Jump to content

Mii de gălăţeni au migrat către Smârdan


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Mii de gălăţeni au migrat către Smârdan

Comuna Smârdan din judeţul Galaţi este între puţinele aşezări care în ultimii ani a înregistrat o creştere semnificativă a locuitorilor. Acum numără 5.200 de oameni, cu aproximativ 2000 de persoane mai mult faţă de 3.225 de suflete, câte erau în 1990 în această comună.

Spre deosebire de alte aşezări, Smârdanul excelează prin cele două cartiere noi; unul este situat în satul Mihail Kogălniceanu, unde, în 2007, au fost repartizate 150 de loturi de casă. Deocamdată, în această parte a satului s-au ridicat doar vreo 25 de case. Cel mai vizibil este însă cartierul numit „Smârdanul nou”, zonă cu case ochioase care întâmpină călătorul la intrarea sau ieşirea dinspre Galaţi. „Smârdanul nou” este înfiinţat în anul 2001, iar cele 250 de loturi de case au fost dobândite de actualii proprietari în urma unei licitaţii publice. Mulţi dintre locuitori sunt foşti salariaţi de pe platforma siderurgică.

Câte locuri de case s-au dat în ultimii ani la Smârdan pentru tinerii căsătoriţi? „Din anul 2008 şi până în prezent, am repartizat 31 de vetre de casă pentru cei care au depus cereri. În acest moment, teren de construcţii nu prea mai este, iar acolo unde găsim câte o posibilitate încercăm să soluţionăm cererile pentru tinerii care se căsătoresc”, spune primarul de la Smârdan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Comuna gălăţeană care nu mai are nicio palmă de pământ - un El Dorado pentru doritorii de case

* Localitatea de la periferia Galaţiului a fost luată cu asalt în ultimii 20 de ani de cei care au vrut să-şi facă o casă pe pământ

Comuna Smârdan a "explodat" după Revoluţie, când odată cu adoptarea legii fondului funciar, aproape o mie de loturi de pământ au fost distribuite ca locuri de case. Sute de moştenitori ai foştilor proprietari au venit în comună pentru a-şi ridica locuinţe, ceea ce a dus la o expansiune a zonei locuibile din unitatea administrativ teritorială. Rând pe rând, casele noi şi vilele au devenit majoritare în multe părţi ale celor trei sate componente, "boom-ul" fiind urmat de alte două reprize de repartizări de loturi, în 2001 şi în 2007. Asta a dus, inevitabil, la o creştere semnificativă a populaţiei, de la 3.225 de locuitori, câţi erau în 1989, la 5.208, în 2016.

"În 2001 s-au atribuit în Smârdanul Nou 250 de locuri de case la o mie de metri pătraţi, iar în 2007 s-au atribuit 150 de vetre de casă în Mihail Kogălniceanu. În 2001 s-au atribuit prin concesiune, dar în 2007, s-au vândut toate", ne informează Costică Stroia, primarul comunei Smârdan. Goana după pământ pentru case a făcut ca în prezent, comuna Smârdan să devină un fel de zonă cu circuit închis. "Nu mai avem nicio palmă de pământ disponibilă", garantează edilul, pus în situaţia de a nu mai putea asigura câte un petec de pământ nici pentru tinerii din comună care vor să-şi întemeieze o familie şi o gospodărie.

"Acum nu mai avem nici măcar pentru Legea 15 din 2003, care prevede atribuirea de loturi  pentru case, gratuit, către tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani", explică primarul.

În ciuda numărului mare de persoane care au intrat în posesia celor 250 de loturi de pământ în 2001 pentru a-şi construi case, foarte puţini, aproximativ cinci la sută, au şi devenit proprietari, preferând să rămână, cel puţin deocamdată, la stadiul de concesionari.

Cum capeţi pământ la Smârdan

Simplu, prin cumpărare de la actualii proprietari. Singura soluţie pentru a deveni proprietar al unei case în localitatea situată la zece kilometri de Galaţi este achiziţionarea directă, fie a unui lot de pământ aflat în proprietatea privată şi pe care încă nu s-a construit, fie a unei case bătrâneşti, pe un loc destul de mare cât să poată fi ridicată o locuinţă nouă. Pentru asta, trebuie să fiţi pregătiţi să plătiţi, aşa cum arată trendul pieţei imobiliare din zonă, circa 10 euro pentru un metru pătrat de teren. În cazul în care pe acesta se mai află şi o casă veche, bună de demolat, preţurile ajung undeva în jurul sumei de 15.000 de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

La Smârdan, ar putea răsări un nou cartier de vile

Apropierea de municipiul Galaţi, accesul uşor în zonă şi investiţiile în utilităţi au făcut din Smârdan o comună cu o evoluţie atipică pentru judeţul Galaţi. În vreme ce majoritatea comunelor gălăţene s-au depopulat masiv, pe parcursul ultimelor decenii, la Smârdan numărul locuitorilor aproape că s-a dublat, din 1990 şi până în prezent. Drept consecinţă, comuna a devenit una închisă, în ultimii ani, din punct de vedere al terenurilor disponibile pentru construirea de noi locuinţe.

Mii de persoane au lăsat Galaţiul, pe parcursul ultimilor ani, pentru a se muta în Cartierul Nou din Smârdan. Situat la doar o aruncătură de băţ de municipiu, dar destul de departe de zgomotul şi forfota oraşului, satul Smârdan a fost ca un magnet pentru familiile de tineri, care au ales să îşi construiască o casă, de cele mai multe ori cu etaj, aici.

