Jump to content

Romgaz sistează livrările de gaz către Electrocentrale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Romgaz sistează livrările de gaz către Electrocentrale

Gălăţenii în pericol de a rămâne fără apă caldă şi căldură! Acest lucru ar putea să se întâmple începând cu 9 noiembrie, dacă Romgaz îşi va pune în practică notificarea transmisă către Electrocentrale şi anume că de atunci nu va mai furniza gaze naturale. ”Din păcate se poate întâmpla lucrul pe care eu l-am avertizat, şi anume că Romgaz ne va întrerupe furnizarea gazelor naturale dacă nu vom achita datoria de 13 milioane de lei şi nu vom achita şi în avans contravaloarea gazelor naturale consumate în cursul unei luni. Cei de la Romgaz ne-au anunţat că au reziliat contractul încheiat cu Electrocentrale şi că ne vor mai furniza gaze naturale doar până pe 9 noiembrie”, ne-a declarat directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

Directorul Electrocentrale a spus că sentinţa dată de instanţă, prin care Apaterm solicita obligarea Electrocentrale la furnizarea agentului termic, lucru care se întâmpla potrivit afirmaţiei sale, nu putea rezolva problema condiţiilor impuse de Romgaz pentru furnizarea gazelor naturale, şi anume plata unor sume de bani. ”Am convocat pentru luni Consiliul de Administraţie al societăţii pentru a vedea ce vom putea face pentru că situaţia este foarte gravă. Dacă Romgaz sistează total furnizarea gazelor naturale, aşa cum a anunţat, acest lucru pune în pericol întreaga funcţionare a societăţii noastre, în afara faptului că locuitorii nu vor mai primi apă caldă şi căldură. O să anunţăm şi autorităţile locale, şi aici mă refer la Primăria Galaţi, pentru a încerca să găsească şi ele o soluţie de rezolvare a situaţiei grave”, a mai declarat directorul Urbanschi.

Electrocentrale mai are de achitat 2,5 milioane de lei şi către Petrom, reprezentând cotravaloarea păcurii consumate. Viceprimarul Galaţiului, socialdemocratul Nicuşor Ciumacenco, cel care anunţa în cadrul ultimei conferinţe de presă faptul că problema căldurii şi apei calde a fost rezolvată, nu a putut fi contactat telefonic aseara pentru un punct de vedere legat de situaţia creată, şi aici ne referim la modul în care vor fi identificate fondurile care trebuie achitate către Romgaz. Lucru care nu a putut fi făcut până acum în ciuda numeroaselor şedinţe care au avut loc şi care s-au transformat într o arenă de luptă între Electrocentrale, contrală de PDL, şi Apaterm, controlată de PSD şi PNL.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

O delegaţie Romgaz vine marți la CET Galaţi

O delegaţie a Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz S.A. soseşte marți la Galaţi pentru a discuta cu reprezentanţii Electrocentrale Galaţi, producătorul local de agent termic primar, a declarat, luni, pentru „Viaţa liberă”, Mircea Hodârnău, de la Serviciul de Relaţii Publice şi Comunicare al furnizorului de gaz din Mediaş. Acesta nu a specificat tema discuţiilor programate marți, dar a precizat că va comunica concluziile întâlnirii în cursul zilei de miercuri.

Discuţia faţă în faţă dintre reprezentanţii Romgaz şi cei ai Electrocentrale are loc la mai puţin de 48 de ore de la anunţul şoc făcut de directorul termocentralei gălăţene. Eduard Urbanschi a declarat, duminică seară, că reprezentanţii la Romgaz l-au notificat vineri că au reziliat contractul şi că nu-i vor mai furniza gaz metan după data de 9 noiembrie, dacă nu acoperă restanţa de 10 milioane de lei şi nu plăteşte în avans gazul pentru o lună, adică încă 20 de milioane de lei.

Mircea Hodârnău, de la Romgaz, s-a abţinut, luni, de la comentarii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mai avem căldură şi astăzi!

„Nu se mai pune problema ca Romgaz să închidă gazele miercuri, deci putem spune că acest pericol a trecut”, a anunţat, marţi, vestea cea bună, prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea. Acesta a participat la întâlnirea desfăşurată ieri între conducerea Electrocentrale şi Romgaz, însă şefii celor două unităţi au preferat ieri să păstreze tăcerea, anunţând însă că astăzi vor remite redacţiei comunicate de presă.

„Am negociat prelungirea contractului cu Romgaz, contract care prevede plata eşalonată a datoriilor pe care le are CET, pe toată perioada iernii. În condiţiile în care CET îşi va respecta plăţile, Romgaz va furniza combustibil, însă dacă acest contract nu va fi respectat, există posibilitatea reducerii treptate a debitului de gaze naturale. Totuşi, reprezentanţii Romgaz au fost deschişi discuţiilor, chiar au renunţat la cererea de plată în avans”, a mai precizat Paul Florea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

CET poate rămâne fără gaze pentru căldură din 18 noiembrie!

