Jump to content

Facultate fără bacalaureat (proiect de lege)


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Facultate fără bacalaureat (proiect de lege)

Absolventii care nu au luat Bacalaureatul si care au terminat liceul cu cel putin nota 7 "au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor" de facultate. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean. Potrivit documentului, anul pregatitor poate fi "echivalat total" cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul.

Initiatorii motiveaza amendarea Legii Educatiei Nationale prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011" care "au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu".

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor marti, 27 septembrie, iar camera decizionala este Senatul. Data la care se implineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final pe acest proiect de lege este 10 noiembrie 2011.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca acest proiect legislativ "este rezultatul unei cardasii a conducerilor de facultati transformate in fabrici de bani" "Este o initiativa nastrusnica, iresponsabila, care evident nu va avea succes. Este o initiativa fara niciun fel de corespondent nici in Europa si niciunde altundeva in lume", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Agerpres. "Trebuie sa ne gandim foarte serios daca aceasta initiativa nu este si rezultatul unei cardasii cu cei care au fost obisnuiti ca universitatile sa fie fabrici de bani", a declarat ministrul Educatiei.

hotnews.ro

:)):)) :))

Link to comment
Share on other sites

@-) @-) @-) @-) @-) @-) @-) @-) @-)

Probabil initiatorii proiectului / odraslele lor au avut probleme mari cu luarea bacalaureatului si se gandesc sa nu mai treaca si altii prin acest chin. Cat de penibil poti fi ca sa propui un astfel de proiect de lege?

Sa dam o sansa tuturor tampiteilor pentru a face o facultate.

Apoi acestea vor ingroasa randurile somerilor cu pretentii care se plang ca nu isi gasesc un loc de munca potrivit cu studiile avute si pe un salariu cel putin la nivelul unui director.

Incep si eu sa fiu adeptul sloganului "M-am saturat de Romania"

Edited by djabar1523
Link to comment
Share on other sites

Diplome vândute politic, pe voturi!

* Propunerea legislativă i-a scandalizat atât pe profesorii gălăţeni din preuniversitar, cât şi pe cei din universitar *

Proiectul de lege iniţiat de Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu şi Titus Corlăţean de a permite elevilor care n-au promovat bacalaureatul să se înscrie la facultate a stârnit vâlvă printre cadrele didactice gălăţene, din licee, dar şi din cele două universităţi. Fără excepţie, toţi profesorii ne-au declarat că sunt împotriva acestui lucru.

De departe, cel mai vehement a fost inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, care predă şi la Universitatea „Dunărea de Jos”: „E o ruşine! Nu-mi vine să cred că s-au gândit să vândă politic, pe voturi, nişte diplome de bacalaureat. E regretabil ce se întâmplă, ne arată că la noi se poate negocia politic orice. Nu mă aşteptam ca tocmai Ecaterina Andronescu să facă asta! Hai să renunţăm de tot la bacalaureat! De ce să-l mai dăm, dacă se intră la facultate fără diplomă?”, se întreabă retoric inspectorul general.

Acesta mai spune că s-ar fi făcut într-adevăr reformă în învăţământ, dacă pe lângă faptul că nu s-a mai copiat la examen, s-ar fi înjumătăţit locurile în facultăţi şi s-ar fi dublat subvenţia pentru un student. „Dacă s-ar fi făcut aşa ceva anul acesta, învăţământul universitar ar fi recuperat ani buni de lipsă în performanţe”, mai spune Resmeriţă, care s-a arătat mulţumit că prin intermediul camerelor web de la bac s-a stopat inflaţia de diplome.

„Bacalaureatul este criteriul principal de admitere”

Cu toate că propunerea legislativă ar fi putut să le prindă bine celor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din perspectiva celor peste 900 de locuri cu taxă neocupate, rectorul Viorel Mânzu s-a arătat ferm împotriva iniţiativei legislative: „Aşa ceva este o încălcare a oricărui spirit valoric. Bacalaureatul este criteriul principal de admitere la facultate, nu se poate renunţa la el. Nu toţi cei care termină liceul trebuie să intre la facultate, pot merge la şcolile postliceale”.

De aceeaşi părere este şi rectorul de la Universitatea „Danubius Benone Puşcă,” care a spus că „o diplomă de bacalaureat este o certitudine că absolventul de liceu este pregătit bine pentru facultate”.

