Jump to content

A murit conf. dr. Petre Vâţă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

A murit conf. dr. Petre Vâţă

Conferenţiar dr. Petre Vâţă, eminent matematician de la malurile Dunării, a trecut în nefiinţă după o carieră strălucitoare, de peste patru decenii. A lăsat în urma sa nu doar specialişti, ci şi numeroase lucrări.

Zilele acestea, un mare nume care a făcut istorie la catedra de Matematică a Universităţii „Dunărea de Jos", a trecut în nefiinţă. Personaj marcant al vieţii universitare din oraşul de la malurile Dunării, conf.dr., Petre Vâţă este cel care a dat urbei şi ţării zeci de generaţii de matematicieni, punându-şi o amprentă de neşters asupra calităţii învăţământului în cea mai exactă dintre discipline.

Petre Vâţă a văzut lumina zilei în perioada interbelică, pe 16 aprilie 1933 la Oneşti, un oraş în care s-au născut numeroase personalităţi ale României. Ajuns la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, a urmat toate treptele spre a accede către cele mai înalte grade academice.

Membru marcant al colectivului didactic din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, matematicianul a fost pe rând secretar ştiinţific şi mai apoi prodecan, pentru ca, după aproape patru decenii de carieră, să devină, în 1998, primul decan a proaspetei Facultăţi de Ştiinţe, desprinsă din structura-mamă.

„Am avut o relaţie de colaborare foarte bună. A fost un om şi un profesor respectat, un profesionist desăvârşit, apreciat deopotrivă de studenţi şi cadrele didactice. Cele trei mandate pe care le-a avut în cadrul facultăţii cred că vorbesc îndeajuns despre prestanţa morală şi profesională a profesorului Vâţă", îşi aminteşte profesorul Jenică Crânganu, şeful catedrei de Matematică din cadrul Faculătăţii de Ştiinţe a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.

Deţinător al titlului de doctor în matematică, Petre Vâţă a ajuns la gradul de conferenţiar imediat după Revoluţie. Până la ieşirea sa la pensie, în anul 2003, dascălul cu o copleştitoare experienţă de viaţă, a fost autorul a numeroase lucrări ştiinţifice locale, dar şi naţionale, a editat zeci de cursuri pentru studenţi şi circa 20 de lucrări ştiinţifice.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Dl.profesor Petre Vita un om de mare de mare valoare in stiintele matematicii,printre numerosii studenti ai dumnealui m am numarat si subs.care pe linga frumoasa viata de student de la IPG TPATP Galati,m am numarat si printre componentii echipei de fotbal Stiinta Galati,atit de iubita in oras,alaturi de:voicu p,coman c neagu d,serbanescu n,patrascu m,dima n,[+] etc si unde dl.profesor vita era nelipsit de linga noi.cu alte nume snore si de mare tinuta cum ar fi regretatii profesori:motoc d.bogatu d.dinache,constantinescu,tusac si multi altii care prin sfatul dlor.atentia si pregatirea acordata noua sprtivilor,am reusit ca la sfirsitul anilor de studentie ,sa iesim ingineri bine pregatiti incadrindu ne cu succes si rezultate deosebite in hulita economie[acum]socialista.Toti absolventii acestei minunate facultati le vom pastra amintirea cit vom trai spunind dzeu.sa i ierte celor dusi,si multa sanatate celor in viata.Va multumim pt.tot ce a ti facut in desarvisirea noastra ca oameni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.