Jump to content

Producţia de grâu din 2012 ar putea fi compromisă de secetă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Producţia de grâu din 2012 ar putea fi compromisă de secetă

Producţia de grâu pentru 2011 este bună, ministrul Agriculturii estimând chiar 7,2 milioane de tone. Avem un an bun, dar toamna e secetoasă şi poate compromite culturile pentru 2012. Deja, în unele judeţe, producătorii se plâng că însămânţările sunt imposibil de făcut.

Din judeţul Galaţi, Petre Grigore, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), spune la RFI că producţia de grâu pentru 2012 este deja compromisă.

Petre Grigore: Producţia de grâu a fost bună. Nu ştiu dacă este cât spune dl ministru, dar a fost mai bună decât anul trecut. A fost mai puţin bună decât 2008, un an record, când am avut peste 7 milioane de tone. Anul acesta, nu cred că atingem pentru că, din câte ştiu, şi suprafaţa cultivată a fost mai mică – 1,8 milioane hectare.

Rep.: Care este potenţialul românesc la producţia de grâu?

Petre Grigore: Putem vorbi de un potenţial maxim în condiţiile în care vom aplica irigaţii. Dacă nu vom aplica irigaţii, nu vom avea grâu. Cel mai edificator exemplu este situaţia de acum, dezastrul care există acum în agricultură. Este vorba de seceta hidrologică excesivă. În zona în care mă aflu eu (judeţul Galaţi – n.red.), nu se poate cultiva grâu în acest an.

Rep.: Şi nu aţi realizat lucrările de însămânţare?

Petre Grigore: Nu se poate ara, nu se poate pregăti terenul, nu se poate semăna. Nişte colegi de-ai noştri au îndrăznit să semene rapiţă care, pot spune, e compromisă.

Rep.: Aşadar nu vorbim doar de o decalare a lucrărilor...

Petre Grigore: Nu, nici pomeneală de aşa ceva... Singura şansă ar fi să plouă astăzi, iar în următoarele două luni să fie căldură peste 20-25 de grade. Nu se preconizează, cel puţin în zona noastră, o cantitate suficientă de apă care să ne permită să semănăm grâu şi să avem o producţie satisfăcătoare vara viitoare. Trebuie să găsim soluţii: ori cultivăm grâu de primăvară, ori cultivăm alte plante... dar în condiţiile de anul ăsta nu se poate cultiva mai nimic. Guvernul României ar trebui să se gândească să păstreze nişte grâu pentru la anul... Cred că asta ar trebui să facă.

Rep.: Ministrul Agriculturii spune că, într-adevăr, seceta a întărit solul şi va periclita cultivarea anumitor soiuri de plante, dar că nu vor fi compromise culturile de grâu, orz sau orzoaică...

Petre Grigore: L-am ascultat şi eu pe dumnealui. Dacă vorbim de orz sau orzoaică, ele se pot cultiva şi la primăvară. Orz şi orzoaică de primăvară se cultivă. Însă grâul de primăvară, la noi, în România, s-a cultivat pe suprafeţe foarte mici şi, de regulă, a fost grâu dur. Ei bine, situaţia concretă de acum nu ne permite să semănăm grâu. Seceta hidrologică este atât de cruntă, încât lucrările solului nu pot fi executate. Şi chiar acolo unde cineva a mai îndrăznit, lucrările sunt de foarte proastă calitate, cu şanse mici de a face o producţie competitivă. Toată ţara e un dezastru privind cultivarea grâului, anul ăsta.

Judeţele afectate

Botoşani. Aici, porumbul de pe câmp s-a uscat mult mai devreme decât în alţi ani. Semănatul rapiţei, care se finalizează în jurul datei de 15 septembrie, a fost întrerupt sau amânat. Doar 40% din cele 5500 de hectare de rapiţă au fost semănate. 34.000 de hectare de teren ar trebui semănate cu secară, grâu, orzoaică şi triticale. Nivelul precipitaţiilor căzute luna aceasta în judeţ este de 12,2 l/mp, faţă de necesarul optim de 40l/mp. Deficitul de apă în sol este de 72%.

Buzău. Cosmin Florea, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, spune că, în acest moment, pe majoritatea celor 70.000 de hectare care trebuie arate şi mai pot fi semănate nu se poate intra cu utilajele.

Galaţi. Conform datelor Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Galaţi, 83,6% din suprafeţele agricole cultivate în această primăvară au fost afectate de secetă, gradul de compromitere a recoltelor fiind de peste 50% în aproape jumătate din suprafaţa totală cultivată, în timp ce o treime din totalul cultivat a fost afectată de secetă în proporţie de sub 50%.

Sibiu. Aici nu a mai plouat de circa şapte săptămâni. Cele peste 100 hectare de teren destinate culturii rapiţei au fost însămânţate în august dar, din cauza lipsei precipitaţiilor, rapiţa nu a răsărit, iar cultura a fost compromisă.

Suceava. Seceta a afectat culturile de porumb şi de soia. Cele mai mari probleme se înregistrează la pregătirea terenului pentru însămânţările de toamnă. 25.000 de ha trebuie însămânţate cu grâu, iar acest lucru s-a realizat pe suprafeţe foarte mici.

Timiş. Agricultorii timişeni spun la rândul lor că vor fi obligaţi să amâne aratul, din cauza secetei.

Vâlcea. Agricultorii spun că, dacă la grâu şi porumb nu au fost probleme, viţa de vie şi prunii vor fi afectaţi în lipsa ploii. Ei susţin, de asemenea, că terenurile nu pot fi pregătite pentru culturile viitoare din cauza secetei.

rfi.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vine un an greu

Dacă anul acesta se poate spune că fermierii gălăţeni „au câştigat pariul cu agricultura”, incertitudini destul de mari sunt legate de producţia de anul viitor. Seceta şi-a spus cuvântul, iar însămânţările de toamnă sunt mult întârziate. De exemplu, la grâu, unde anul acesta sunt programate pentru însămânţare 60.420 de hectare, lucrările s-au făcut doar pe 21 la sută din suprafaţă, adică pe 12.400 hectare, în condiţiile în care, la vremea asta, lucrările ar fi trebuit să fie pe final.

La orz şi orzoaică situaţia este asemănătoare. Pe cele 5.230 de hectare programate anul acesta, lucrările s-au făcut doar pe jumătate, undeva în jurul a 2.500 de hectare.

De asemenea, la rapiţă, unde ar fi trebuit însămânţate 25.170 de hectare, lucrările s-au făcut doar 60 pe la sută din suprafaţă. Prin urmare, să chibzuim bine recolta de anul acesta, pentru că la anul nu se ştie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.