„Slujeşte interesele facultăţilor particulare”

Şi directorii de la liceele gălăţene s-au arătat revoltaţi de asemenea intenţii. „Măsura slujeşte interesele facultăţilor private, nu pe cele ale elevilor. Mi-e greu să cred că, în condiţiile în care nu a luat notă de trecere la bacalaureat, va fi capabil să facă matematici speciale la universitate. Consider că îi abate pe tineri de la prioritatea lor – obţinerea diplomei de bacalaureat, nu promovarea unui an de universitate, fără niciun fundament”, crede directorul de la Colegiul „Al. I. Cuza”, Gabriel Enache.

Părerea acestuia este împărtăşită şi de directorul de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci, Ion Grosu: „Ce învăţământ universitar mai e şi acesta? Hai să facem obligatorie şi facultatea şi gata! E o idioţenie să câştigi capital electoral pe seama unor tineri şi aşa necăjiţi”.

Mitică Dudău, directorul de la Pedagogic, consideră şi el că se face o greşeală şi că facultatea ar trebui să ofere tuturor condiţii egale de admitere: „Se va crea un precedent. Ce va face guvernul dacă aceşti tineri nu vor promova bacalaureatul în vară? Va mai da o lege specială ca să înfiinţeze alte sesiuni speciale? Şi tot aşa. Perpetuăm mediocritatea şi lipsa valorii”.

Toţi cei cu care am discutat, fără excepţie, ne-au spus că speră ca iniţiativa să nu fie votată, efectele promulgării unei astfel de legi putând fi devastatoare în privinţa calităţii educaţiei în prag de reformă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ministerul Educatiei a dat verde universitatii fara bacalaureat

Ministerul Educatiei a deschis portile universitatilor pentru tinerii fara diploma de Bacalaureat: incepand de ieri, universitatile ii pot inscrie pentru acest an scolar la cursuri si pe cei care nu s-au prezentat la Bac sau care l-au picat.

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile. Unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.

Amintim ca Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanta de urgenta care a macelarit legea educatiei.

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe efectiv sa inscrie la cursuri tineri fara diploma de Bacalaureat. Astfel, marti seara, pe 9 septembrie, in Monitorul Oficial a aparut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015. Ordinul este semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durata de 1-3 ani, "in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite".

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

S-a legiferat accesul FĂRĂ BACALAUREAT la universităţi

Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de care universităţile mai aveau nevoie pentru a începe efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diploma de bacalaureat. În Monitorul Oficial din 9 septembrie, a apărut Ordinul nr. 4542 pentru aprobarea „Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015”.

Este ordinul prin care se legiferează accesul tinerilor care nu au luat bacalaureatul, atât în universităţi private, cât şi în cele de stat. Ordinul a fost anunţat încă din vară de Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, care prevedea, printre altele, inclusiv organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat, în luna februarie.

Metodologia publicată recent în Monitorul Oficial prevede că aceste colegii, care nu sunt altceva decât nişte şcoli postliceale organizate sub aripa universităţilor, vor avea o durată de 1-3 ani. Pentru anul universitar 2014-2015, statul nu acordă finanţare pentru solicitanţi, deci atât la stat, cât şi la privat vor exista numai locuri cu taxă. Metodologia de anul acesta pare să fie un cadou pentru universităţile particulare.

La Galaţi, avem deja studenţi fără bacalaureat

Contactat telefonic, atât preşedintele Senatului de la „Dunărea de Jos”, Lucian Georgescu, cât şi rectorul Universităţii, Iulian Bîrsan, susţin că nu au în plan înfiinţarea unor astfel de colegii, dat fiind că abia a apărut metodologia. „Nu e normal să se ajungă la universitate fără diplomă de bacalaureat. Dar dacă nu-i primim noi, sunt primiţi în altă parte, la şcolile postliceale. Pe de altă parte, există şi în Franţa aşa-numitele universităţi tehnice, unde candidaţii nu au nevoie de diplomă de bacalaureat”, ne-a declarat preşedintele Senatului.

De cealaltă parte, Universitatea „Danubis” şi-a înfiinţat deja o şcoală postliceală, cu trei specializări - Asistent medical generalist, Agent turism ghid şi Asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie. Universitatea „Danubius” le promite candidaţilor inclusiv organizarea de cursuri gratuite pentru promovarea bacalaureatului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.