"În 1990, în comuna Smârdan aveam, oficial, 3.225 de locuitori. În prezent, tot oficial, numărul lor a crescut la 5.590. Neoficial, însă, numeroase persoane care nu au buletin de Smârdan locuiesc aici. În ultimii ani, acest fenomen a făcut ca Smârdanul să devină o comună închisă, din punct de vedere al terenurilor destinate construirii de case. Foarte puţini sunt cei care mai vând. Avem solicitări din partea tinerilor, pentru acordarea, pe baza Legii 15 din 2003, de teren pentru construirea unor locuinţe. Avem în jur de 80-100 de astfel de solicitări", a explicat primarul din Smârdan, Costică Stroea.

Autorităţile din comună încearcă acum să găsească o rezolvare pentru această situaţie. Soluţia este însă complicată şi, cel mai probabil, de durată. "Intenţionăm acum să facem un schimb de teren dintr-o suprafaţă de teren arabil în păşune, iar o suprafaţă egală de păşune să o transformăm în teren arabil şi, ulterior, să o parcelăm pentru locuinţe. Sunt nevoit să fac lucrul acesta pentru că, potrivit normelor europene, nu avem voie să diminuăm nici cu un metru pătrat suprafaţa de păşune de pe suprafaţa comunei. Ar fi cam un teren de cinci hectare, situat în partea de sud-est a localităţii Smârdan, înspre baltă, care ar putea fi dat pentru construirea de noi case. Vom face apoi un plan urbanistic zonal, iar terenurile voi fi acordate, cu titlu gratuit, tinerilor căsătoriţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. În cinci hectare, ţinând cont şi de drumuri, ar veni în jur de 80 loturi de case, fiecare cu o suprafaţă de 400-500 de metri pătraţi", a concluzionat Costică Stroea.

viata-libera.ro

Investitorii au creat sute de locuri de muncă

Situată la doar zece kilometri de municipiul Galaţi şi la mai puţin de cinci kilometri de ArcelorMittal, comuna Smârdan a reuşit să atragă doi investitori importanţi, care au generat peste 200 de locuri de muncă în rândul localnicilor. Cei care nu lucrează în comună sunt angajaţi în Combinat sau la diverse firme din oraş. Astfel se explică şi numărul relativ mic de persoane care beneficiată de ajutor social.

Cel mai important angajator din comună este SC Derpan SRL, al cărei obiect de activitate este fabricarea de produse de panificaţie şi patiserie. În total, dincolo de taxele plătite la bugetul local la comunei, societatea a angajat şi 150 de localnici. "Şi în satul Mihail Kogălniceanu funcţionează o firmă de prelucrare cherestea, SC Rotud SRL, care are în jur de 80 de salariaţi din comună. Pe lângă cei doi angajatori mari, cărora li se adaugă Primăria, sunt şi în jur de 30 de magazine alimentare pe raza comunei", a explicat primarul Costică Stroea.

"Mă bucur să văd că în comună sunt mulţi tineri cu familii"

Oamenii cu care am vorbit la Smârdan sunt destul de mulţumiţi de drumul pe care pare că merge comuna, în ultimii ani. "Eu m-am născut aici şi am lucrat, până la pensionare, în Combinat. Mă bucur să văd că în comună sunt mulţi tineri cu familii, nu doar persoane de vârsta mea. Am rude în partea cealaltă a judeţului, aproape de Prut, şi când am fost la ele am aflat că multe case fuseseră părăsite. Cu construirea cartierului de vile, parcă şi comuna a renăscut", a spus Gheorghe Mitache, unul dintre localnici.

Pentru alţi locuitori din Smârdan, prezenţa unor angajatori importanţi în comună este un fapt benefic, însă spun că asta nu reduce prea mult fenomenul migraţiei către alte ţări. "Da, mulţi şi-au găsit aici de lucru şi preferă să lucreze şi să câştige un salariu mai mic, dar să locuiască alături de familie. Alţii însă, mai ales tinerii, nu prea sunt dispuşi să lucreze în condiţiile astea. De-aia avem încă mulţi consăteni care pleacă la muncă în afară. Unii dintre ei şi-au luat şi familiile acolo, iar alţii se întorc, stau o perioadă, şi pleacă iar. Asta e situaţia, dacă nici măcar în oraşul Galaţi nu-ţi prea poţi găsi de lucru", a fost de părere un localnic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

În sfârșit, se reconstruiește școala din Smârdan

Pe lista celor 30 de contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), semnate la începutul săptămânii și care vor fi implementate de unități administrativ-teritoriale (UAT), instituții publice și întreprinderi mici și mijlocii, regăsim două obiective de investiții și în județul Galați.

Astfel, MLPDA are în vedere demolarea și reconstruirea Școlii Gimnaziale Sfânta Cuvioasa Parascheva din comuna Smârdan, proiect cu o valoare de circa 9,2 milioane de lei, precum și îmbunătățirea serviciilor recreative și a spațiilor publice, prin construire centru de tineret și amenajare parc în orașul Târgu-Bujor, obiectiv de circa 7,31 milioane lei.

Totodată, tot în data de 22 iunie, aproape un million de lei a fost virat de la nivelul MLPDA  către cinci UAT-uri gălățene, Cuca, Fundeni, Ghidigeni, Oancea și Tulucești care au depus solicitări pentru decontarea lucrărilor executate cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.