Jump to content

Caloriferele gălăţenilor se răcesc iar


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Caloriferele se răcesc iar

Deşi nu au trecut decât 10-11 zile de când instanţa a obligat Electrocentrale să pornească sistemul de încălzire al oraşului, deja caloriferele gălăţenilor sunt din nou în mare suferinţă. Zeci de blocuri din cartierele cu cei mai multe apartamente racordate la sistemul de încălzire centralizată – Micro 19, Micro 20 şi din Port – nu mai primesc căldură în timpul zilei, ci doar noaptea. Explicaţia este pe cât de simplă, pe atât de cinică: debitul agentului termic furnizat de Electrocentrale este redus, pentru că şi combustibilul folosit pentru căldură este redus.

Căldură doar noaptea în Micro 19 şi 20

„În trei puncte termice din Micro 19 şi în patru puncte termice din Micro 20, ca, de asemenea, într-un alt punct termic din Port nu mai putem asigura, concomitent, şi căldura şi apa caldă. Aşa că s-a luat decizia să oprim ziua căldura, ca să putem asigura măcar apa caldă. Să nu creadă gălăţenii din Micro 19-20 că restul oraşului stă cu geamurile deschide, dar trebuie să ştie că avem cele mai multe probleme în aceste zone, pentru că aici sunt şi cei mai mulţi consumatori şi nu se poate asigura agentul termic la parametrii necesari… Motivul pentru care nu putem asigura este că debitul agentului termic livrat de Electrocentrale este redus, probabil este undeva la 2.500-2.700 de mc/oră, nu ştim exact pentru că CET nu ne mai informează la ce parametrii trimite agentul termic. Noi am cerut o creştere a debitului de măcar 3.900 mc/oră, însă nu am primit nici un răspuns. Ca să nu mai vorbim că, potrivit contractului, în condiţii de iarnă, trebuie livrat un debit de 5.500mc/oră. Eu nu înţeleg; dacă acum nu pot asigura debitul cerut, ce se va întâmpla după data de 14, când Romgaz a ameninţat că reduce gazele?”, ne-a spus directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas.

… Şi acesta nu este decât începutul, avertizează CET

„Ştiu de această situaţie şi ce e mai rău încă nu a venit! Dacă nu găsim soluţii să achităm către Romgaz ce ne-a cerut – cu plata în avans şi achitarea datoriilor – se vor reduce gazele, situaţie care va conduce la răcirea caloriferelor… În prezent livrăm agent termic cu un debit redus, undeva sub 3000 de mc/oră, pentru că Romgaz nu a mai mărit parametrii de combustibil, deşi noi am cerut acest lucru. În prezent suntem la minim cu parametrii tehnici! Atât putem livra! Producerea de agent termic nu implică numai gaze, ci şi energie electrică, apă, alte cheltuieli pe care până acum am putut să le achităm, dar acum nu mai putem. Nu avem de unde să mai achităm aceste cheltuieli, oamenii trebuie să înţeleagă, nu suntem rău intenţionaţi!”, a replicat directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi. Acesta a adăugat că luni va avea loc şi o şedinţă, de urgenţă, a CA-ului societăţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii tremură, autorităţile ridică din umeri

* În timp ce oamenii văd cum li se răcesc apartamentele, responsabilii îşi aruncă unul altuia vina *

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni se plâng de frigul din apartamente şi nu ştiu care este motivul. Sesizările curg din diferite zone: Micro 19, Micro 20, Port… Oamenii spune că până la jumătatea săptămânii trecute au avut căldură, însă susţin că de joi caloriferele s-au răcit, pentru ca în weekend să primească până şi apa caldă cu program!

