Jump to content

Mii de gălăţeni au migrat către Smârdan


dcp100168

Recommended Posts

În ciuda lipsei unei biserici timp de 40 de ani, credincioşii din Smârdan păstrează vie credinţa

Enoriaşii din parohia Smârdan, Protopopiatul Galaţi, şi-au dorit după anul 1990 să aibă în localitatea lor o biserică Astfel, în fosta filie Smârdan, în urma demersurilor făcute de credincioşi, primăria a oferit un teren În prezent, sfântul lăcaş de cult este acoperit Pe lângă faptul că participă într-un număr din ce în ce mai mare la slujbe, oamenii sunt receptivi la apelul Bisericii pentru ajutorarea celor nevoiaşi

Potrivit documentelor, oamenii au avut un lăcaş de rugăciune, însă, din cauza degradării tot mai accentuate, a fost dărâmată în anul 1964 de regimul comunist. Astfel se explică dorinţa credincioşilor de a avea un nou sfânt lăcaş de cult, după ce, decenii la rând au fost nevoiţi să cheme preotul şi să boteze copiii în casă. Demersurile pentru biserica nouă au început după 1990, prin darea terenului de către primărie şi prin realizarea proiectului. „Când am fost numit în parohie, turla bisericii «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil» era deja acoperită, iar cealaltă parte a acoperişului era încă în lucru. Am făcut tot acoperişul, am învelit-o cu tablă şi am tencuit-o la exterior, şi am aplicat praful de piatră. Catapeteasma o vom monta până la finalizarea lucrărilor interioare“, a declarat pr. paroh Cristian Niţu.

Locuitorii din Smârdan povestesc că atunci când a fost demolată biserica din satul lor se rupeau şufele când trăgeau tractoarele să o dărâme. Chiar dacă au fost lipsiţi de lăcaşul de închinăciune zidit din piatră, oamenii au păstrat în suflet o altă biserică, la fel de puternică. „Oamenii aceştia, chiar dacă nu au avut biserică timp de 40 de ani, am putea spune că au avut biserică în sufletul lor. Chiar dacă au mers la alte biserici, ştiu sigur că preoţii veneau să oficieze sfintele slujbe atunci când erau solicitaţi. La fiecare predică am încercat să nu-i dojenesc pentru păcate sau pentru ce s-a întâmplat. Am încercat mereu să merg pe latura pozitivă, să le spun credincioşilor ce trebuie să facem. Nu i-am certat niciodată şi cred că prin acest lucru i-am apropiat mai mult. Numărul credincioşilor care participă la Sfânta Liturghie, de când am venit în parohie, s-a dublat“, a mărturisit pr. paroh. Amintirea vechiului sfânt lăcaş de cult este ţinută prin serbarea hramului, pe 14 octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. După cum ne-a spus pr. paroh, pe lângă acest vechi hram, în parohia Smârdan vor mai fi serbate hramul capelei, „Intrarea Domnului în Ierusalim“, şi cel al bisericii propriu-zise, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

„Ce bucurie este pentru noi că avem o biserică mare şi frumoasă!“

Credinţa oamenilor din Smârdan este vizibilă prin faptul că participă într-un număr din ce în ce mai mare la slujbele oficiate în mai multe zile din săptămână. În fiecare sâmbătă, duminică şi sărbătoare, în capela cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim“ se oficiază Sfânta Liturghie, vinerea seara are loc slujba Vecerniei şi slujba Acatistului. „Pentru oameni este o mare bucurie faptul că se vor putea ruga într-o nouă biserică, pentru că sunt foarte credincioşi. Efectiv îi văd cum vin la biserică. Noi, acum, slujim în capelă, cu toate că am slujit şi în biserica mare, atunci când s-a putut. Enoriaşii mi-au povestit cum se duceau iarna, prin frig, atâţia kilometri până la bisericile din Galaţi sau la sfintele lăcaşuri din satele vecine. Unii chiar au mărturisit: «Părinte, ce bucurie este pentru noi că avem o biserică mare şi frumoasă!»“, a completat pr. paroh.