* Romgaz spune că, în lipsa unor garanţii de plată de la datornicul Electrocentrale, va reduce livrările de gaze din 14 noiembrie, iar din 18 noiembrie le-ar putea sista în orice moment! *

Criza căldurii nu s-a încheiat, aşa cum a lăsat să se înţeleagă prefectul Paul Florea marţi, la finalul întâlnirii dintre delegaţia Romgaz şi conducerea Electrocentrale Galaţi, căreia furnizorul de gaz i-a cerut să-şi achite datoria şi să prezinte garanţii financiare pentru a primi gaz în continuare. „Nu se mai pune problema ca Romgaz să închidă gazele miercuri (9 noiembrie 2011, n.r.), deci putem spune că acest pericol a trecut”, declara prefectul, marţi, cu optimism. Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu spunea că Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a acceptat ca termocentrala gălăţeană să-i returneze suma restantă în rate, pe toată durata sezonului rece.

Ieri, însă, Romgaz a făcut un anunţ mai mult decât îngrijorător. Comunicatul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale nu numai că demontează afirmaţiile prefectului, dar avertizează că riscul ca gălăţenii să rămână fără căldură este mai mare ca niciodată. „Urmare a discuţiilor avute în data de 8 noiembrie 2011 cu reprezentanţii Electrocentrale Galaţi şi a faptului că societatea nu a constituit nicio garanţie de plată, aşa cum s-a angajat în repetate rânduri, conducerea SNGN Romgaz a decis ca în perioada 14-17 noiembrie 2011 să reducă cu 15 la sută livrările de gaze naturale, iar începând cu data de 18 noiembrie 2011 să aplice clauza contractuală «Vânzătorul este îndreptăţit să rezilieze unilateral Contractul, prin simpla notificare»”, se arată într-un comunicat remis redacţiei noastre şi semnat de directorul general adjunct de la Romgaz, Lucian Stancu.

Caloriferele se vor răci treptat

După ce marţi a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, directorul general de la Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, a confirmat, ieri, anunţul alarmant făcut de Romgaz. „Reducerea cu 15 la sută a debitului de gaz către Electrocentrale săptămâna viitoare înseamnă că o să scadă temperatura apei fierbinţi pe care noi o furnizăm pentru încălzirea populaţiei”, a afirmat Urbanschi.

L-am întrebat pe şeful de la CET în ce constau garanţiile de plată cerute de Romgaz. „Garanţiile sunt mari, ele se ridică la 18-20 de milioane de lei. Conform contractului pe care l-am încheiat cu Romgaz, aceste garanţii sunt egale cu 80 la sută din valoarea celei mai mari facturi eliberate de furnizorul de gaz, în vârf de iarnă”, a explicat Urbanschi. La această sumă se adaugă şi restanţa de 10 milioane de lei pe care CET o are faţă de Societatea Naţională de Gaze Naturale.

Soluţia, aşteptată de la autorităţi

Şeful de la Electrocentrale a spus din nou că nu are bani să plătească sumele anunţate, precizând că doar autorităţile mai pot salva oraşul de la frig. „De-acum încolo, cred că ar fi bine să lăsăm autorităţile – Primărie, Prefectură – să hotărască ce e de făcut”, a încheiat Eduard Urbanschi.

Electrocentrale are de recuperat apoape 100 de milioane de dolari de la distribuitorul apă caldă şi căldură, Apaterm, aflat în reorganizare judiciară după ce şi-a recunoscut insolvenţa, în luna iunie. Apaterm, controlată de municipalitate, a propus în planul de reorganizare depus la instanţă ştergerea uriaşei datorii şi a altora, însă judecătorii nu s-au pronunţat încă. Electrocentrale se opune, în mod evident, unei asemenea măsuri, care – apreciază managementul – ar împinge-o la dizolvare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Electocentrale Galaţi a bătut palma cu Romgaz

Reprezentanţii conducerilor Electrocentrale Galaţi şi ai Romgaz Mediaş au încheiat ieri un contract comercial care are ca termen de valabilitate sfârşitul lunii martie.

Potrivit informaţiilor furnizate de către directorul general al Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, contractul de furnizare a gazelor naturale de către Romgaz Mediaş prevede plata la zi a facturii curente facturate către Electrocentrale şi nu mai este vorba de achitarea în avans a contravalorii cantităţii de gaze naturale furnizate. „De asemenea, s-a făcut şi o eşalonare a datoriei înregistrate către Romgaz, debit din care am mai achitat suma de 2,5 milioane de lei.

În ceea ce priveşte facturarea agentului termic primar pe care îl furnizăm către Apaterm de la mijlocul lunii noiembrie, s-a stabilit că acest lucru se va face pe numele firmei care se ocupă cu reorganizarea societăţii”, ne-a mai declarat directorul Eduard Urbanschi. Acesta nu crede că vor apărea probleme în furnizarea căldurii şi a apei calde către locuitorii Galaţiului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.