Jump to content

Vadul Cărăbuş - strada ca un drum de ţară


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Vadul Cărăbuş - strada ca un drum de ţară

Piatră cubică deteriorată, gropi, denivelări şi un strat gros de praf. Aşa poate descrisă în câteva cuvinte strada Vadul Cărăbuş, din Valea Oraşului. Locatarii acesteia s-au săturat să trăiască în asemenea condiţii şi sunt nemulţumiţi că autorităţile nu sunt interesate de soarta lor deşi plătesc impozite de orăşeni.

Strada Vadul Cărăbuş este situată la zece minute de mers pe jos de Gară, Autogară şi de strada Domnească, una dintre cele mai importante artere ale Galaţiului. Aspectul pe care-l are însă, te duce cu gândul la un drum de ţară, uitat de lume. Cei de la Primărie nu s-au sinchisit nici măcar să pună un indicator cu numele străzii.

Oamenii care trăiesc acolo de peste 30 de ani spun că se simt uitaţi de autorităţi. Mihai Toma, în vârstă de 55 de ani, locuieşte pe strada Vadul Cărăbuş, la numărul 18, împreună cu familia sa. Bărbatul este nemulţumit că plăteşte taxe şi impozite de orăşean, dar duce viaţă de ţăran. „Plătesc taxă de habitat, dar gunoiul nu se ridică niciodată. Ecosal nu ajunge pe această uliţă. La Primăria Galaţi am plătit în acest an taxe şi impozite în valoare de 460 de lei. Avem obligaţii, dar nu şi drepturi. Nu este corect”, s-a plâns acesta.

Situaţia se înrăutăţeşte atunci când plouă. Mihai Toma nu poate uita inundaţiile de anul trecut, când sistemul de canalizare nu a putut face faţă cantităţii uriaşe de precipitaţii căzute în mai puţin de două ore, şi a refulat: „Apa ne-a intrat în case şi a distrus tot. Ne-am săturat de igrasie şi noroi. Pe stradă avem baltă garantat. Nu putem ieşi din case fără cizme de cauciuc”.

Nea' Mereuţă Cristache, în vârstă de 73 de ani, este nemulţumit că primarul Dumitru Nicolae nu a venit niciodată pe această stradă pentru a vedea condiţiile în care trăieşte:„Suntem uitaţi de autorităţi. Ţărani cu buletin de orăşean. Nu avem trotuare, nu avem asfaltat, mijloace de transport, magazine, absolut nimic. Doar praf şi mizerie. Cândva, zona aceasta era foarte frumoasă. Acum nu mai trece nimeni pe aici”.

Istorie în paragină

De la Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, am aflat că această stradă face parte din zona veche a oraşului. La începutul secolului XX, aici a funcţionat un celebru han. Importanţa istorică este recunoscută şi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură. „Noi dorim să clasăm această stradă în categoria zonelor istorice. Sunt case vechi, cu valoare istorică. De exemplu, pe Vadul Cărăbuş colţ cu strada Alexandru Ioan Cuza, pe partea dreaptă, a funcţionat sediul Prefecturii Poliţiei. Acum a mai rămas doar un zid solid din din cărămidă”, a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Tăiată de pe lista de investiţii

Deşi municipalitatea a contractat anul acesta un credit de 61 milioane de lei de la BRD pentru asfaltarea şi modernizarea a 48 de străzi, de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, aflăm că strada Vadul Cărăbuş nu figurează pe lista de investiţii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Vandalism şi mizerie în Vadul Cărăbuş

Vadul Cărăbuş este unul dintre cele trei care leagă Valea Oraşului de centru. Dacă pe celelalte poţi uşor să te ridici spre strada Domnească, nu acelaşi lucru îl poţi spune despre Vadul Cărăbuş. Primul lucru pe care-l observi este lipsa balustradei, „devalizată” de hoţii de fier vechi, care au tăiat-o în decurs de câteva nopţi şi au dus-o numai ei ştiu unde. Aşa că oamenii sunt nevoiţi să se sprijine de perete sau să coboare cu teamă câte o treaptă, înjurând în gând pe cine le vine la îndemână. Îţi sar în ochi vrând-nevrând bălăriile uriaşe în care se ascund tot soiul de gângănii, dar şi mizerii aruncate fie de oamenii zonei, fie lăsate în urmă de patrupezii proprietarilor locului. Peisajul dezolant şi prezenta căpuşelor sunt reclamate de gălăţenii care sunt nevoiţi să urce sau să coboare Vadul Cărăbuş, ar fi indicat ca Primăria să facă ceva pentru a rezolva situaţia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.