare, mentenanţă şi gestionare a sistemului de tarifare pentru aceste staţii. În aceste condiţii, estimăm că în cursul lunii mai vor putea fi utilizate cele 5 staţii”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Două străzi sparte, pentru o stație de alimentare electrică

În taximetrie, drumul cel mai scurt între două puncte este cel mai indicat. Însă atunci când sapi șanțuri prin oraș și spargi două străzi, dintre care una a fost proaspăt asfaltată, iar cealaltă este foarte circulată, poate că ar trebui să iei în calcul și alți factori, nu numai drumul cel mai scurt.

Pe strada Cloșca, cea care face legătura între Inelul de Rocadă și giratoriul din apropiere de punctul Trecere Bac, urmează să fie amplasată una dintre cele 15 stații de încărcare pentru mașini electrice prevăzute prin contractul semnat de Primăria Galați cu Telekom România Communications și finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu. Stația va fi chiar în parcarea de lângă Parcul Cloșca, vizavi de blocul PS 11. S-au făcut deja primele săpături, de o parte și de alta a străzii, pentru legarea viitoarei stații la rețeaua electrică.

„Taie două străzi, în loc să sape doar pământul”

Traseul ales de constructor, pe drumul cel mai scurt, înseamnă săparea unui șanț de la stația de transformare din spatele blocului PS 11 (care alimentează toate blocurile din zonă), traversarea străduței din spatele blocurilor (care a fost asfaltată recent), continuarea șanțului prin gangul care dă la strada principală și pozarea cablurilor pe bloc și, apoi, continuarea săpăturilor de-a curmezișul străzii Cloșca.
Situația ne-a fost adusă la cunoștință de către președintele Asociației de proprietari nr. 885, Ioan Zărnescu, care ne-a arătat că ar putea exista o altă variantă, puțin mai lungă, dar care ar face mult mai puține „daune”. El spune că, pentru alimentarea viitoarei stații, s-ar putea folosi foarte ușor panoul electric care există deja chiar în colțul parcării, la o distanță vreo 20 de metri de amplasamentul ales. Pentru a se face legătura acestuia la rețea, ar fi suficient ca de la stația de transformare din spatele blocului PS 11 să se meargă cu săpăturile în lateral, prin grădina blocului din spate, pe domeniul public, până la punctul de alimentare care este legat deja cu panoul electric din parcarea de peste drum. Săpăturile s-ar face astfel în pământ, pe o distanță mult mai mică, și nu s-ar mai sparge străzile, pentru că traseul este deja făcut.  
„Soluția de traversare a celor două străzi nu este bună, trebuie tăiat asfaltul, trebuie săpat jumătate de metru, trebuie să existe un plan cu ce cabluri sunt în zonă. Lucrările astea trenează, sunt unii care sapă, vin alții cu cablul, nu este aceeași echipă care să înceapă azi și mâine să închidă lucrarea. Nu, trenează trei-patru luni. S-a mai săpat, nu demult, la PS 7, au lăsat groapa așa și tot pământul s-a scurs, noroi, pe stradă. Din păcate, nu au vrut să accepte varianta pe care le-am propus-o. Au venit de la Primărie și mi-au spus că se face economie scurtând traseul. Așa că taie două străzi, în loc să sape doar pământul!”, ne-a mai spus Ioan Zărnescu.

Primăria Galați: ”Lucrarea are toate avizele”

Conform Biroului de presă al Primăriei Galați, lucrarea pentru amplasarea unei stații de încărcare a mașinilor electrice în parcarea de la Parcul Cloșca este inclusă în contractul încheiat cu Telekom România Communications S.A. „Contractul de finanțare încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu a fost prelungit până în data de 29.08.2022 prin Decizia Comitetului Director al acestei instituții și există toate avizele necesare”. Nu este necesară obținerea acordului locatarilor din zonă, pentru că „este vorba despre o lucrare pe domeniul public. Varianta aleasă este cea stabilită în baza documentelor emise de societatea de furnizare a energiei electrice”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Galaţiul se umple de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi hibrid

31 de astfel de staţii sunt instalate în prezent în Galaţi, alte 15 se instalează în această perioadă, iar primăria a depus proiecte spre finanţare pentru încă aproximativ 145. 
"Un oraş prietenos cu mediul este un oraş atractiv. De aceea este important să susţinem transportul nepoluant, inclusiv prin instalarea de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi hibrid. Avem deja 21 de staţii de încărcare la parcarea multietajată, 10 staţii sunt pe axa Siderurgiştilor – 1 Decembrie - T. Vuia – H. Coandă, iar alte 15 staţii finanţate prin Administraţia Fondului de Mediu se instalează în această perioadă. Mai mult, am mai depus încă două proiecte spre finanţare prin AFM pentru aproape 100 de staţii şi un proiect pe PNRR pentru 45 de staţii. Şi nu ne oprim aici!", precizează Ionuţ Pucheanu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.