Acţiuni de ajutorare a celor nevoiaşi

În cei doi ani de când slujeşte în Smârdan, fie în capela din lemn cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim“, fie în noul lăcaş de rugăciune închinat Sfinţilor Arhangheli, părintele paroh, sprijinit de enoriaşii din parohie, a iniţiat mai multe acţiuni de binefacere pentru cei săraci atât la marile sărbători de peste an, cât şi la începutului noului an şcolar sau de Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor. „M-am axat foarte mult pe construcţie, pe strângerea de bani, pentru că nu avem oameni foarte înstăriţi şi care să ajute la finalizarea lucrărilor la biserică. Am desfăşurat acţiuni filantropice în Duminica Ortodoxiei, iar, pe data de 15 septembrie a anului trecut, parohia a ajutat copiii a 15 familii de nevoiaşi cu rechizite pentru şcoală. Alte acţiuni de binefacere au mai avut loc de Sfântul Andrei, la Paşti sau Crăciun. De obicei, ducem de mâncare mai multor familii din parohia noastră. Aş vrea ca pe viitor să ajutăm cele zece familii din parohie să se racordeze la reţeaua de energie electrică. Trebuie să găsim fonduri sau poate ne va ajuta primăria să aducem lumină în cele 10 case“, ne-a spus pr. paroh.

http://www.ziarullumina.ro/articole;802 ... dinta.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Mii de gălăţeni au migrat către Smârdan

Comuna Smârdan din judeţul Galaţi este între puţinele aşezări care în ultimii ani a înregistrat o creştere semnificativă a locuitorilor. Acum numără 5.200 de oameni, cu aproximativ 2000 de persoane mai mult faţă de 3.225 de suflete, câte erau în 1990 în această comună.

Spre deosebire de alte aşezări, Smârdanul excelează prin cele două cartiere noi; unul este situat în satul Mihail Kogălniceanu, unde, în 2007, au fost repartizate 150 de loturi de casă. Deocamdată, în această parte a satului s-au ridicat doar vreo 25 de case. Cel mai vizibil este însă cartierul numit „Smârdanul nou”, zonă cu case ochioase care întâmpină călătorul la intrarea sau ieşirea dinspre Galaţi. „Smârdanul nou” este înfiinţat în anul 2001, iar cele 250 de loturi de case au fost dobândite de actualii proprietari în urma unei licitaţii publice. Mulţi dintre locuitori sunt foşti salariaţi de pe platforma siderurgică.

Câte locuri de case s-au dat în ultimii ani la Smârdan pentru tinerii căsătoriţi? „Din anul 2008 şi până în prezent, am repartizat 31 de vetre de casă pentru cei care au depus cereri. În acest moment, teren de construcţii nu prea mai este, iar acolo unde găsim câte o posibilitate încercăm să soluţionăm cererile pentru tinerii care se căsătoresc”, spune primarul de la Smârdan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Comuna gălăţeană care nu mai are nicio palmă de pământ - un El Dorado pentru doritorii de case

* Localitatea de la periferia Galaţiului a fost luată cu asalt în ultimii 20 de ani de cei care au vrut să-şi facă o casă pe pământ

Comuna Smârdan a "explodat" după Revoluţie, când odată cu adoptarea legii fondului funciar, aproape o mie de loturi de pământ au fost distribuite ca locuri de case. Sute de moştenitori ai foştilor proprietari au venit în comună pentru a-şi ridica locuinţe, ceea ce a dus la o expansiune a zonei locuibile din unitatea administrativ teritorială. Rând pe rând, casele noi şi vilele au devenit majoritare în multe părţi ale celor trei sate componente, "boom-ul" fiind urmat de alte două reprize de repartizări de loturi, în 2001 şi în 2007. Asta a dus, inevitabil, la o creştere semnificativă a populaţiei, de la 3.225 de locuitori, câţi erau în 1989, la 5.208, în 2016.

"În 2001 s-au atribuit în Smârdanul Nou 250 de locuri de case la o mie de metri pătraţi, iar în 2007 s-au atribuit 150 de vetre de casă în Mihail Kogălniceanu. În 2001 s-au atribuit prin concesiune, dar în 2007, s-au vândut toate", ne informează Costică Stroia, primarul comunei Smârdan. Goana după pământ pentru case a făcut ca în prezent, comuna Smârdan să devină un fel de zonă cu circuit închis. "Nu mai avem nicio palmă de pământ disponibilă", garantează edilul, pus în situaţia de a nu mai putea asigura câte un petec de pământ nici pentru tinerii din comună care vor să-şi întemeieze o familie şi o gospodărie.

