Jump to content

Pictorul gălăţean Laurenţiu Popa – cetăţean de onoare în Italia


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un Rembrandt muritor de foame!

După Gatusso Bourceanu, Galaţiul oferă încă un supranume de rezonanţă mondială. "Rembrandt" Popa este un pictor împătimit, care a reprodus până în cele mai mici amănunte lucrările celebrului artist olandez omonim. Totuşi, Rembrandt de Galaţi de-abia îşi duce traiul de pe o zi pe alta. Laurenţiu Popa a terminat Şcoala de Arte, pictează de aproape 20 de ani şi spune că nu s-ar fi gândit să fie vreodată nevoit să îşi schimbe meseria din cauza lipsei de bani. Deşi stă în Tămăoani, bărbatul este strigat de toţi cunoscuţii "Rembrandt de Galaţi". "Tabloul se numeşte "Bărbatul cu pană" şi este una dintre cele mai reprezentative lucrări a lui Rembrandt", ne-a mărturisit artistul chiar în momentul în care am ajuns la el acasă. Stă împreună cu soţia, fiica sa de trei ani, dar şi cu părinţii lui, şi scoate bani din vânzarea tablourilor. Însă, de când a venit criza financiară, Rembrandt de Galaţi şi familia lui se descurcă doar cu alocaţia copilului de 90 de lei pe lună. "Înainte mai mergea! Vindeam un tablou chiar şi cu 10-12 milioane de lei, iar un portret între 5 şi 8 milioane. Acum nu că le dau mai ieftin, dar nu mai există cumpărători absolut deloc! Explicaţia este simplă: ca orice altă firmă, dau şi eu faliment", a mai spus Laurenţiu Popa. Bărbatul se laudă şi spune că este bun prieten cu celebrul caricaturist Popa Popas şi a pictat în sala "Rembrandt" de la muzeul Luvru din Paris. Totuşi, pictorul asemănat cu Rembrandt s-a convins de mult că arta nu este o sursă de venit. "Îi place foarte mult să picteze, dar era şi o meserie din care trăiam", spune Camelia Popa, soţia lui Rembrandt de Galaţi. Bărbatul speră doar ca recesiunea să treacă mai repede şi să ofere familiei o viaţă decentă, aşa cum era până de curând.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Laurenţiu Popa - unul dintre puţinii pictori din lume care adoptă tehnici Rembrandt

Vinde tot ce pictează, la preţuri destul de mici. A vândut chiar şi lucrări neterminate!

Laurenţiu Popa şi-a descoperit talentul abia pe la opt ani când a desenat la şcoală un portret al lui Mihai Eminescu, inspirat de poza marelui poet, din manualul de Limba română. "Până atunci, îi rugam pe colegi să-mi facă lucrările la desen, nu mă simţeam în stare", îşi aminteşte artistul. Treptat a căpătat încredere şi desenul avea să-i marcheze întreaga evoluţie artistică ulterioară. A urmat Şcoala de Artă în Galaţi, apoi, timp de trei ani, cursurile "Popa's Academy" (şcoala românească de caricatură), la Timşoara. Acolo şi-a descoperit talentul de pictor.

A pus umărul la restaurarea frescelor de la Mănăstirea Neamţ, iar apogeul l-a cunoscut în sala Rembrandt, de la Louvru, acolo unde a pictat câteva lucrări uimindu-i pe pictorii francezi.

Din acel moment, Laurenţiu a devenit oficial pictor care foloseşte tehnici Rembrandt, extrem de rar utilizate în lume pentru că nu sunt la îndemâna oricărui pictor. "Este vorba despre tehnica <<clar-obscur>>, folosită de marele pictor german. Am păstrat tradiţia şi folosesc pastă groasă, care-i destul de scumpă. Şi pânza specială costă destul de mult: o bucată cu latura de 1,5 metri, costă 150 de lei", ne-a spus Laurenţiu. Pictorul care foloseşte această tehnică trebuie mai întâi să aplice culoarea cu cuţitul pe pânză, iar apoi să traseze detaliile cu pensula. Aşa procedează şi Laurenţiu, care mai are o calitate: cunoaşte sute de combinaţii de culori şi tocmai de aceea nu le amestecă separat, pe paletă, ci direct pe pânză. Tablourile pictate în această tehnică i-au adus şi ceva bani, dar nu de la clienţi din România, ci din Italia, acolo unde şi-a stabilit reşedinţa în urmă cu vreo opt ani. Acolo şi-a înfiinţat şi o firmă, iar afacerea cu tablouri a început să fie tot mai profitabilă. A primit chiar şi 3.000 de euro pentru un tablou, cumpărătorul fiind, fireşt, un om cu dare de mână.

