Sari la conținut

E-urile nocive din alimentele de zi cu zi


dcp100168

Postare recomandata

E-urile nocive din alimentele de zi cu zi

Aditivii alimentari (E-urile) sunt prezenţi pe lista ingredientelor celor mai multe produse pe care le cumpărăm. Din păcate, nu fac excepţie alimentele de bază. Din câte am putut vedea pe ambalajele produselor, cei mai mulţi producători îi fentează pe consumatori: pe etichetă nu mai este menţionat aditivul prin codul E, ci prin numele compusului chimic (de exemplu acid ascorbic sau glutamat de sodiu). Clientul neavizat nu ştie că aceste ingrediente sunt de fapt E-uri şi crede că a cumpărat un produs fără substanţe nocive. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a împărţit lista aditivilor în trei categorii: E-uri inofensive, E-uri suspecte sau E-uri periculoase.

Dacă e galben sau roşu, e periculos

Uneori puteţi ghici compuşii periculoşi chiar după culoarea alimentului respectiv: trebuie evitat cel de culoare roşie sau galbenă. În capul listei aditivilor periculoşi este compusul Sunset Yellow (E110) - un colorant galben, cancerigen, care poate fi în băuturile răcoritoare, prăjituri şi budinci. Un alt colorant galben nociv este şi tartrazina (E102), prezent în special în muştar. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic. Colorantul roşu trebuie şi el evitat. Ponceau 4R (E124) este folosit la fabricarea celor mai multe mezeluri. De asemenea, tot în ingredientele unui baton de salam, se pot găsi şi substanţe care fac parte din categoria E-urilor suspecte glucono-delta-lactona (E575), nitrit şi nitrat de sodiu, sau carmin (E120).

Printre afecţiunile pe care se presupune că le-ar genera această categorie de substanţe se numără şi cancerul. Compusul pe care îl întâlniţi în aproape toate produsele (mezeluri, condimente – bază pentru mâncare, pate de ficat sau de post, supe concentrate, budinci la plic) este glutamatul de sodiu (E631), un intensificator al gustului. Rolul lui este acela de a da gust alimentului, suprastimulând celula nervoasă. S-a descoperit recent că această substanţă arde neuronii.

Guma de mestecat, plină de E-uri

Guma de mestecat este o bombă cu E-uri. Mestecând gumă regulat, suntem expuşi următoarelor afecţiuni: creşterea colesterolului (E320), boli ale aparatului bucal (E330, acidul citric) şi cancer (E950 şi E951). Un lucru grav este faptul că există gumă de mestecat pentru copii, care conţine şi ea aceste substanţe. În bilele de gumă colorată pe care le cumpără copiii de la aparatele cu fise există nu mai puţin de opt E-uri, care sunt menţionate doar pe o etichetă mică-mică, plasată pe carcasa de plastic, dar nu şi pe produse.

Folosite la noi, interzise în alte ţări

Sucurile de citrice sunt conservate cu bifenil (E230), interzis în Australia, dar permis la noi, care poate produce boli de piele. Periculos este şi benzoatul de sodiu (E211), care se găseşte în conservele de legume şi preparatele din carne sau din peşte. De asemenea, ar trebui evitate bomboanele colorate şi dulciurile ce conţin coloranţi. Printre ingredientele indicate pe ambalajele acestora sunt substanţe periculoase sau suspecte. E-uri inofensive Din categoria E-urilor inofensive, am întâlnit lecitina (E322) – la ciocolată, pectina (E 440, gelifiant natural) – la iaurturi, gemuri, vitamina E (E306) – la ulei sau clorofila (E140, colorant natural) – la produsele de cofetărie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.