În acest timp, Apaterm se disculpă şi spune că nu este vina sa, ci a Electrocentrale, care furnizează agent termic la parametrii adecvaţi timpului de toamnă, însă, între timp, în oraş a şi dat prima ninsoare! Din acest motiv, a explicat, directorul de producţie Mircea Ispas, la unele puncte termice din oraş s-a luat decizia închiderii căldurii, pe timpul zilei, pentru asigurarea apei calde: „Astăzi nu este căldură în Micro 19, 20, 21 şi în Port din această cauză. Debitul este acelaşi ca la temperaturi de 15 grade ziua şi 5 grade noaptea, dar afară s-a răcit! Şi la temperatura livrată e o problemă: pe vremea asta ar trebui ca temperatura la PT să fie de 90 de grade, iar azi dimineaţă era de 75-79 de grade”

În replică, directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, spune: „Nu am redus parametrii de pe 1 noiembrie şi până acum. Este drept că nu i-am crescut, dar de redus nu i-am redus. Eu nu ştiu ce se întâmplă pe conductele Apaterm!”.

Cu alte cuvinte, avem două societăţi: una care produce, alta care distribuie căldura şi nici una din ele nu îşi asumă frigul din apartamentele gălăţenilor! Cine ar trebui să facă lumină în acest caz?

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, ne-a declarat: „Primăria şi Consiliul Local sunt responsabile de încălzirea oraşului, eu m-am implicat doar pentru că am sesizat că există tensiuni sociale generate de acest război. Este clar că se creează o anumită presiune pe acest subiect. M-am implicat cât am putut; am trimis informări la MAI şi mi s-a răspuns că nu mă pot ajuta atâta timp cât Primăria nu intră în legalitate cu distribuţia de căldură… Dacă s-ar rezolva problema distribuitorului de căldură, Guvernul ar avea şi cadru legal pentru a aloca bani în teritoriu, sume care ar putea rezolva situaţia delicată dintre CET şi Romgaz. Problema este că şi Prefectura este bombardată cu adrese din partea celor două societăţi. CET mă asigură că totul va fi bine şi nu se va ajunge la închiderea căldurii către cetăţeni. Pe de altă parte, Apaterm m-a informat vineri că, din cauza lipsei de debit suficient de la Electrocentrale, a sistat încălzirea la 12 puncte termice din oraş! Pe cine să crezi acum? Adevărul este greu de aflat, doar să chemi inspectori care să verifice fiecare punct termic în parte şi să ne lămurim dacă acolo sunt avarii sau e lipsă de debit al agentului termic! Am să cer, totuşi, lămuriri, luni! ”.

Cine câştigă din panica gălăţenilor?

Pe această confuzie generală în care nimeni nu îşi asumă responsabilitatea, au apărut tot felul de zvonuri în oraş; că pe la asociaţii ar umbla oameni ai CET care să propăvăduiască beneficiile contractelor directe, sau, invers, că ar veni muncitori ai Apaterm care le explică gălăţenilor că le este frig din cauza Electrocentrale! Iar la toate acestea se adaugă informaţia potrivit căreia, de astăzi, Romgaz ar putea reduce fluxul de combustibil către Electrocentrale, din cauza neachitării datoriilor – somaţie care a creat panică printre gălăţenii şi aşa înfriguraţi în case!

Între timp, însă, am intrat în posesia unei adrese de la Transgaz către Electrocentrale, prin care se vorbeşte despre reducerea cu 15 la sută a livrărilor de gaze naturale, dar nu pentru segmentul populaţie, ci „rest consumatori”! Acest lucru ar însemna că, în esenţă, începând de astăzi, dacă gazele se vor împuţina, nu caloriferele gălăţenilor ar trebui să sufere, ci alţi consumatori! Cum adresa a fost transmisă CET-ului şi Apatermului şi mai are ca destinatari Primăria şi Prefectura, putem concluziona că toate autorităţile ştiu de această realitate, dar nimeni nu a avut „timp” să nuanţeze informaţia. Mai mult, prefectul a spus că nu a intrat în posesia acestei adrese, „deşi am cerut-o de la CET”.