"Acum nu mai avem nici măcar pentru Legea 15 din 2003, care prevede atribuirea de loturi  pentru case, gratuit, către tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani", explică primarul.

În ciuda numărului mare de persoane care au intrat în posesia celor 250 de loturi de pământ în 2001 pentru a-şi construi case, foarte puţini, aproximativ cinci la sută, au şi devenit proprietari, preferând să rămână, cel puţin deocamdată, la stadiul de concesionari.

Cum capeţi pământ la Smârdan

Simplu, prin cumpărare de la actualii proprietari. Singura soluţie pentru a deveni proprietar al unei case în localitatea situată la zece kilometri de Galaţi este achiziţionarea directă, fie a unui lot de pământ aflat în proprietatea privată şi pe care încă nu s-a construit, fie a unei case bătrâneşti, pe un loc destul de mare cât să poată fi ridicată o locuinţă nouă. Pentru asta, trebuie să fiţi pregătiţi să plătiţi, aşa cum arată trendul pieţei imobiliare din zonă, circa 10 euro pentru un metru pătrat de teren. În cazul în care pe acesta se mai află şi o casă veche, bună de demolat, preţurile ajung undeva în jurul sumei de 15.000 de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

La Smârdan, ar putea răsări un nou cartier de vile

Apropierea de municipiul Galaţi, accesul uşor în zonă şi investiţiile în utilităţi au făcut din Smârdan o comună cu o evoluţie atipică pentru judeţul Galaţi. În vreme ce majoritatea comunelor gălăţene s-au depopulat masiv, pe parcursul ultimelor decenii, la Smârdan numărul locuitorilor aproape că s-a dublat, din 1990 şi până în prezent. Drept consecinţă, comuna a devenit una închisă, în ultimii ani, din punct de vedere al terenurilor disponibile pentru construirea de noi locuinţe.

Mii de persoane au lăsat Galaţiul, pe parcursul ultimilor ani, pentru a se muta în Cartierul Nou din Smârdan. Situat la doar o aruncătură de băţ de municipiu, dar destul de departe de zgomotul şi forfota oraşului, satul Smârdan a fost ca un magnet pentru familiile de tineri, care au ales să îşi construiască o casă, de cele mai multe ori cu etaj, aici.

"În 1990, în comuna Smârdan aveam, oficial, 3.225 de locuitori. În prezent, tot oficial, numărul lor a crescut la 5.590. Neoficial, însă, numeroase persoane care nu au buletin de Smârdan locuiesc aici. În ultimii ani, acest fenomen a făcut ca Smârdanul să devină o comună închisă, din punct de vedere al terenurilor destinate construirii de case. Foarte puţini sunt cei care mai vând. Avem solicitări din partea tinerilor, pentru acordarea, pe baza Legii 15 din 2003, de teren pentru construirea unor locuinţe. Avem în jur de 80-100 de astfel de solicitări", a explicat primarul din Smârdan, Costică Stroea.

Autorităţile din comună încearcă acum să găsească o rezolvare pentru această situaţie. Soluţia este însă complicată şi, cel mai probabil, de durată. "Intenţionăm acum să facem un schimb de teren dintr-o suprafaţă de teren arabil în păşune, iar o suprafaţă egală de păşune să o transformăm în teren arabil şi, ulterior, să o parcelăm pentru locuinţe. Sunt nevoit să fac lucrul acesta pentru că, potrivit normelor europene, nu avem voie să diminuăm nici cu un metru pătrat suprafaţa de păşune de pe suprafaţa comunei. Ar fi cam un teren de cinci hectare, situat în partea de sud-est a localităţii Smârdan, înspre baltă, care ar putea fi dat pentru construirea de noi case. Vom face apoi un plan urbanistic zonal, iar terenurile voi fi acordate, cu titlu gratuit, tinerilor căsătoriţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. În cinci hectare, ţinând cont şi de drumuri, ar veni în jur de 80 loturi de case, fiecare cu o suprafaţă de 400-500 de metri pătraţi", a concluzionat Costică Stroea.

