Jump to content

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală de un milion de lei


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală de un milion de lei

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Galati au dispus, la data de 01.11.2011, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului OBREJA MARCEL ION sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. Probatoriul administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale a relevat faptul ca inculpatul, in calitate de administrator al unei societati comerciale, in perioada februarie 2008 - martie 2009, in mod repetat, a inregistrat in evidenta contabila a unei societati comerciale, operatiuni nereale, prejudiciind, astfel, bugetul consolidat al statului cu suma de 1.006.950 lei. Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Galati.

euroavocatura.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Fost comisar la Gardă, acuzat de spălare de bani

Aurel Ghinea, fost comisar la Garda Financiară Galaţi între iulie 1998 - decembrie 2003, a fost trimis în judecată alături de cinci administratori de firme din Ghidigeni după ce i-a ajutat, prin intermediul firmei sale de contabilitate, să înregistreze operaţiuni financiare nereale prin deducerea ilegală de TVA şi diminuarea bazei de impozitare.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a finalizat zilele trecute dosarul lui Aurel Ghinea, care va răspunde pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Ghinea a fost asociat şi administrator la SC Diasim 2007 SRL, ce avea ca obiect de activitate contabilitatea, revizia contabilă şi consultanţa în domeniul fiscal. Procurorii au descoperit că administratorii firmelor SC Diomadi SRL Tălpigi, SC Tedoral SRL Tălpigi, SC Lucale SRL Gefu, SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL au obţinut importante sume de bani prin fraudarea bugetului de stat. „Inculpatul dădea dispoziţie la angajatele de la firma sa să înregistreze în evidenţele contabile operaţiuni comerciale nereale”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu. Afacerea pusă pe picioare de fostul comisar nu s-a limitat doar la atât. Aurel Ghinea i-a ajutat pe administratorii de firme amintite să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune fiscală.

Afaceri ilegale cu animale

Schema era relativ simplă. Administratorii cumpărau animale vii, în special bovine, de la persoane fizice, la preţuri mai mici, fără să plătească TVA, pe care le vindeau apoi către societăţi din Botoşani, la tarife mai mari, la care achitau TVA-ul aferent. Deşi cunoştea modul de operare al patronilor, fostul comisar de la Garda Financiară făcea intrările în contabilitate la preţuri aproape egale cu cele de vânzare. Aurel Ghinea i-a „scutit” astfel pe cei cinci administratori de firme de plata a aproape 3,5 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. În urma verificărilor efectuate de procurori a ieşit la iveală şi faptul că societăţile plăteau la achiziţie doar cu numerar, în timp ce la vânzare, în proporţie covârşitoare, banii le-au intrat direct în conturile bancare. Deşi erau numeroşi furnizori cărora nu li se achitaseră facturile, aceştia, în mod surprinzător, nu au reclamat faptul că au rămas cu marfa neplătită. Anchetatorii au descoperit şi că facturile fiscale întocmite de firma fostului comisar de la Garda Financiară nu aveau toate elementele cerute de lege pentru a se stabili realitatea operaţiunii.

Alături de Aurel Ghinea au mai fost trimişi în judecată Sterică Danu, Izabela Anişoara Danu, Costel Medeleanu, Adrian Leca şi Marcel Obreja, administratorii firmelor implicate în fraudarea statului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Şase ani de închisoare, “preţul” unei megaevaziuni fiscale

Tribunalul Galaţi l-a trimis după gratii pe un om de afaceri după ce procurorii au descoperit că acesta fentase statul cu peste un milion de lei. Marcel Ion Obreja a fost arestat preventiv după ce procurorii au descoperit că a înregistrat operaţiuni nereale, în perioada februarie 2008-martie 2009, în mod repetat, în evidenţa contabilă a uneia dintre firmele sale.

Omul de afaceri a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind judecat şi într-un alt dosar pentru acelaşi gen de faptă.

