Jump to content

Recommended Posts

Posted

"Cod galben" pe Prut

Institutul Naţional de Hidrologie a emis o avertizare cu „Cod galben” pentru judeţul Galaţi, în care se precizează că, în intervalul 23 aprilie, ora 9.00 - 24 aprilie, ora 10.00, sunt posibile creşteri semnificative de debit şi nivel pe râul Prut, în aval de Acumularea Stânca Costeşti, care ar putea duce la posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis Administraţia Naţională „Apele Române”, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, râul Prut măsoară 406 cm şi are un debit de 154 mc/s. Pe Prut, cota de atenţie (C.A.) se situează la valoarea de 450 cm, cota de inundaţie (C.I,) la 550 cm, iar cota de pericol (C.P.) se situează la 600 cm.

Posted

Institutul Naţional de Hidrologie a prelungit cu încă o zi avertizarea cu „cod galben” pentru judeţul Galaţi, precizând că, pînă pe 25 aprilie, la ora 10.00, sînt posibile creşteri semnificative de debit şi nivel pe rîul Prut, în aval de acumularea Stânca Costeşti, care ar putea duce la posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis Administraţia Naţională „Apele Române”, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, rîul Prut măsoară 413 cm (+ 7 cm) şi are un debit de 154 mc/s (+ 5 mc/s).

Posted

Administraţia Naţională „Apele Române” a atras atenţia cu privire la creşterile de niveluri şi debite pe Dunăre şi pe Prut, în următoarele zile, care ar putea aduce eventuale depăşiri ale cotelor de apărare. În momentul de faţă, Digul Brateşul de Sus de pe Prut a intrat în faza I de apărare, la fel ca şi Digul Bădălan de pe Dunăre.

Potrivit raportului hidrologic, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, rîul Prut măsoară 437 cm şi are un debit de 178 mc/s, în timp ce Dunărea măsoară 478 cm şi are un debit de 9.850 mc/s.

Pe Prut cota de atenţie (C.A.) se situează la valoarea de 450 cm, cota de inundaţie (C.I.) la 550 cm, iar cota de pericol (C.P.) se situează la 600 cm, iar pe Dunăre, C.A. se situează la valoarea de 560 cm, C.I. la 600 cm, iar C.P. la 700 cm.

Posted

Prutul a depăşit cota de atenţie

În această dimineaţă, la ora 6.00, râul Prut a depăşit cu un centimetru cota de atenţie, ajungînd la nivelul de 451 cm şi un debit de 190 mc/s. Hidrologii apreciază că tendinţa crescătoare a Prutului se va menţine şi în următoarele zile, din cauza ploilor torenţiale înregistrate în nordul Moldovei şi a deversărilor controlate din barajul de la Stânca Costeşti. În aceste condiţii, digul Brateşul de Sus a intrat deja în prima fază de apărare.

Pe Prut cota de atenţie se situează la valoarea de 450 cm, cota de inundaţie la 550 cm, iar cota de pericol la 600 cm.

Posted

La ora 12.00, Prutul a ajuns la cota de 454 cm, cu 4 cm peste cota de atentie, si cu 3 cm mai mult decit la ora 6.00 dimineata. Si debitul Prutului a inregistrat o crestere, de la 190 mc/s, la ora 6.00, la 193 mc/s, la ora 12.00.

Potrivit verificarilor facute de echipa operativa a Sistemul de Gospodarire a Apelor si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, digurile de aparare de pe Prut sint in buna stare si pot face fata cresterilor de nivel si debit ale Prutului, prognozate si in urmatoarele zile. Depasirea cotei de atentie pe Prut nu reprezinta un pericol pentru gospodariile populatiei si nici pentru infrastructura rutiera din zona.

Urmatoarea masuratoare pe Prut se va face la ora 18.00.

Prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a cerut astăzi specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să verifice situaţia exploataţiilor piscicole de la Şovîrca şi Maţa-Rădeanu, care ar putea fi putea fi puse în pericol de o eventuală revărsare a Prutului. În acelaşi timp, Capră a cerut specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să activeze planurile de apărare pe Prut şi să supravegheze cu atenţie digurile Brateşul de Sus, intrat deja în prima fază de apărare, dar şi Brateşul de Jos. De asemenea, prefectul a cerut Primăriei comunei Oancea să fie pregătită cu forţe şi utilaje să intervină în zona Slobozia Oancea, în cazul în care Prutul va continua să crească şi va ieşi din albie, în aşa fel încît apa să nu ajungă pe drumul naţional D.N. 26 Galaţi - Bîrlad.