viata-libera.ro

Investitorii au creat sute de locuri de muncă

Situată la doar zece kilometri de municipiul Galaţi şi la mai puţin de cinci kilometri de ArcelorMittal, comuna Smârdan a reuşit să atragă doi investitori importanţi, care au generat peste 200 de locuri de muncă în rândul localnicilor. Cei care nu lucrează în comună sunt angajaţi în Combinat sau la diverse firme din oraş. Astfel se explică şi numărul relativ mic de persoane care beneficiată de ajutor social.

Cel mai important angajator din comună este SC Derpan SRL, al cărei obiect de activitate este fabricarea de produse de panificaţie şi patiserie. În total, dincolo de taxele plătite la bugetul local la comunei, societatea a angajat şi 150 de localnici. "Şi în satul Mihail Kogălniceanu funcţionează o firmă de prelucrare cherestea, SC Rotud SRL, care are în jur de 80 de salariaţi din comună. Pe lângă cei doi angajatori mari, cărora li se adaugă Primăria, sunt şi în jur de 30 de magazine alimentare pe raza comunei", a explicat primarul Costică Stroea.

"Mă bucur să văd că în comună sunt mulţi tineri cu familii"

Oamenii cu care am vorbit la Smârdan sunt destul de mulţumiţi de drumul pe care pare că merge comuna, în ultimii ani. "Eu m-am născut aici şi am lucrat, până la pensionare, în Combinat. Mă bucur să văd că în comună sunt mulţi tineri cu familii, nu doar persoane de vârsta mea. Am rude în partea cealaltă a judeţului, aproape de Prut, şi când am fost la ele am aflat că multe case fuseseră părăsite. Cu construirea cartierului de vile, parcă şi comuna a renăscut", a spus Gheorghe Mitache, unul dintre localnici.

Pentru alţi locuitori din Smârdan, prezenţa unor angajatori importanţi în comună este un fapt benefic, însă spun că asta nu reduce prea mult fenomenul migraţiei către alte ţări. "Da, mulţi şi-au găsit aici de lucru şi preferă să lucreze şi să câştige un salariu mai mic, dar să locuiască alături de familie. Alţii însă, mai ales tinerii, nu prea sunt dispuşi să lucreze în condiţiile astea. De-aia avem încă mulţi consăteni care pleacă la muncă în afară. Unii dintre ei şi-au luat şi familiile acolo, iar alţii se întorc, stau o perioadă, şi pleacă iar. Asta e situaţia, dacă nici măcar în oraşul Galaţi nu-ţi prea poţi găsi de lucru", a fost de părere un localnic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

În sfârșit, se reconstruiește școala din Smârdan

Pe lista celor 30 de contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), semnate la începutul săptămânii și care vor fi implementate de unități administrativ-teritoriale (UAT), instituții publice și întreprinderi mici și mijlocii, regăsim două obiective de investiții și în județul Galați.

Astfel, MLPDA are în vedere demolarea și reconstruirea Școlii Gimnaziale Sfânta Cuvioasa Parascheva din comuna Smârdan, proiect cu o valoare de circa 9,2 milioane de lei, precum și îmbunătățirea serviciilor recreative și a spațiilor publice, prin construire centru de tineret și amenajare parc în orașul Târgu-Bujor, obiectiv de circa 7,31 milioane lei.

Totodată, tot în data de 22 iunie, aproape un million de lei a fost virat de la nivelul MLPDA  către cinci UAT-uri gălățene, Cuca, Fundeni, Ghidigeni, Oancea și Tulucești care au depus solicitări pentru decontarea lucrărilor executate cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Lipsa precipitațiilor lasă puțurile Apă Canal fără apă

Cele mai recente probleme legate de alimentarea cu apă s-au înregistrat la câțiva kilometri de Galați, în comuna Smârdan, unde, mai multe zile la rând, localnicii nu au avut apă la rețeaua de alimentare. Cauza, susțin reprezentanții companiei de distribuție, ar fi ineficiența pompelor de la puțurile de forare, care nu au mai acționat din cauza nivelului scăzut, pe fondul lipsei precipitațiilor.