A primit cu bucurie vestea că va primi titlul de cetăţean de onoare al localităţii Porto Saint'Elpidio. "Am revenit la Galaţi pentru a pregăti câteva lucrări pe care le voi lua cu mine în perioada în care mă voi afla în Italia pentru a primi titlul de cetăţean de onoare", ne-a mai spus pictorul Laurenţiu Popa.

Tristeţea i se citeşte pe chip atunci când este rugat să vorbească despre calitatea actului cultural din oraşul său natal. "Galaţiul este un oraş cu puţină artă, şi cu tot mai puţini oameni de artă", a mai precizat Laurenţiu Popa.

Visul lui cel mai mare este acum să-şi facă o şcoală proprie de pictură, în care să-i înveţe pe tineri tehnicile Rembrandt.

Profil

Născut: 23 iulie 1974

Studii: Popa's Academy Timişoara

Familie: căsătorit, un copil

Ce-i place?

Îmi place frumosul, o dovadă este şi faptul că am ales să pictez. Îmi plac portretele, personajele, totul în materie de culoare. Cu fiecare tablou pictat învăţ ceva în plus, şi asta îmi place foarte mult. Niciodată nu m-am limitat la partea teoretică din pictură.

Ce nu-i place?

Nu-mi place trufia... Dacă aş fi dat şi eu mai mult din coadă, probabil că acum eram sus, chiar cu funcţii şi cu putere în lumea artei din Galaţi. Aşa, mi-am văzut de treabă şi bine am făcut. Lasă-i pe alţii să guste din supremaţie în artă!

Întrebări şi răspunsuri

- Cum ţi se pare pictura abstractă, care cucereşte tot mai mulţi adepţi?

- Aia nu este pictură, din punctul meu de vedere. Eu muncesc pentru un tablou, iar oamenii înţeleg ceea ce pictez. Am vândut, în Italia chiar şi tablouri neterminate, e-adevărat, la preţuri mici, dar oamenii vroiau musai să le aibă.

- Se spune despre artişti, în general şi despre pictori în special că sunt nişte oameni de neînţeles. Este şi cazul tău?

- Artiştii se refugiază de multe ori în carapacea lor, dar trebuie să ştiţi că şi ei sunt oameni. Soţia mea a înţeles cum decurg lucrurile în viaţa unui artist şi acum avem o relaţie cât se poate de normală.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Pictorul gălăţean Laurenţiu Popa – cetăţean de onoare în Italia

Aprecierea autorităţilor oraşului italian Porto Sant'Elpidio faţă de pictorul gălăţean Laurenţiu Popa s-a materializat zilele trecute prin conferirea titlului de cetăţean de onoare pentru „Rembrandt de Galaţi", aşa cum este el alintat de prietenii artişti. Italienii îl răsplătesc astfel pentru micuţa şcoală de pictură înfiinţată în oraş, acolo unde, copii sau adulţi, pot deprinde gratuit tainele picturii în tehnici Rembrandt. „Împreună cu alţi trei profesori de desen din oraş am învăţat sute de oameni să picteze, fără să le luăm niciun ban", spune modest Laurenţiu Popa. Titlul de cetăţean de onoare îi conferă acestuia şi dreptul de a obţine, oricând doreşte, cetăţenie italiană.

Pictorul gălăţean nu este încă interesat de acest lucru pentru că este pe cale să obţină un spaţiu la parterul Hotelului Intercontinental din Bucureşti, unde împreună cu Luiza Ciolac, de la Uniunea Naţională a Artiştilor din România, vrea să facă o mini-şcoală de pictură. „Avem avantajul că acolo, pereţii sunt din sticlă şi oricine de afară poate să urmărească ce facem noi. Mai sunt acolo şi alţi artişti", spune Laurenţiu Popa.