Râul Prut a depăşit, miercuri, cota de atenţie

Raul Prut a depasit, miercuri dimineata, cota de atentie cu un centimetru, iar prefectul judetului Galati a trimis o grupa operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pentru a evalua starea de pericol pe acest curs de apa, informeaza NewsIn. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Emanuela Turcu, a declarat, miercuri, ca raul Prut a depasit, la ora 06:00, cota de atentie cu un centimetru, ajungand la nivelul de 451 cm si un debit de 190 mc/s, potrivit masuratorilor efectuate la statia hidrometrica Oancea. Hidrologii apreciaza ca tendinta crescatoare a Prutului se va mentine si in urmatoarele zile din cauza ploilor torentiale inregistrate in nordul Moldovei, dar si a deversarilor controlate din Barajul de la la Stanca Costesti. In aceste conditii, autoritatile au intrat in alerta si au intensificat monitorizarile pe Prut. "Prefectul Mihai Capra a cerut specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa activeze planurile de aparare pe Prut si sa supravegheze cu atentie digurile Bratesul de Sus - intrat deja in prima faza de aparare - si Bratesul de Jos", a afirmat Emanuela Turcu. O grupa operativa a ISU Galati, condusa de generalul Viorel Zaharia, a plecat deja in misiune miercuri, in jurul orei 10.00. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati apreciaza ca, deocamdata, gradul de pericol nu este ridicat. "Din fericire, pe Prut nu avem asezari omenesti in lunca inundabila. Din acest motiv, nici pericolul nu este mare pana cand nu se depaseste cota de inundatie", a explicat Emanuela Turcu. Pe raul Prut, cota de atentie se situeaza la nivelul de 450 cm, cota de inundatie la 550 cm, iar cota de pericol la 600 cm.

http://www.ziare.com/Raul_Prut_a_depasi ... 99712.html

Posted

O viitură pe Prut este aşteptată peste cinci zile

Pregătiri de inundaţii, în judeţul Galaţi. După ce apele Prutului s-au umflat din cauza ploilor din ultimele zile, autorităţile gălăţene se aşteaptă ca o viitură să ajungă în dreptul judeţului, peste cinci zile.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au cerut primăriilor din localităţile de lângă Prut să aibă un stoc de o mie de saci cu nisip, precum şi utilaje care să poată ridica diguri temporare în calea apelor. Zona cu riscul cel mai mare de inundaţii este în dreptul comunei Slobozia Oancea, unde Prutul trece foarte aproape de Drumul Naţional 26, care leagă Galaţiul de Bârlad.

În urmă cu doi ani, acest drum a fost inundat de apele Prutului, iar autorităţile şi localnicii au intervenit cu saci de nisip pentru ca circulaţia rutieră să nu fie întreruptă.

http://www.gds.ro/Ultima%20ora/2008-05- ... cinci+zile

Posted

19 centimetri peste cota de atenţie

Pe râul Prut se înregistrează în continuare creşteri, însă nu a fost depăşită cota de inundaţie. "Nivelul râului Prut a ajuns la 469 de centimetri, cu 19 peste cota de atenţie. Mai sunt încă 81 de centimetri până când vom putea vorbi despre cota de inundaţie. Nu este încă pusă în pericol siguranţa circulaţiei pe DN 26 Galaţi - Brâlad şi nu au apărut probleme din cauza creşterii de nivel pe Prut", a declarat generalul Viorel Zaharia, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Hidrologii au avertizat că în zilele următoare tendinţa crescătoare a Prutului se va menţine, atât din cauza ploilor torenţiale înregistrate în nordul Moldovei, cât şi din pricina deversărilor controlate de la barajul Stânca Costeşti. Se estimează că vârful viiturii pe Prut va ajunge în zona localităţii gălăţene Slobozia-Oancea marţi dimineaţă.

Nivelul si debitul Prutului continua sa creasca

In judetul Galati, nivelul Prutului continua sa creasca, creand tot mai multa ingrijorare. Vineri dimineata, nivelul raului era mai mare cu opt centimetri, iar debitul cu zece metri cubi pe secunda fata de ziua precedenta, informeaza NewsIn. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Emanuela Turcu, autoritatile monitorizeaza in continuare evolutia parametrilor raului, in special in zona Slobozia Oancea - cea mai sensibila din sectorul galatean al apei. Acolo, Prutul trece foarte aproape de Drumul National 26 si exista pericolul ca artera sa fie inundata atunci cand raul atinge cota de 500 cm, cu 50 cm sub cota de inundatie. In aceste conditii, Primaria comunei Oancea a pregatit o mie de saci cu nisip si utilaje pentru a putea construi un dig artificial care sa protejeze DN 26 in eventualitatea atingerii cotei de 500 cm.

Raul Prut a depasit, miercuri, la ora 06:00, cota de atentie, iar hidrologii apreciaza ca tendinta crescatoare a Prutului se va mentine si in urmatoarele zile din cauza ploilor torentiale inregistrate in nordul Moldovei, dar si a deversarilor controlate din Barajul de la Stanca Costesti. Controlul efectuat in teren de catre echipe mixte de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a relevat faptul ca viitura care se propaga pe Prut va intra in judetul Galati luni, varful urmand a fi atins marti. Autoritatile au inceput sa supravegheze digurile Bratesul de Sus, intrat deja in prima faza de aparare, si Bratesul de Jos.

http://www.ziare.com/Galati__Nivelul_si ... 00928.html

Posted

Dig pe malul Prutului

Prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a cerut astăzi specialiştilor de la Compania „Drumuri Naţionale” şi comitetului local pentru situaţii de urgenţă Oancea să înceapă ridicarea digului provizoriu la Slobozia Oancea. Solicitarea prefectului vine după ce rîul Prut a depăşit cu 40 de centimetri cota de atenţie, ajungînd la nivelul de 490 cm şi are un debit de 242 mc/s. Hidrologii apreciază că tendinţa crescătoare a Prutului se va menţine şi în următoarele zile, din cauza ploilor torenţiale înregistrate atît în judeţul Galaţi, cît şi în nordul Moldovei, dar şi a deversărilor controlate din Barajul de la Stînca Costeşti.

