Jump to content

Vaticanul cere înființarea unei Bănci Centrale Mondiale


riaji
 Share

Recommended Posts

Vaticanul a cerut astăzi liderilor lumii să înființeze o autoritate globală și o bancă centrală Mondială care să supervizeze instituțiile financiare, pe motiv că acestea sunt ineficiente în lupta cu criza, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut în urmă cu mai mult timp, însă de-abia acum, propunerile Vaticanului au fost reunite într-un document de 18 pagini. Potrivit acestuia, Fondul Monetar Internațional nu mai are puterea și abilitatea să stabilizeze finantele mondiale și nici nu mai poate veghea asupra limitei superioare de risc pe care sistemul o poate suporta în materie de credite.

Vaticanul condamnă "idolatria pentru piețe" și "gândirea neo-liberală", care oferă numai soluții tehnice, de suprafață pentru problemele actuale, în loc să se concentreze pe esență. "De fapt, criza a evidențiat comportamente precum egoismul, lăcomia și strângerea de bunuri. Lumea are nevoie de o etică a solidarității între națiunile sărace și cele bogate", scrie în document.

În document, liderii sunt atenționati că dacă nu se vor găsi soluții, efectele negative vor pune presiune pe mediul social, politic și economic, fapt care va genera și mai multă ostilitate și violență, punând în pericol democrația. Această autoritate mondială a piețelor financiare ar trebui să fie construită după modelul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), să fie independentă și să aibă puterea să limiteze puterea exercitată de țările dezvoltate asupra celor sărace.

În document se specifică totuși că va dura ani până un astfel de sistem va putea funcționa, mai ales că va întâmpina sigur rezistență din partea actualelor organisme de acest gen.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/vatican-banca-centrala-mondiala-fmi-155218.html

Deasemenea:

http://www.mediafax.ro/economic/vaticanul-vrea-o-banca-centrala-mondiala-si-cere-infiintarea-unei-autoritati-politice-globale-8897547

Daca-si mai facea cineva sperante ca Vaticanul nu e subjugat de marea finanta mondiala de atata amar de vreme..

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.