Jump to content

Iuliu Maniu a făcut închisoare la Galaţi


Recommended Posts

Posted

Procesul lui Iuliu Maniu (I)

Doua avioane de tipul IAR 39, pilotate de Predea Gheorghe si Lusting Romulus, aterizau, la 14 iulie 1947, ora 6 dimineata, la Tamadau. In ziua respectiva pilotii ar fi trebuit sa transporte medicamente de la Constanta la Bucuresti. Un grup de sapte persoane s-a grabit sa se urce in cele doua avioane. A fost momentul in care au intervenit agentii Sigurantei, somandu-i cu focuri de arma pe pasageri sa coboare. Membrii grupului Mihalache-Gafencu au fost arestati si transportati la sediul Sigurantei, fiind acuzati de tentativa de "evaziune din tara". "Fugarii" au fost deconspirati de unul dintre cei doi piloti. In scurt timp, numarul celor arestati de agentii Sigurantei, in legatura cu tentativa de fuga de la Tamadau, s-a ridicat la 117 persoane.

Iuliu Maniu a fost arestat la sanatoriul dr. Jovin din Bucuresti unde se gasea internat, protestand, la 18 iulie 1947, fata de actiunea agentilor Sigurantei: "Sunt grav suferind. Din aceasta cauza am fost internat in sanatoriu, unde mi s-a facut domiciliu fortat fara nici o motivare si fara nici o forma legala. Am protestat in scris. Acum sunt ridicat de aici fara nici o forma de drept, cu forta. Cedez fortei, dar protestez cu toata hotararea. Nu stiu unde sunt dus. Cedez fortei".

Fara indoiala, Iuliu Maniu a fost considerat de comunisti un adversar incomod, care semnala prin toate canalele pe care le avea la dispozitie neregulile politicienilor impusi pe scena politica de la Bucuresti de tancurile sovietice. Astfel, au ramas memorabile protestele lui Iuliu Maniu la adresa premierului dr. Petru Groza, in 1946, prin care sesiza "abuzurile, ingerintele si samavolniciile autoritatilor publice" in cadrul campaniei electorale.

Momentul arestarii a fost speculat de catre Teohari Georgescu, ministrul de interne, care a propus Consiliului de Ministri, la 29 iulie 1947, dizolvarea P.N.T., ca de altfel si a tuturor "organizatiilor judetene, de plasa si comunale ale sus-mentionatului partid, organizatiile militare, de tineret, feminine si alte organizatii conduse de acest partid". In baza raportului lui Teohari Georgescu, Camera Deputatilor a adoptat o motiune de dizolvare a P.N.T., acesta fiind eliminat, cu 294 de voturi pentru si doar unul contra, din viata politica a unei Romanii in care comunistii faceau jocurile. Ramanea "nepedepsit" Iuliu Maniu, simbolul P.N.T. Comunistii aveau sa-i organizeze acestuia un proces, de ochii lumii, in care sentinta a fost data cu mult timp inainte.

http://www.zf.ro/articol_168318/procesu ... u__i_.html

Procesul lui Iuliu Maniu (II)

Iuliu Maniu a cerut la Tribunal amanarea sau suspendarea procesului in care a fost implicat, din cauza ca "nici eu si nici prietenii acuzati si nici avocatii nostri nu am avut timpul necesar pentru studierea dosarelor, nici pentru a controla daca sunt complete dosarele". Tribunalul i-a respins cererea, motivand ca i-au fost suficiente cinci zile pentru a studia dosarele, insa Maniu a mentionat intr-un memoriu ca dosarele i-au fost lasate pentru studiu doar 2-3 ore pe zi, iar altele nu i-au fost predate. In consecinta, a cerut "caz de nulitate", motivand: "Nu pot stapani materialul procesului".

Iuliu Maniu a adresat o plangere, la 4 noiembrie 1947, Primului-presedinte al Tribunalului, referindu-se la neregulile din timpul procesului: "acuzatii au fost audiati in absenta sa, martorii desi au fost citati nu s-au prezentat, nu le era permis contactul cu exteriorul si nu mi s-a pus la dispozitie dosarul documentelor. Cu mirare am vazut, cu ocazia rechizitoriilor, ca domnii procurori citeau dupa un intreg dosar de documente, pe care eu nu le-am vazut macar, necum sa-l fi putut studia". In pofida neregulilor semnalate de Maniu, procesul intentat de comunisti a continuat, liderul taranist fiind condamnat, la 11 noiembrie 1947, la zece ani de temnita grea.

Iuliu Maniu a declarat recurs fata de sentinta, mentionand ca sustine "cazurile de nulitate anuntate in decursul dezbaterilor (...) in contra aceleiasi sentinte". Departamentul de Stat al SUA a adresat o nota de protest guvernului Groza, cerand anularea sentintei pe motiv ca un fost adept nazist a fost numit judecator la proces, inculpatii nu au avut dreptul de a fi reprezentati de propriii avocati si, nu in ultimul rand, procurorul nu a reusit sa probeze acuzatiile de tradare ale inculpatilor. La 5 mai 1949, Curtea Militara de Casare si Justitie a respins, ca nemotivate si nefondate, recursurile inaintate de Iuliu Maniu si colaboratorii sai. Pentru Iuliu Maniu au urmat sase ani de temnita grea in penitenciarele de la Galati si Sighet, acesta trecand in lumea celor drepti la 5 februarie1953. In timpul noptii a fost transportat cu o caruta "spre groapa comuna si spre gloria eterna". Gratie interventiei lui Romulus Boila, ramasitele lui Iuliu Maniu au fost exhumate de la Sighet si reinhumate la Badacin (1971), desi exista voci care sustin ca nu s-a stiut cu precizie ce oseminte sa se aleaga din groapa comuna.

http://www.zf.ro/articol_170148/procesu ... __ii_.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.