Jump to content

Milioanele de euro de la UEFA agită spiritele la Oţelul


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Milioanele de euro de la UEFA agită spiritele la Oţelul

Armonia ce părea să existe la Clubul Oţelul în urmă cu patru luni, când gruparea de pe malul Dunării devenea campioană naţională, a fost destrămată o dată cu intrarea în conturi a primelor 6,8 milioane euro de la UEFA.

Tensiunile au izbucnit între preşedintele Consiliului de Administraţie, Ionel Borş şi directorul executiv al clubului, Marius Stan. Miza certurilor de săptămâna trecută a fost constituită de faptul că nici după 9 zile de la intrarea în conturi a banilor de la UEFA, jucătorii nu şi-au încasat primele de 100.000 de euro, pentru câştigarea campionatului.

Încurcături iscate la privatizarea Sidex

Pentru o mai bună înţelegere a disputelor de la Oţelul ar trebui să ne întoarcem în timp, la momentul privatizării Sidex. Atunci, guvernul Năstase a dat trustului LNM Ispat, actualmente ArcelorMittal, în preţul achitat pentru combinat de 71 milioane dolari, la „cadouri", şi stadionul „Oţelul" şi baza sportivă „Siderurgistul". De la înfiinţarea sa, Oţelul era echipa combinatului siderurgic, care plătea tot. După '90, a fost înfiinţată Asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi, finanţată de Sidex şi firmele care făceau comerţ cu laminate.

După momentul privatizării Sidex, conducerea executivă a grupării gălăţene a fost asigurată de Meme Stoica, Igor Pârvu, Nicu Boghici şi Viorel Anghelinei. În acea perioadă, gruparea gălăţeană a acumulat datorii la bugetul de stat de peste 130 miliar-de de lei vechi, mai precis 13.048.161 de lei noi. Pentru că gruparea ar fi urmat să fie executată silit de Fisc, urmând ca jucătorii să fie scoşi la licitaţie, activele clubului au fost transferate la o nouă societate pe acţiuni, înregistrată la Registrul Comerţului pe 30 martie 2005. Acţionarii noului club erau cinci directori ai combinatului ArcelorMittal, senior managerul Ionel Borş, plus directorii Radu Nicu, Aurelian Mocanu, Mirela Gătin şi Mihai Ungureanu, fiecare deţinând câte 19,2% din acţiuni. Asociaţia CF Oţelul deţinea 4% din acţiuni. În această formulă a funcţionat clubul Oţelul în ultimii 6 ani.

În toată această perioadă, combinatul ArcelorMittal a sponsorizat clubul de fotbal cu 3 milioane de euro anual şi a fost prezentat ca sponsor principal al clubului. A plătit cât jumătate din preţul Sidexului! Situaţia este într-o confuzie totală. În primul rând pentru că prin cei cinci directori proprietari ai clubului, ArcelorMittal este şi administrator al Clubului Oţelul, chiar dacă, birocratic vorbind, este numai proprietarul stadio-nului Oţelul.

Zvonuri, negaţii, tensiuni

În urmă cu trei săptămâni, au izbucnit primele tensiuni între directorul Oţelului, Marius Stan şi preşedintele CA, Ionel Borş. Stan a anunţat că a intrat în concediu. Simultan, a circulat zvonul că cei cinci directori acţionari la club ar vrea ca odată cu venirea banilor de la UEFA să încaseze dividente. Apoi a apărut alt zvon, că cei cinci directori acţionari ar renunţa la participaţiile la Oţelul numai dacă li se va plăti câte un milion de euro. Zvonurile au fost infirmate de preşedintele CA, Ionel Borş: „nu vrem să luăm dividende aşa cum se aude. Noi suntem simpli angajaţi şi veghem la buna desfăşurare a activităţii clubului.