Nu a venit încă sezonul cald și alimentarea cu apă în localitățile rurale, chiar în imediata vecinătate a municipiului Galați, este o problemă. Seceta a dus la scăderea nivelului apei și, astfel, pompele nu au mai acționat în așa fel încât să asigure o alimentare continuă a rețelei publice. La Smârdan, localnicii din Mihail Kogălniceanu și Cișmele nu au avut apă zile la rând din această cauză, situația ducând la inflamarea spiritelor în comună, după ce puțurile din cele două sate s-au dovedit ineficiente. Cauza a fost explicată de reprezentanții Apă Canal, care au încercat să remedieze problema prin înlocuirea pompelor cu unele care să foreze mai adânc. ”Din cauza lipsei precipitațiilor din această iarnă, s-a înregistrat o scădere a nivelului apei și din acest motiv pompele nu au mai amorsat. A fost nevoie să se procedeze la înlocuirea acestora, proces care a durat câteva zile, timp în care am încercat să acoperim necesarul de apă cu o cisternă. Deocamdată, nu mai sunt probleme”, a explicat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal. Potrivit sursei citate, este de așteptat ca astfel de situații să se mai întâmple în județ, pe măsură ce vremea se va încălzi și va crește consumul. Pentru a limita astfel de situații, compania derulează o campanie de înlocuire a pompelor în județ, situații care ar putea duce, punctual, la afectarea temporară a alimentării cu apă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Rețea de gaze de șapte milioane de euro, la Smârdan

Miercuri, 4 mai, UAT Smârdan a finalizat procedura de înscriere în platforma electronică a Programului Național de Investiții "Anghel Saligny" pentru obținerea finanțării obiectivului de investiții "înființare rețea de distribuție gaze naturale" în comuna din vecinătatea municipiului reședință de județ.

Conform primarului Silviu Zinica, este un proiect de aproape șapte milioane de euro, ce cuprinde 39 de kilometri de rețea și 3.294 de gospodării ce urmează a fi conectate. Pe pagina de socializare, acesta a adăugat că "în scurt timp vom semna contractul de finanțare și vom putea demara procedura de contractare pentru proiectare și execuție".

Mai exact, valoarea acestei investiții este de circa 34,46 milioane de lei, inclusiv TVA, din care contribuția UAT Smârdan se apropie de 1,25 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Cum și, mai ales, când iese o comună din noroi

Când vorbește despre funcționarea administrației publice locale, noul primar din Smârdan, Silviu Zinica, se raportează la Principiul lui Pareto, adaptat. "Efortul a 80 la sută din personal este dărâmat de restul de 20 la sută. Nu poți să schimbi lucrurile în doar un an și jumătate, iar până să ajungem la exigențele pe care eu le impun, va mai dura, pentru că, în paralel, trebuie să și funcționăm", ne-a spus acesta, la o recentă vizită în comună.
Altfel, la doar 10-15 kilometri de Galați, același Principiu al lui Pareto se poate aplica și la starea de fapt din comună, dacă, nu cumva, raportul este și mai defavorabil condițiilor de trai din localitate. Începând cu dispensarele din chirpici, ajungem la drumurile care așteaptă asfalt, iar proiectul de apă și canalizare a trecut printr-o reziliere de contract.
"Problemele le știam dinainte, dar nu și gravitatea lor", mai spune Silviu Zinica. "Niciun proiect de investiții din comuna Smârdan nu era cadastrat, în condițiile în care există finanțări pentru așa ceva. Fără cadastru, fără carte funciară, nu se pot accesa fonduri pentru investiții, indiferent de unde vin acestea. E limpede că nu a existat interes real pentru dezvoltare", ne-a mai precizat acesta.
"Pe de altă parte, un primar are nevoie de timp pentru a-și impune viziunea, un minimum de trei mandate. Nu mai există minuni, Germania a fost reconstruită la gamelă", este de părere Silviu Zinica, cu mențiunea că, la început de mandat, și la Smârdan a fost necesar un restart absolut.
Revenind la contractul de apă și canalizare, acesta trebuie finalizat în toată comuna, conform proiectului, până la finele anului viitor. "Este un sacrificiu pe care trebuie să îl facem, am recuperat, cu noi constructori, o întârziere de doi ani și toate eforturile se fac pentru a putea ajunge și la asfaltare", prezintă etapele obligatorii primarul din Smârdan.
În 2022, a avut loc pietruirea a 6-7 kilometri de drum comunal, imediat după Sărbătorile Pascale. "La ora actuală, comuna are studiile de fezabilitate întocmite pentru 25 de kilometri, iar pe Programul Național de Investiții avem depus un proiect de 12,5 kilometri. Vedem cât primim, iar la anul o luăm de la capăt". Realist vorbind, Silviu Zinica își propune un target de reabilitare a drumurilor comunale în proporție de 70-80 la sută, până în anul 2028.
Bugetul comunei se situează undeva la 7,8 milioane de lei, din care ponderea o reprezintă cotele defalcate. La zi, proiectele de investiții enumerate de edilul-șef din Smârdan totalizează însă puțin peste 13 milioane de euro.