Unul dintre partenerii săi de fărădelegi, Costel Medeleanu, a repetat scenariul aproape la indigo, înregistrând în evidenţa contabilă, în perioada martie–decembrie 2008, operaţiuni comerciale care nu aveau nicio legătură cu realitatea. El şi-a însuşit astfel 189.630 de lei, însă judecătorii au decis să ia o măsură mai blândă împotriva lui, obligându-l să nu părăsească municipiul Galaţi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au trimis în judecată aproape 300 de administratori de firme gălăţene în ultimul an şi jumătate, iar în lucru sunt peste 1.500 de dosare de evaziune fiscală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Condamnat pentru o ţeapă de peste un milion de lei

Curtea de Apel Galaţi l-a trimis după gratii pe un om de afaceri după ce procurorii au descoperit că acesta fentase statul cu peste un milion de lei, după ce şi Tribunalul Galaţi hotărâse acelaşi lucru. Marcel Ion Obreja a fost arestat preventiv după ce procurorii au descoperit că a înregistrat operaţiuni nereale, în perioada februarie 2008 - martie 2009, în evidenţa contabilă a uneia dintre firmele sale. Omul de afaceri a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind judecat şi într-un alt dosar pentru acelaşi gen de faptă. Unul dintre complicii săi, Costel Medeleanu, a repetat scenariul, înregistrând în evidenţa contabilă, în perioada martie – decembrie 2008, operaţiuni comerciale care nu aveau nicio legătură cu realitatea. El şi-a însuşit astfel 189.630 de lei, însă judecătorii au decis să ia o măsură mai blândă împotriva lui, obligându-l să nu părăsească municipiul Galaţi. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au trimis în judecată peste 300 de administratori de firme gălăţene în ultimul an şi jumătate, iar în lucru sunt peste 2.000 de dosare de evaziune fiscală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Fost comisar de la Garda Financiară, condamnat pentru spălare de bani şi evaziune fiscală

Tribunalul Galaţi l-a condamnat ieri pe Aurel Ghinea, fost comisar la Garda Financiară Galaţi între iulie 1998-decembrie 2003, la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.

Cinci administratori de firme din Ghidigeni au primit şi ei diverse pedepse cu închisoarea, după ce Aurel Ghinea i-a ajutat, prin intermediul firmei sale de contabilitate, să înregistreze operaţiuni financiare nereale prin deducerea ilegală de TVA şi diminuarea bazei de impozitare.

Procurorii au descoperit că administratorii firmelor SC Diomadi SRL Tălpigi, SC Tedoral SRL Tălpigi, SC Lucale SRL Gefu, SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL au obţinut importante sume de bani prin fraudarea bugetului de stat. „Inculpatul dădea dispoziţie la angajatele de la firma sa să înregistreze în evidenţele contabile operaţiuni comerciale nereale”, susţinea procurorul de caz în rechizitoriu. Aurel Ghinea i-a ajutat pe administratorii de firme amintite să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune fiscală. Fostul comisar de la Garda Financiară i-a „scutit” astfel pe cei cinci administratori de firme de plata a aproape 3,5 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Sechestru pe bunuri

Doi administratori de firmă implicaţi în „afacere” cu Aurel Ghinea, cumpărau animale vii, în special bovine, de la persoane fizice, la preţuri mai mici, fără să plătească TVA, pe care le vindeau apoi către societăţi din Botoşani, la tarife mai mari, la care achitau TVA-ul aferent. Întreaga afacere a ieşit la iveală, iar Sterică Danu şi Izabela Anişoara Danu, administratori la SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL, au fost condamnaţi fiecare într-un alt dosar  la câte trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Judecătorii i-au obligat să plătească statului peste 50.000 de lei ca impozit pe profit, precum şi 400.000 de lei drept TVA. Danu Sterică, Izabela Anişoara Danu, Adrian Leca, Marcel Ion Obreja şi Costel Didi Medeleanu au fost condamnaţi acum la câte patru ani şi şase luni de închisoare. În urma verificărilor efectuate de procurori a ieşit la iveală şi faptul că societăţile plăteau la achiziţie doar cu numerar, în timp ce la vânzare, în proporţie covârşitoare, banii le intrau direct în conturile bancare. Deşi erau numeroşi furnizori cărora nu li se achitaseră facturile, aceştia, în mod surprinzător, nu au reclamat faptul că au rămas cu marfa neplătită. Judecătorii i-au obligat pe fostul comisar Aurel Ghinea şi cei cinci administratori de firme să plătească 3,5 milioane de lei către ANAF, reprezentând impozit pe profit, taxă pe valoare adăugată şi majorări, plus accesorii aferente - dobânzi şi penalităţi de întârziere. Totodată, a fost menţinut şi sechestrul asigurator pe bunurile celor şase persoane condamnate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Fost comisar de la Garda Financiară, achitat pentru spălare de bani, dar condamnat pentru evaziune fiscală

