Jump to content

Drumul de centură, uite-l, nu e!


Recommended Posts

Posted

Scurt istoric al unui obiectiv de anvergură

Un drum lăsat pe drumuri

Lansată la sfârşitul anului trecut, când deputatul PSD Dan Nica a declarat că "Galaţiul nu are un drum de centură", tema construirii drumului de centură a fost abordată şi de alţi politicieni. La acea vreme, deputatul social-democrat vorbea de necesitatea alocării, în bugetul de stat, a fondurilor pentru un astfel de obiectiv: "Acest drum de centură este vital, pentru că ar prelua tot traficul care vine dinspre patru drumuri naţionale - dinspre Giurgiuleşti, Oancea, Schela, Smârdan, dar şi Tecuci-Şendreni, plus ce vine de pe dig, dinspre Brăila. Toate aceste maşini trec prin oraş. Într-adevăr, este nevoie şi de un drum cu patru benzi între Galaţi şi Brăila, dar dacă nu vom avea un drum de centură, vom avea cozi la semafoare pe un kilometru. Astfel, vom face mai puţin între Galaţi şi Brăila, dar vom pierde timp prin oraş". După viziunea deputatului, drumul de centură ar urma "Să plece din zona Şantierului Naval, de la ZLG, să traverseze drumul naţional care vine de la Oancea şi Tg. Bujor, în zona Aviasan, să meargă mai departe, să o facă către Şendreni înainte de Smârdan şi apoi să traverseze drumul naţional care vine de la Tecuci".

Şi ca să "nu fie probleme", amendamentul la legea bugetului, depus de Dan Nica, l-a avut drept coautor şi pe deputatul liberal Emil Strungă.

După aprobarea bugetului de stat, Dan Nica a adăugat că ministrul Orban ar fi promis că Ministerul va aloca fonduri speciale pentru acest obiectiv, aşa cum se alocă fonduri şi pentru altele, precum autostrada Bucureşti-Ploieşti.

În februarie, însă s-au schimbat datele problemei - drumul ar urma să fie realizat cu bani din programele operaţionale sectoriale şi nu din fonduri speciale! Prezent la Liga Aleşilor Locali PNL, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a recunoscut că "încă n-am demarat procedurile", dar că "Galaţiul n-are centură şi putem să-l includem, pentru că nu avem fixată lista centurilor pe care să le finanţăm prin programul operaţional sectorial pe Transporturi".

Iar a mai trecut un timp şi despre realizarea studiului de prefezabilitate şi documentaţiei necesare, astfel încât să se aloce finanţare în cel mai scurt timp, nu prea s-a mai auzit nimic. Luna trecută, după o şedinţă la Bucureşti, prefectul judeţului, Mihai Capră, a adus veşti bune gălăţenilor, însă doar în legătură cu drumul expres Galaţi-Brăila. Despre drumul de centură, nicio vorbă nici în această lună, când ministrul Transporturilor s-a aflat din nou la Galaţi. Nici reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a abordat problema faţă de Orban, declarând că "în afară de discuţiile purtate deja la Bucureşti, nu avea rost să mai abordez, ştim că documentaţiile respective sunt în elaborare şi le aşteptăm". Cu alte cuvinte, ceva studii se fac pentru proiect; când vor fi gata, dacă se vor aloca fonduri şi din ce surse şi mai cu seamă când ar putea începe lucrările propriu-zise, sunt cu totul alte discuţii�

Avem sau nu drum de centură?

În toate scrisorile pe care le primim la redacţie gălăţenii se plâng de infrastructură. Cu alte cuvinte, traficul din oraş, gropile, lipsa parcărilor au distrus nervii gălăţenilor atât de mult încât aceştia cred că infrastructura e problema numărul unu a oraşului. Una dintre soluţii ar trebui să fie drumul de centură. Niciun oraş european care se respectă, şi care numără minim 150.000 de locuitori, nu neglijează drumul de centură. Dacă vorbim despre acest lucru la Galaţi, e o singură întrebare de pus: care centură? Pentru că oraşul nu are acest lucru! Ceea ce are poate fi considerat orice, numai drum de centură nu. Într-un oraş industrial, cu siderurgie grea şi şantier naval să nu existe un drum de centură este aproape de necomentat.

Trafic peste posibilităţi

Ceea ce numim eufemistic drum de centură este, de fapt, un drum, o şosea, gândite de pe vremea comuniştilor în felul următor: o intrare în oraş, când vii de pe dig, dinspre Brăila, una de la Şendreni şi alta dinspre Smârdan. Primele două intrări se întâlnesc pe drumul spre combinat dinspre cartierul Dunărea şi ajung până în Micro 39, unde se întâlnesc cu a treia. După care se traversează oraşul prin strada George Coşbuc şi sunt două variante. Una intră prin Bariera Traian, pe malul lacului Brateş şi a doua traversează Basarabiei, unde se întâlneşte cu prima şi drumul duce în port. Ei bine, această centură a fost gândită acum 25-30 de ani, la nivelul traficului de atunci. Între timp, traficul rutier industrial şi agabaritic a crescut de cel puţin o sută de ori. În condiţiile în care aşa-zisa centură e aceeaşi, iar, cum spuneam, traficul rutier este mult mai mare, de exemplu, greutatea pe osie, la maşini agabaritice, apasă foarte greu drumul, patul de la vechea centură nu mai ţine. Şi atunci se repară în fiecare an, se asfaltează, adică se cârpeşte un lucru care nu mai poate fi folosit. Centura nu a fost gândită pentru noile condiţii. Nu s-a lărgit, nu s-a consolidat. Poate că ar fi necesară inclusiv altă lucrare, cum ar fi pasaj, viaduct, pasarelă, traversare. Are cineva soluţii? Care ar fi traseul optim pentru o adevărată centură a Galaţiului? Vă invităm pe dumneavoastră cititorii noştri să veniţi cu sugestii.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23676

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.