Școală în reconstrucție, gazele, "pe țeavă"

Refacerea de la zero a școlii din Smârdan este un proiect câștigat de fosta administrație și semnat după alegerile din 2020. În prezent, valoarea lucrărilor depășește șase milioane de lei. Finanțarea este asigurată prin CNI, iar termenul de finalizare este 2023. "Mi-aș dori foarte mult să fie gata în acest an, chiar înainte de începerea anului școlar. Avem, ce-i drept, probleme cu costurile materialelor de construcții", spune primarul Silviu Zinica. Acesta a adăugat că există un proiect, într-un alt sat component al comunei, Mihail Kogălniceanu, pentru realizarea unui complex școlar. Altfel, ar fi nevoie și de o creșă, iar administrația locală are în vedere depunerea unui proiect pe Programul "Anghel Saligny".
La doi pași de municipiul reședință de județ, comuna Smârdan se apropie de 6.000 de locuitori, iar, cel mai probabil, încă 20 la sută sunt oameni din Galați, mutați în timp. În aceste condiții, proiectul de branșare la rețeaua de gaze e mai mult decât necesar, iar Silviu Zinica este de părere că investiția ar fi putut fi depusă, spre finanțare, la finalul anului 2020, pe POIM. În cele din urmă, așa cum am relatat deja în cotidianul nostru, dosarul a fost aprobat la Ministerul Dezvoltării, iar valoarea sa, de circa șapte milioane de euro, va beneficia de finanțare. "Prin aceste rețele moderne de gaze, va putea trece inclusiv un amestec de hidrogen cu gaz metan, o nouă tehnologie care va face sustenabil acest proiect în următorii 50-60 de ani", crede Silviu Zinica.
Nu în cele din urmă, dispensarele medicale din comună trebuie reabilitate, iar pentru cel din Smârdan, chiar din proximitatea sediului primăriei, soluția este accesarea de fonduri europene.

Cum (nu) funcționează o localitate

Pentru a avea posibilități de dezvoltare, primarul din Smârdan crede că trebuie ținute sub 25 la sută cheltuielile de funcționare. "Aveam angajați care veneau când voiau și plecau la fel. Făceau ciorbă la reșou, în birou la Primărie. Haideți să devenim umani și să fim orientați către cetățeni. Noi putem avea, la o intersecție interzis la stânga, mergem la dreapta, iar apoi putem vira de câteva ori la stânga și ajungem unde ne-am propus. Deci, nu sunt de acord cu <<nu se poate>>", spune Zinica. Totuși, de curând, ședința Consiliului Local nu a avut cvorum pentru a fi votate proiecte de 20 de miliarde de lei vechi.