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat joi pe Aurel Ghinea, fost comisar la Garda Financiară Galaţi între iulie 1998-decembrie 2003, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, însă la achitat de acuzaţia de complicitate la infracţiunea de spălare a banilor.

Fostul comisar scapă astfel de închisoare, după ce Tribunalul Galaţi hotărâse iniţial ca Aurel Ghinea să stea şase ani şi şase luni după gratii pentru complicitate la spălare de bani şi evaziune fiscală.

Cinci administratori de firme din Ghidigeni fuseseră şi ei condamnaţi în primă instanţă la diverse pedepse cu închisoarea, după ce Aurel Ghinea i-a ajutat, prin intermediul firmei sale de contabilitate, să înregistreze operaţiuni financiare nereale prin deducerea ilegală de TVA şi diminuarea bazei de impozitare. Procurorii au descoperit că administratorii firmelor SC Diomadi SRL Tălpigi, SC Tedoral SRL Tălpigi, SC Lucale SRL Gefu, SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL au obţinut importante sume de bani prin fraudarea bugetului de stat. „Inculpatul dădea dispoziţie la angajatele de la firma sa să înregistreze în evidenţele contabile operaţiuni comerciale nereale”, susţinea procurorul de caz în rechizitoriu.

Aurel Ghinea i-a ajutat pe administratorii de firme amintite să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune fiscală. Fostul comisar de la Garda Financiară i-a „scutit” astfel pe cei cinci administratori de firme de plata a peste 2,5 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Doi administratori de firmă implicaţi în „afacere” cu Aurel Ghinea, cumpărau animale vii, în special bovine, de la persoane fizice, la preţuri mai mici, fără să plătească TVA, pe care le vindeau apoi către societăţi din Botoşani, la tarife mai mari, la care achitau TVA-ul aferent.

Sechestru pe bunurile mobile şi imobile

Danu Sterică, Izabela Anişoara Danu, Adrian Leca, Marcel Ion Obreja şi Costel Didi Medeleanu au fost condamnaţi într-o primă fază la câte patru ani şi şase luni de închisoare, dar judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis acum să îi achite pe toţi în ceea ce priveşte acuzaţia de spălare a banilor şi să respingă acţiunea civilă îndreptată împotriva lor, ce viza  recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat. În urma verificărilor efectuate de procurori a ieşit la iveală şi faptul că societăţile plăteau la achiziţie doar cu numerar, în timp ce la vânzare, în proporţie covârşitoare, banii le intrau direct în conturile bancare. Deşi erau numeroşi furnizori cărora nu li se achitaseră facturile, aceştia, în mod surprinzător, nu au reclamat faptul că au rămas cu marfa neplătită. Singurul care în final va plăti toate oalele sparte va fi fostul comisar Aurel Ghinea, obligat să returneze peste 2,5 milioane de lei către ANAF, reprezentând impozit pe profit, taxă pe valoare adăugată şi majorări, plus accesorii aferente - dobânzi şi penalităţi de întârziere. Pentru a recupera cel puţin o parte din prejudiciu, judecătorii au pus sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale fostului comisar de la Garda Financiară.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.