Jump to content

Strada Leului - uliţa de ţară cu statut urban


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Strada Leului - drumul de ţară cu statut de stradă

Situată în Valea Oraşului, strada Leului nu-şi merită acest nume, având în vedere că nu este cu nimic diferită faţă de o uliţă din mediul rural. Reprezentanţii primăriei nu au călcat niciodată acolo, să vadă în ce condiţii se trăieşte.

Este greu de crezut în anul 2011 încă mai există străzi în Galaţi care nu au nici măcar un metru de asfalt. Strada Leului este una dintre acestea. Este locul în care dacă ajungi te simţi ca la ţară. Un drum de pământ, case vechi, veceurile în fundul curţii şi căruţe cu cai trase în faţa porţilor. Şi dacă ai ghinionul să calci acolo după o ploaie, îţi pui mâinie în cap.

„Nu avem asfalt, iar când plouă e un dezastru. Mi-e ruşine când vin rudele la mine în vizită. Trăim mai rău ca la ţară”, spune una dintre localnice, Elena Preda, de 45 de ani. Locuitorii din zonă sunt extreme de supăraţi pe autorităţi pentru că nimeni nu este interesat de soarta lor. “Noi nu existăm pentru Primărie. Primarul nu a trecut niciodată pe aici să vadă în ce condiţii trăim. Nu mă simt deloc gălăţeancă pentru că nu am niciun motiv”, a mai declarat Elena Preda.

Deşi primăria municipiului Galaţi a contractat anul acesta de la BRD un credit în valoare de 60 de milioane de lei pentru asfaltarea şi canalizarea străzilor din oraş, strada Leului nu figurează pe lista de investiţii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Leului - strada pe care sunt stăpâni câinii

* Cei 200 de metri de drum care nu merită numele de stradă nu au văzut asfalt niciodată

Uliţa care în evidenţele cadastrale ale municipalităţii poarte numele de strada Leului este unul dintre "obiectivele" cu care cartierul din Valea oraşului, odată o zonă pitorească şi definitorie a urbei, are toate motivele să se ruşineze. Fundătura cu două capete pare, şi la propriu şi la figurat, uitată de vreme şi de autorităţi. Doar câinii maidanezi care tronează pe margini, buruienile şi praful gros, demn de o uliţă dintr-un sat sărăcăcios, te întâmpină de la un capăt la altul al aleii. În rest, pustiul se împleteşte cu nepăsarea şi sărăcia, accentuate de minimele elemente de civilizaţie pe care te-ai aştepta să le întâlneşti pe o stradă de oraş.
"Acum vreo doi ani au făcut canalizare pe stradă, când s-a făcut de altfel pe toate străzile din zonă, dar au uitat să mai pună şi asfalt. Fostul primar a spus că până la sfârşitul mandatului o face, dar au trecut alegerile şi nu s-a mai întâmplat nimic", ne spune Călin Mihaiu, un gălăţean care locuieşte pe strada Leului.
Nici vecina sa, Olguţa Andronache, chiriaşă într-o casă a Primăriei, nu este mai fericită de starea în care se prezintă strada. "De 15 ani stau aici şi abia de câţiva ani avem canalizare, dar doar în stradă. Vreau să îmi amenajez o baie în casă şi tot aştept aprobări. Tot la lighean ne spălăm. De stradă ce să mai zic, la Primărie cică figurează ca pietruită, dar de unde piatră? Ziceau că vor să o facă în primăvara asta, dar nu s-a întâmplat nimic", spune femeia.

Nu se ştie când vine asfaltul

Probabilitatea ca o ploaie cu piatră cât oul de raţă să rezolve problema cu pavarea pe strada Leului este mai mare decât cea a apariţiei vreunei roabe cu asfalt în viitorul apropiat.
Autorităţile nu pot oficial să avanseze vreun termen pentru demararea lucrărilor. "Strada Leului nu a fost prinsă nici în pilonul unu, nici în al doilea. Acum se fac studii de fezabilitate pentru faza a treia. Nu ştim când va fi prinsă în proiecte şi această stradă", ne-a comunicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.