PNRR și creșterea atractivității

La Smârdan trebuie de toate, motiv pentru care au fost depuse și proiecte pe PNRR, destinate creșterii eficienței energetice și digitalizării. "Nu putem refuza niște investiții pe care, deși nu sunt foarte urgente, le putem accesa", spune Silviu Zinica, cu referire la axele C.5 și C.10, aferente Fondului Local și Valului Renovării. În plus, este nevoie și de un sistem pentru gestionarea inteligentă a iluminatului public în localitate, dar și de un parc fotovoltaic care ar degreva costurile cu energia electrică. "Am face o economie pe care am putea-o folosi, ulterior, în urbanizare", a menționat primarul din Smârdan. La această dată, a fost depus și un proiect pentru un centru cultural multifuncțional. Acum, căminul cultural funcționează într-o clădire fără termoficare.
În comună, pe lângă o serie de companii prelucrătoare, există și fermieri axați pe cultura mare pe o suprafață de 1.500 de hectare, dar și în zootehnie, chiar și o exploatație forestieră. "Avem și lucrători în diaspora, oameni care muncesc în Marea Britanie, Germania, Italia și Spania. Pe viitor, dezvoltarea infrastructurii regionale ar pute face și Smârdanul mai atractiv", a mai spus Silviu Zinica.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

A fost aprobat și proiectul de alimentare cu gaze de la Smârdan

Marți, 14 iunie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat încă 31 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 1.412.910.307,88 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny". Pe listă se află și proiectul dezvoltat de comuna gălățeană Smârdan, acesta din urmă având o valoare de 33,206 milioane de lei.

Investițiile fac parte din totalul celor 104 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM.

În urma deciziei de marți, autoritățile publice locale vor semna contractele de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Astfel, poate fi demarată procedura de achiziție publică și, ulterior acesteia, și lucrările de construcții.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Creşă nouă, cu 40 de locuri, în județul Galați

Comuna Smârdan se află printre cele 40 de unităţi administrative care au reuşit să işi înscrie proiectul în cadrul apelului desfăşurat pe linia de finanţare C15: EDUCAŢIE - Construirea, echiparea şi operaţionalizarea creşelor O1. "Proiectul depus vizează construirea unei creşe cu o capacitate de 4 grupe şi 40 de copii. Felicitări echipei de implementare pentru efort şi rezultat, consilierilor locali pentru disponibilitate, consultanţilor şi partenerilor tehnici pentru promptitudine şi profesionalism", informează Primăria Smârdan.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Furnizare de gaze la Smârdan, prin concesiune

Primăria Smârdan a achiziționat serviciul de consultanță privind concesionarea Serviciului de Alimentare și Distribuție a gazelor naturale din comună. ”În circa două luni de zile vom putea aproba prin Hotărâre de Consiliu Local demararea procedurii de concesionare a acestui serviciu de utilitate publică, a caietului de sarcini și a contractului de concesiune, apoi vom demara procedura de atribuire prin licitație a acestui serviciu către viitorul concesionar al rețelei”, a menționat primarul Silviu Zinica, pe pagina de Facebook.

Contractul de finanțare, în valoare de 35.000.000 lei, este cel mai mare din istoria comunei, cu bani obținuți prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” în luna mai 2022. ”Noi vom face magistrala, vom organiza o licitație și cine se ocupă de gaze o va avea în concesiune și va răspunde de furnizare și de siguranța rețelei. Așa mi se pare normal. Pe de altă parte, eu cred că Smârdanul este atractiv pentru toți distribuitorii de gaze”, ne-a precizat Silviu Zinica.

Trebuie spus că, potrivit legislației în vigoare – HG nr. 209/2019 – orice contract de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale se atribuie prin procedura licitaţiei publice deschise organizate de autorităţile administraţiei publice locale din unităţile administrativ-teritoriale sau asocieri ale acestora, împuternicind un reprezentant în acest sens.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Trei centre comunitare integrate, în tot atâtea comune gălățene

Doar trei comune gălățene vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea unor centre comunitare integrate, în cadrul Componentei 12 - Sănătate, investițiile având în vedere dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești. Astfel, Ministerul Sănătății va asigura finanțarea acestor proiecte medicale la Barcea, Liești și Smârdan.