Când venim pe stadion suntem simpli spectatori", a spus Borş. La începutul lunii, directorul combinatului ArcelorMittal, Thierry LeGall, a încercat să tempereze războiul declaraţiilor şi a confirmat că l-a mandatat pe Marius Stan să găsească un nou finanţator pentru Oţelul, pentru că viitorul echipei nu este legat de ArcelorMittal. În urmă cu două săptămâni, LeGall, un manager desăvârşit, care nu vedea cu ochi buni faptul că ArcelorMittal era băgat în încurcătura cu Oţelul, a fost transferat la altă companie a multinaţionalei.

Campionii au jucat pe datorie

În pofida acestor asigurări şi a faptului că acum două săptămâni Ionel Borş declara că -CA-ul îl susţine pe Marius Stan, directorul executiv a ieşit într-o conferinţă de presă şi şi-a spus punctul de vedere: „Am crezut că domnii acţionari pe hârtie, pentru că asta sunt, -n-au adus niciun leu de acasă, ne vor lăuda, ne vor spune ce băieţi deştepţi suntem. Când colo, ei ce fac? Îmi fac un rechizitoriu: «Cum, dom'le, ăsta-i management, cum, dom'le, asta e contabilitate? Ce se întâmplă aici». Şase ani n-au întrebat dacă avem ce mânca, iar acum, când urmau să vină banii de la -UEFA, începuseră să devină foarte inte-resaţi. Din acea clipă au solicitat a treia semnătură obligatorie pentru orice cheltuială, a domnului preşedinte al CA".

Marius Stan s-a declarat nemulţumit că nici după 9 zile de la intrarea celor 6,8 milioane de euro de la UEFA, jucătorii nu -şi-au primit primele, care ar fi putut fi achitate din vară. Preşedintele CA, Ionel Borş a motivat întârzierea prin faptul că abia vineri a primit documentele şi a promis că marţi va achita primele. Oricum, războiul rece de la Oţelul va continua.

Nu au vrut să se împrumute

„Preşedintele Ionel Borş şi ceilalţi aşa-zis acţionari au refuzat să facem împrumut la bancă după câştigarea campionatului, deşi eram solvabili. Toate băncile se rugau de noi să ne împrumute, ştiau că ne vin banii de la Liga Campionilor. Excelenţele lor n-au vrut să semneze şi jucătorii au început sezonul cu restanţe salariale de două luni. Iată de ce nu le-a stat gândul la fotbal, iar unii m-au criticat că n-am făcut transferuri. Cu ce bani, când noi n-aveam cum să dăm lefurile? Dacă nu vor semna documentele, să le dăm jucătorilor banii, vor avea de-a face cu mine!". Marius Stan, director executiv.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fotbaliştii Oţelului îşi primesc astăzi primele pentru câştigarea campionatului

Conducerea combinatului ArcelorMittal Galaţi şi cea executivă a FC Oţelul au anunţat că problema achitării către jucători a bonusului financiar pentru câştigarea campionatului a fost rezolvată. În cursul acestei zile se vor face plăţile, astfel că majoritatea jucătorilor va semna pe statul de plată pentru suma de 100.000 de euro. Pentru cei care au evoluat mai puţin, valoarea acestei primei este ceva mai mică, în funcţie de numărul de meciuri jucate.

Thierry Le Gall, director general ArcelorMittal Galaţi, a anunţat la ora 12.30 aprobarea plăţii acestor prime. „Ca urmare a unor informaţii şi mesaje apărute în presă în ultimele zile, aş dori să clarific unele aspecte. Problema salariilor a fost rezolvată. Consiliul de Administraţie al clubului a acţionat normal, la timp şi şi-a exercitat rolul de control, la fel ca în oricare companie. Îmi exprim încrederea că va continua să acţioneze astfel, aşa cum am solicitat. Mă aştept ca acest subiect să fie închis şi să ne întoarcem pe terenul de joc”, a precizat Le Gall.

„Astăzi, banii vor ajunge în conturile jucătorilor, sunt foarte bucuros că această problemă s-a rezolvat”, a confirmat Marius Stan, director general al FC Oţelul.

Astfel, la ora începerii meciului din această seară cu FCM Târgu Mureş (ora 19.00, stadion Oţelul), din optimile de finală ale Cupei României, jucătorii vor avea deja banii respectivi pe carduri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.