Este o singură magistrală

După câteva momente de ezitare, directorul Urbanschi a confirmat veridicitatea adresei Transgaz şi a explicat: „Sigur, dar nu există o conductă pentru gazele necesare căldurii pentru populaţie şi alta pentru restul consumatorilor… Este o singură magistrală. Pe de altă parte, vă transmit că facem eforturi ca nu gălăţenii să sufere de frig. Vom discuta din nou cu Romgaz şi sper să găsim înţelegere, că dacă nu găseam, până acum eram fără combustibil demult”. Urbanschi a adăugat că în cazul în care cantitatea de combustibil se va reduce „vom reduce şi cota de energie electrică livrată în sistem naţional, până la nivelul minim tehnic, lucru care ne va aduce penalităţi, dar asta e!, instanţa mă obligă să asigur căldura”. Prin reducerea cotei de energie electrică produsă, conducerea spune că îşi va reduce cheltuielile de producţie şi astfel va avea cum să îşi achite datoriile către Romgaz. Sigur, prin reducerea producţiei de energie electrică se va reduce şi cantitatea de agent termic dar „într-o cantitate mult mai mică decât dacă nu am mai primi gaze pentru producţie”, mai spune Urbanschi.

Concluzia: deşi în apartamentele gălăţenilor este din ce în ce mai frig, autorităţile locale tac sau îşi aruncă una alteia responsabilităţile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nu vă mai bateţi joc de oraş!

Peste un sfert din Galaţi - 217 blocuri, adică mai mult de 10.500 de apartamente, cinci şcoli, opt grădiniţe, o creşă, o casă de copii şi un liceu situate în zonele Port, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21 - tremură de frig de vineri încoace.

În timp ce autorităţile Galaţiului aruncă vina unii pe alţii în războiul căldurii, zeci de mii de gălăţeni tremură de frig în apartamente. Cu bebeluşi încotoşmănaţi, cu bătrânii înveliţi în plapumă ziua în amiaza mare, cu multe calorifere electrice în priză, sau cu aragazul în funcţiune, gălăţenii secolului XXI cer dreptul la o viaţă normală.

Debit de 11 mc şi temperatură de 22 de grade!

La schimbătorul termic 33, din cartierul Dunărea, cei doi angajaţi ai Apaterm stau în uşă. În centrală este mai cald decât în apartamentele gălăţenilor. „Vin locatarii nervoşi, ne ceartă. Noi nu avem nicio vină, Electrocentrale nu livrează cu debit şi temperatură optimă! Atât mai dăm: apă caldă. În rest, ne ocupăm de defecţiuni, de subsoluri, oamenii ne cer să aerisim coloanele, că tot cred că de aia nu primesc căldură”, ne spun angajaţii. Ne arată aparatele care indică debitul: „primim acum 11 mc/oră, în condiţiile în care ar trebui să avem măcar 30-40 mc/oră. De temperatură, ce să zic; vine agentul termic cu 22 de grade Celsius, ce să ajungă la calorifere?”. Unul din cei doi angajaţi ne spune că lucrează de 16 ani în Apaterm, dar o situaţie ca cea de acum nu a mai întâlnit! „Acasă am căldură, dar mi-am pus centrală!”, ne răspunde la întrebare.

Apaterm promite o factură „echitabilă şi corectă”

În condiţiile în care caloriferele le-au rămas mai mult reci decât s-au dezmorţit, mulţi dintre gălăţeni îşi fac griji pentru facturile pe care vor trebui să le plătească pentru agentul termic pe care mai mult şi l-au dorit decât l-au avut. Administratorul special al SC Apaterm, Adriana Stratulat, ne-a declarat că se va respecta procedura de facturare prevăzută de lege: „Factura va fi echitabilă şi corectă, şi va ţine seama de ceea ce a înregistrat contorul aflat la limita de proprietate. Ce se întâmplă mai departe, cum se împart cheltuielile legat de ceea ce indică repartitoarele de căldură nu vă pot răspunde pentru că responsabilitatea Apaterm se opreşte la limita de proprietate”, ne-a declarat Adriana Stratulat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.