Conform primarului din Smârdan, Silviu Zinica, este vorba despre o construcție nouă ce va îngloba serviciile de medicină de familie, medicină de urgență, medicină dentară, farmaceutică, recoltare de probe medicale și asistență medicală comunitară. "Vorbim de o investiție de aproximativ 1.000.000 de lei, ce are potențialul de a crește calitatea serviciilor medicale oferite la nivelul comunei", a adăugat acesta, pe pagina sa de Facebook.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

De ce a trecut la PSD primarul din Smârdan. Culisele unei mutări politice

Peisajul preelectoral al Galațiului a fost dinamitat, în ultimele zile, de trecerea la PSD a singurului primar USR din judeţ, edilul comunei Smârdan, Silviu Zinica. S-au reaprins astfel în mass-media clișeele ce țin de fenomenul migraţiei politice şi al traseismului, care în România a devenit sport național. "Viața liberă" încearcă să aducă lămuriri, după o discuţie cu Silviu Zinica.

- De ce și cum aţi schimbat partidul?

- Principiul meu de căpătâi este respectul pentru cuvântul dat. În viață am jurat de două ori. Prima oară, față de soția mea, că voi fi alături de ea până când moartea ne va despărți. Și voi fi! A doua oară am jurat că voi servi interesele cetățenilor din comuna Smârdan. Şi asta am făcut. Am nevoie de o echipă cu care să gândesc o strategie și cu care să iau niște decizii. Într-un fel sau altul, comuna Smârdan tot ajungea unde am promis. Dar ajungea de zece ori mai greu.

- Fratele dumneavoastră continuă să activeze în USR. Această plecare este o formă de abandon al unui membru al familiei?

- Acolo este o echipă în care Daniel Zinica își face treaba bine. Eu am avut capacitatea să mă detașez de elementele familiale, mi-am asumat. Am pus totul în balanță și am ales între familie și interesele a 5.000 de locuitori ai comunei Smârdan.

- Plecarea din USR nu e susceptibilă de traseism politic?

- Nu, pentru că traseismul vizează avantaje politice. USR mi-a oferit președinția filialei Galați. Am refuzat funcţia, pentru că USR nu a mai putut ține pasul cu prioritățile comunei Smârdan. Faptul că o localitate care acum trei ani avea apă două ore pe zi este acum comuna cu debitul cel mai mare din județ vorbește de la sine. La PSD, oamenii nu au condiționat sprijinul de apartenența mea politică, în vreme ce premierul Câțu a făcut din Smârdan singura comună din județul Galați cu rectificare zero. Nu-mi pot asuma responsabilitatea de a târî 5.000 de oameni într-un conflict politic. E o chestiune de responsabilitate pentru orice om care își înțelege mandatul de a dezvolta o comună. Nu a mai existat susținerea USR. Nu pentru că nu s-a vrut, dar nu s-a putut.

- Ce vă face să credeți că lucrurile se vor schimba în mai bine?

- Tot ce s-a întâmplat până acum. Am avut o colaborare foarte bună cu Primăria municipiului Galați și cu domnul Pucheanu. Am avut o colaborare foarte bună cu președintele Consiliului Județean, domnul Fotea. Am avut o colaborare foarte bună cu instituții în care administrația era din partea PSD. Oamenii au înțeles că vreau să realizez ceva pentru comună. Am nevoie de o echipă puternică, politic, administrativ, la nivel local, județean, național. În mod clar, echipa cea mai puternică și cu rezultate vizibile este echipa PSD, care a adus Galațiul printre primele trei județe din țară în materie de accesare a fondurilor europene. Vreau să fac din comuna Smârdan unul dintre beneficiarii principali ai acestei dezvoltări. Nimeni nu poate face ceva de unul singur, oricât ar fi de competent.

- Dacă opțiunea dumneavoastră politică s-a schimbat, ce garanții sunt că nu vă veți schimba şi în alte privințe?

- Am câștigat bătălia împotriva unui primar PSD, care, după trei mandate, cu aceeași echipă la nivel de municipiu și județ, nu a performat. În prezent, comuna Smârdan are 27 de proiecte în derulare. Nu m-am schimbat, dimpotrivă. Tot ce am construit ca dialog, implementare, seriozitate, putere de muncă nu se va schimba cât timp eu voi fi aici. Obiectivele mele rămân aceleași. Ce se va schimba de acum înainte? Comuna Smârdan nu va mai avea un primar care să fie singur-singurel. USR a vrut, dar nu a putut. Interesele comunei cereau mai mult și mi-am făcut datoria, conform jurământului depus.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.