Pictorul din Galaţi are şi o mare nemulţumire: le-a promis celor din Porto Sant'Elpidio că va face o expoziţie de pictură în care să prezinte scurta istorie a producătorilor de pantofi din oraşul de pe coasta Adriaticii. N-a reuşit deoarece a avut foarte multe comenzi din ţară. „Promit că mă voi revanşa faţă de acei oameni minunaţi. Sper ca în primăvară să deschid acea expoziţie, la care cu siguranţă vor veni mulţi locuitori", spune Laurenţiu Popa.

Tânărul pictor gălăţean a pus umărul la restaurarea picturilor religioase din Mănăstirea Neamţ, iar apogeul l-a cunoscut în sala Rembrandt, de la Louvru, acolo unde a pictat câteva lucrări şi i-a uimit pe artiştii francezi. Din acel moment, Laurenţiu a devenit oficial pictor care foloseşte tehnici Rembrandt, extrem de rar întâlnite în lume pentru că sunt destul de dificile.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 6 years later...

Pictorul maestru în arta clar-obscurului, urmaşul tehnicii lui Rembrandt. „A pornit ca o necesitate a marilor lipsuri pe care le aveam când eram copil“

Laurenţiu Popa este un pictor gălăţean supranumit Rembrandt, după maestrul clar-obscurului, tocmai pentru măiestria cu care stăpâneşte această tehnică. Laurenţiu a dus tehnica clar-obscurului la un alt nivel şi a creat o tehnică proprie, care se numeşte strat în strat, şi care i-a adus renumele la nivel naţional, dar mai ales internaţional.

Laurenţiu Popa (43 de ani) pictează din adolescenţă, fiind îndrăgostit de stilul pictorului flamand Rembrandt, după ce a primit un album de pictură conţinând lucrările celebrului artist. Laurenţiu Popa ne mărturiseşte că nu a început să picteze din pasiune: „A pornit ca o necesitate a marilor lipsuri pe care le aveam când eram copil. La şcoală eram un copil problemă. Cu greu reuşeam să trec clasa. Profesorii îmi spuneau mereu că nu sunt bun de nimic. Lucrurile s-au schimbat când profesorul de română a văzut un desen pe care îl făcusem şi care îl reprezenta pe Eminescu. Mi-a spus că am talent. Până atunci, îmi făceau alţi copii desenele“.

A fost momentul care i-a schimbat viaţa pentru că l-a motivat să îşi urmeze talentul pentru pictură. Nici măcar mama lui nu a crezut că are har, dar când copilul i-a  desenat ceva banal pe un colţ de hârtie, a înţeles că trebuie să facă ceva pentru ca micuţul artist să îşi perfecţioneze talentul. L-a înscris la Şcoala de Arte din Galaţi, iar Laurenţiu l-a cunoscut pentru prima dată pe Rembrandt după ce mama sa i-a cumpărat un album de pictură cu lucrări marelui artist. A început să picteze în culorile celebrului pictor, tehnica clar-obscurului, cum este cunoscută astăzi. Unul dintre portretele sale, intitulat „Bărbat cu pană“, este folosit şi astăzi ca subiect de examen la Şcoala de Arte din Galaţi pentru copiii care urmează cursurile instituţiei de învăţământ.

Restaurator la mânăstire

A făcut şi o restaurare a picturilor de la mănăstirea Neamţ timp de un an, dar a luat decizia de a pleca din ţară după ce a pictat opt luni la un tablou, iar un specialist în artă a spus despre lucrarea sa că nu ar fi originală, ci o copie realizată din bucăţi de hârtie lipite şi repictate. „În spatele lucrurilor neadevărate spuse de el despre mine stătea altceva. M-a chemat la el  la birou şi mi-a spus că trebuie să plec din Galaţi pentru că el are un nume aici, are familie şi facturi de plătit. Atunci eram un copil prostuţ şi am făcut ce mi-a spus el“, ne mărturiseşte Laurenţiu prin ce a trecut în acele momente.

A plecat atunci la academia deschisă la Timişoara de Ştefan Popa-Popas, un mare artist care i-a fost ca un tată şi care l-a învăţat cum să îşi vândă lucrările. „Poţi să fii genial în pictură. Dacă nu ai şi o strategie de marketing, nu faci nimic. Când realizezi o lucrare, trebuie să ţinteşti către doi, trei clienţi potenţiali. Dacă nu faci asta, ai puţine şanse de reuşită. E ca şi cum iei o armă şi începi să tragi la întâmplare“, punctează artistul.

