Jump to content

Clanul lui "Edi Castravete", 59 de ani de închisoare


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Clanul lui "Edi Castravete", 59 de ani de închisoare

Judecătorii Tribunalului Galaţi i-au condamnat pe cei cinci membri ai grupării infracţionale conduse de Eduard Pohrib, zis „Edi Castravete", la pedepse totale însumând 59 de ani de închisoare. În doar câteva luni, cei cinci au reuşit să escrocheze 18 de firme, de la care au luat marfă de peste 150.000 de euro, pe care au „achitat-o" cu documente de plată falsificate. Indivizii fuseseră trimişi în judecată de ofiţerii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), sub acuzaţiile de "constituire de grup infracţional" şi "înşelăciune".

Membrii clanului - Ionel Grosu, Sorin Balaban (zis „Bulumba"), Eduard Pohrib (zis „Edi Castravete"), Viorel Mircea Partenie (zis „Mişu" sau „Chiorul") şi Păun Viorel - au reuşit, într-un timp foarte scurt, să păcălească 18 de firme, valoarea prejudiciului ridicându-se la peste 150.000 de euro. Ei au luat, în numele firmei fantomă Steico Construct SRL Galaţi, diverse mărfuri pe care le-au "plătit" cu documente de plată falsificate. Ulterior, au revândut marfa şi şi-au însuşit în întregime contravaloarea acesteia.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat pe toţi cinci, pe 28 octombrie 2011, la un total de 59 de ani de închisoare. Grosu şi Pohrib au primit câte 13 ani, iar Partenie, Balaban şi Păun, câte 11 ani de închisoare. Dintre toţi inculpaţii, doar Viorel Păun este în acest moment liber, el dispărând de la domiciliu încă din faza urmăririi penale. Celor cinci membri ai clanului li s-au interzis şi drepturile civile pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, ei au fost obligaţi să returneze paguba produsă (660.000 lei) şi să plătească cheltuielile de judecată către stat, în sumă de peste 15.000 de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi i-au eliberat pe escrocii din gruparea lui „Edi Castravete”

Indivizii erau în arest din mai 2009, iar judecătorii au ajuns la concluzia că termenul rezonabil pentru arest preventiv a expirat. Cei cinci membri ai grupării sunt acuzaţi că, în doar trei luni, au ţepuit 39 de firme cu aproape 1,5 milioane de lei.

Începutului lui 2012 a fost de bun augur pentru cei cinci inculpaţi dintr-un dosar de înşelăciune care se judecă la Tribunalul Galaţi de mai bine de un an şi jumătate. Judecătorii au decis să îi elibereze pe toţi cinci din arest preventiv. Măsură pe care au înlocuit-o cu cea de a nu părăsi România.

Grosu Ionel, Balaban Sorin, zis „Bulumba", Pohrib Eduard, zis „Edi Castravete" (şeful grupării), Partenie Viorel Mircea, zis „Mişu" sau „Chiorul" şi Păun Viorel fuseseră arestaţi de procurorii DIICOT în mai 2009 şi trimişi ulterior în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

"Patroni" cu ţeapa-n cont

Mecanismul folosit de escroci este relativ simplu: ei au „cumpărat" o firmă comercială fără datorii la stat sau la bănci - SC Steico Construct SRL Galaţi - iar din pe 23 ianuarie s-au pus pe treabă. Ce fel de trabă ne spun chiar procurorii, în rechizitoriu: „Utilizând nume şi calităţi mincinoase, au indus în eroare reprezentanţii legali ai mai multor societăţi comerciale cu ocazia încheierii şi derulării unor convenţii, în special contracte de vânzare-cumpărare a unor mărfuri, inclusiv prin emiterea unor file CEC fără acoperire, în scopul obţinerii fără drept a unor importante beneficii materiale".

Mai mult decât atât, escrocii au făcut rost şi de un spaţiu în care depozitau pe termen scurt mărfurile procurate în mod fraudulos de la societăţile păgubite, loc de unde, apoi, le redistribuiau spre alte locuri de depozitare, de unde erau revândute.

Mărfurile obţinute prin înşelăciune (în speciale electronice şi electro-casnice) au fost vândute de membrii grupului infracţional la preţuri net inferioare celor de achiziţie (chiar sub jumătate). Evident, banii şi i-au însuşit, iar facturile către furnizori nu le-au achitat niciodată.

Iniţial, procurorii au descoperit 18 firme înşelate, cu o sumă de circa 700.000 de lie, însă pe parcursul procesului lucrurile s-au complicat. În acest moment, nu mai puţin de 39 de societăţi comerciale de pe tot cuprinsul ţării sunt parte civilă în proces, suma revendicatăd e aceste depăşind 1,5 milioane de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.