În condiţiile creşterii continue a nivelului Prutui, în localitatea Slobozia Oancea, apa poate inunda drumul naţional D.N. 26, deoarece cursul rîului trece foarte aproape de şosea. Digul provizoriu va fi ridicat din pămînt şi saci cu nisip, pe o lungime de cel puţin 500 de metri, pentru a proteja D.N. 26 de o eventuală revărsare a Prutului. Digul va fi impermeabilizat cu folie de polietilenă. La lucrări participă muncitori de la „Drumuri Naţionale” şi voluntari din comuna Oancea.

Posted

Prutul a ieşit din matcă la Vădeni

Prutul a ieşit din matcă, noaptea trecută, în localitatea Vădeni şi a inundat 90 de hectare de terenuri agricole şi 59 de hectare de păşuni. Revărsarea răului nu a pus în pericol aşezările omeneşti şi nici infrastructura de circulaţie rutieră. Prefectul Mihai Capră a solicitat accelerarea lucrărilor care se fac pentru ridicarea digului improvizat de la Slobozia Oancea, în condiţiile în care Prutul continuă să crească şi ar putea să inunde drumul naţional D.N. 26, care se află foarte aproape de albia rîului. Digul va avea o lungime de cel puţin 500 metri şi o înălţime de 50 de centimetri, cu posibilitatea de supraînălţare.

Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis de Administraţia Naţională „Apele Române”, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, rîul Prut măsoară 498 cm şi are un debit de 256 mc/s.

Posted

Miercuri se va înregistra cota maximă pe Prut

Autorităţile judeţene din Galaţi estimează că miercuri se va înregistra cota maximă pe râul Prut, în judeţul Galaţi, însă riscul ca o eventuală revărsare a apelor râului să afecteze locuinţele şi drumurile din zonă este destul de mic. "Miercuri aşteptăm să se înregistreze vârful viiturii, pentru că se preconizează o creştere cu încă 20 de centimetri, adică 70-75 de centimetri peste cota de atenţie, ceea ce nu va fi de natură să pună în pericol locuinţele din zona Prutului şi nici Drumul Naţional 26, aflat în apropierea cursului de apă, pentru că acolo a fost realizat deja un dig de protecţie pentru zona cea mai expusă", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră. Ultimul raport hidrologic arată că la staţia hidrometrică Oancea Prutul măsoară 502 centimetri, în condiţiile în care cota de pericol se situează la 600 de centimetri.

Posted

Vârful viiturii, în dimineaţa zilei de joi

Prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a inspectat astăzi, din nou, cursul Prutului, în punctele sale cele mai vulnerabile.

Prefectul s-a deplasat la Cavadineşti, în zona Vădeni, şi Oancea, în punctul Slobozia Oancea, pentru a vedea la faţa locului ce efecte a avut şi ar putea să aibă revărsarea Prutului. El a inspectat şi digul provizoriu ridicat la Slobozia Oancea, acolo unde cursul de apă trece foarte aproape de drumul Naţional D.N. 26, pentru a se asigura că acesta va face faţă vîrfului viiturii prognozate pe Prut, pentru joi, 8 mai 2008, în cursul dimineţii. Prefectul a fost asigurat astăzi, de specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi că digurile Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos sînt pregătite să facă faţă undei maxime care se va propaga pe Prut, iar digul improvizat, construit la Slobozia Oancea, va împiedica inundarea D.N. 26, cu risc pentru blocarea circulaţiei rutiere. Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis de Administraţia Naţională „Apele Române”, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, rîul Prut măsoară 512 cm şi are un debit de 285 mc/s.

Posted

Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis de Administraţia Naţională „Apele Române”, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, rîul Prut măsoară 513 cm, cu doar un centimetru mai mult ca ieri, şi are un debit de 288 mc/s. Comparativ cu zilele precedente, creşterile de nivel s-a atenuat considerabil, ţinînd cont de faptul că săptămîna trecută s-au înregistrat şi creşteri de cîte 10 centimetri în numai 24 de ore. Unda maximă se va propaga pe Prut cel mai probabil mîîne dimineaţă.

Posted

Viitura de pe Prut n-a mai venit

Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis de Administraţia Naţională „Apele Române”, astăzi, la staţia hidrometrică Oancea, rîul Prut măsoară 511 cm, cu 2 centimetri mai puţin ca ieri, şi are un debit de 283 mc/s.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.