A trecut de la reproduceri la lucrări originale

Mulţi au spus iniţial că ar realiza doar reproduceri după lucrările lui Rembrandt, însă acum acest lucru nu mai este valabil. În prima parte a carierei sale, Laurenţiu a realizat reproduceri după Rembrandt, dar în prezent foloseşte tehnica celebrului pictor, însă lucrările sale sunt cât se poate de originale, lucru pe care îl poate observa şi un necunoscător. Mai mult, în ultimii ani artistul a dezvoltat o tehnică proprie, numită strat în strat, care l-a şi făcut, de altfel, cunoscut la nivel naţional şi internaţional. „Dacă un tânăr se iniţiază în arte, el va trebui să aibă un mentor. Nu mai poţi găsi un maestru, cum se întâmpla odinioară, şi atunci e nevoie ca învăţăcelul să fie autodidact, să studieze. Eu am mers la Luvru, în Franţa, pentru a studia şi picta după lucrările originale de Rembrandt. 28 de ani l-am studiat numai pe Rembrandt“, spune Laurenţiu.

El crede că mentalităţile în România sunt învechite pe zona de artă şi tocmai de aceea nu există în momentul de faţă o piaţă de evaluare a operelor de artă. A plecat mai întâi în Grecia, pentru a se întâlni cu un peisagist foarte talentat, Malamus, apoi în Franţa şi finalmente în Italia, unde a stat 15 ani. Încă de la început, italienii l-au tratat ca pe un geniu, deşi iniţial nu au crezut că cineva poate picta atât de frumos. „Am expus câteva lucrări într-o piaţă alături de alţi artişti, iar organizatorii evenimentului mi-au spus că vor să mă vadă pictând pe viu, pentru că existau dubii că eu aş fi putut picta aşa. Am acceptat şi toţi au rămas extrem de uimiţi de lucrarea pe care am realizat-o atunci, era «Răstignirea Sfântului Andrei»“, îşi aminteşte artistul. Atunci presa din peninsulă i-a dat numele „Rembrandt de România“, fiindu-i acordată la scurt timp şi cetăţenia italiană.

Dedicat formării noilor pictori ai României

În ciuda succesului de care se bucura, s-a întors în România, considerând că dacă italienii îl văd la adevărata valoare, aşa o vor face în timp şi românii. Locuieşte în prezent în satul Tămăoani, comuna Frumuşiţa, din judeţul Galaţi, unde are propriul atelier de pictură, dar şi-a deschis un atelier de curând şi la Galaţi. A fost o perioadă în care doar a supravieţuit din artă, după cum singur recunoaşte, dar nu regretă niciun moment alegerea pe care a făcut-o. A reuşit acum să se facă cunoscut şi în România, dedicându-se în egală măsură şi formării copiilor talentaţi la pictură.

Laurenţiu crede că mulţi copii cu har rămân în anonimat pentru că profesorii îi marginalizează, iar în cel mai bun caz nu ştiu să îi motiveze. Pictorul a avut până recent un cerc de pictură la şcoala nr. 17 din Galaţi, iar la fiecare două săptămâni organiza licitaţii cu lucrările elevilor săi, banii fiind folosiţi pentru a ajuta persoanele în nevoie. Toţi banii pe care îi câştiga la şcoală, îi folosea ca să le cumpere copiilor materialele de care aveau nevoie la ora de pictură. A organizat şi mai multe acţiuni de promovare a artei în Galaţi, pentru ca artiştii să se facă mai cunoscuţi publicului larg. El a deschis şi la Galaţi un cerc de pictură, intitulat sugestiv cercul Rembrandt, unde învaţă 55 de elevi să picteze.

Oamenii care trec pe stradă îl vor putea vedea la lucru pe artist şi elevii săi, pentru că aceştia vor picta într-un spaţiu de la parterul unui unui imobil, iar oricine doreşte, va putea intra şi îi va putea urmări. Laurenţiu Popa a pictat până acum peste 500 de tablouri, care se regăsesc în special în colecţii private din ţară şi din străinătate.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.